ZDRAVÁ DIÉTA Keď chcete schudnúť, uvarte si, vyberte si VHODNÝ OBED - aký by mal byť.
13.04.2013 07:04Väčšina ľudí s nadváhou pri chudnutí začne riešiť hlavne obed. Nikdy neurobte zákadnú chybu, nevynechávajte obed, nejedzte drasticko nízkokalorické jedlá. Z dlhodobého hľadiska sa vám takto nepodarí schudnúť. Obed by mal byť chutný, výživný, zdravo výdatný a ľahký. Je to ťažké, ale zároveň aj jednoduché. Naučte sa správne obedovať. Vášmu telu by mal obed určite poskytnúť dostatočné množstvo energie na celé popoludnie a tiež ho zásobiť dôležitými živinami v podobe vitamínov, minerálov, bielkovín, enzýmov a ďalších stavebných látok. Neverili by ste, ale naše telo na to aby optimálne fungovalo potrebuje pravidelný príjem až takmer 50-tich druhov živín.
Dôležité je začať deň zdravými raňajkami. Raňajkami sa však Vaša snaha o chudnutie a zmenu stravovania nesmie skončiť. Musíte zmeniť aj Váš prístup k obedu. Podľa zásad zdravého stravovania by obed mal byť pre každého povinnosťou a večera liečbou. V každodennom strese zostáva často práve obed na vedľajšej koľaji. Ľudia pre nedostatok času často obedujú v bufetoch s rýchlym občerstvením, takže jedlo im potom ostáva dlho ležať v žalúdku ťažké ako olovo, čo krátkodobo škodí nielen Vašej nálade a aktivite ale dlhodobo aj zdraviu. Ticho priberáte.
Náš žalúdok nie je zberný orgán. Kvôli spaľovaniu tukov by boli ideálne troj až štvorhodinové prestávky medzi jedlami. Je to však ťažké dodržiavať, pretože máme buď málo času myslieť na jedlo alebo príliš veľký hlad. Vypúšťať obed, ako to často robia priveľmi zamestnaní ľudia, je chybou. Obedujte medzi pol dvanástou a pol druhou popoludní. Vtedy už Váš organizmus potrebuje doplniť zásoby energie a živín, aby v pohode a bez hladu zvládol zostávajúcu časť dňa. Nezabudnite na to!
Jeme preto, aby sme žili. Naše stravovacie návyky by nemala ovplyvňovať len naša chuť, či spoločenské zvyklosti, ale rozumné zváženie potrieb nášho tela. Naše telo sa buduje kvalitnou potravou, ktorú jeme. Každá maličkosť, ktorú zjeme, sa odzrkadľuje na stave nášho organizmu, na našom zdraví. Denne sa tak vedome, či nevedome jedlom dostávame buď ku zdraviu, alebo ku chorobe.
Činnosť akéhokoľvek orgánu má za následok stratu sily a energie a toto opotrebovanie sa napráva výživou, ktorú prijímame z našej potravy. Každý telesný orgán denne potrebuje svoj prídel výživných látok. Mozog musí dostať svoj diel, tiež kosti, svaly i nervy. Spôsob transformácie potravy do krvi je úžasný proces. Z krvi potom čerpajú rôzne časti tela potrebnú výživu. Tento proces prebieha neustále a dodáva život a energiu každej našej bunke, nervu, svalu a tkanivu.
Aké by malo byť zloženie obeda.
Podľa najnovších výskumov by sa náš obed mal skladať z nasledujúcich skupín potravín:
- šalát z čerstvej zeleniny
- jedlo dodávajúce telu energiu - kalórie
- jedlo dodávajúce telu bielkoviny
Šalát z čerstvej zeleniny by mal obsahovať :
- listovú zeleninu (čínska kapusta, hlávkový šalát, vňate). Listová kyselina je dôležitým zdrojom kyseliny listovej, nevyhnutnej pre tvorbu červených krviniek a ďalších dôležitých látok. Chlorofyl nášmu telu poskytuje dostatok prepotrebného horčíka.
- farebnú zeleninu(mrkva, červená, žltá a zelená paprika, paradajky, cvikla, brokolica). Farebná zelenina je vynikajúcim zdrojom provitamínu A, ktorý účinne pôsobí proti rakovine. Ďalšie druhy zeleniny poskytujú bohatý sortiment výživných, ochranných látok a vitálnych látok, ktoré v nás budú pôsobiť po celý zvyšok dňa.
- reďkovku a karfiol
- klíčiace výhonky
- cibuľu a cesnak
Zelenina, ktorú dávame do šalátov by mala byť krehká a pokrájaná na malé kúsky, aby sa dala dobre rozžuť. Šalát upravíme pridaním oleja lisovaného za studena (olivový, slnečnicový), citrónovej šťavy, trošku soli, kyslej smotany a hnedého cukru. Kto uprednostňuje prírodné koreniny môže si šalát ochutiť saturejkou, bazalkou či mätou.
Soľou v šalátoch treba šetriť, obzvlášť tí, ktorí trpia vysokým tlakom. Každá zelenina obsahuje dostatok minerálnych solí, vrátane chloridu sodného.
Jedlo dodávajúce telu energiu - kalórie.
Obedňajšie jedlo by malo obsahovať niektoré z nasledujúcich potravín:
- strukoviny (fazuľa, šošovica, hrach, cícer)
- zemiaky, cestoviny
- obilniny (ovos, ryža, pšeno)
- kombinácia strukovín s obilninami
Kombináciou strukovín s obilninami (ryža so šošovicou, ryža s fazuľou) získame bielkoviny vysokej biologickej hodnoty podobné mäsu.
Jedlo dodávajúce telu bielkoviny.
Môžeme použiť niektorú z možností:
- rastlinné sójové mäso s dusenou zeleninou (paprika, šampiňóny, artičoky)
- sójové výrobky s dusenou zeleninou (tofu)
- vajce s dusenou zeleninou
Pre vysoký obsah cholesterolu nekonzumujeme viac ako 3 vajcia týždenne. Rastlinné produkty na báze sóje poskytujú rovnaké, alebo vyššie množstvo výživných látok ako mäso, a majú tú výhodu, že dodávajú telu oveľa menšie množstvo tuku i kalórií.
Keď vynecháte obed tak :
- Vaše telo má nedostatok energie, bielkovín i iných živín,
- hladina cukrov (dávka potrebnej energie) v krvi klesne pod potrebnú hladinu – úroveň,
organizmus voči tomu bojuje a pripomína Vám to, - ste malátny, unavený, dostávate veľký hlad,
- vo väčšine prípadov ho neskôr zaháňate vysoko kalorickými potravinami (sladkosti, hamburger, chipsy, oriešky, sladené nápoje a iné), proste skonzumujete ďaleko viacej kalórií ako je potrebné,
- Váš organizmus spracuje len malú časť týchto kalórií a zvyšok si samozrejme ukladá ako zásobu energie do Vašich podkožných tukových buniek,
- priberáte a ste nešťastný z toho, že podľa Vás zjete málo a kilá pribúdajú,
- na Vašu smolu sa organizmus človeka pri prejedaní zbavuje prebytočných cukrov (kalórií) v krvi rýchlo, a tak sa opätovne ich hladina v krvi dostáva pod potrebnú hladinu – úroveň,
- opäť dostávate hlad a prejedáte sa,
- takýto postup sa v priebehu dňa opakuje viackrát a v nejednom prípade je zavŕšený neskorým večerným alebo i nočným prejedaním sa.
- Neustále priberáte alebo máte problémy s Vašou váhou.
- Príčinou tohto procesu je, že neobedujete alebo Váš obed je nevhodný.
- Samozrejme u každej osoby je to individuálne a ovplyvňuje to viacero faktorov.
Obed je povinnosť voči vášmu telu. Nezabúdajte na to.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov
Keď chcete schudnúť vyplňte tento FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)
PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)
Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk
Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)
———
Späť