ZDRAVÁ DIÉTA Chudnutie si ZRÝCHLITE dostatkom TEKUTÍN.

04.01.2015 03:00

Aké tekutiny by ste mali piťpri chudnutí.
Nie je tekutina ako tekutina. Tá najzdravšia a vlastne jediná, ktorú naše telo skutočne potrebuje, je čistá voda. Mnoho ľudí sa však sťažuje, že ich to k čistej vode neťahá. Nechutí im, nemôžu jej veľa vypiť a podobne. Je to však všetko sila zvyku.  Ak si zvyknete na drogu  typu  kola, nebude vám voda vôbec chutiť. Je to overený fakt. Ale to ešte neznamená, že ak vám chutí sladký nápoj, je dobré a zdravé ho piť.
Pitie čistej vody je vecou zvyku. Naša túžba po sladkých bublinkách je len získaný zvyk, utvrdený reklamami, aký úžasný nápoj to pijeme. Treba len trochu pevnej vôle na prekonanie zvyku a potom zistíme, že čistá pramenitá voda je veľmi chutná, i keď je bez chuti. A má to ďalšie výhody: ušetríte mesačne pár stovák, nefiltrujete cez pečeň chemikálie a netučniete z cukru. Veď fľaška coca-coly obsahuje asi 9 kociek cukru.
Pitie tekutín si musíte rozvrhnúť rovnomerne na celý deň. Nie je dobré vypiť doobeda tri litre vody, až nás ide rozpučiť a pomaly si nosíme prácu na WC, pretože sme tam stále a popoludní nevypiť ani glg. V čase bez tekutín naše telo trpí, či sme predtým vodu pili alebo nie. Teda vodou sa musíme dopĺňať priebežne celý deň.
Najideálnejšie je začať  ráno pohárom vlažnej vody, po raňajkách nejaký čaj, ovocný alebo zelený a bez cukru a tak ďalej, až do večera. Pred každým jedlom by sme sa mali napiť a potom zasa asi pol hodinu po jedle. Nie je dobré jedlo zapíjať.
Do pitného režimu si môžete zarátať aj zeleninu a ovocie, obsahujú veľa vody. Ak zjete asi kilo zeleniny, je to akoby ste vypili asi liter vody. Mnohí z nás majú problémy s pitím väčšieho množstva tekutín. Nemusíte vypiť plný pohár „na ex“, pite menšie množstvá a často. Ak pracujete v kancelárii, majte po ruke pohár s vodou neustále a pri každej príležitosti z neho odpite. Nehľadajte dôvody, prečo nemôžete piť.
Dostatok tekutín sa odrazí nielen na vašom vnútornom zdraví, chudnutí, ale aj na zovňajšku. Vaša pokožka bude hladká a pevná, nie vysušená. Ako všade v našom tele, aj v koži sa nachádza tekutina.

Nezabúdajte, že telo je zložené zo 75% z vody.  Neodopierajte mu tento dôležitý stavebný materiál.

Pite každú hodinu cez deň jeden pohár čistej vody, alebo čaju a ste „za vodou“. Ak o 8,00 ráno vypijete prvý pohár a o 19-ej hodine posledný, splníte normu celkom dokonale. Na začiatku využite mobil, aby vám to pripomínal.
Pri takomto príjme vody sa vám nielenže zrýchli metabolizmus, ale predovšetkým po väčšinu dňa budete mať stále plný žalúdok. Pocit sýtosti, na ktorom sa pitie vody spolupodieľa, je na nezaplatenie. V tomto je dodržaný pitný režim na nezaplatenie.
V lete a pri športe sa potreba pitia razantne zvyšuje – pokojne sa môže dostať až na 4 litre denne. Vtedy je nevyhnutné naozaj na pitný režim stále myslieť. Naopak, v zime a pri malej aktivite môže stačiť menej vody. Presné množstvo zistíte praxou, alebo sa poraďte s odborníkom. Je jasné, že drobná žena potrebuje trochu menej tekutín, ako 160 kilový chlap.
Nechcem piť, lebo potom často močím.
To je jedna z výhovoriek, ktorou sa ľudia vyhýbajú pitnému režimu. Je to síce pravda, že pri dobrom pitnom režime určite nevystačíte s jednou návštevou toalety. Musíte sa teda rozhodnúť, či chcete rešpektovať pitný režim, o ktorom vieme, že prospeje zdraviu a chudnutiu, alebo sa budete vyhýbať pitiu len preto, aby ste často nechodili na WC. Prejdite si dôvody, pre ktoré vám prekáža častejšia návšteva WC a skúste hľadať spôsob, ako by ste to dokázali integrovať do svojho života a práce. To, že iní kolegovia pijú málo, si nevšímajte. Každý si je strojcom svojho zdravia sám. Z organizmu sa nadbytočné tekutiny vylúčia zhruba do hodiny a pol, takže ak vás čaká dôležitá akcia, počas ktorej nechcete odbiehať, napite sa najlepšie dve hodiny pred začiatkom.
Pitný režim a šport.
Možno svoje chudnutie podporujete aj zvýšeným pohybom. To je len dobre. Počas tréningu však vždy vydáte veľa vody potením. Tieto straty je dobré čo najrýchlejšie doplniť. Odporúča sa pred tréningom a po tréningu odvážiť a doplniť stratenú hmotnosť rovnakým množstvom vody. Teda na kilo stratenej hmotnosti vypite liter vody.
Pite vodu a začnete chudnúť platí za určitých podmienok.
Toto tvrdenie nie je celkom správne, pretože ak okrem pitia tekutín zjete extrémne veľa nevhodného jedla, určite neschudnete. Ale je veľmi pravdepodobné, že pri pravidelnom pití vody každú hodinu budete oveľa sýtejší – odpadne mnoho „záchvatov“ chuti na sladkosti a iné dobroty. Riadne napitý človek proste nie je taký hladný a preto ho uspokojí aj menšia porcia. Ale aj keby sa vám nedarilo chudnúť, myslite na to, aký dôležitý je pitný režim pre organizmus a že to stojí za to. Pitie vody je ten najlacnejší prostriedok, ktorým zlepšíte svoje zdravie. Možno ste už počuli vetu, že „hlad je preoblečený smäd“.
Množstvo moču a príjem tekutín.
Ak pijete nedostatočné množstvo tekutín, telo si veľkú časť z nich nechá pre seba. Nevylúči ich močením. Preto ak chodíte málokedy močiť a málo, je to jasné – pijete málo tekutín.
Farba moču a príjem tekutín.
Aj podľa farby sa dá zistiť, či je váš pitný režim v poriadku. Čím je farba tmavšia, tým horšie. Zlým signálom teda je zriedkavé močenie malého množstva moču tmavej farby. Ideálna farba moču je svetložltá, až číra. To je znak správneho zavodnenia organizmu. Svetlá farba signalizuje, že v moči nie je veľká koncentrácia odpadových látok. Farba moču neplatí pri užívaní vitamínov a liekov
Po vitamínoch (a niektorých liekoch) je farba moču tmavšia a žltšia. V takom prípade sa za indikátor primeraného zavodnenia organizmu dá používať jedine jeho množstvo.
Menej vody znamená zhoršenie výkonnosti.
Dehydrovaný človek podáva horší výkon. Preto je vhodné takmer sústavne piť menšie množstvá tekutín, aby ste tomuto stavu predchádzali. Úplne najhoršou z možností je prax niektorých ľudí, dať si ráno šálku kávy a druhý pokus o príjem tekutín nasleduje až pri obede.  
Prvé príznaky nedostatku tekutiny asi nezbadáte, pretože len veľmi mierne stúpa telesná teplota. Postupne, ako klesajú zásoby vody, začína klesať výkonnosť, pridáva sa únava, žiaľ, nie pocit smädu.  Prejavy dehydratácie môžu byť individuálne, ale ak máte niektorý z nižšie uvedených stavov, vždy v prvom rade myslite na to, že príčinou môže byť obyčajný smäd.
- únava
- sucho v ústach
- bolesti hlavy
- podráždenosť
- pocit otupenosti, apatie
- závraty
- pozorovateľný pokles výkonnosti
- vyšší tlak krvi
- kŕče
O dehydratácii môžete uvažovať aj u ľudí, ktorí sú zlostní/malátni/otrávení v určitých časoch, napríklad pred obedom. Môže ich len bolieť hlava, sú v nepohode. To môže byť spôsobené nedostatkom vody – ak ráno niekto vypije šálku kávy, pred obedom sa už môžu prejavovať viaceré z uvedených príznakov dehydratácie. V horúcich letných dňoch môže vyšší tlak krvi spôsobený práve týmto mechanizmom spôsobiť srdcový záchvat. 
Prejavy dehydratácie sú aj menej viditeľné – zahustenie telesných tekutín má za následok spomalenie metabolizmu. Dlhodobejší nedostatok tekutín môže poškodiť napríklad ľadviny, pečeň. Môže sa prejaviť poruchami trávenia. V organizme sa hromadia toxické látky. Nedostatkom vody trpí aj pleť.
Človek, ktorý pije málo, trpí úplne zbytočne a ani ho nenapadne, že príčina je možno tak jednoduchá. Stačilo by sa poriadne napiť. Pravidelne.

Ako si môžete uhasiť smäd.
Pramenité a minerálne vody s nižším obsahom minerálnych látok
sú vhodné na každodenné pitie vďaka prirodzenému zastúpeniu minerálov a stopových prvkov v nich.  Minerály a stopové prvky sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu.

Na zabezpečenie pitného režimu nie sú vhodné vody s vysokým obsahom minerálnych látok. Bylinkové a ovocné čaje sa odporúčajú piť nesladené. Ideálne je striedať ich, nepiť stále dookola ten istý čaj celé dni.
Nealkoholické sladené nápoje – vhodnejšie sú bezbublinkové, ktoré nedráždia žalúdok a netlačia na bránicu. Veľmi obľúbené sú nápoje s podielom ovocnej zložky.
Káva – už mnoho rokov sa vedú spory, či káva je zdravá, alebo škodí. Ak sa pije s mierou, má pozitívne účinky, povzbudzuje centrálny nervový systém. Zdravý človek si pokojne môže dopriať nejakú tú šálku kávy denne. Nezabudnite si k nej však naliať pohár vody alebo minerálky, pretože káva pôsobí ako diuretikum.
Alkohol – piť sa má len s mierou! Napríklad pivo prečisťuje organizmus a podporuje  trávenie, červené víno má preventívny účinok proti rakovine. Pokiaľ máte problém s množstvom alkoholu, ktorý vypijete, radšej ho nepite vôbec, ako ho vypiť priveľa.

Izotonické nápoje – najvhodnejšie zloženie izotonických nápojov predstavuje 0,4 g nátria /liter s obsahom sacharózy od 6 do 8%. Takéto zloženie nápoja umožňuje rýchlu rehydratáciu. Izotonické nápoje light majú znížený obsah sacharidov, čím je znížená ich energetická hodnota.
Nealkoholické nápoje – rôzne limonády ako aj ovocné šťavy sú hypertonické nápoje. Tieto nápoje obsahujú pomerne veľké množstvo sacharidov vyvolávajú sekréciu vody v tenkom čreve, čím miera vstrebávania klesá a to vyvoláva pocit smädu. Často tieto nápoje obsahujú kofeín, ktorý pôsobí diureticky.
Minerálne vody – minerálne vody sú silne hypotonické. Tieto nápoje sa vstrebávajú pomerne dlho, čo je spôsobené veľkým množstvom nátria. Minerálky sú vhodné predovšetkým pre rekreačných športovcov.
Nealkoholické pivo – takéto pivo je ľahko hypotonické. Obsahom nátria a sacharidov je takmer porovnateľné s izotonickými nápojmi light. K pozitívnym účinkom patrí lepšia chuť, ktorá dráždi k pitiu a tým priaznivo ovplyvňuje rehydratáciu. Nevýhodou je diuretický účinok.  

KONEČNE SCHUDNETE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA