ZDRAVÁ DIÉTA Ako si vyberať CEREÁLIE pri diéte.

26.03.2017 18:41

Cereálie sú vhodnou potravinou na naštartovanie chudnúceho organizmu do nového dňa, ich pravidelnou konzumáciou sa dokážete vyhnúť hladu i chúťkam na sladkosti.

Celozrnné cereálie sa na raňajky pripravujú rýchlo, a to je pre mnohých z nás rozhodujúce. Už sa teda nemožno vyhovárať na nedostatok času, kvôli ktorému by ste nemohli raňajkovať. Raňajkovaním cereálií si tak deti aj dospelí pestujú zdravý a správny návyk raňajkovať, ktorý má za dôsledok aj to, že potom počas dňa menej maškrtíte a priberáte na váhe.

Medzi zdravé cereálne výrobky určite nepatria cereálne sladkosti z bielej múky a tuku, dochucované sladké cereálne zmesi, ani müsli tyčinky obalené v poleve, s vysokým obsahom cukru. Sú typickým  nezdravým sacharidovým produktom, ktorý je stráviteľný ľahšie a rýchlejšie, ale s krátkodobým sýtiacim efektom a veľkým kalorickým prebytkom.  

Keď sa chcete viac dozvedieť o niektorých výživových doplnkoch na chudnutie a očistu tela, kliknite TU

Najzdravšie na konzumáciu sú sypké cereálie. Práve tie vám dodajú požadované množstvo vlákniny. Priaznivo ovplyvnia fungovanie hrubého čreva a zároveň zrýchlia váš metabolizmus.
Cereálie sú podľa všeobecnej mienky považované za produkty zdravej výživy, sú vyrobené z obilia. Vďaka ľahkej a rýchlej príprave sú cereálie vhodné a u mnohých využívané hlavne na raňajky, ktoré by mali byť výživovým a energetickým štartom organizmu do nového dňa. Dodajú telu potrebnú energiu, ktorá takto vydrží počas dopoludnia, obmedzíte si obedňajšie prejedanie.

S cereáliami si môžete zostaviť vhodné raňajky i desiatu. V žiadnom prípade však nie je vhodné neustále preferovať cereálie na úkor iných druhov jedla. Ak chcete, aby vás cereálie viac zasýtili, dajte si ich s jogurtom alebo mliekom. Môžete si ich dopriať aj ako desiatu. Ale určite by nemali byť náhradou za obed a večeru. 

Celozrnné cereálie majú nízky obsah tuku.

Celozrnné cereálie majú nízky obsah soli.

Celozrnné cereálie majú dostatok vlákniny (5 – 6 g v 100g celozrnných cereálií).

Obsah tuku v obilninových zrnách je nízky, je to tzv. zdravý tuk. 

Dôvody, prečo by ste si na chudnutie mali jesť celozrnné cereálie.

  • sú významným zdrojom bielkovín  
  • obsahujú vitamíny
  • obsahujú veľké množstvo draslíka a malé množstvo sodíka
  • vláknina, ktorú cereálie obsahujú, znižuje ďalší príjem energie, po krátkej chvíli získate pocit sýtosti
  • menej zjete a nebude vás trápiť hlad.
  • šupky, ktoré obsahujú, pôsobia ako prevencia mnohých chorôb
  • celé zrná sú zdrojom železa, horčíka, zinku aj vápnika a mnohých stopových prvkov, napríklad selénu.

Množstvo kalórií a sacharidov, ktoré sa nachádzajú v niektorých cereálnych výrobkoch. 

názov potraviny

kcal

sacharidy

Cereálie - lupienky med, orech

405

78,8

Cereálie fitness (Nestlé)

362

79,2

Cereálna sušienka BeBe Brumík (Opavia)

432

64,5

Chocapic (Nestlé)

349

80,4

Ciniminis (Nestlé)

416

76,9

Corn flakes - Bona (BonaVita)

394

79,1

Corn flakes - čokol. (BonaVita)

388

81,0

Corn flakes - kukur. (BonaVita)

379

82,0

Fitness ovocné (Nestle)

361

76,9

Müsli - čokoládové

377

60,0

Müsli - jablko, škorica

501

87,3

Müsli - medové

400

74,1

Müsli s čokoládou (Nestlé)

371

67,1

Müsli s ovocím

381

68,1

Müsli tyč. Fit - cereálna

412

66,2

Semienka dyne

218

14,0

Tyč. Fit - banánová v čokoláde

440

71,0

Tyč. Fitness - fík (Nestlé)

376

71,5

Cereáliami sa neprejedajte. Odporúčaná veľkosť porcie cereálií by mala byť približne 30 gramov, čo sú asi tri polievkové lyžice. 

Vyhnite sa sladkým cereálnym zmesiam, müsli tyčinkám obaleným v poleve, s vysokým obsahom cukru.

Celozrnné cereálie obsahujú dostatok vitamínov a minerálnych látok (až 8 vitamínov a minerálov - vitamín C, B1, B2, niacin, B6, kyselina listová, B12, kyselina pantotheová, železo a vápnik).

Celozrnné cereálie sú spolu s nízkotučnou bielkovinou (mlieko alebo jogurt) vhodným zdrojom živín.

Z akých výživových zložiek sa skladajú cereálie a prečo sú vhodné na chudnutie.

  • Cereálie sú celé zrná vyšľachtených odrôd tráv – lipnicovité.
  • Hlavné časti obilného zrna sú:
    - Obal  – chráni obilné zrno, obsahuje celulózu a minerálne látky, je ťažko stráviteľný, mletím sa odstraňuje, čím sa získava krvná múka a otruby,
    - Jadro – má vonkajšiu a vnútornú vrstvu
    Vonkajšia vrstva – tvorí ju globulín, minerálne látky, vitamíny, enzýmy
    Vnútorná vrstva – tvorí ju 60 – 65% škrobu a neplnohodnotné bielkoviny
    - Klíčok (embryo) – tvorí samostatnú časť, obsahuje 29% bielkovín, 10% tuku, vitamíny A, B, D, E, minerálne látky Ca, P, Fe, enzýmy a rastové faktory. Sušené obilné klíčky tvoria vysokú biologickú hodnotu jedál, používajú sa do liatych ciest, zákuskov, koláčov, pečiva, na zahusťovanie zeleninových a mäsitých jedál.
    - Škrob - zložitý cukor, ktorý má význam pre výživu.
    - Cereálie okrem pridaných vitamínov obsahujú vlákninu, ktorá podporuje funkciu tráviaceho systému a pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva. Mlieko, ktorým sa cereálie zalievajú, dodá nášmu telu vápnik, dôležitý pre stavbu kostí. Výhodou týchto raňajok okrem toho, že sú pre naše telo prínosom, je ich rýchla príprava.
    V každom prípade by ste však mali myslieť na to, že ďalším jedlom dňa po raňajkách by mala byť desiata, nie až neskorý obed. Na desiatu si tiež môžeme vybrať – celozrnné cereálie (napríklad celozrnná cereálna tyčinka) dodá telu vlákninu a až 8 vitamínov. Mali ste si ju vybrať hlavne v tom prípade, ak ste raňajkovali niečo iné ako cereálie, aby ste telu dodali vlákninu, ktorej odporúčaná denná dávka je až 30 g. 

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA