Zdravá diéta Začnite JESŤ tieto POTRAVINY a začnete CHUDNÚŤ.

11.05.2015 11:01

Konzumácia vhodnej, chutnej a menejkalorickej stravy a zdravé raňajky, desiaty, obed, olovrant či večera sú dôležité pre udržanie si neprekysnutej postavy.  

Zdravá strava znamená jesť potraviny, ktoré vám zrýchlia metabolizmus a zlepšia trávenie, pričom vedľajší efekt nie je rýchly pocit prázdneho žalúdka ale pocit sýtosti. Ak sa tak už stane, dajte si potraviny, ktoré vám tento stav hladu zaženú, sú diétne, žalúdok ich má rád a neublížia ani vašej postave.

Ktoré potraviny pribrzdia vaše kalorické chúťky.

Chúťky a neustále zobkanie rôznych kalorických drobností sú veľkým nepriateľom štíhlej postavy.  Aby ste vyhli tomuto problému, vyskúšajte :

Jablko a mrkva
Za jeden z najlepších tlmičov chuti je považované jablko, a to nielen preto, že ho musíte dlho hrýzť. Žalúdok dokonale oklamete obsiahnutým pektínom, ktorý nájdete napríklad aj v mrkve. Táto látka je rozpustná vo vode a v žalúdku tak zväčšuje svoj objem. Aby sa účinok znásobil, dôležité je pri tom piť dostatok nízko kalorických nápojov.

Citrón a grep
Pravidelne pite vodu s pár kvapkami citrónovej či grepovej šťavy. Ak máte na to, môžete si tam citrón aj vytlačiť. Tajomstvo tohto citrusu je ukryté vo vitamíne C, ktorý aktivuje látkovú premenu a spaľovanie tukov. Pri grepoch zázrak spočíva v horkých látkach, ktoré brzdia chuť do jedla. Čím viac je grep horký, tým väčší obsah vitamínu C.

Vláknina
Vláknina stimuluje váš apetít a pri konzumovaní jedla s vysokým obsahom vlákniny máte dlhšie pocit sýtosti. Na tanieri by vám preto nemali chýbať ovsené vločky, ryža či celozrnné pečivo, ale takisto aj surová strava.

Listový šalát
Ďalší z chutných brzdičov chuti. Pri trávení surovej zeleniny organizmus spotrebuje veľa času aj energie. Dávajte si však pozor na dressingy a zálievky, kde môže byť veľa skrytých tukov, ktoré vám na postave rozhodne nepridajú.

Mätová chuť
Počuli ste už o tom, že mäta je prirodzený potláčač chuti do jedla? Určite to stojí za vyskúšanie, či už v podobe čaju alebo len žuvačky. Mätová príchuť oklame zmysly a mali by ste menej zjesť.

Káva
Čo sa týka zdravej výživy, nejde o najlepšiu radu, ale ak chcete zahnať hlad, raňajkujte neosladenú kávu s mliekom. Vďaka nej dopoludnia nebudete vyhľadávať maškrty, pretože vás dostatočne zasýti. Ak ste zvyknutí na smotanu do kávy nahraďte ju odtučneným mliekom.

Čaj alebo voda

Sú jedným z najúčinnejších tlmičov chuti. Veľká šálka čaju alebo vody pred jedlom zaplní žalúdok, preto po ňom prirodzene zjete menej. Alebo pite nesladené tekutiny medzi jedlami, pocit hladu sa dostaví neskôr. Voda takisto pomáha zefektívniť spaľovanie kalórií.

Nasýťte sa potravinami podporujúcimi chudnutie.

Ovsené vločky
Vyzerajú až priveľmi jednoducho a možno nelákavo. Napriek tomu ide o jedno z najlepších jedál pre štíhlu líniu, ktoré zaistí dostatok vlákniny v tele, lepšie trávenie a dlhšie zasýtenie. Žiadny z týchto efektov nemožno pri snahe o zdravšie a štíhlejšie telo prehliadať, preto si kúpte balík kvalitných ovsených vločiek a nájdite si podobu, v akej vám najviac chutia.

Struky, fazuľky, sója, hrach i šošovica
Strukoviny sú vo všeobecnosti výbornými potravinami pre zdravie i štíhlejšiu líniu, aj keď ich povesť nie je práve najlepšia. Zabudnite však na pochody v bruchu, ktoré vedia spôsobiť a sústreďte sa na ich obsah. Dostatok vlákniny, bielkovín a škrobu zaistí, že ich trávenie prebieha pomaly, čo znamená vyváženú hladinu glukózy v krvi a lepšie zasýtenie. Do tela vďaka nim dostávate aj minerály a aj keď obsahujú tuky, ide o nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú tukmi dobrými. Strukoviny sú označované ako skvelá náhrada za mäso, čo iste ocenia i vegetariáni.

Zelené avokádo
Táto potravina u nás nie je až takou populárnou ako vo svete, no je to veľká škoda, minimálne, čo sa štíhlejšieho tela týka. Obsahuje totiž dostatok omega-6 mastných kyselín, ktoré vyrovnávajú hladinu cukru v krvi, čím - ako sme už povedali - dokáže zabrániť návalom hladu a výdatne zasýti. Veľkou výhodou avokáda je aj to, že v roztlačenej podobe ho môžete použiť namiesto masla či margarínu, teda namiesto nátierok, ktoré sa oplatí v diétnejšej strave eliminovať.

Ryby

Ak ste milovníkom rýb, ich výhody vám zrejme pripomínať netreba. Pri chudnutí oceníte ich vysoký obsah bielkovín, takisto však vitamínov, minerálnych látok a nezabúdajme na dôležité omega-3-mastné kyseliny. Ide o tuky potrebné pre naše telo a odporúčajú sa najmä ryby ako losos, treska, ostriež či tuniak. Zabudnite na ich smaženie či konzumovanie v kombinácii s majonézovými šalátmi a stavte na ich racionálnu prípravu.

Aké potraviny pomáhajú pri chudnutí.

Orechy
Orechy obsahujú len zdravé tuky, ktoré vám pomôžu udržať si nízku hladinu cholesterolu. Sú tiež dobrým zdrojom vlákniny, dodávajú chuť k jedlu. Tým, že sa trávia pomaly, zostávajú v žalúdku omnoho dlhšie ako iné sacharidy.  

Mäta
Vôňa mäty je nielen upokojujúca, ale tiež účinne potláča chuť do jedla. Skúste si kúpiť sviečky s vôňou mäty, alebo piť mätový čaj, ak sa snažíte znížiť prejedanie. Mäta je totiž veľmi sýta aromatická bylina.

Ocot
Ocot môže pomôcť oddialiť pocit hladu tým, že spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka, ale tiež znižuje glykemický index potravín. Pomôže nám cítiť sa plnšie tým, že spomaľuje uvoľňovanie glukózy do krvného obehu. Začleňte preto do jedla viac octu, využite jeho výhody, napríklad v šaláte.

Korenie
Štúdie preukázali, že korenené jedlá vám môžu pomôcť udržať si pocit plnosti dlhšie, rovnako ako zvýšiť metabolizmus. Nedávna štúdia napríklad zistila, že ľudia jedli o 60 kalórií menej, keď si do jedla pridali napríklad papriku alebo okorenili porciu.

Voda

Niekedy môžete túžbu po jedle zahnať a potlačiť iba pohárom vody, ešte vás k tomu dobre zhydratuje. Piť vodu pred konzumáciou hlavného jedla je dobré praktizovať. Rovnako aj dať si na desiatu pred obedom ovocie a zeleninu, ktorá má vysoký obsah vody, ako sú jablká. Tie sú dobrým zdrojom vlákniny.

S nami schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA