Zdravá diéta DETOXIKÁCIA OVOCÍM je výborný spôsob ako zdravo a rýchlo schudnúť.

15.03.2014 02:03

Detoxikácia organizmu úzko súvisí so stravovaním a chudnutím. Pri detoxikácii dochádza k uvoľňovaniu toxických látok z tela. Podmienkou dobrej detoxikácie je správny a dostatočný pitný režim.

Chudnutie a detoxikácia sú založené na čerstvom ovocí plnom vitamínov, vlákniny a ďalších prospešných látok. Pri ovocnej diéte a detoxikácii by ste počas dňa mali skonzumovať do 1 kg ovocia. Dôležité je striedať počas dňa rôzne druhy ovocia.  

DETOXIKÁCIA – OČISTA TELA OVOCÍM  pri chudnutí, ako sa stravovať.

Veľa pite. Džúsy, zeleninové aj ovocné / najlepšie riedené v pomere 1:1 s vodou/ a bylinkové čaje. Vypite 2-3 litre vody denne.  Mäso a mlieko vylúčte zo stravy. Ak budete mať veľký hlad, skúste ho zahnať strukovinami.
Ovocie majte pri sebe, a jedzte často. Na normálnu stravu po detoxikácii prejdite opatrne.

Detoxikácia pečene, obličiek, čriev a dýchacej sústavy.

Detoxikáciu pečene okrem upravenej stravy podporíte pitím čaju z ostropestreca mariánskeho. Likvidujú sa ním usadeniny splodín a prečistenie pečene zlepšuje jej schopnosť opätovne vylučovať z tela škodliviny. Pečeň začína pracovať medzi 01.00 – 03.00 hod. Ak ste hore, nedoporučuje sa tento orgán zaťažovať pitím alkoholu a konzumáciou ťažko stráviteľných pokrmov.

Detoxikáciu obličiek a močových ciest podporuje pitný režim a napr. aj cesnak v strave. Uvedené orgány sa prečistia, dochádza k prevencii proti tvorbe obličkových kameňov a piesku, taktiež je dobrý proti zápalom, a čo je najdôležitejšie, zvýši sa odbúravanie škodlivín práve zvýšeným vylučovaním moču. Močový mechúr najviac pracuje medzi 15.00 – 17.00 hodinou. Pri problémoch s močovým mechúrom je vhodné práve v tejto dobe piť čaj z petržlenu. Obličky pracujú naplno medzi 17.00 – 19.00 hodinou. Neprijímajte v tomto čase žiadne škodlivé látky. Ak v tejto dobe aktívne športujete, zvýšte príjem tekutín, vyhnete sa zbytočnej záťaži ľadvín.

Detoxikáciu čriev podporuje vláknina v strave a pitný režim. Tenké črevo dokončuje za pomoci žalúdočných štiav a žlče trávenie stravy, práve z neho prichádzajú nestrávené zvyšky potravín do hrubého čreva. Činnosť tenkého čreva vrcholí medzi 13.00 – 15.00 hodinou. V hrubom čreve prevládajú stravovacie procesy, vstrebávajú sa tu vitamíny a aminokyseliny vyrábané baktériami črevnej dutiny. Jeho činnosť vrcholí medzi 05.00 – 07.00 hodinou a vtedy je aj najvhodnejšia doba na jeho vyprázdnenie. Ak sa budete riadiť mojím detoxikačným programom, upravia sa vám aj problémy s vylučovaním stolice.

Detoxikáciu dýchacej sústavy podporuje vylúčenie mlieka a látok, ktoré zahlieňujú organizmus. Prečistia sa pľúca, výrazne sa začnú zbavovať hlienov a posilní sa imunita dýchacej sústavy. Medzi 03.00 – 05.00 hodinou sú pľúca v činnosti. V tomto čase sa budia hlavne astmatici, fajčiari, ľudia s nádchou a chorými prieduškami. Práve títo ľudia by sa mali dať na detoxikáciu organizmu.

Detoxikáciu kože podporuje pitný režim. Toxíny sa uvoľňujú a odchádzajú z tela močom, stolicou, a najväčším orgánom – kožou. Okrem očisty kože dochádza aj k očisteniu podkožia, zlepšuje sa stav pleti, zmierňujú sa ekzémy a samozrejme aj akné. Zvýšte príjem vody, zlepšíte stav pleti.

Zásady detoxikácie počas chudnutia.

§         Prvé 3 dni detoxikácie sú charakterizované prudkým vylučovaním zadržaných odpadových látok.
Dochádza tiež k prudkému znižovaním hmotnosti, asi o 1 kg denne. Tento úbytok je zapríčinený vylučovaním vody.

§         Večer pred začatím pôstu si môžeme urobiť výplach čriev s harmančekovým záparom vychladnutým na teplotu tela, alebo použijeme rastlinné preháňadlo.

§         Ráno: Vypijeme pol litra čaju s liečivých byliniek osladeného medom, alebo pol litra prírodnej ovocnej či zeleninovej šťavy.

§         Obed: Vypijeme pol litra čaju z liečivých byliniek, alebo hrnček zeleninového vývaru.

§         Večer: Vypijeme pol litra čaju z liečivých byliniek, alebo hrnček zeleninového vývaru.

§         Medzitým pijeme dostatok čistej vody.

Detoxikáciu nikdy neukončujeme náhle, jesť začíname iba pozvoľna. Prvým jedlom môže byť jablko, ďalším jedlom zeleninový šalát alebo polievka. Tri – štyri dni po pôste jeme len veľmi ľahké jedlá.

Prehľad diétnych kúr na prečistenie organizmu.

§         Obilninová a ryžová kúra Čistí organizmus, upravuje stolicu a povzbudzuje nervovú činnosť. Držíme ju 3 dni. Konzumujeme len vhodne ochutenú varenú pšenicu, alebo celozrnnú ryžu. Pijeme pri nej medovkový čaj.

§         Zemiaková kúra Odstraňuje z tela zadržanú vodu, najmä pri chorobách srdca a ľadvín. Efekt je spôsobený vysokým obsahom draslíka v zemiakoch. Pijeme močopudné čaje, hlavne zápar zo žihľavy.

§         Jablková kúra Pomáha pri ochoreniach tráviacej sústavy, chronických zápchach, hnačkách, hemoroidoch. Konzumujeme 1 - 2 kg jabĺk denne. Držíme ju 3 dni. Pijeme pri nej odvar z ľanového semena.

§         Hroznová kúra Aplikujeme ju pri leukémii, komplexnej obnove krvi pri anémiách a ďalších chorobách krvi. Denne konzumujeme 1 – 2 kg hrozna starostlivo umytého (je často chemicky ošetrované). Pritom pijeme čaj zo žihľavy, myšieho chvosta a sedmokrásky.

Aké ovocie a na aké účely je najlepšie jesť pri detoxikácii.

Jablká  Jablková kúra sa robí z dvoch kíl jabĺk denne, ktoré sa konzumujú počas troch po sebe nasledujúcich dní. Jablká sa jedia v troch hlavných jedlách denne, medzi jedlami sa pije iba čistá voda, alebo slabé bylinkové čaje. Jablká sa môžu jesť surové, varené, alebo pečené. V žiadnom prípade sa však nesmú sladiť. Kúru môžeme opakovať každý štvrťrok. Pravidelná konzumácia jabĺk lieči a normalizuje vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol a artérioskleróza, vylučovanie kyseliny močovej, hnačku i zápchu, chronické ekzémy a choroby pečene.

Pomaranče Konzumuje sa 10 – 12 pomarančov denne a 2 – 4 poháre čerstvo vylisovanej šťavy denne. Držíme ju 3 dni. Keby bola šťava z pomarančov veľmi trpká, môžeme ju prisladiť medom. V priebehu kúry pijeme veľa čerstvej vody, alebo nízko sodíkových minerálok. Pri kúre sa snažíme pravidelne cvičiť, zhlboka dýchať a často sa sprchovať. Pomaranče sa vyznačujú predovšetkým vysokým obsahom životne dôležitého vitamínu C. Množstvo vitamínu C podporuje rast a zdravie kostí, zubov a našich chrupaviek. Preto sú pomaranče nenahraditeľnými pomocníkmi pri osteoporóze a zvýšenej potrebe minerálnych solí. Pomarančová kúra veľmi účinne pomáha pri odbúravaní a vylučovaní kyseliny močovej, spôsobujúcej artritídu v kĺboch a čiastočne tiež rozpúšťa obličkové kamene. Je paradoxom, že hoci pomaranče chutia kyslo, vynikajúco alkalizujú krv. A je už známym faktom, že reumatizmus a dna sú choroby z prekyslenia organizmu.

Čerešne  Konzumujeme 1,5 – 2 kg čerešní denne. Drží sa 3 dni. Silnejší účinok kúry dosiahneme vypitím niekoľkých pohárov čaju (50 g stopiek necháme vrieť 5 minút v litri vody). Čerešne majú bohaté zastúpenie organických kyselín, ktoré upravujú trávenie a čistia krv. Veľký obsah  vlákniny pomáha tvrdej stolici a znižuje cholesterol. Silné antioxidanty neutralizujú zákerný vplyv voľných radikálov a ničia škodlivé enzýmy, ktoré rozožierajú väzivo a spôsobujú predčasné starnutie a vädnutie pleti. Liečba čerešňami raz alebo dvakrát do týždňa vám účinne pomôže znížiť hmotnosť a zároveň prečistí krv a telo. Efekt chudnutia je skrytý vo veľmi jednoduchej príčine – čerešne majú vnútri kôstky a preto sa musia jesť pomaly a po jednej. Čerešne urýchľujú znižovanie nadváhy i svojim močopudným a silným očistným účinkom, tiež nízkym obsahom sodíka a tukov. Bohatá konzumácia čerešní (hlavne ako týždenná kúra ) sa veľmi osvedčila pri artritíde, dne a reume.  

Jahody majú najväčší antioxidačný účinok zo všetkého ovocia.  Ak ste prekonali infarkt, máte angínu pectoris, alebo trpíte nedokrvením mozgu, či dolných končatín, jedávajte pravidelne na jar a v prvých letných mesiacoch porciu jahôd.  Zabraňujú ukladaniu cholesterolu v stenách ciev, zastavujú ich postupné hrubnutie a zužovanie. Zdravie artérií chránia i nízkym obsahom tuku a sodíka a vysokým obsahom draslíka, horčíka a vápnika -minerálov, ktoré zabraňujú hypertenzii. Jahody zvyšujú produkciu moču a svojim bohatým obsahom minerálov alkalizujú krv, očisťujú telo a účinne podporujú vylučovanie kyseliny močovej, ktorá spôsobuje artritídu a dnu. Jahody obsahujú veľké množstvo rastlinnej vlákniny, ktorá uľahčuje pohyb stolice črevami.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

 NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA