Ovocie a zelenina liečia a pomáhajú pri chudnutí
Denná konzumácia dostatočného množstva a druhov ovocia je dôležitá nielen pre ľudí, ktorí chcú schudnúť, ale pre všetkých, ktorí nechcú mať problémy so svojím zdravím. Diéta neobsahujúca denný príjem ovocia, či zeleniny je vopred odsúdená na neúspech. Jednotlivé druhy ovocia a zeleniny obsahujú nielen vitamíny, minerály či stopové prvky, ale aj ďalšie látky, ktoré Vám zlepšia nielen Váš metabolizmus, ale pomôžu odstrániť či aspoň redukovať mnohé Vaše zdravotné problémy.
CESNAK
Účinky :
Povzbudzuje imunitné bunky k rýchlejšiemu deleniu a väčšej
aktivite. Má protibakteriálne účinky a po stáročia sa využíva ako liek
proti nádche, pri zapálenom hrdle, kašli a dýchacích ťažkostiach.
Napomáha vykašliavanie. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Podporuje voľný prietok krvi. Znižuje vysoký krvný tlak. Znižuje
hladinu cukru v krvi .Má vysoký obsah vitamínu A, B1, B2 a C.
Množstvo :
Aspoň jeden strúčik denne. Účinok 1-2 strúčikov cesnaku denne na
zdravotný stav srdca je zjavný po niekoľkých týždňoch. Používa sa
v kloktadlách a čajoch. Pri bolestiach kĺbov sa nanáša priamo na
kožu. Vatový tampón napustený cesnakovým olejom a vložený do
ucha je starý liek proti zápalu.
BROKOLICA
Účinky :
Aktivizuje látkovú výmenu, zlepšuje prácu srdca, svalov a nervov.
Znižuje riziko vzniku rakoviny. Má vysoký obsah antioxidačného
betakaroténu a vitamínov C a E. Je bohatým zdrojom kyseliny
listovej a železa.
Množstvo :
Jedzte raz týždenne 20 dag povarenej brokolice s cesnakom. Asi 1-
3 dávky brokolice po 170 g týždenne môžu výrazne znížiť riziko
rakoviny. Brokolica znižuje vstrebávanie jódu, preto ľudia , ktorí
jedia brokolicu viac ako 2-3 týždenne, by mali konzumovať
potraviny s vyšším obsahom jódu.
CIBUĽA
Účinky : allicín zmenšuje riziko artériosklerózy a trombózy a
posilňuje imunitný systém. Éterické oleje brzdia zápalové procesy a
uvoľňujú hlien. Iba červené a žlté odrody obsahujú zlúčeniny, ktoré
zmenšujú riziko vzniku nádorových ochorení a majú protizápalové
účinky. Švajčiarski výskumníci zistili, že je výbornou prevenciou
proti osteoporóze. Obsahuje veľa zinku potrebného na stavbu kostí,
vitamíny B,C, A i E.
Množstvo : čím viac tým lepšie. Odporúča sa jesť surová. Musí sa
jesť len čerstvá, pretože po rozkrojení sa po 24 hodinách sa stáva
toxickou.
Výskumy odporúčajú zjesť denne 60 g. Po konzumácií sa doporučuje
umyť ústa, napr. zubnou pastou Perlička a 14 hodín sa nebozkávať.
Prostriedok proti zachrípnutiu :
cibuľu nasekáme a uvaríme s tromi polievkovými lyžicami medu na sirup. Užívajte po lyžičkách.
Na všetky respiračné infekcie :
pripravte šťavu z nasekanej surovej cibule, pokvapkajte ju medom a nechajte stáť cez noc.
Užívajte každé 2 hodiny 1 kávovú lyžičku.
Opar pier :
liečime tak, že na postihnuté miesto prikladáme plátok surovej cibule.
Nádcha :
predchádzame tak, že do nosa vkladáme tampóny namočené v cibuľovej šťave.
Bolesti krku :
zmierni zábal z jemne nasekanej cibuli.
Hnisajúce rany : potrieme obväz kašičkou z cibule a priložíme na postihnuté miesto.
CVIKLA
Účinky :Zmierňuje infekciu dýchacích ciest, reguluje krvný obeh,
predchádza zápche, lieči ekzémy a posilňuje vlasy. Varená
obsahuje rozpustné vlákniny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu. Je
súčasť diét pri ochoreniach pečene a ateroskleróze. Obsahuje látky
s protirakovinovými účinkami. Obsahuje vitamíny skupiny B, vzácne
minerálne a lipotropné látky. Obsahuje jód, kobalt a odporúča sa pri
odtučňovacích kúrach, ochorení pečene a obličiek. Je výživná,
posilňuje organizmus a pomáha pri liečbe chrípky a prechladnutia.
Množstvo :Pridávame ju do šalátov. Šťava zmiešaná s medom sa užíva pri
vysokom krvnom tlaku. Odporúčaná ročná spotreba je 3 kg. Pozor.
Viac ako 100 ml šťavy môže vyvolať miernu nevoľnosť a závrate. Preto ju treba spočiatku miešať s mrkvovou šťavou.
FENIKEL
Účinky : Obsahuje éterické oleje, vitamíny (C a E) a draslík. Podporuje
trávenie a má upokojujúci vplyv na nervovú sústavu. Fenikel je známy
svojou schopnosťou uvoľniť zastavené vetry a pomôcť pri plynatosti.
Semená feniklu majú protispasmatický účinok, zmierňujú žalúdočné kŕče.
Je bohatým zdrojom draslíka. Pre ľudí obľubujúcich typické západné jedlá
môže zvýšený príjem draslíka vo fenikli pomôcť redukovať vysoký krvný
tlak. Je dôležitou súčasťou detských čajov. Veľmi priaznivo pôsobí proti
boleniu bruška u kojencov.
Množstvo : Stonky a listy jedzte v neobmedzenom množstve. 200 gramová
varená porcia nahradí 20-30 % dennej potreby draslíka u dospelého
človeka. Odporúča sa maximálne jedná čajová lyžica semien feniklu denne.
Neodporúča sa konzumovať semená počas tehotenstva.
KAPUSTA
Účinky :Rastlinné látky a vitamín C predchádzajú rakovine. Balastné látky
regulujú zažívanie a povzbudzujú lenivé črevá. Kvasená kapusta pomáha
pri pocite plnosti, páleniu záhy a grganiu. Šťava z čerstvej kapusty lieči
žalúdočné vredy, dvanástorník a choroby hrubého čreva. Šťava z
kapustných listov zmierňuje zápaly, pôsobí dezinfikujúco a odvádza
škodlivé látky cez kožu. Acetylchlorin, ktorý obsahuje pôsobí pri depresiách.
Obsahuje antioxidanty a iné látky zlepšujúce odolnosť proti chorobám.
Množstvo :Štvrtina hlávky pokryje pätinu dennej potreby vitamínu C.
Vonkajšie listy a hlúbik treba pre zvýšený obsah nitrátu a olova odstrániť.
Obklady z čerstvých listov zmierňujú bolesti stavcov, hlavy, mechúra a
liečia kožné choroby. Pri žalúdočných ťažkostiach treba najmenej mesiac
piť 5-6 pohárov šťavy denne asi hodinu pred jedlom.
KUKURICA
Účinky :Vysoký obsah mangánu pôsobí proti stresu, svalovým kŕčom a
srdcovej arytmii. Železo pomáha proti chudokrvnosti.
Množstvo :Je bohatým zdrojom energie - je v nej veľa uhľohydrátov a
bielkovín. 100 g pokrýva takmer polovicu dennej potreby železa.
MRKVA
Účinky :znižuje cholesterol, predchádza zápche, pomáha pri kožných
chorobách, nedokrvení a oslabení organizmu. Chráni zrak. Znižuje riziko
rakoviny pľúc. Jednoduchý spôsob ako znížiť hladinu cholesterolu v krvi. Je
vynikajúcou regeneračnou potravinou, ak sa človek cíti vyčerpaný alebo sa
zotavuje. Mrkva je bohatá na vitamíny A, B a C, betakarotén, železo,
vápnik, draslík a sodík.
Množstvo :Každý deň jedzte 2 mrkvy alebo vypite pohár čerstvej šťavy.
Pôst s mrkvovou šťavou v priebehu 1 alebo 2 dni je veľkou detoxikačnou
terapiou pečene. Viac vitamínu A - karotínu sa uvoľňuje pri spracovaní
mrkvy než pri hryzení v surovom stave. Pri strúhaní to je 36%, pri tepelnej
úprave až 60%, kým pri jedení celej surovej mrkvy len 5%. Ak si dávate
čerstvú mrkvovú šťavu, vmiešajte do nej aj lyžičku panenského oleja,
vďaka ktorému sa karotín v tele lepšie využije.
PAPRIKA
Účinky :Vitamín C neutralizuje voľne radikály a posilňuje obranyschopnosť organizmu. Prírodná
látka kapsaicín povzbudzuje činnosť zažívacieho traktu. Betakarotén
posilňuje bunky, brzdí proces starnutia a chráni pred škodlivým vplyvom
slnka na pokožku.
Množstvo :Pre vysoký obsah vitamínu C sa odporúča jesť ju preventívne
pri prechladnutí. Jedna stredne veľká paprika pokryje dvoj až trojnásobok
dennej potreby dospelého človeka. Vitamín C sa z papriky nevytráca ani
ohrievaním ani pečením. Červená paprika obsahuje 9 x viac betakaroténu
a 2 x viac vitamínu C ako zelená.
PETRŽLEN
Účinky : Petržlen je bohatý na vitamín C, provitamín A, železo, vápnik,
draslík, fosfor, horčík, síru a kremeň. Vysoký obsah železa zabraňuje
chudokrvnosti. Vitamín C posilňuje imunitný systém a povzbudzuje chuť do
jedla. Povzbudzuje činnosť pečene a pomáha pri dne. Je užitočným
zdrojom vápnika. Pomáha organizmu zbaviť sa nadmernej tekutiny.
Neutralizuje škodliviny z cigaretového dymu.
Množstvo : 100 g obsahuje 170 mg vitamínu C. Odporúča sa používať
ako korenina. Na zregenerovanie pokožky postačí sedem dní natierania
čerstvou šťavou. Odvar zo semien uvoľňuje hladké svalstvo v celom tele a
zmierňuje bolesti hlavy, migrény a podráždený žlčník. Žuvanie čerstvej
petržlenovej vňate odstraňuje v dychu zápach po cibuli a cesnaku
PÓR
Účinky : Pôsobí proti nadúvaniu a pocitu plnosti, žlčovým kameňom a
nechutenstvu. Obsahuje množstvo vitamínu E, karotínov, železa a surový
obsahuje kyselinu listovú, vitamín C a B1. Tak ako cibuľa a cesnak, aj pór
je mimoriadne antiseptický a pomáha chrániť srdce a artérie pred
artériosklerózou a vysokým krvným tlakom.
Množstvo : Pórový odvar sa ľahko pripravuje a je vynikajúci na
nahradenie úbytku minerálov počas nevoľnosti a pri hnačke. Jednoducho
povarte 8-10 pórov v 2-3 litroch vody cca 1-2 hodiny.
Pórový sirup je účinný prostriedok na pľúcne infekcie. Uvarte niekoľko
pórov vo vode, a keď zmäknú, extrahujte šťavu pretlačením cez gázu.
Pridajte med a pravidelne užívajte.
PARADAJKY
Účinky : Povzbudzujú apetít a zažívanie a brzdia rast choroboplodných
baktérií v črevnom trakte. Kálium znižuje krvný tlak. Okrem srdcovocievnych
chorôb pomáha pri liečení rôznych porúch trávenia. Slúži ako
odvodňovací prostriedok. Paradajky obsahujú antioxidanty, množstvo
vitamínu E, vitamín C a betakarotén.
Množstvo : Jedzte ľubovoľne. Aj paradajkový pretlak je bohatý na karotíny
a vitamín E. Jeden pohár pretlaku chráni pred rozličnými ochoreniami,
najmä pred prechladnutím. Preventívne pite 1 pohár paradajkovej šťavy
3x denne po dobu 3-4 týždňov.
REĎKOVKA
Účinky : Pomáha pri prevencii rakovinových ochorení. Éterické oleje
podporujú tvorbu žlče a urýchľujú zažívací proces. Používa sa pri liečení
ochorení žlčníka, žalúdka a priedušiek. Obsahuje vitamíny C a B.
Množstvo : Odporúča sa jesť surová. Odporúčaná dávka je 1 - 2 kg ročne.
ŠALÁT
Účinky : Kyselina listová a vitamín B zlepšujú činnosť mozgu, pamäť,
koncentráciu a spánok. Je tradičným prostriedkom na povzbudenie
trávenia a činnosti pečene. Má upokojujúce účinky.
Množstvo : Denne zjedzte 150g s rajčiakmi a bylinkami. Ak chceme získať
čo najviac živín, vyberáme šalát, ktorý má viac vonkajších zelených listov.
Umyté, zabalené hlávky s roztrhanými listami rýchlo strácajú vitamín C a
kyselinu listovú.
ŠPARGĽA
Účinky : výhonky sú bohaté na vitamín C a majú mimoriadne vysoký
obsah vitamínu E, ktorý zlepšuje zrakovú ostrosť a potláčajú prejavy
starnutia pokožka, problémy so srdcom, zvyšuje libido a účinne chráni
bunky pred útokmi voľných radikálov. Podzemná koreňová časť
vyťahuje z pôdy množstvo účinných látok, predovšetkým provitamín A.
Je bohatá na vitamíny skupiny B a obsahuje veľké množstvo kyseliny
listovej. Okrem toho obsahuje veľa draslíka a aj zinku. Špargľa patrí k
najlepším omladzovacím prostriedkom v prírode. Posilňuje imunitný
systém a chráni pred zápalmi. Aktivuje tvorbu hormónov šťastia a
pomáha pri poruchách spánku. O špargli sa zároveň hovorí, že
upravuje vysoký krvný tlak, podporuje činnosť srdca a obličiek. A
pomáha pri uvoľňovaní nervového napätia.
Množstvo : špargľa je ako stvorená pre rôzne diéty, lebo obsahuje
veľmi málo kalórií (na 100 g iba 18 kalórií). Je tiež bohatá na vlákniny,
ktoré majú blahodarný vplyv na črevá. Ak skonzumujete 250 g,
pokryjete celodennú potrebu vitamínu C. Špargľovú sezónu by sme mali využiť na špargľovú kúru.
Aktivizuje metabolizmus celého organizmu. Už po týždni (denne treba skonzumovať 200 g špargle) sa budeme cítiť svieži a vitálny.
Ako správne variť špargľu : najskôr odrežeme drevnatú spodnú časť a špargľu očistíme z
vlákien (postupujeme vždy od hlavičky dole). Aby nesčernela, namočíme ju do studenej vody. Pred varením ju zviažeme (po 6-10 kusov) a postavíme do hrnca s osolenou vodou s hlávkami hore. Stačí keď budú vo vode len do polovice, krehké hlávky sa varia v pare. Varíme 10 - 15 minút.
ŠPENÁT
Účinky : Betakarotén a vitamín E zachytávajú voľné radikály.
Kalium znižuje krvný tlak a magnézium pôsobí proti svalovým
kŕčom. Môže ochrániť pred degeneráciou zraku. Je užitočným
zdrojom železa. Okrem toho obsahuje vitamíny C, B1 a B2, jód,
vápnik a kyselinu šťavelovú, ktorá viaže vápnik, takže pri väčšej
spotrebe si treba dávať pozor, aby sa organizmus neochudobnil o
tento minerál.
Množstvo : 200 g pokrýva polovicu dennej potreby kália. Mrazený
špenát uchováva viac živín ako zvädnutý čerstvý. Konzervovaný
špenát si udržiava podstatné množstvo živín okrem kyseliny
listovej. Ľudia postihnutí dnou, alebo tí čo majú obličkové kamene,
by sa mali špenátu vyhýbať pre jeho vysoký obsah oxalátov.
Ako správne variť špenát : dobre umyté, očistené lístky dáme do hrnca, ktorý sme uzavreli
pokrievkou, a na miernom ohni minútu-dve "paríme". Netreba ho podlievať vodou, stačí mu
vlhkosť, ktorá sa uvoľní z lístkov. Uvarené listy pokrájame nahrubo
ZÁZVOR
Účinky : Je klasickým liečebným prostriedkom pri nádche, chrípke
a kašli. Osviežujúci čaj pripravený z čerstvého koreňa pomáha
vylučovať hlieny a posilňuje žalúdok. Horúci zázvorový čaj pomáha
pri zimnici, obklady prinášajú úľavu pri zápale prínosových dutín, pri
zápale priedušiek a pri iných pľúcnych ťažkostiach.
Množstvo : Vatový tampón namočený v zázvorovom odvare
prináša úľavu pri bolestiach ucha. Priložený na pokožku zvyšuje
prekrvenie, a tak zmierňuje bolesti spôsobené chrípkou.
ZELER
Účinky : Je to nie len známa zelenina, ale aj dôležitá liečivá rastlina.
Používajú sa všetky časti vrátane semien. Vňať je bohatá na vitamíny a
minerály. Je vhodná ako potravinový doplnok pre nemocných na cukrovku.
Éterické oleje a sedanolid majú povzbudzujúci účinok na zažívacie orgány.
Betakarotén neutralizuje voľné radikály. Kálium reguluje krvný tlak a krvný
obeh. Uľahčuje zbaviť sa stresu. Vďaka bohatému obsahu draslíka
upokojuje nervy a zlepšuje subjektívny stav. Vňaťový je lepší ako
koreňový. Je vynikajúcou zložkou redukčnej diéty.
Množstvo : 150 g pokrýva štvrtinu dennej potreby kália. Najlepšie je ho
jesť surový. Zelerové listy sa dajú dobre sušiť a dlho si uchovávajú svoju
vôňu.
ZEMIAK
Účinky : Sú bohatým zdrojom vitamínu C a B a obohacujú telo draslíkom,
magnéziom, fosforom a železom. Vyrovnajú sa diétnym potravinám aj
počtom kalórií. Najviac sa v ľudovej medicíne využíva práve šťava zo
surových zemiakov, tradične na tráviace ťažkosti, gastritídy, poruchy
pečene a žlčové kamene. Surová zemiaková šťava utišuje zápaly a
podporuje hojenie kožných infekcií a poranení. Plátky surového zemiaka
sú vynikajúcim obkladom na opary a omrzliny, a keď ho dáme na spánky,
pomôže na bolesti hlavy a migrénu.
Množstvo : 100 g zemiakov = 70 kalórií. Keď sa zemiak varí alebo pečie v
šupke, zachováva si veľa zo svojej hodnoty a je i ľahko stráviteľný.
ŽERUCHA
Účinky : Je bohatá na železo, vitamín C a meď. Pomáha pri
chudokrvnosti, odstraňuje pocit únavy. Vynikajúco prečisťuje krv a zbavuje
telo toxínov. Stimuluje činnosť pečene, pankreasu a žlčníka. Žuvanie
surovej žeruchy posilňuje ďasná a pomáha zamedzovať ich krvácaniu. Pri
vonkajšom použití vhodne pôsobí na nečistú pleť a hnisavé vriedky.
Množstvo : Podľa ľudových liečiteľov by však denná dávka pre dospelú
osobu nemala prekročiť jednu polievkovú lyžicu.
ANANÁS
Účinky :
má vysoký obsah enzýmov, najmä bromelínu. Tieto enzýmy pomáhajú pri
uzdravovaní, zmierňujú rozličné zápaly a zlepšuje trávenie. Urýchľuje
spaľovanie tukov a zabraňuje tvorbe tukového tkaniva. Odvodňuje organizmus a
zmierňuje opuchy. Pomáha pri črevných poruchách a hnačke. Odstraňuje
starecké škvrny. Zvyšuje hladinu bielkovín v celom organizme. Okrem vitamínu
B12 a E poskytuje aj ostatné vitamíny, minerálne a stopové látky.
Množstvo :
v čase diéty konzumovať pol ananásu denne, jeden plátok pred každým jedlom.
Časté konzumovanie čerstvého ananásu má blahodarné účinky. Čerstvo
vytlačená šťava sa používa pri horúčkových ochoreniach a pri morskej chorobe.
V krajinách karibskej oblasti, odkiaľ pochádza, ho považujú za afrodiziakum.
BANÁN
Účinky :Vďaka obsahu tryptofanu je vynikajúcim antidepresívom, ktorý
pozitívne vplýva na náladu. Sú ideálne pre ľudí, ktorí potrebujú vytrvalosť,
silu a sústredenie. Majú vysoký obsah magnézia (36mg/100g) a draslíka
(382mg/100g). Jeden-dva banány zlepšia náladu a pomáhajú zaspať. Je energetickou bombou.
Množstvo : Jedzte ľubovoľné množstvo.
ČEREŠNE
Účinky : Obsahujú vitamín C a draslík. Ten pomáha udržiavať zdravú
pokožku a pravidelný rytmus srdca. Pôsobia preventívne proti dne,
odvádzajú z tela toxické látky a čistia obličky. Majú močopudné účinky a
pomáhajú prečistiť organizmus. Nachádza sa v nich kyselina kremičitá,
ktorá blahodárne pôsobí na spevnenie väziva. Okrem toho obsahujú aj
fosfor, ktorý upokojuje nervovú sústavu. Listy z čerešne sa pridávajú aj do
čajových zmesí pre ich močopudné účinky. Kúpeľ v odvare zmierňuje
bolesti kĺbov pri reume.
Množstvo : Jedzte ľubovoľné množstvo. Čerešne so stopkou vydržia
dlhšie. Kôstky sa dajú strieľať.
RÍBEZLE
Účinky : V nich obsiahnuté flavóny pôsobia proti artérioskleróze,
nachladnutiu a pri problémoch s črevami. Napomáhajú sekrécii rôznych
štiav. Sú bohaté na beta-karotén, biotín, vitamín C a E. Zabraňujú infekcii
močových ciest. Prinášajú úľavu pri zápale. Sú výborným zdrojom draslíka.
Množstvo : Jedzte ľubovoľné množstvo, predovšetkým surové. Džúsy z
čiernych ríbezlí často obsahujú len trochu ovocia. Preto si radšej
skontrolujte obal.
GRAPEFRIUT
Účinky : Obsahuje vitamín C. Ružový je naň bohatší ako biely. Okrem toho
obsahuje betakarotén, ktorý sa v organizme premieňa na vitamín A, ktorý
napomáha zachovať si mladosť a chráni nás pre infekciami.
Množstvo : Ružový grapefruit denne pokryje dennú dávku vitamínu C.
HROZNO
Účinky : Všetky sorty hrozna patria k najzdravším druhom ovocia. Hrozno
obsahuje napríklad kyselinu listovú, farbivá a minerálne látky a stopové
prvky. Z minerálnych látok má najvyššie zastúpenie draslík, ktorý pomáha
organizmu nielen pri odstraňovaní odpadových látok, riadení srdcového
rytmu, ale pomáha nám aj jasne myslieť. Vlákniny, ktoré sú v šupkách
hrozna, podporujú činnosť čriev. Zároveň obsahuje vitamín C, E a vitamíny
skupiny B. Regeneruje vrchnú časť pokožky, zmierňuje stavy pri žlčových a
obličkových kameňoch. Dodáva množstvo antioxidantov. Šťava sa používa
pri liečení chorôb, ktoré vznikajú hromadením toxínov v tele. Pôsobí
močopudne a žlčopudne, mierne preháňa. Keďže má hrozno močopudný
účinok, pomáha z tela vyplavovať škodlivé látky. Znižuje kyslosť žalúdočných štiav. Výhodou
najmä pre jesenné dni, keď mnohí z nás pociťujú nostalgiu za letom a ťažko sa vyrovnávajú so
zmenami počasia, je, že hrozno zmierňuje únavu a depresiu. Pre svoju výživovú hodnotu je
doslova energetickou bombou.
Množstvo : Hrozno môžeme v surovom stave použiť aj pri výrobe šalátov, na spestrenie
studených mís či jednohubiek, najmä syrových. Kombinácia rokfortu a bobule hrozna je naozaj
vynikajúca. Základným pravidlom, či už pri konzumácii hrozna alebo jeho spracovaní, je mať
kvalitný zdroj. Treba kupovať strapce čerstvé a neprezreté, v strednej veľkosti, s pevnou šupkou a
so šťavnatou a mäsitou dužinou. Z kvalitného základu je potom aj kvalitný produkt.
HRUŠKA
Účinky : obsahujú okrem vitamínov najmä vápnik, fosfor a ľahko stráviteľné
cukry. Majú antibakteriálny, močopudný a posilňujúci účinok, najmä v
kombinácií s ovsenými vločkami. Ich plody alebo šťava sa používajú v
ľudovom liečiteľstve pri obezite, močových kameňoch, vysokom krvnom tlaku.
Varené a pečené sa používajú proti kašľu a záduchu, odvar zo sušených
hrušiek proti hnačkám. Hrušky prečisťujú črevá, odstraňujú zápchu a iné
porúch y trávenia. Niektoré odrody obsahujú v dužine drobné zrniečka, ktoré
ľuďom s citlivými črevami a poruchami žlčníka, ak sa konzumujú v surovom
stave spôsobujú ťažkosti. Plané hrušky majú liečivejšie vlastnosti ako hrušky
ušľachtilé.
Množstvo : ak občas zjeme hrušku, pozitívne si tým stimulujeme náladu.
JABLKO
Účinky : Jablká takmer neobsahujú bielkoviny, majú však vysoký obsah vody, málo sacharidov a v šupke nepatrné množstvo vody. Mimoriadne bohaté sú na vitamíny a stopové prvky.
Jablká majú vysoký obsah draslíka. Jablko obsahuje až 30% vlákniny.
Regenerujú a očisťujú organizmus, znižujú hladinu cholesterolu a cukru v
krvi. Sú účinné aj pri bolestiach hlavy a závratoch. Pomáhajú pri hnačke a
zápche. Proti hnačke pomáhajú sladké jablká, pri zápche zasa kyslé, ktoré
povzbudzujú činnosť čriev. Sú osvedčený prostriedok pri ťažkostiach s
kĺbmi. Podporujú odolnosť proti chorobám. Jablká pôsobia ako vynikajúca
omladzovacia kúra. Zo šupky a dužiny, ktoré chránia jadrovník, sa v
ľudskom organizme uvoľňujú látky s liečivým i preventívnym účinkom. Odvar z jabloňových kvetov má upokojujúce účinky a zmierňuje záchvaty kašľa. Pri chrípke a kašli sa osvedčilo pitie šťavy z jabĺk. Jemne nastrúhané jablko i so šupkou konzumované večer viaže v črevách toxické látky.
Množstvo : Viaceré výskumy potvrdili, že konzumácia jedného jablka ráno a večer regeneruje a
očisťuje organizmus.
JAHODA
Účinky : Obsahujú mangán, ktorý účinkuje ako afrodiziakum.
Takisto urýchľujú látkovú výmenu a dodávajú vitamíny E a C, ktoré viažu voľné
radikály. Sú tradičným diuretikom a prinášajú úľavu pri reumatizme a dne.
Množstvo : Stačí zjesť 20 dkg denne.
MARHULE
Účinky : Obsahujú kyselinu listovú, pantoténovú a betakarotén, ktoré brzdia procesy starnutia a
uľahčujú regeneráciu buniek. Zlepšujú náladu a odstraňujú únavu a
poruchy sústredenia. Podporujú imunitný systém buniek a chránia ich pred
vplyvom voľných radikálov. Urýchľujú tvorbu buniek. Pomáhajú regulovať
krvný tlak. Majú vysoký obsah rozpustnej vlákniny. Sú výborným zdrojom
železa. Majú priaznivý vplyv na sliznicu pľúc silných fajčiarov.
Množstvo : Čerstvé alebo sušené marhule jedzte ľubovoľne. Kôstky
vypľúvajte. Už tri plody obsahujú karotíny v množstve polovičnej dennej
potreby dospelého človeka. Za hrsť sušených marhúľ nahradí dospelému okolo 20% denného
príjmu draslíka, ženám viac ako 10% železa a mužom takmer 20%.
Upozornenie : Marhuľové kôstky obsahujú horký amygdalín a sú jedovaté. Ani tehotné ženy by
pre vysoký obsah medi nemali konzumovať veľa marhúľ. U niektorých náchylných ľudí môžu
marhule vyvolať hnačku a pri nadmernej konzumácií aj celkovú slabosť.
ORECHY
Účinky : Vlašské orechy sú bohatým zdrojom draslíka, magnézia, zinku, medi,
selénu a kyseliny folovej. Pôsobia upokojujúco a pozitívne vplývajú na mozog.
Lúpané strácajú veľa výživných vlastností.
POMARANČ
Účinky : Vitamín a selén posilňujú obranyschopnosť organizmu. Kálium a
magnézium organizmus prečisťujú. Sú zdrojom vitamínu C. Majú
protirakovinové účinky. Znižujú hladinu cholesterolu v krvi a posilňujú krvné
vlásočnice.
Množstvo : Pomaranče v akomkoľvek množstve podporujú odolnosť proti
chorobám. Výskumom sa zistilo, že ľudia ktorý jedli denne 100g citrusového
ovocia sa znížilo riziko rakoviny. Čerstvo vytlačená šťava má vysoký obsah
vitamínu C, draslíka a kyseliny listovej.
SLIVKA
Účinky : Ideálne spojenie vápnika a fosforu pôsobí blahodárne na posilnenie
kostí a pomáha tráveniu.
Sušené slivky sú známe svojím laxatívnym účinkom a poskytujú užitočné
množstvo vlákniny a surového železa.
V prípade, že potrebujete schudnúť a neviete ako, vyplňte tento FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite)
Taktiež sa môžete pravidelne na našej stránke RADY A DOPORUČENIA NA CHUDNUTIE (kliknite) informovať o problematike zdravej životosprávy a chudnutia.