Diéta BANÁNY v rozumnom množstve sú vhodné aj na chudnutie.

19.09.2014 15:06

Hoci má banán viac kalórií ako iné druhy ovocia, je vďaka svojmu nízkemu glykemickému indexu lepšia voľba ako sladkosti pre tých, ktorí chcú schudnúť. Potraviny s nízkym glykemickým indexom majú menej kalórií na veľkosť porcie v porovnaní s inými potravinami.

Banány sú plné vitamínov a minerálnych látok a neobsahujú takmer žiadny cholesterol alebo sodík. 

Vláknina v banánoch je užitočná pri chudnutí, nakoľko po zjedení zanecháva pocit sýtosti dlhší čas.

Ako každé jedlo aj banány môžu spôsobiť nadváhu, ale len v prípade, že energia v nich obsiahnutá prekročí dennú potrebu vášho tela. Jeden stredne veľký banán obsahuje len 0,4 g tuku a 14 g sacharidov, čo je asi 80 krát menej ako má priemerný hamburger.

Banány pomáhajú vyrovnávať prekyslenie organizmu, cítime sa po nich fyzicky aj psychicky lepšie.

Stredne veľké banány majú okolo 100 kalórií, iba 0,40 g tuku, približne 27 g sacharidov, z toho 3 g je vláknina a 14 g celkového obsahu tvorí cukor. Obsahujú tiež 1,30 g bielkovín. Vzhľadom k tomu, že banány obsahujú viac rýchlo stráviteľných sacharidov, než iné druhy ovocia, kvôli cukru by ich spotrebu mali obmedzovať hlavne diabetici.

Banán je bohatým zdrojom mnohých vitamínov a minerálnych látok. Podstatné je zastúpenie vitamínov skupiny B, ktoré majú priaznivý vplyv na nervovú sústavu, významné je aj zastúpenie  vitamínu A, obsahuje aj vitamín C. V banáne sú obsiahnuté minerálne látky draslík, železo, fosfor, vápnik a horčík. Nesmieme zabudnúť na tryptofan. Tento proteín náš organizmus premení na známy serotonín, ktorý spôsobuje pocit dobrej nálady a spokojnosti.

Obsah vlákniny v banánoch stimuluje činnosť čriev a tak zabraňuje zápche. Začleniť banány do pravidelnej stravy je zdravé, pretože ide o ovocie s dobrým potravinovým zdrojom draslíka a minerálov nevyhnutných pre správne fungovanie tela.

Minerály, horčík a draslík obsiahnuté v banánoch, majú priaznivý vplyv na krvný tlak.

Banány sú účinné na popraskané pery, rannú únavu a vypadávanie vlasov. Banány tiež podporujú zlepšenie spánku, majú pozitívny vplyv na naše emócie, zvyšujú odolnosť proti stresu. Banán dodáva potrebnú energiu unavenému organizmu a rýchlym spôsobom dokáže naštartovať našu myseľ.

Sacharidy sú v zložení banánov (21%) najhlavnejšie. Nezrelé banány sa skladajú najmä zo škrobu. Pri dozrievaní sa škrob mení na cukry ako sacharóza, glukóza a fruktóza. V zrelých zostáva asi 1% škrobu, čo nevyvoláva žiadne ťažkosti, ak sa banány dobre požujú. Nedozreté alebo zelené banány obsahujú veľké množstvo škrobu, ktorý je ťažko stráviteľný a môže spôsobiť plynatosť a poruchy trávenia.
V banánoch je len veľmi málo proteínov (1%) a tuku menej ako 0,5%.

Banány vynikajú obsahom vitamínu B. Asi tri stredne veľké banány poskytnú odporúčanú dennú dávku tohto vitamínu pre dospelého človeka., ale aj podstatné množstvo vitamínu C, B1, B2, E a fosfátov. Sú bohaté na minerály, z ktorých najcennejší je draslík, horčík a železo. Vysoký obsah draslíka z nich robí po avokáde a datliach tretí najlepší zdroj tohto minerálu nachádzajúceho sa v čerstvom ovocí.
Oba druhy vlákniny – rozpustná aj nerozpustná – sú v banánoch zastúpené vo významnom množstve. Banány obsahujú aj malé množstvo serotonínu. Táto látka plní rôzne funkcie: rozšírenie ciev, zmiernenie bolesti miechy a upokojenie nervov.
Pri ktorých zdravotných problémoch pomáhajú banány.  
Srdcové choroby – banány sú ideálnym ovocím pre ľudí s chorobami srdca, pretože:
- sú bohaté na draslík a chudobné na sodík 
- obsahujú významné množstvo vitamínov skupiny B na vytváranie energie v srdcovom svale, ako aj horčíka, ktorý spomaľuje postup artériosklerózy a zabraňuje infarktu
- sú bohaté na vlákninu, ktorá znižuje hladinu cholesterolu
- obsahuje serotonín, ktorý rozširuje cievy
Črevné ťažkosti – banány samotné alebo s jablkami pomáhajú pri hnačkách, pri celiakii (slabé vstrebávanie v črevách)
Cukrovka - pre diabetikov nemajú banány kontraindikácie, hoci množstvo cukrov sa musí kontrolovať. Cukry v banánoch sú absorbované pomalšie a nespôsobujú prudký nárast hladiny glukózy.
Diéta s nízkym obsahom sodíka – banány sú pri takejto diéte ideálne.
Uratická artritída a dna – banány alkalizujú krv, to pomáha neutralizovať a odstraňovať nadbytočnú kyselinu močovú, ktorá spôsobuje artritídu a dnu.
Príprava a použitie banánov.
Surové – ideálny stav na ich konzumáciu. Musíme mať na zreteli, že všetky banány, ktoré sa konzumujú v krajinách, kde nerastú, sa oberajú skôr a dozrievajú až v skladoch. Majú preto menej cukrov a vitamínov ako tie, ktoré mohli zostať na stromoch až do konca prírodného procesu zrenia.
Varené – väčšina vitamínov sa stráca, hoci uhľohydráty, minerály a ďalšie živiny sa zachovajú.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

ak chcete MESAČNE SCHUDNÚŤ 5 a viac kíl BEZ HLADU

a nechcete opakovať DIÉTNE CHYBY(kliknite)

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA