Základné rady AKO SCHUDNÚŤ, odstrániť NADVÁHU. Rady na stravovanie a účinnú diétu

24.08.2010 06:19

Rozhodli ste sa rýchlo schudnúť 10 či 15 kilogramov za mesiac, zmeniť svoju postavu a ste plný očakávania a predsavzatí ako to bude perfektne fungovať a všetko v pohode dodržíte?  Po dvoch týždňoch hladovania ste sa na takéto chudnutie vykašlali a zostresovaný, vyhladovaný a vyčerpaný ste zjedli všetko, čo ste v dovtedy zakázanej chladničke našli? Zhodené kilá sa už po pár dňoch vrátili a Vy ste opäť rezignovali. Vrátili ste sa k stravovaniu, ktoré Vám prinieslo zaoblenú postavu. Samozrejme s bonusom, niekoľkými kilami naviac, zhoršením zdravotného stavu i zhoršeným metabolizmom. 

Musíte si uvedomiť, že najdôležitejším predpokladom ako celý proces chudnutia zvládnuť zdravo, bez jojo efektu a účinne, je dopriať Vášmu organizmu výživnú a pravidelnú stravu s optimálnou nízkokalorickou skladbou.

Ak chcete schudnúť a organizmu dopriať najlepšiu výživu, vyberajte si  recepty obsahujúce zdravé potraviny, napríklad:

  • čerstvé ovocie, šaláty a zelenina (najlepšie sezónne a/ alebo organické) obsahujúce dostatočné množstvo Apotravinovej vlákniny a nevyhnutných živín
  • chutné celozrnné karbohydráty: tmavá ryža, pohánka, pšenica, proso a celozrnné cestoviny
  • chudé mäso, najlepšie organické: kuracie, morčacie a divina obsahujú najmenej saturovaného tuku
  • čerstvé ryby: správnou voľbou sú: sardely, sumec, platesa, treska, haring, makrela, parma, ostriež, losos, sardinka, morský jazyk, pstruh, belica
  • kôrovce: správnou voľbou sú: krab, mušle, langusta, rak, ustrica, hrebenatka, kreveta, garnát

Ako sa stravovať pri chudnutí ?

  • Obmedzte používanie soli a nahraďte ju čerstvými bylinkami, ktoré sú zdravšie a jedlu dodajú jedinečnú chuť!
  • Chlieb je dobrou voľbou v určitých prípadoch: celozrnný, najlepšie špaldový, ktorý je zdravší a lepšie stráviteľný, než pšeničný, ďalej ovsený alebo obilný sú vynikajúcou náhradou za tradičné pšeničné pečivo akéhokoľvek druhu.
  • Ak chcete zachovať živiny v potravinách, vyberajte jednoduché recepty, ktoré vyžadujú najmenej prípravy a varenia.
  • Kupujte sezónnu zeleninu, obvykle sa pestuje lokálne, nedováža sa a je preto lacnejšia a pre organizmus v danej sezóne ďaleko prijateľnejšia!
  • Grilovanie, pečenie v rúre alebo vyprážanie - množstvo tuku a vyprážanie na panvici sú najmenej zdravým spôsobom varenia!
  • Nahraďte margarín, maslo a masť kanolovým alebo olivovým olejom alebo kvalitným slnečnicovým. Môžete tiež skúsiť sezamový.
  • Vyhýbajte sa omáčkam, ktoré mávajú vysoký obsah tuku, soli a cukru. Múku sa pokúste nahradiť zeleninou, ktorou po rozmixovaní docielite hustotu omáčky. Stačí potom už len zriediť s vodou alebo mliekom a dochutiť rastlinnou smotanou.

Čo ovplyvňuje obsah živín v potravinách?

Akonáhle si vyberiete správny recept, je potrebné nakúpiť správne potraviny. Pokiaľ možno, staňte sa pravidelným návštevníkom Vášho miestneho obchodu, zeleniny a mäsiarstva a predovšetkým skúste obchody so zdravou výživou. Supermarkety sú síce praktické, ale pri návšteve miestneho obchodu určite získate viac informácií (a uspokojenia). Pokiaľ sa však už do supermarketu vyberiete, vyhýbajte sa oddeleniam s polotovarmi a hotovými jedlami - možno by ste neodolali pokušeniu! Pozor, sú to obvykle prázdne kalórie plné zaťažujúcich prídavných látok chemického pôvodu – aditív (Éčiek). Na prípravu a varenie si doprajte dostatok času. Zatvorte sa do kuchyne a tvorte - objavíte liečivú silu varenia zdravých jedál, a to nehovoríme o tom, že sa pri stole stretne celá rodina a spoločne strávite kvalitný čas nad lahodným, doma uvareným jedlom. A konečne, pokiaľ sa obávate, že prídete o svoje výlety do obľúbených reštaurácií, je dobré si spomenúť, že keď varíte doma, viete presne, čo ktoré jedlo obsahuje a ako čerstvé a zdravé je. Peniaze ušetrené za drahé reštaurácie môžete utratiť za kvalitné ingrediencie pre Vašu novú zábavu.

Zabudnite na zaručené recepty na chudnutie!

O tom, ako schudnúť koluje množstvo zaručených receptov, odporúčaní a spôsobov, ktoré bohužiaľ, práve naopak, človeka upravujúceho svoju hmotnosť iba pomýlia a nasmerujú na zlú cestu.

Ktoré rady Vám skomplikujú Vaše chudnutie :

Ráno treba začať ovocím
Teória, podľa ktorej čisto ovocné raňajky pozitívne ovplyvňujú naše zdravie a pomáhajú chudnúť, nebola nikdy vedecky potvrdená. Práve naopak, väčšina ovocia nie je bohatá na také zloženie cukrov, aké ľudské telo potrebuje po noci bez jedla. Ráno potrebujeme predovšetkým uhľohydráty a tie nám dodajú celozrnné obilninové potraviny. Dôležitý je aj príjem ľahko stráviteľných bielkovín, mliečnych produktov a chudej šunky. Pre vegetariánov namiesto šunky to môžu byť strukoviny či sója.

Stačia tri hlavné chody denne
Nie je to pravda. Pri tomto spôsobe stravovania telo reaguje vytváraním väčších zásob podkožného tuku. Správne sa stravuje ten, kto jedáva pravidelne 5, alebo aj 7 menších porcií. Teda pri chudnutí neplatí, čím menej jem, tým viac chudnem. Podstatnejšia je kalorická hodnota jedla a zloženie prijímaných živín, a nie počet chodov.

Jedzte tukožrútske potraviny
Ak by to bola pravda, všetci by sme boli štíhli. Ananás, či kapusta sú tými potravinami, o ktorých sa to často hovorí. Pravdou je to, že majú veľa vlákniny, ktorá nám dá pocit sýtosti popri malom množstve kalórií a preto je dôležité vlákninové produkty konzumovať.

Tuk treba úplne vylúčiť z jedálneho lístka
Ak je v strave nadbytok tukov, majú za následok vznik rôznych ochorení, to je pravda. Rozumné množstvo tukov je ale pre nás bytostne dôležité. Hlavne nenasýtené mastné kyseliny sú nenahraditeľnými. Asi 30% z celodennej energie prijatej jedlom má byť pokrytých tukmi. Dôležité je, akú majú kvalitu a aké je ich množstvo. Ak uprednostníte ryby, orechy, rastlinné oleje či chudé mäso, pokojne ich môžete zaradiť aj do racionálnej redukčnej diéty.

Delená strava je pri chudnutí najvhodnejšia

Je to fáma a mýtus, ktorým sa zbytočne pri chudnutí riadi tisíce ľudí. Názor, že náš zažívací trakt nevie spracovať niektoré kombinácie potravín, nie je pravdivý. Takmer vo všetkých potravinách je mix bielkovín, uhľohydrátov či sacharidov, preto ich oddeľovanie nemá praktický význam. Delená strava nemá s chudnutím nič spoločného. Ak ľudia pri nej chudnú, tak nie v dôsledku jej delenia, ale pre redukciu energetického obsahu a množstva prijatých kalórií. Pri rovnakom množstve prijatých kalórií by chudli, aj keby nič neoddeľovali.

Zo zemiakov, chleba, cestovín sa priberá
Zemiaky, ryža, cestoviny, ale aj chlieb ako zdroj sacharidov vraj treba zo stravy pri chudnutí vylúčiť. Nie je to pravda. Až 40 % dennej energie zo stravy má byť zo sacharidov. Z porcie zemiakov alebo ryže určite nepriberiete. Ale pozor! Záleží na tom, ako si tie zemiaky pripravíte a s čím ich zjete. Zapečené so smotanou a tučným syrom, vo forme usmažených hranolčekov, či poliatych maslom iste budú kalorickou bombou. Ale uvarené v šupke s kvapkou kvalitného oleja sú absolútne vhodné.

 Jedlá a potraviny s ktorými neschudnete

O tom, ako sa budete cítiť, skutočne rozhodujú predovšetkým potraviny, ktoré denne prechádzajú vašim tráviacim traktom. Čím horší je váš jedálniček, tým horšia bude aj kvalita Vášho života a budete priberať.

Zdravé jedlo - základ dlhého života
Ak sa neustále budete zaťažovať ťažko stráviteľným jedlom, organizmus bude musieť všetku svoju energiu použiť na proces trávenia a na iné životné funkcie mu už veľa síl nezostane. Vaše telo to tak môže zvládať roky, to však ešte neznamená, že prehrešky vám budú prepáčené. Príde čas, kedy vám to zráta i s úrokmi. Môžete sa im však včas vyvarovať. Stačí trochu disciplíny a rozumu.
Tuk a mastné jedlá
Tuk je pre zdravé fungovanie organizmu nevyhnutný. Dodáva energiu, poskytuje dôležité mastné kyseliny a zabezpečuje vstrebávanie niektorých prospešných látok. Bez potrebného množstva tuku by ľudské telo nebolo schopné tento proces samé zvládnuť. Nie je však tuk ako tuk. Kačacia masť, či iný živočíšny tuk telu vôbec nepomôže, preto radšej voľte vždy ten rastlinný.

