Zdravá diéta Na CHUDNUTIE sa naučte využívať VAJCIA.

30.05.2017 17:46

Bielkoviny, a aj tie z vajec, majú pre ľudský organizmus nenahraditeľný význam, ktorý pri chudnutí ešte rastie. Bielkoviny sú súčasťou každej bunky a orgánu. Vďaka bielkovinám náš organizmus funguje, rekonštruuje sa, nahrádza svoje bunky. Bohužiaľ, ľudia s nadváhou nedostatočným príjmom vhodných bielkovín tieto procesy v tele narušujú.

Jedlá a potraviny s vysokým obsahom bielkovín vo vajciach, vyvolávajú pocit sýtosti.

Bielkoviny, nachádzajúce sa vo vajciach dokáže ľudské telo stráviť ľahšie, ako bielkoviny z niektorých druhov mäsa. Ani s bielkovinami z vajec to však pri chudnutí nepreháňajte, pri ich nadmernej konzumácii vám to môže spôsobiť ukladanie kalórií do telesného tuku a môžete si navodiť problémy s obličkami. 

Vajcia patria k potravinám, ktoré majú v našich jedálnych lístkoch stabilné miesto, keďže obsahujú kvalitné živiny a sú nevyhnutnou zložkou mnohých jedál.

Vajcia sú jedným z najvýživnejších jedál, každý deň môžete zjesť aj jedno vajce.

Prednosťou vajec je najmä vysoká biologická hodnota bielkovín, ktoré sú v nich obsiahnuté. Majú natoľko ideálne a komplexné zloženie nevyhnutných aminokyselín, že sú vzorom pre posudzovanie biologickej hodnoty všetkých bielkovín. Vajcia zohrávajú tiež dôležitú úlohu pri diétach a pri znižovaní váhy, nebojte sa ich. Vedci zistili, že jedno priemerné vajce má menej než 80 kalórii. Vajcia sú dôležité pre zdravie očí, správnu výživu organizmu a kontrolu optimálnej váhy.

Keď sa chcete viac dozvedieť o niektorých výživových doplnkoch na chudnutie a očistu tela, kliknite TU

Vajcia majú vysoké výživové hodnoty, môžete ich zaradiť do diéty na chudnutie.

Keď dodržíte princípy diétneho režimu (napr. pitný režim, dostatočný prísun ovocia a zeleniny, nahrádzanie nasýtených tukov nenasýtenými), sú vajcia vhodnou potravinou na chudnutie.

Vajcia vďaka svojmu zloženiu sú výbornou potravinou na prípravu raňajok, olovrantu i večere. Ich zaradením do svojej stravy dokážete obmedziť denný kalorický príjem aj o 300 kalórií. 

Ako vplývajú vajcia na chudnutie a zdravie človeka.

Bielkoviny z vajca dokáže náš organizmus ľahšie stráviť ako bielkoviny z niektorých druhov mäsa.

Tuky v žĺtku vajíčka obsahujú väčšie množstvo prospešných nenasýtených mastných kyselín oproti nasýteným, ktoré, ako vieme, hladinu cholesterolu v krvi zvyšujú.

Jeden vaječný žĺtok slepačieho vajca obsahuje 270 mg cholesterolu, pričom odporúčaná denná dávka je 300 mg, zároveň obsahuje aj užitočné látky, ktoré obsah škodlivého cholesterolu v krvi znižujú. Vrátane lecitínu podporujúceho odbúravanie tukov. Lecitín je vo vajíčku zastúpený v omnoho vyššej miere ako v sójových bôboch, z ktorých sa táto mastná látka získava na výrobu doplnkov výživy, pretože sú lacnejšie. Lecitín sa nachádza vo všetkých telesných bunkách vrátane mozgových a nervových. Skoro dvojnásobné množstvo cholesterolu sa nachádza v husacích, kačacích vajciach a vajciach morky, tie však u nás nezvykneme často konzumovať.

Vaječné žĺtky majú vysokú výživnú hodnotu, predovšetkým vďaka zastúpeniu nenasýtených mastných kyselín. Ich pomer k nasýteným mastným kyselinám je zo zdravotného hľadiska priaznivejší ako u mnohých iných živočíšnych tukov.

Vajcia sú významným zdrojom vitamínov A, E, D a K, ale aj celého komplexu vitamínov B.

Z minerálnych látok vajcia obsahujú najmä fosfor, železo a síru, v škrupine sa nachádza vápnik.

Dostatočný príjem bielkovín v strave nadobúda väčší význam pri redukčnej diéte. Ak radikálne znížite denný energetický príjem, telo začne získavať chýbajúcu energiu práve z bielkovín.

Pri chudnutí sa nebojte využívať všetky zložky vajec. Vaječné bielko obsahuje zhruba 3,5 g bielkovín, žĺtok o 1 gram menej. Bielkoviny z  vaječného bielka sú bez cholesterolu a tuku. Cholesterol sa nachádza vo vaječnom žĺtku, avšak pri primeranej konzumácii vajec nie je pre vás nebezpečný.

Vajíčková diéta nie je vhodná na chudnutie.

Slepačie vajce obsahuje v priemere 66 % vody, 34 % sušiny, zloženej z 12 % bielkovín, 11 % tukov, 1 % cukrov a 10% minerálnych látok a má menej ako 80 kalórií.

Jedzte aj vaječné žĺtka, obsahujú skoro všetky živiny. Nenasýtené tuky v žĺtku navyše spolovice tvoria najužitočnejšie viac nenasýtené, ktoré umožňujú vychytávanie "zlého" cholesterolu z krvi a významne znižujú aj  riziko tvorby krvných zrazenín.

Slepačie vajcia majú bielu a hnedú škrupinu. Nie je medzi nimi nijaký rozdiel v kvalite, len vo vzhľade. Farba škrupiny je ovplyvnená typom nosnice. Odporúča sa nakupovať ich len obchodoch a supermarketoch, kde je istota, že prešli veterinárnou kontrolou. Pri kúpe domácich je nemožné overiť si dátum ich znášky i to, či boli po celý čas správne skladované.

Prečo ani vajcová diéta nie je vhodná na chudnutie.  

  • V tejto diéte jete dve alebo viac vajíčok na raňajky spoločne s grapefruitom, s nízkosacharidovou zeleninou alebo chudými bielkovinami. Obed a večera obsahuje buď ďalšiu porciu vajec, alebo menšie množstvo chudých bielkovín, ako sú ryby alebo kurča.
  • Šaláty a zelenina s nízkym obsahom sacharidov sa neobmedzujú, avšak ovocie sa obmedzuje na jeden až dva kusy za deň.
  • Ostatné sacharidové potraviny, ako sú chlieb, cestoviny a zemiaky, sú prísne obmedzené.

Klady vajíčkovej diéty:

  • vysokým obsahom bielkovín a nízkym obsahom sacharidov vajíčkovej diéty, prispejete k zníženiu chuti do jedla
  • vysokoproteínová diéta zvyšuje rýchlosť spaľovania kalórií,
  • vajcia sú dobrým zdrojom bielkovín a vitamínov

Zápory vajíčkovej diéty :

  • nie je zdravá a vyvážená
  • eliminuje sa pri nej mnoho potravín a zeleniny
  • nedostatok sacharidov spôsobí, že nemusíte mať dostatok energie na fyzickú aktivitu
  • mnoho ľudí pociťuje únavu a nevoľnosť v prvých dňoch držania diéty, keď sa telo adaptuje na znížený príjem sacharidov
  • veľa vajec môže spôsobiť zápchu, nadúvanie a zápach z úst
  • nie je vhodná na zdravú redukciu hmotnosti
  • je veľmi pravdepodobné, že sa po skončení diéty dostaví jo-jo efekt.

Samozrejme jesť iba vajcia nie je zdravý spôsob ako schudnúť a extrémna verzia tejto diéty je veľmi nebezpečná pre zdravie. Pri tejto diéte môže nastať nielen nutričný deficit, ale aj vážne narušenie zdravia.

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA