ZDRAVÁ DIÉTA Ako schudnúť BIELKOVINY zo SÓJE vám pomôžu schudnúť
17.09.2011 05:41Dôležitou súčasťou chudnutia i udržania si optimálnej váhy je správne zloženie stravy a vhodné rozloženie konzumácie jedál v priebehu dňa. Vaša strava pri chudnutí nesmie byť založená na celodennej konzumácii polystyrénových chlebíkov, či nízkotučných jogurtov. S takýmto prístupom k strave síce rýchlo schudnete, ale neskôr ešte rýchlejšie priberiete. Sója predstavuje vysoko výživnú potravinu. Sójové bielkoviny sú porovnateľné, pokiaľ ide o ich výživnú hodnotu, s bielkovinami v mäse, a to až do tej miery, že ich môžu úplne nahradiť. V jej zložení vyniká :
- Vysoký podiel bielkovín s vysokou biologickou kvalitou (až 40% z váhy suchých bôbov). Sója obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny.
- Pomerne veľmi podstatné množstvo tukov (až 20%), tvorených hlavne polonenasýtenými mastnými kyselinami. Medzi nimi sa vyskytuje aj kyselina linolová, esenciálna mastná kyselina, ktorá plní dôležité funkcie v organizme.
- Lecitín (2%), veľmi dôležitý pre činnosť nervového systému, pôsobí na znižovanie cholesterolu v krvi a podieľa sa na mnohých ďalších funkciách.
Pri klasických diétach tak, že začneme jesť menej, oslabíme organizmus o správny prísun bielkovín - proteínov. Tie sú ale práve k chudnutiu nevyhnutné, čo si málokto uvedomuje. Ku spaľovaniu kalórií dochádza totiž vo svaloch a tie ku svojej činnosti potrebujú práve proteín. Pokiaľ ho máme v strave málo, ideálnu postavu jednoducho nedosiahneme. Začneme uberať nielen na tukoch, ale aj na svalovej hmote a keď pridáme do tela kalórie navyše, telo ich okamžite ukladá do tukových rezerv, aby malo pre činnosť svalov dostatok energie. Inými slovami, ak chceme schudnúť na tukoch a nie na svaloch a kilá nenabrať späť, potrebujeme telu dodávať proteín.
Sójová bielkovina dnes tvorí veľmi zdravý alternatívny zdroj bielkovín k tradičným živočíšnym zdrojom ako sú mäso, vajcia a mliečne výrobky. Jej význam vo výžive a v športe prudko rastie a sójová bielkovina si právom získava medzi ostatnými proteínmi jednu z popredných pozícií. Sója je zdrojom výnimočne kvalitných bielkovín.
Sója chráni vaše srdce a cievy !
Pravidelná konzumácia sóje znižuje celkovú hladinu cholesterolu v krvi. Sója a výrobky z nej neobsahujú žiadny cholesterol a sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú jeho hladinu v tele. U ľudí s vysokou hladinou cholesterolu podmienenú nesprávnym stravovaním sa po výraznom obmedzení (90 %) živočíšnych výrobkov (mäsa, mlieka, vajec) upravila koncentrácia cholesterolu na normálnu.
Ešte donedávna sa verilo, že proces hrubnutia ciev - artérioskleróza - sa nedá zvrátiť. Avšak najnovšie výskumy zistili, že vplyvom účinku sóje sú cievy mäkšie a širšie a výrazne sa zlepšuje prúdenie sa krvi v koronárnych, mozgových i slabinových cievach. To je dobrá správa pre nás všetkých, ale hlavne pre ľudí so zvýšeným rizikom infarktu a angíny pectoris. Pokusmi sa zistilo, že izoflavóny v sóji ochraňujú pred trombózou (vznikom krvnej zrazeniny) v cievach, ktorá najčastejšie vedie k infarktu, či mozgovej mŕtvici.
Sója zlepčí stav vašich kostí
Bielkoviny sóje znižujú stratu vápnika, zvyšujú hustotu kostí a ich mineralizáciu. To je skúsenosť mnohých žien, najmä v období menopauzy. Najväčšiu zásluhu na tom má estrogénový účinok izoflavónov v sóji. Tieto rastlinné hormóny čiastočne nahrádzajú tie, ktoré sa prirodzene vytvárajú vo vaječníkoch. Znížená tvorba estrogénu v menopauze je tiež príčinou nepohody tejto etapy v živote ženy.
Sója je účinnou prevenciou proti osteoporóze, ktorá je najčastejšie zapríčinená vysokým príjmom živočíšnych bielkovín, ktoré spôsobujú nadmerné vylučovanie vápnika močom.
Sója obsahuje najviac bielkovín zo všetkých plodín existujúcich na svete, a to dokonca plnohodnotných. Bielkovina zo sóje teda obsahuje všetky esenciálne (nevyhnutné) aminokyseliny v dostatočnom množstve a výbornom vzájomnom pomere. Rovná sa bielkovine z mäsa a vajec, s tým rozdielom, že nemá žiadne ich nevýhody. Je mimoriadne vhodná na doplnenie bielkovín z kukurice alebo pšenice. Bielkoviny sóje sú zároveň ľahko stráviteľné a vstrebávané.
Koľko sóje treba jesť denne?
Na vyvolanie liečebného účinku stačí zjesť denne porciu sóje.
Jedna porcia obsahuje:
- Jedlo z varenej sóje
- 50 g tofu, alebo iného sójového výrobku
- 2 poháre sójového mlieka
produkt |
popis |
použitie |
Sójové výhonky |
Krehké výhonky sójových bôbov. |
Surové v šalátoch a múčnikoch. |
Sójová múka |
Vzniká zomletím sójových bôbov. |
Vhodná na prípravu pečiva, cestovín, zákuskov. Umožňuje vynechať používanie vajec a neobsahuje cholesterol |
Sójové mlieko |
Pripravuje sa z bôbov, namáčaných vo vode, potom zomletých, uvarených a prefiltrovaných. |
Môže nahradiť kravské mlieko a navyše má výhodu, že neobsahuje živočíšne tuky ani cholesterol, je bohaté na esenciálne kysliny, zvlášť linolovú. Obsahuje viac železa, vitamínu B1 a niacínu ako kravské mlieko. Má nižší obsah vápnika. |
Sójový olej |
Stolový olej s vysokou kvalitou a neutrálnou chuťou. Obsahuje až 61% polynenasýtených mastných kyselín. |
Vhodný do šalátov, pečiva a na prípravu pokrmov vôbec. |
Tofu |
Ide o sójový syr, pripravuje sa pridaním zrážadla do sójového mlieka (napr. citrónu). Potom sa niekoľko dní lisuje, až získa polotuhú konzistenciu. |
Nahrádza sa ním tvaroh, má neutrálnu chuť, čo je výhodné pri príprave mnohých pokrmov. |
Sójové mäso |
Obsahuje iba bôby alebo bôby s obilnou múkou a orechmi. |
Ako náhrada za mäso, má všetky prednosti mäsa, avšak nie jeho zápory. |
Keď chcete schudnúť vyplňte tento FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)
PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)
Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.meu.zoznam.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk
Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)
———
Späť