Zdravá diéta RECEPTY na jedlá a šaláty z HLÁVKOVÉHO ŠALÁTU.

23.11.2013 15:04

Hlávkový šalát je u nás často používaná zelenina. Zelenina obsahuje veľké množstvo výživných látok, vitamínov a minerálov a malý obsah nasýtených tukov a cukrov.

Postup ako pripravovať šalát.

Na čo treba dbať pri umývaní šalátu. 

Lístkové šaláty, ktoré sú už trocha zvädnuté, namočíme do vlažnej vody (chladná by bola priveľký šok). Po umytí zabalíme do čistej utierky a osušíme - prvotriedny nálev sa totiž nesmie riediť vodou.

Ako sa docieli, aby bol šalát chrumkavý.

Pred marinovaním ho dáme do mikroténového vrecúška a na 10 minút odložíme do chladničky.

Ako sa zmyje piesok z hlávkového šalátu.

Hlávkový šalát treba dlhší čas nechať pod tečúcou vodou. Potom ho nadvihneme z vody, opäť ponoríme a takto to niekoľkokrát zopakujeme. Môžeme použiť väčšie polguľovité cedidlo na cestoviny, ktoré postavíme do väčšieho hrnca a necháme doň tiecť vodu. Tak sa šalát premýva zo všetkých strán a piesok sa vyplaví.

Ako pripravíme  klasický šalátový nálev.

Jednoducho: S prvotriednym octom, veľmi kvalitným olejom, soľou a čiernym korením. Hovorí sa mu aj taliansky dressing (s olivovým olejom). Do misky dáme najskôr ocot, potom po kvapkách za stáleho miešania olej. Namiesto octu môžeme použiť aj citrónovú šťavu. Nálev sa lepšie spojí, ak ho krátko rozmixujeme.

Nálev dáme na šalát až tesne pred podávaním. Vo väčšej miske ho opatrne premiešame čistými rukami. Tak môžeme pracovať s väčším citom, ako keby sme použili šalátový príbor.

RECEPTY NA ŠALÁTY Z HLÁVKOVÉHO ŠALÁTU

Hlávkový šalát so salámou a syrom

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

4 hlávky šalátu, 4 vajcia, 80 g tvrdého syra (eidam), 200 g šunkovej salámy, 4 menšie paradajky, struk kapie, reďkovky, maslo, kečup, jogurt, mleté čierne korenie, soľ, petržlenová vňať alebo pažítka, bazalka ap.

Postup

Vajcia uvaríme natvrdo, vychladíme, olúpeme a nastrúhame. Hlávky šalátu operieme vcelku a necháme okvapkať. Po obvode tanierov uložíme šunkovú salámu do stredu hlávku šalátu, ktorú pokvapkáme zmesou z kečupu, jogurtu, trochy horčice, soli a čierneho korenia. Kečupu a horčice dáme len na zafarbenie jogurtu. Porcie šalátu posypeme nastrúhaným vajcom a syrom. Pokvapkáme trochou kečupu a ozdobíme plátkom paradajky, petržlenovou vňaťou, reďkovkou a maslom. Podľa sezóny môžeme na ozdobu použiť viacero druhov zeleniny.

Hlávkový šalát na americký spôsob

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

1,5 dl oleja, 5 PL octu (vínny alebo jablčný), sardelová pasta, 1 ČL práškového cukru, mletá sladká paprika, 2 hlávky šalátu

Postup

Zo šalátových hlávok použijeme jen pevné vnútrajšky, veľké vonkajšie listy odstránime. Dobre ich opláchneme a zbavíme vody. Z oleja a octu pripravíme zálievku, ktorú ochutíme mletou paprikou, práškovým cukrom a sardelovou pastou. Namiesto sardelovej pasty môžeme použiť 1 dl osoleného paradajkového pretlaku.

Hlávkový šalát s vajcom

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

2 vajcia, 1 ČL horčice, 3 PL oleja, 1 PL citrónovej šťavy alebo octu, cukor, soľ, 2 hlávky šalátu

Postup

Vajcia uvaríme natvrdo, vychladnuté ošúpeme a vyberieme z nich žĺtky. Zo šalátových hlávok použijeme jen pevné vnútrajšky, veľké vonkajšie listy odstránime. Dobre ich opláchneme, zbavíme vody a rozštvrtíme. Žĺtky utrieme s horčicou, po kvapkách pridáme olej a citrónovú šťavu alebo ocot. Osolíme, osladíme, dobre premiešame a nalejeme na štvrtky šalátových hlávok.

Hlávkový šalát s jablkami

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

3 jablká, žemľa, 50 g jadier vlašských orechov, olej, hlávka šalátu

Postup

Rozobrané, omyté a odkvapkané listy šalátu poukladáme do misy, posypeme nadrobno posekanými jadrami orechov a na plátky nakrájanými ošúpanými jablkami bez jadrovníkov. Na kocky nakrájanú žemľu osmažíme na oleji, nasypeme na šalát a dobre premiešame.

Hlávkový šalát s bylinkami

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

cibuľa, 2 PL strúhaného chrenu, vajce, 2,5 dl smotany na varenie, citrónová šťava, hlávka šalátu, mladé lístky skorocelu, pieprovec alebo saturejka, stavikrov ap.

Postup

Vajcia uvaríme natvrdo, vychladíme, olúpeme a nastrúhame. Šalát dobre omyjeme, bylinky zalejeme na sitku vriacou vodou. Omytý a odkvapkaný šalát natrháme alebo nakrájame nadrobno, cibuľu a bylinky najemno nasekáme. Premiešame s chrenom, smotanou, podľa chuti osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou, dochutíme podrvenými sušenými bylinkami. Povrch posypeme nadrobno nakrájaným vajcom, vychladíme a podávame s tmavým chlebom.

Hlávkový šalát s bylinkovou zálievkou

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

nízkotučné mlieko, 4 ČL bieleho vínneho octu, 1 dl nízkotučnej majonézy, kryštálový cukor, cesnakový prášok, oregano, bazalka, mleté čierne korenie, soľ, hlávka šalátu

Postup

V malej miske šľaháme majonézu s mliekom a octom, kým sa nespoja. Zašľaháme oregano, bazalku, cukor, soľ, cesnakový prášok a čierne korenie. Zálievkou prelejeme potrhané listy šalátu.

Hlávkový šalát s mrkvou

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

2 hlávky šalátu, 2 mrkvy, citrón, cukor, soľ, voda

Postup

Umytý a odkvapkaný hlávkový šalát pokrájame na rezance alebo natrháme a očistenú mrkvu najemno nastrúhame. Zmiešame a zalejeme nálevom z vody, soli, a cukru. Opatrne premiešame a podávame chladené.

 

Hlávkový šalát s olivami

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

vykôstkované čierne olivy, paradajky, 1 PL vínneho octu, olej, mleté čierne korenie, soľ, hlávka šalátu, voda

Postup

Hlávkový šalát rozoberieme, natrháme, umyjeme a necháme odkvapkať. Zmiešame ocot s olejom a vodou. Pridáme šalát, olúpané a nakrájané paradajky zbavené jadrovníkov, čierne olivy a olej. Ochutíme soľou a korením. Nálev zlejeme. Podávame ako oblohu k pečenej teľacine a iným ľahkým pečeným mäsám.

Hlávkový šalát s ovocím a plesňovým syrom

10 porcie

Suroviny a ingrediencie

4 mandarínky alebo menší pomaranč, 100 g syra s modrou plesňou, broskyňa, 100 g jadier vlašských orechov, 1 dl olivového oleja, 1 dl jablčného octu, 1 ČL dijonskej horčice, strúčik cesnaku, 1 ČL medu, mleté čierne korenie, hlávka zeleného šalátu, hlávka červenej čakanky (radichio), list mangoldu alebo špenátu

Postup

Omytý hlávkový šalát, čakanku a mangold (alebo špenát) otrieme dosucha a natrháme na kúsky. Pridáme broskyne a na štvrtky nakrájané dieliky mandarínok alebo pomarančov, rozdrobený syr a opražené vlašské orechy. Pokvapkáme zálievkou z rastlinného oleja, jablčného octu, dijonskej horčice, prelisovaného cesnaku, medu, a mletého čierneho korenia.

Hlávkový šalát s reďkovkami

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

2 hlávky šalátu, viazanička reďkoviek, 2 cibuľky, citrón, panenský olivový olej, mleté čierne korenie, soľ

Postup

Umytý a odkvapkaný hlávkový šalát rozoberieme na jednotlivé listy, poukladáme do šalátovej misy, po povrchu ozdobíme nakrájanú cibuľkou a reďkovkami, osolíme, mierne okoreníme čiernym korením a pokvapkáme citrónovou šťavou. Tesne pred podávaním pokvapkáme olejom.

Hlávkový šalát s reďkovkami a cibuľkami

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

2 hlávky šalátu, 10 reďkoviek, 3 cibuľky s vňaťou, 2,5 dl bieleho jogurtu

Postup

Pod tečúcou vodou opláchneme rozobrané listy šalátu a odkvapkané rozložíme do misy, posypeme nakrájanými reďkovkami, nakrájanú pažítkou a na tenké kolieska nakrájanou cibuľkou s vňaťou. Premiešame, ozdobíme bielym jogurtom a podávame s pečivom.

Hlávkový šalát so syrom s modrou plesňou

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

100 g syra s modrou plesňou, 2 strúčiky cesnaku, 2 vajcia, 5 PL oleja, 1 ČL horčice, cukor, soľ, 2 hlávky šalátu petržlenová vňať

Postup

Vajcia uvaríme natvrdo, ochladíme, olúpeme a pokrájame na kocky. Cesnak rozotrieme, pridáme pokrájané uvarené vajcia, ocot, olej, soľ, cukor a všetko dobre zamiešame. Šalát pokrájame na rezance, spojíme pripravenou omáčkou.

Hlávkový šalát s cibuľou

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

hlávkový šalát, cibuľa, 2 – 3 PL olivového oleja, 3 PL octu, 3 – 4 PL cukru, soľ, kôpor, 7,5 dl vody

Postup

Nadrobno nakrájanú cibuľu zmiešame s nasekanou pažítkou a kôprom. Podľa chuti osolíme a necháme stáť. Z vody, octu, cukru a štipky soli pripravíme nálev, ktorým pripravenú zmes zalejeme a necháme odstáť. Dôkladne umyté šalátové listy nadrobno natrháme (alebo nakrájame na pol centimetrové rezančeky), dáme do misy, zalejeme pripraveným nálevom a premiešame. Pred podávaním pokvapkáme olivovým olejom.

Jarný šalát s jogurtovou zálievkou

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

2,5 dl bieleho jogurtu, ochucovadlo (vegeta ap.), viazanička reďkovky, viazanička cibuľky s vňaťou, viazanička mladej mrkvy, 2 mladé kaleráby, 2 hlávky šalátu

Postup

Ochucovadlo rozhavarkujeme v jogurte. Zeleninu očistíme, omyjeme a pokrájame na sústa. Zalejeme  jogurtovou zálievkou a podávame. Ako predjedlo môžeme podávať tak, že zeleninu uložíme na misu a na misky osobitne jogurtovú zálievku. Vhodné s ražným pečivom.

Ľadový šalát s ovčím syrom a olivami

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

100 g ovčieho syra alebo syra Feta, šalátová uhorka, 4 paradajky, 3 vajcia, 100 g vykôstkovaných čiernych olív, panenský olivový olej, 3 PL balzamikového octu alebo citrónovej šťavy, mleté čierne korenie, soľ, hlávka ľadového šalátu

Postup

Na kocky nakrájaný ovčí syr (alebo Fetu) naložíme do zmesi korenia. Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme a nahrubo nastrúhame alebo posekáme. Šalát natrháme, olúpané uhorky a paradajky nakrájame na kolieska. Primiešame syr a ozdobíme vajcom. Pokvapkáme olivovým olejom a octom, okoreníme mletým bielym korením a osolíme. Zľahka premiešame.

Pestrý hlávkový šalát

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

4 menšie hlávky šalátu, 4 vajcia, 80 g tvrdého syra (eidam), 200 g šunkovej salámy, 4 menšie paradajky, kapia, reďkovky, kečup, horčica, majonéza, maslo, mleté čierne korenie, soľ, petržlenová vňať

Postup

Vajcia uvaríme natvrdo, vychladíme, olúpeme a nastrúhame. Hlávky šalátu operieme vcelku a necháme okvapkať. Po obvode tanierov uložíme šunkovú salámu do stredu hlávku šalátu. Ten pokvapkáme prelivom z kečupu, majonézy, trochy horčice, soli a čierneho korenia. Kečupu a horčice dáme len na zafarbenie majonézy. Porcie šalátu posypeme nastrúhaným vajcom a syrom. Pokvapkáme trochou kečupu a ozdobíme plátkom paradajky, petržlenovou vňaťou, reďkovkou a maslom. Podľa sezóny môžeme na ozdobu použiť viacero druhov zeleniny.

Pikantný hlávkový šalát

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

4 cibuľky s vňaťou, reďkovky, mladý kaleráb, 2 – 3 paradajky, 2 PL dijonskej horčice, 4 PL olivového oleja, cukor, mleté čierne korenie, soľ, 2 hlávky šalátu

Postup

Šalát rozoberieme, omyjeme a necháme odkvapkať. Jarné cibuľky aj s vňaťou a reďkovky nakrájame na kolieska, kaleráb na malé kocky, paradajky na osminky. Zalejeme zálievkou z dijonskej horčice, oleja, soli, cukru a mletého čierneho korenia. Všetku dobre vymiešame a necháme v chlade odležať. Premiešame až tesne pred podávaním.

Šalátová zmes

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

200 g listových šalátov (mix), 50 g tvrdého syra (parmezán), 0,5 dl panenského olivového oleja, mleté čierne korenie, soľ

Postup

Listy šalátu dobre omyjeme a natrháme na kúsky. Z olivového oleja, soli, čierneho korenia a citrónovej šťavy pripravíme dressing a opatrne premiešame so šalátom. Posypeme nastrúhaným parmezánom.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA