Zdravá diéta ZÁPCHA býva výsledkom nevhodnej DIÉTY na CHUDNUTIE.

22.10.2013 05:46

Nepravidelná stolica a pravidelná zápcha je hlavne dôsledkom nesprávneho stravovania. Tvrdá stolica sa často dostaví po výraznom znížení príjmu stravy, nepravidelnom stravovaní a vynechávaní jedál, pri nevhodnom výbere potravín bez vlákniny a aj pri minimálnom dennom príjme tekutín. Zdravý človek by mal mať denne stolicu 2 krát. Vtedy je stolica bez zápachu, ľahko vytlačiteľná, formovaná a vo vode sa ponorí. Pokiaľ jev yprázdňovanie a stolica nepravidelná, veľmi tvrdá, silne zapáchajúca, nedá sa spláchnuť, alebo je hnačkovitá, tráviaci systém má problémy a treba mu pomôcť. Zápcha je zhoršené vyprázdňovanie čriev v intervale dlhšom ako raz za 3 dni.  

K zápche nedochádza len v črevách, ale upchávanie prebieha aj v cievnom, či lymfatickom systéme. Upchávanie filtrov tela – obličiek, pľúc, pečene je základnou príčinou zdravotných problémov. Veľké množstvá živočíšnych bielkovín v črevách hnijú, veľa cukru podporuje rast plesní a parazitov, všetko to znižuje úroveň imunity a svedčí o hromadení odpadu v tele.

Čo by ste mali urobiť, ak chcete mať aj pri chudnutí pravidelnú stolicu.

  • Váš jedálny lístok by mal obsahovať dostatok vlákniny, kvalitných tukov a vody.
  • Zdrojom vlákniny je zelenina, ovocie a celozrnné obilniny, ktoré dodávajú dostatočné množstvo balastných látok, inak aj nazývaných vlákniny. Vláknina podporuje peristaltiku čriev. Nadmerné množstvo vlákniny môže u niekoho spôsobovať kvasné procesy, preto je potrebné množstvo prijímanej vlákniny individuálne prispôsobovať.
  • Pri nadmernej plynatosti je vhodné najskôr upraviť črevnú mikroflóru probiotickými prípravkami.
  • Taktiež diéta s drastickým obmedzením príjmu tukov vo výžive môže viesť k zápche. Tuky ochraňujú črevo a prirodzeným spôsobom stimulujú k defekácii. Vhodné sú rastlinné oleje lisované za studena pridávané do jedál a šalátov – napríklad olivový či slnečnicový.
  • Dostatočný príjem tekutín počas celého dňa je nutný na zmäkčenie stolice. Ak ráno po prebudení vypijete pohár vlažnej vody, podporí to prirodzený vylučovací reflex. Ďalšou možnosťou je piť vlažnú vodu s citrónovou šťavou a medom. Ideálny stav je, ak sa črevá vyprázdnia ráno ešte pred raňajkami.
  • Ak nechcete trpieť zápchou, obmedzte konzumáciu priemyselne alebo domácky spracovanej, pečenej a varenej potravy, denaturovaných produktov zo škrobu a cukru. Také potraviny nedodávajú stravu svalom, nervom a bunkám črevnej steny. Hrubé črevo nie je dostatočne vyživované a preto nedokáže dostatočne plniť svoje funkcie - zažívaciu, vstrebávaciu a vylučovaciu.
  • Zdravá strava musí obsahovať i živé nespracované elementy – napríklad ovocie, zeleninu, orechy, semienka, klíčky.
  • Preháňacie účinky majú aj slivky. Môžete ich konzumovať surové, varené, pečené i sušené. Tiež sa doporučuje každý deň k raňajkám vypiť osminku litra slivkovej šťavy zmiešaná s troškou jablčného muštu. Medzi ďalšie ovocie s laxatívnym účinkom patria ďatle, figy, slabší účinok je evidovaný pri marhuliach a broskyniach.
  • Odvar z ľanového semena je vynikajúcim liekom pre črevá. Odstraňuje zápchu, normalizuje činnosť črevnej mikroflóry a zabraňuje vzniku kvasných a hnilobných procesov. Odvar pripravíte päťminútovým predvarením 1 lyžice ľanových semienok v pol litri vody. Správnemu vyprázdňovaniu pomáha aj šalát z uhoriek s citrónom, cibuľou a za studena lisovaným olejom.
  • Dajte si pozor na užívanie kofeínu. U väčšiny ľudí pôsobí káva ako preháňadlo, avšak u niekoho môže spôsobovať naopak zápchu. U niektorých ľudí spôsobuje zápchu aj konzumácia mlieka a syrov.

Dostatok vlákniny v strave je najlepší spôsob ako predísť zápche a mať pravidelnú stolicu. 

  • Vláknina neobsahuje žiadne kalórie a dokonale vás zasýti.
  • Vláknina viaže na seba vodu, čím v žalúdku zväčší svoj objem a do mozgu vyšle signál, že sme nasýtení.
  • Zjednodušene povedané, vláknina je nestráviteľná súčasť rastlinnej potravy, ktorá je nosičom živín a odnášačom odpadu. Do zažívacieho traktu vstupuje vláknina plná živín, prechodom zažívacím traktom sa pôsobením enzýmov postupne z vlákniny živiny uvoľňujú, a na vyprázdnené miesto sa viažu odpadové látky.
  • Vláknina sa podieľa na vytváraní správnych podmienok pre dobrú činnosť organizmu. Vláknina má v potrave viacero funkcií. Predovšetkým vykonáva očistu organizmu, je nositeľom živín v potrave, spomaľuje ich prechod z tráviaceho traktu do krvi, priaznivo ovplyvňuje tráviace procesy, peristaltiku čriev a samotné vyprázdňovanie. 
  • Pri konzumácií stravy bohatej na vlákninu je organizmus potrebné zásobovať dostatočným množstvom tekutín. V opačnom prípade dochádza k dehydratácií a k zápche. Na druhej strane ak má telo dostatok tekutín, dokáže vláknina skrátiť dobu priechodu potravy cez tráviaci trakt až na polovicu. Zásluhu na tom má najmä zrýchlené vyprázdňovania čriev. Ďalšou významnou vlastnosťou vlákniny je čistenie čriev. Pevné častice vlákniny mechanicky očisťujú steny čriev a zabraňujú vzniku výrastkov. Dostatok vlákniny odvádza karcinogénne látky z tela a je vhodnou prevenciou vzniku rakoviny hrubého čreva.
  • Okrem účinkov na črevá, zabraňuje vláknina vzniku žlčových kameňov tým, že odvádza z organizmu žlčové kyseliny. Keďže viaže kyseliny, znižuje aj hladinu tuku.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA