Zdravá diéta PREHĽAD JEDÁL, ich zloženie a MNOŽSTVO KALÓRIÍ V NICH.
10.05.2014 10:12Príklady jedál, zloženie s ich kalorickou hodnotou
Pre inšpiráciu Vám uvádzame príklad jedál. Pri všetkých jedlách nájdete vypočítané energetické hodnoty daného pokrmu. Jedlá si môžete kombinovať podľa množstva kalórií, ktoré máte doporučené podľa analýzy stavby tela. Jedlá sú vhodné i pre diabetikov, bez rozlíšenia sacharidovej diéty.
Nevarené jedlá
Obložený tanier: celozrnný chlieb, 30g kuracej šunky, 30g Eidamu (30% tuku v sušine), 1 paradajka, 1 paprika, zeleninový šalát. |
|
|||||||||||
Zelený šalát s jogurtom, dalamánok s nízkotučným syrom. |
|
|||||||||||
1 krajec bežného chleba, nízkotučný tavený syr (30g), obložte ľubovoľnou zeleninou, vynikajúce sú plátky šťavnatej paradajky. Čaj s mliekom alebo káva s mliekom (100ml nízkotučného mlieka). |
|
|||||||||||
Tvarohová pomazánka, dalamánok z nízkotučného tvarohu, môžeme vytvárať rôzne druhy pomazánok, pridáme napríklad cesnak, pažítku, pór, rôzne druhy korenia. Ozdobíme napríklad paradajkou, uhorkou alebo inou zeleninou. |
|
|||||||||||
Ovocné müsli s čerstvým ovocím a nízkotučným jogurto (Vitalinea). |
|
|||||||||||
Kuracia šunka 2-3 plátky, kyjevský chlieb, paradajka. |
|
|||||||||||
Corn-flakes s nízkotučným mliekom, pomaranč. |
|
|||||||||||
1 varené vajce, 1-2 plátky celozrnného chleba, paprika. |
|
|||||||||||
2 plátky tmavého chleba,
|
|
|||||||||||
Celozrnný chlieb, vaječný šalát: 1 natvrdo uvarené vajce, 2 lyžice bieleho jogurtu, ľadový šalát alebo čínska kapusta - všetko nakrájame, zmiešame, pridáme soľ a bylinky. |
|
|||||||||||
Šopský šalát: uhorky, paradajky, paprika, pórok, balkánsky syr (40g) rozpečená bageta. |
|
|||||||||||
Varené jedlá
Kuracie prsíčka s cesnakom (150g): Plátok kuraťa okoreníme podľa fantázie, pridáme rozdrtený cesnak a opečieme na panvici na 1 lyžici oleja. Podávame s varenými zemiakmi, zeleninovým šalátom. (150g paradajky, uhorky, papriky so zálievkou z vinného octu a korenia) |
|
||||||||||||||
Zeleninové rizoto: napr. mrkva, hrášok, kukurica, cuketa...) s trochou strúhaného syra. |
|
||||||||||||||
Bravčový plátok na ružičkovéj kapuste: Asi 10ks ružičkovej kapusty krátko ponoríme do vrelej slanej vody, potom prudko schladíme v ľadovej vode. 100-150g bravčového chudého mäsa (osolené a okorenené) pečieme na 1 lyžici oleja, na panvici so silným dnom alebo na fólii na pečenie bez tuku. Pridáme polovicu nakrájanej cibule a kapusty. Ako prílohu podávame zemiaky alebo ryžu. |
|
||||||||||||||
Hovädzie so zeleninou a cestovinami: Uvaríme 120g bezvaječných cestovin. Na panvici rozohrejeme 1 lyžicu oleja, potom pridáme 120g chudých hovädzích kúskov a prudko opečieme na 2-3 minúty. Pridáme ľubovoľnú zeleninu a varíme do mäkka, trochu slivkového lekváru (diabetici bez cukru) alebo iného džemu, 2 lyžice chilli omáčky a trochu kuracieho vývaru. Pridáme cestoviny a znovu prehrejeme. |
|
||||||||||||||
Zapečené zemiaky s brokolicou a syrom: Uvaríme potrebné množstvo zemiakov (asi 150g) a brokolice, dáme do zapekacej misky, posypeme trochou strúhaného syra (30% Eidam), pridáme rôzne korenia a bylinky (napríklad bazalku,...) a dáme zapiecť do rúry (do zapekacej misky, rímského hrnca alebo na opekací papier - bez tuku). |
|
||||||||||||||
Indický šošovicový šalát:150g šošovice dáme na noc namočiť, aby zmäkla a zbavila so nadúvacieho účinku, uvaríme. Do šalátu najemno nakrájame túto zeleninu: paradajky,papriku, cibuľu, nakladanú uhorku, pridáme indické korenia, napríklad kari, korkuma, koriandr, zázvor. Ako zálievku použijeme kelímok nízkotučného jogurtu. K šalátu servírujeme plátok celozrnného chleba s plátkom 30% Goudy. |
|
||||||||||||||
Zapečený plnený zemiak - náplň: Cottage cheese zmiešaný s 1 lyžicou strúhaného syra, paradajkový šalát s octom a cibuľou - plnený uvarený zemiak dáme zapiecť do rúry. Ako dezert si dáme napríklad ovocný šalát. |
|
||||||||||||||
Kuracie prsíčka s chilli omáčkou: Naklepeme 150g rezeň z kuracích prsíčok. Osolíme a okoreníme, opečieme na panvici na 1 lyžici oleja (alebo grilujeme na rošte v grile). Navrch pridáme chilli omáčku. Ako prílohu volíme varené zemiaky, dusenú zeleninu alebo zeleninový šalát. |
|
||||||||||||||
Zapečená treska so zeleninou: Asi 150g porciu tresky vykostíme, okoreníme, dáme do zapekacej misky, ktorú predtým vymažeme 1 lyžičkou oleja. Pridáme paradajky, papriku, cuketu, cibuľu nakrájanú na plátky, a polejeme nízkotučným bielym jogurtom a posypeme trochou 30% syra (asi 20g na porciu). Do zapekacej misky môžeme pridať i zemiaky ako prílohu.
|
|
||||||||||||||
Karfiol v syrovej omáčke: 200g karfiolu rozdelíme na ružičky a uvaríme takmer do mäkka. Súčasne rozohrejeme asi 1 lyžičku oleja, na ktorom opražíme 1 lyžicu múky (najlepšie celozrnnej), odstavíme a postupne prilievame mlieko (asi 30ml nízkotučného mlieka zmiešaného s 15 ml kondenzovaného mlieka), stále miešame, vrátime na oheň a za stáleho miešania povaríme, dokiaľ omáčka nezhustne. Potom prisypeme asi 30g 30% Eidamu. Syrovú omáčku nakladieme na karfiol a grilujeme 3 min. v predhriatej rúre. Ako prílohu podávame varené zemiaky. |
|
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)
———
Späť