Ovocie a zelenina liečia a pomáhajú pri chudnutí

Denná konzumácia dostatočného množstva a druhov ovocia je dôležitá nielen pre ľudí, ktorí chcú schudnúť, ale pre všetkých, ktorí nechcú mať problémy so svojím zdravím. Diéta neobsahujúca denný príjem ovocia, či zeleniny je vopred odsúdená na neúspech. Jednotlivé druhy ovocia a zeleniny obsahujú nielen vitamíny, minerály či stopové prvky, ale aj ďalšie látky, ktoré Vám zlepšia nielen Váš metabolizmus, ale pomôžu odstrániť či aspoň redukovať mnohé Vaše zdravotné problémy.

 

CESNAK

Účinky :

Povzbudzuje imunitné bunky k rýchlejšiemu deleniu a väčšej

aktivite. Má protibakteriálne účinky a po stáročia sa využíva ako liek

proti nádche, pri zapálenom hrdle, kašli a dýchacích ťažkostiach.

Napomáha vykašliavanie. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Podporuje voľný prietok krvi. Znižuje vysoký krvný tlak. Znižuje

hladinu cukru v krvi .Má vysoký obsah vitamínu A, B1, B2 a C.

Množstvo :

Aspoň jeden strúčik denne. Účinok 1-2 strúčikov cesnaku denne na

zdravotný stav srdca je zjavný po niekoľkých týždňoch. Používa sa

v kloktadlách a čajoch. Pri bolestiach kĺbov sa nanáša priamo na

kožu. Vatový tampón napustený cesnakovým olejom a vložený do

ucha je starý liek proti zápalu.

 

BROKOLICA

Účinky :

Aktivizuje látkovú výmenu, zlepšuje prácu srdca, svalov a nervov.

Znižuje riziko vzniku rakoviny. Má vysoký obsah antioxidačného

betakaroténu a vitamínov C a E. Je bohatým zdrojom kyseliny

listovej a železa.

Množstvo :

Jedzte raz týždenne 20 dag povarenej brokolice s cesnakom. Asi 1-

3 dávky brokolice po 170 g týždenne môžu výrazne znížiť riziko

rakoviny. Brokolica znižuje vstrebávanie jódu, preto ľudia , ktorí

jedia brokolicu viac ako 2-3 týždenne, by mali konzumovať

potraviny s vyšším obsahom jódu.

 

CIBUĽA

Účinky : allicín zmenšuje riziko artériosklerózy a trombózy a

posilňuje imunitný systém. Éterické oleje brzdia zápalové procesy a

uvoľňujú hlien. Iba červené a žlté odrody obsahujú zlúčeniny, ktoré

zmenšujú riziko vzniku nádorových ochorení a majú protizápalové

účinky. Švajčiarski výskumníci zistili, že je výbornou prevenciou

proti osteoporóze. Obsahuje veľa zinku potrebného na stavbu kostí,

vitamíny B,C, A i E.

Množstvo : čím viac tým lepšie. Odporúča sa jesť surová. Musí sa

jesť len čerstvá, pretože po rozkrojení sa po 24 hodinách sa stáva

toxickou.

Výskumy odporúčajú zjesť denne 60 g. Po konzumácií sa doporučuje

umyť ústa, napr. zubnou pastou Perlička a 14 hodín sa nebozkávať.

Prostriedok proti zachrípnutiu : 

cibuľu nasekáme a uvaríme s tromi polievkovými lyžicami medu na sirup. Užívajte po lyžičkách.

Na všetky respiračné infekcie :

pripravte šťavu z nasekanej surovej cibule, pokvapkajte ju medom a nechajte stáť cez noc.

Užívajte každé 2 hodiny 1 kávovú lyžičku.

Opar pier :

liečime tak, že na postihnuté miesto prikladáme plátok surovej cibule.

Nádcha :

predchádzame tak, že do nosa vkladáme tampóny namočené v cibuľovej šťave.

Bolesti krku :

zmierni zábal z jemne nasekanej cibuli.

Hnisajúce rany : potrieme obväz kašičkou z cibule a priložíme na postihnuté miesto.

 

CVIKLA

Účinky :Zmierňuje infekciu dýchacích ciest, reguluje krvný obeh,

predchádza zápche, lieči ekzémy a posilňuje vlasy. Varená

obsahuje rozpustné vlákniny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu. Je

súčasť diét pri ochoreniach pečene a ateroskleróze. Obsahuje látky

s protirakovinovými účinkami. Obsahuje vitamíny skupiny B, vzácne

minerálne a lipotropné látky. Obsahuje jód, kobalt a odporúča sa pri

odtučňovacích kúrach, ochorení pečene a obličiek. Je výživná,

posilňuje organizmus a pomáha pri liečbe chrípky a prechladnutia.

Množstvo :Pridávame ju do šalátov. Šťava zmiešaná s medom sa užíva pri

vysokom krvnom tlaku. Odporúčaná ročná spotreba je 3 kg. Pozor.

Viac ako 100 ml šťavy môže vyvolať miernu nevoľnosť a závrate. Preto ju treba spočiatku miešať s mrkvovou šťavou.

 

FENIKEL

Účinky : Obsahuje éterické oleje, vitamíny (C a E) a draslík. Podporuje

trávenie a má upokojujúci vplyv na nervovú sústavu. Fenikel je známy

svojou schopnosťou uvoľniť zastavené vetry a pomôcť pri plynatosti.

Semená feniklu majú protispasmatický účinok, zmierňujú žalúdočné kŕče.

Je bohatým zdrojom draslíka. Pre ľudí obľubujúcich typické západné jedlá

môže zvýšený príjem draslíka vo fenikli pomôcť redukovať vysoký krvný

tlak. Je dôležitou súčasťou detských čajov. Veľmi priaznivo pôsobí proti

boleniu bruška u kojencov.

Množstvo : Stonky a listy jedzte v neobmedzenom množstve. 200 gramová

varená porcia nahradí 20-30 % dennej potreby draslíka u dospelého

človeka. Odporúča sa maximálne jedná čajová lyžica semien feniklu denne.

Neodporúča sa konzumovať semená počas tehotenstva.

 

KAPUSTA

Účinky :Rastlinné látky a vitamín C predchádzajú rakovine. Balastné látky

regulujú zažívanie a povzbudzujú lenivé črevá. Kvasená kapusta pomáha

pri pocite plnosti, páleniu záhy a grganiu. Šťava z čerstvej kapusty lieči

žalúdočné vredy, dvanástorník a choroby hrubého čreva. Šťava z

kapustných listov zmierňuje zápaly, pôsobí dezinfikujúco a odvádza

škodlivé látky cez kožu. Acetylchlorin, ktorý obsahuje pôsobí pri depresiách.

Obsahuje antioxidanty a iné látky zlepšujúce odolnosť proti chorobám.

Množstvo :Štvrtina hlávky pokryje pätinu dennej potreby vitamínu C.

Vonkajšie listy a hlúbik treba pre zvýšený obsah nitrátu a olova odstrániť.

Obklady z čerstvých listov zmierňujú bolesti stavcov, hlavy, mechúra a

liečia kožné choroby. Pri žalúdočných ťažkostiach treba najmenej mesiac

piť 5-6 pohárov šťavy denne asi hodinu pred jedlom.

 

KUKURICA

Účinky :Vysoký obsah mangánu pôsobí proti stresu, svalovým kŕčom a

srdcovej arytmii. Železo pomáha proti chudokrvnosti.

Množstvo :Je bohatým zdrojom energie - je v nej veľa uhľohydrátov a

bielkovín. 100 g pokrýva takmer polovicu dennej potreby železa.

 

MRKVA

Účinky :znižuje cholesterol, predchádza zápche, pomáha pri kožných

chorobách, nedokrvení a oslabení organizmu. Chráni zrak. Znižuje riziko

rakoviny pľúc. Jednoduchý spôsob ako znížiť hladinu cholesterolu v krvi. Je

vynikajúcou regeneračnou potravinou, ak sa človek cíti vyčerpaný alebo sa

zotavuje. Mrkva je bohatá na vitamíny A, B a C, betakarotén, železo,

vápnik, draslík a sodík.

Množstvo :Každý deň jedzte 2 mrkvy alebo vypite pohár čerstvej šťavy.

Pôst s mrkvovou šťavou v priebehu 1 alebo 2 dni je veľkou detoxikačnou

terapiou pečene. Viac vitamínu A - karotínu sa uvoľňuje pri spracovaní

mrkvy než pri hryzení v surovom stave. Pri strúhaní to je 36%, pri tepelnej

úprave až 60%, kým pri jedení celej surovej mrkvy len 5%. Ak si dávate

čerstvú mrkvovú šťavu, vmiešajte do nej aj lyžičku panenského oleja,

vďaka ktorému sa karotín v tele lepšie využije.

 

PAPRIKA

Účinky :Vitamín C neutralizuje voľne radikály a posilňuje obranyschopnosť organizmu. Prírodná

látka kapsaicín povzbudzuje činnosť zažívacieho traktu. Betakarotén

posilňuje bunky, brzdí proces starnutia a chráni pred škodlivým vplyvom

slnka na pokožku.

Množstvo :Pre vysoký obsah vitamínu C sa odporúča jesť ju preventívne

pri prechladnutí. Jedna stredne veľká paprika pokryje dvoj až trojnásobok

dennej potreby dospelého človeka. Vitamín C sa z papriky nevytráca ani

ohrievaním ani pečením. Červená paprika obsahuje 9 x viac betakaroténu

a 2 x viac vitamínu C ako zelená.

 

PETRŽLEN

Účinky : Petržlen je bohatý na vitamín C, provitamín A, železo, vápnik,

draslík, fosfor, horčík, síru a kremeň. Vysoký obsah železa zabraňuje

chudokrvnosti. Vitamín C posilňuje imunitný systém a povzbudzuje chuť do

jedla. Povzbudzuje činnosť pečene a pomáha pri dne. Je užitočným

zdrojom vápnika. Pomáha organizmu zbaviť sa nadmernej tekutiny.

Neutralizuje škodliviny z cigaretového dymu.

Množstvo : 100 g obsahuje 170 mg vitamínu C. Odporúča sa používať

ako korenina. Na zregenerovanie pokožky postačí sedem dní natierania

čerstvou šťavou. Odvar zo semien uvoľňuje hladké svalstvo v celom tele a

zmierňuje bolesti hlavy, migrény a podráždený žlčník. Žuvanie čerstvej

petržlenovej vňate odstraňuje v dychu zápach po cibuli a cesnaku

 

PÓR

Účinky : Pôsobí proti nadúvaniu a pocitu plnosti, žlčovým kameňom a

nechutenstvu. Obsahuje množstvo vitamínu E, karotínov, železa a surový

obsahuje kyselinu listovú, vitamín C a B1. Tak ako cibuľa a cesnak, aj pór

je mimoriadne antiseptický a pomáha chrániť srdce a artérie pred

artériosklerózou a vysokým krvným tlakom.

Množstvo : Pórový odvar sa ľahko pripravuje a je vynikajúci na

nahradenie úbytku minerálov počas nevoľnosti a pri hnačke. Jednoducho

povarte 8-10 pórov v 2-3 litroch vody cca 1-2 hodiny.

Pórový sirup je účinný prostriedok na pľúcne infekcie. Uvarte niekoľko

pórov vo vode, a keď zmäknú, extrahujte šťavu pretlačením cez gázu.

Pridajte med a pravidelne užívajte.

 

PARADAJKY

Účinky : Povzbudzujú apetít a zažívanie a brzdia rast choroboplodných

baktérií v črevnom trakte. Kálium znižuje krvný tlak. Okrem srdcovocievnych

chorôb pomáha pri liečení rôznych porúch trávenia. Slúži ako

odvodňovací prostriedok. Paradajky obsahujú antioxidanty, množstvo

vitamínu E, vitamín C a betakarotén.

Množstvo : Jedzte ľubovoľne. Aj paradajkový pretlak je bohatý na karotíny

a vitamín E. Jeden pohár pretlaku chráni pred rozličnými ochoreniami,

najmä pred prechladnutím. Preventívne pite 1 pohár paradajkovej šťavy

3x denne po dobu 3-4 týždňov.

 

REĎKOVKA

Účinky : Pomáha pri prevencii rakovinových ochorení. Éterické oleje

podporujú tvorbu žlče a urýchľujú zažívací proces. Používa sa pri liečení

ochorení žlčníka, žalúdka a priedušiek. Obsahuje vitamíny C a B.

Množstvo : Odporúča sa jesť surová. Odporúčaná dávka je 1 - 2 kg ročne.

 

ŠALÁT

Účinky : Kyselina listová a vitamín B zlepšujú činnosť mozgu, pamäť,

koncentráciu a spánok. Je tradičným prostriedkom na povzbudenie

trávenia a činnosti pečene. Má upokojujúce účinky.

Množstvo : Denne zjedzte 150g s rajčiakmi a bylinkami. Ak chceme získať

čo najviac živín, vyberáme šalát, ktorý má viac vonkajších zelených listov.

Umyté, zabalené hlávky s roztrhanými listami rýchlo strácajú vitamín C a

kyselinu listovú.

 

ŠPARGĽA

Účinky : výhonky sú bohaté na vitamín C a majú mimoriadne vysoký

obsah vitamínu E, ktorý zlepšuje zrakovú ostrosť a potláčajú prejavy

starnutia pokožka, problémy so srdcom, zvyšuje libido a účinne chráni

bunky pred útokmi voľných radikálov. Podzemná koreňová časť

vyťahuje z pôdy množstvo účinných látok, predovšetkým provitamín A.

Je bohatá na vitamíny skupiny B a obsahuje veľké množstvo kyseliny

listovej. Okrem toho obsahuje veľa draslíka a aj zinku. Špargľa patrí k

najlepším omladzovacím prostriedkom v prírode. Posilňuje imunitný

systém a chráni pred zápalmi. Aktivuje tvorbu hormónov šťastia a

pomáha pri poruchách spánku. O špargli sa zároveň hovorí, že

upravuje vysoký krvný tlak, podporuje činnosť srdca a obličiek. A

pomáha pri uvoľňovaní nervového napätia.

Množstvo : špargľa je ako stvorená pre rôzne diéty, lebo obsahuje

veľmi málo kalórií (na 100 g iba 18 kalórií). Je tiež bohatá na vlákniny,

ktoré majú blahodarný vplyv na črevá. Ak skonzumujete 250 g,

pokryjete celodennú potrebu vitamínu C. Špargľovú sezónu by sme mali využiť na špargľovú kúru.

Aktivizuje metabolizmus celého organizmu. Už po týždni (denne treba skonzumovať 200 g špargle) sa budeme cítiť svieži a vitálny.

Ako správne variť špargľu : najskôr odrežeme drevnatú spodnú časť a špargľu očistíme z

vlákien (postupujeme vždy od hlavičky dole). Aby nesčernela, namočíme ju do studenej vody. Pred varením ju zviažeme (po 6-10 kusov) a postavíme do hrnca s osolenou vodou s hlávkami hore. Stačí keď budú vo vode len do polovice, krehké hlávky sa varia v pare. Varíme 10 - 15 minút.

 

ŠPENÁT

Účinky : Betakarotén a vitamín E zachytávajú voľné radikály.

Kalium znižuje krvný tlak a magnézium pôsobí proti svalovým

kŕčom. Môže ochrániť pred degeneráciou zraku. Je užitočným

zdrojom železa. Okrem toho obsahuje vitamíny C, B1 a B2, jód,

vápnik a kyselinu šťavelovú, ktorá viaže vápnik, takže pri väčšej

spotrebe si treba dávať pozor, aby sa organizmus neochudobnil o

tento minerál.

Množstvo : 200 g pokrýva polovicu dennej potreby kália. Mrazený

špenát uchováva viac živín ako zvädnutý čerstvý. Konzervovaný

špenát si udržiava podstatné množstvo živín okrem kyseliny

listovej. Ľudia postihnutí dnou, alebo tí čo majú obličkové kamene,

by sa mali špenátu vyhýbať pre jeho vysoký obsah oxalátov.

Ako správne variť špenát : dobre umyté, očistené lístky dáme do hrnca, ktorý sme uzavreli

pokrievkou, a na miernom ohni minútu-dve "paríme". Netreba ho podlievať vodou, stačí mu

vlhkosť, ktorá sa uvoľní z lístkov. Uvarené listy pokrájame nahrubo

 

ZÁZVOR

Účinky : Je klasickým liečebným prostriedkom pri nádche, chrípke

a kašli. Osviežujúci čaj pripravený z čerstvého koreňa pomáha

vylučovať hlieny a posilňuje žalúdok. Horúci zázvorový čaj pomáha

pri zimnici, obklady prinášajú úľavu pri zápale prínosových dutín, pri

zápale priedušiek a pri iných pľúcnych ťažkostiach.

Množstvo : Vatový tampón namočený v zázvorovom odvare

prináša úľavu pri bolestiach ucha. Priložený na pokožku zvyšuje

prekrvenie, a tak zmierňuje bolesti spôsobené chrípkou.

 

ZELER

Účinky : Je to nie len známa zelenina, ale aj dôležitá liečivá rastlina.

Používajú sa všetky časti vrátane semien. Vňať je bohatá na vitamíny a

minerály. Je vhodná ako potravinový doplnok pre nemocných na cukrovku.

Éterické oleje a sedanolid majú povzbudzujúci účinok na zažívacie orgány.

Betakarotén neutralizuje voľné radikály. Kálium reguluje krvný tlak a krvný

obeh. Uľahčuje zbaviť sa stresu. Vďaka bohatému obsahu draslíka

upokojuje nervy a zlepšuje subjektívny stav. Vňaťový je lepší ako

koreňový. Je vynikajúcou zložkou redukčnej diéty.

Množstvo : 150 g pokrýva štvrtinu dennej potreby kália. Najlepšie je ho

jesť surový. Zelerové listy sa dajú dobre sušiť a dlho si uchovávajú svoju

vôňu.

 

ZEMIAK

Účinky : Sú bohatým zdrojom vitamínu C a B a obohacujú telo draslíkom,

magnéziom, fosforom a železom. Vyrovnajú sa diétnym potravinám aj

počtom kalórií. Najviac sa v ľudovej medicíne využíva práve šťava zo

surových zemiakov, tradične na tráviace ťažkosti, gastritídy, poruchy

pečene a žlčové kamene. Surová zemiaková šťava utišuje zápaly a

podporuje hojenie kožných infekcií a poranení. Plátky surového zemiaka

sú vynikajúcim obkladom na opary a omrzliny, a keď ho dáme na spánky,

pomôže na bolesti hlavy a migrénu.

Množstvo : 100 g zemiakov = 70 kalórií. Keď sa zemiak varí alebo pečie v

šupke, zachováva si veľa zo svojej hodnoty a je i ľahko stráviteľný.

 

ŽERUCHA

Účinky : Je bohatá na železo, vitamín C a meď. Pomáha pri

chudokrvnosti, odstraňuje pocit únavy. Vynikajúco prečisťuje krv a zbavuje

telo toxínov. Stimuluje činnosť pečene, pankreasu a žlčníka. Žuvanie

surovej žeruchy posilňuje ďasná a pomáha zamedzovať ich krvácaniu. Pri

vonkajšom použití vhodne pôsobí na nečistú pleť a hnisavé vriedky.

Množstvo : Podľa ľudových liečiteľov by však denná dávka pre dospelú

osobu nemala prekročiť jednu polievkovú lyžicu.

 

ANANÁS

Účinky :

má vysoký obsah enzýmov, najmä bromelínu. Tieto enzýmy pomáhajú pri

uzdravovaní, zmierňujú rozličné zápaly a zlepšuje trávenie. Urýchľuje

spaľovanie tukov a zabraňuje tvorbe tukového tkaniva. Odvodňuje organizmus a

zmierňuje opuchy. Pomáha pri črevných poruchách a hnačke. Odstraňuje

starecké škvrny. Zvyšuje hladinu bielkovín v celom organizme. Okrem vitamínu

B12 a E poskytuje aj ostatné vitamíny, minerálne a stopové látky.

Množstvo :

v čase diéty konzumovať pol ananásu denne, jeden plátok pred každým jedlom.

Časté konzumovanie čerstvého ananásu má blahodarné účinky. Čerstvo

vytlačená šťava sa používa pri horúčkových ochoreniach a pri morskej chorobe.

V krajinách karibskej oblasti, odkiaľ pochádza, ho považujú za afrodiziakum.

 

BANÁN

Účinky :Vďaka obsahu tryptofanu je vynikajúcim antidepresívom, ktorý

pozitívne vplýva na náladu. Sú ideálne pre ľudí, ktorí potrebujú vytrvalosť,

silu a sústredenie. Majú vysoký obsah magnézia (36mg/100g) a draslíka

(382mg/100g). Jeden-dva banány zlepšia náladu a pomáhajú zaspať. Je energetickou bombou.

Množstvo : Jedzte ľubovoľné množstvo.

 

ČEREŠNE

Účinky : Obsahujú vitamín C a draslík. Ten pomáha udržiavať zdravú

pokožku a pravidelný rytmus srdca. Pôsobia preventívne proti dne,

odvádzajú z tela toxické látky a čistia obličky. Majú močopudné účinky a

pomáhajú prečistiť organizmus. Nachádza sa v nich kyselina kremičitá,

ktorá blahodárne pôsobí na spevnenie väziva. Okrem toho obsahujú aj

fosfor, ktorý upokojuje nervovú sústavu. Listy z čerešne sa pridávajú aj do

čajových zmesí pre ich močopudné účinky. Kúpeľ v odvare zmierňuje

bolesti kĺbov pri reume.

Množstvo : Jedzte ľubovoľné množstvo. Čerešne so stopkou vydržia

dlhšie. Kôstky sa dajú strieľať.

 

RÍBEZLE

Účinky : V nich obsiahnuté flavóny pôsobia proti artérioskleróze,

nachladnutiu a pri problémoch s črevami. Napomáhajú sekrécii rôznych

štiav. Sú bohaté na beta-karotén, biotín, vitamín C a E. Zabraňujú infekcii

močových ciest. Prinášajú úľavu pri zápale. Sú výborným zdrojom draslíka.

Množstvo : Jedzte ľubovoľné množstvo, predovšetkým surové. Džúsy z

čiernych ríbezlí často obsahujú len trochu ovocia. Preto si radšej

skontrolujte obal.

 

GRAPEFRIUT

Účinky : Obsahuje vitamín C. Ružový je naň bohatší ako biely. Okrem toho

obsahuje betakarotén, ktorý sa v organizme premieňa na vitamín A, ktorý

napomáha zachovať si mladosť a chráni nás pre infekciami.

Množstvo : Ružový grapefruit denne pokryje dennú dávku vitamínu C.

 

HROZNO

Účinky : Všetky sorty hrozna patria k najzdravším druhom ovocia. Hrozno

obsahuje napríklad kyselinu listovú, farbivá a minerálne látky a stopové

prvky. Z minerálnych látok má najvyššie zastúpenie draslík, ktorý pomáha

organizmu nielen pri odstraňovaní odpadových látok, riadení srdcového

rytmu, ale pomáha nám aj jasne myslieť. Vlákniny, ktoré sú v šupkách

hrozna, podporujú činnosť čriev. Zároveň obsahuje vitamín C, E a vitamíny

skupiny B. Regeneruje vrchnú časť pokožky, zmierňuje stavy pri žlčových a

obličkových kameňoch. Dodáva množstvo antioxidantov. Šťava sa používa

pri liečení chorôb, ktoré vznikajú hromadením toxínov v tele. Pôsobí

močopudne a žlčopudne, mierne preháňa. Keďže má hrozno močopudný

účinok, pomáha z tela vyplavovať škodlivé látky. Znižuje kyslosť žalúdočných štiav. Výhodou

najmä pre jesenné dni, keď mnohí z nás pociťujú nostalgiu za letom a ťažko sa vyrovnávajú so

zmenami počasia, je, že hrozno zmierňuje únavu a depresiu. Pre svoju výživovú hodnotu je

doslova energetickou bombou.

Množstvo : Hrozno môžeme v surovom stave použiť aj pri výrobe šalátov, na spestrenie

studených mís či jednohubiek, najmä syrových. Kombinácia rokfortu a bobule hrozna je naozaj

vynikajúca. Základným pravidlom, či už pri konzumácii hrozna alebo jeho spracovaní, je mať

kvalitný zdroj. Treba kupovať strapce čerstvé a neprezreté, v strednej veľkosti, s pevnou šupkou a

so šťavnatou a mäsitou dužinou. Z kvalitného základu je potom aj kvalitný produkt.

 

HRUŠKA

Účinky : obsahujú okrem vitamínov najmä vápnik, fosfor a ľahko stráviteľné

cukry. Majú antibakteriálny, močopudný a posilňujúci účinok, najmä v

kombinácií s ovsenými vločkami. Ich plody alebo šťava sa používajú v

ľudovom liečiteľstve pri obezite, močových kameňoch, vysokom krvnom tlaku.

Varené a pečené sa používajú proti kašľu a záduchu, odvar zo sušených

hrušiek proti hnačkám. Hrušky prečisťujú črevá, odstraňujú zápchu a iné

porúch y trávenia. Niektoré odrody obsahujú v dužine drobné zrniečka, ktoré

ľuďom s citlivými črevami a poruchami žlčníka, ak sa konzumujú v surovom

stave spôsobujú ťažkosti. Plané hrušky majú liečivejšie vlastnosti ako hrušky

ušľachtilé.

Množstvo : ak občas zjeme hrušku, pozitívne si tým stimulujeme náladu.

 

JABLKO

Účinky : Jablká takmer neobsahujú bielkoviny, majú však vysoký obsah vody, málo sacharidov a v šupke nepatrné množstvo vody. Mimoriadne bohaté sú na vitamíny a stopové prvky.

Jablká majú vysoký obsah draslíka. Jablko obsahuje až 30% vlákniny.

Regenerujú a očisťujú organizmus, znižujú hladinu cholesterolu a cukru v

krvi. Sú účinné aj pri bolestiach hlavy a závratoch. Pomáhajú pri hnačke a

zápche. Proti hnačke pomáhajú sladké jablká, pri zápche zasa kyslé, ktoré

povzbudzujú činnosť čriev. Sú osvedčený prostriedok pri ťažkostiach s

kĺbmi. Podporujú odolnosť proti chorobám. Jablká pôsobia ako vynikajúca

omladzovacia kúra. Zo šupky a dužiny, ktoré chránia jadrovník, sa v

ľudskom organizme uvoľňujú látky s liečivým i preventívnym účinkom. Odvar z jabloňových kvetov má upokojujúce účinky a zmierňuje záchvaty kašľa. Pri chrípke a kašli sa osvedčilo pitie šťavy z jabĺk. Jemne nastrúhané jablko i so šupkou konzumované večer viaže v črevách toxické látky.

Množstvo : Viaceré výskumy potvrdili, že konzumácia jedného jablka ráno a večer regeneruje a

očisťuje organizmus.

 

JAHODA

Účinky : Obsahujú mangán, ktorý účinkuje ako afrodiziakum.

Takisto urýchľujú látkovú výmenu a dodávajú vitamíny E a C, ktoré viažu voľné

radikály. Sú tradičným diuretikom a prinášajú úľavu pri reumatizme a dne.

Množstvo : Stačí zjesť 20 dkg denne.

 

MARHULE

Účinky : Obsahujú kyselinu listovú, pantoténovú a betakarotén, ktoré brzdia procesy starnutia a

uľahčujú regeneráciu buniek. Zlepšujú náladu a odstraňujú únavu a

poruchy sústredenia. Podporujú imunitný systém buniek a chránia ich pred

vplyvom voľných radikálov. Urýchľujú tvorbu buniek. Pomáhajú regulovať

krvný tlak. Majú vysoký obsah rozpustnej vlákniny. Sú výborným zdrojom

železa. Majú priaznivý vplyv na sliznicu pľúc silných fajčiarov.

Množstvo : Čerstvé alebo sušené marhule jedzte ľubovoľne. Kôstky

vypľúvajte. Už tri plody obsahujú karotíny v množstve polovičnej dennej

potreby dospelého človeka. Za hrsť sušených marhúľ nahradí dospelému okolo 20% denného

príjmu draslíka, ženám viac ako 10% železa a mužom takmer 20%.

Upozornenie : Marhuľové kôstky obsahujú horký amygdalín a sú jedovaté. Ani tehotné ženy by

pre vysoký obsah medi nemali konzumovať veľa marhúľ. U niektorých náchylných ľudí môžu

marhule vyvolať hnačku a pri nadmernej konzumácií aj celkovú slabosť.

 

ORECHY

Účinky : Vlašské orechy sú bohatým zdrojom draslíka, magnézia, zinku, medi,

selénu a kyseliny folovej. Pôsobia upokojujúco a pozitívne vplývajú na mozog.

Lúpané strácajú veľa výživných vlastností.

 

POMARANČ

Účinky : Vitamín a selén posilňujú obranyschopnosť organizmu. Kálium a

magnézium organizmus prečisťujú. Sú zdrojom vitamínu C. Majú

protirakovinové účinky. Znižujú hladinu cholesterolu v krvi a posilňujú krvné

vlásočnice.

Množstvo : Pomaranče v akomkoľvek množstve podporujú odolnosť proti

chorobám. Výskumom sa zistilo, že ľudia ktorý jedli denne 100g citrusového

ovocia sa znížilo riziko rakoviny. Čerstvo vytlačená šťava má vysoký obsah

vitamínu C, draslíka a kyseliny listovej.

 

SLIVKA

Účinky : Ideálne spojenie vápnika a fosforu pôsobí blahodárne na posilnenie

kostí a pomáha tráveniu.

Sušené slivky sú známe svojím laxatívnym účinkom a poskytujú užitočné

množstvo vlákniny a surového železa.

 

V prípade, že potrebujete schudnúť a neviete ako, vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite)

 

Taktiež sa môžete pravidelne na našej stránke RADY A DOPORUČENIA NA CHUDNUTIE (kliknite) informovať o problematike zdravej životosprávy a chudnutia.

 

 

 

REKLAMNÁ PLOCHA