Bôčik je síce chutný ale neprijateľný.
Paprikový bôčik, bravčové kolienko a iné špeciality, pri ktorých sa vám vždy zbierajú slinky, sú pre zdravý organizmus doslova katastrofou. Nič vzácne mu nedodajú, naopak, nemálo ho zaťažia. Preto ste vždy po konzumácii takéhoto jedla bez energie a chce sa vám spať. Predstavte si, čo to spraví s telom, keď takto jete pravidelne. Nečudujte sa, že vám organizmus postupne vypovedá službu.
Klobásky a slaninky
Podobne nebezpečné sú i rôzne klobásové, slaninové, oškvarkové, paštétové, či iné podobné pokrmy. Chutia síce jedinečne, ale tam ich výnimočnosť končí. Trávenie dostane zabrať, cholesterol v krvi sa zvýši, ručička na váhe stúpne a životné funkcie sa zhoršia. Neubehne veľa času a vaša pažravosť sa preukáže aj na zdravotnom stave.
Vnútornosti
Pľúcka na smotane, husacia pečienka sú ďalšie zo sorty zakázaných jedál. Zvieracie vnútornosti sú pre ľudský organizmus ťažko stráviteľné a zaťažujúce. Ak ich ešte skombinujete s inými mastnými ingredienciami, môžete si po zvyšok dňa zobrať dovolenku na trávenie. Nič iné totiž robiť nezvládnete. 
Hranolky
Z hranolkov môžete tuk doslova žmýkať a tento škodlivý efekt nezachráni ani hodnotný obsah zemiakov. Ak si kúpite mrazené, nejete nič iné ako mastnú gumu a tá vás opäť posúva kúsok bližšie ku sklonku vášho nezdravého života.
Vyprážaný údený syr s tatárskou omáčkou a hranolkami

síce predstavuje nenahraditeľnú delikatesu pre Vaše chute, pre telo však pohromu. Na svedomí to má hneď niekoľko faktorov. Prvým je tučný obsah syru, druhým škodlivý proces údenia, tretím príprava vyprážaním a ďalšie už snáď ani netreba menovať. Čím skôr na toto jedlo zabudnete, o to viac si život predĺžite.
Čipsy
Do skupiny nevhodných mastných jedál patria aj pochutiny, ktoré sú pre telo iba zbytočnými prázdnymi kalóriami. Nenasýtia, nevyživia, nepomôžu. Sú zbytočne vyhodenými peniazmi a potravinami, ktoré vám vôbec nič užitočné nedajú. V konečnom dôsledku neuspokoja ani hlavu, pretože ťažký pocit po ich konzumácii Vám náladu určite nezlepší.
Zákusky
Vyzerajú lákavo, preto im len málokto dokáže odolať. Pokiaľ však nie sú len čisto ovocné, ťažko hovoriť o zdravom stravovaní. Obyčajne obsahujú priveľa tuku, cukru, múky a niekedy i rôznych chemických farbív. Na chvíľu uspokoja psychicky, krvný obraz si však nimi rozhodne nevylepšíte.
Čokolády
Podobne sú na tom i tabličky čokolády, ktoré sa samé rozpúšťajú na jazyku. Opäť je to však nadmerné množstvo tuku a cukru, ktoré by vás malo predovšetkým zaujímať. Nedajte sa obalamutiť rečami, že čokoláda je zdravá. Biely cukor a nesprávny tuk ešte žiadnemu živému organizmu nepomohli, ináč to teda nebude ani s tým vašim. O prospešných účinkoch sa dá hovoriť až od 85 percentného obsahu kakaa, samozrejme bez pridania iných škodlivých zložiek. Na typickú chuť mliečnej čokolády však v tomto prípade zabudnite. 
Karamelové dobroty, zmrzlina, marcipán...
Naše potraviny, ktoré vás pomaly a iste dostanú do hrobu, uzatvárame tými najchutnejšími. Pamätáte na časy, keď ste ako dieťa za odmenu dostávali kopček zmrzliny, či inú sladkú dobrôtku? Mali byť skôr za trest, pretože neobsahujú nič, čo by vaše telo dokázalo oceniť. Opäť je to len množstvo tuku, bieleho cukru a chémie.

Potraviny, ktoré sú vhodné na zdravé stravovanie a chudnutie

  • morčacie mäso, kuracie mäso
  • chudé hovädzie mäso
  • chudé mäso z diviny
  • králik, zajac
  • vajíčka
  • zelenina, ovocie ( iba do 16:00 ), je mylné sa domnievať, že ovocie sa môže konzumovať aj na večer. Väčšina ovocia obsahuje totižto veľa cukru.
  • kompóty bez sirupu
  • celozrnné pečivo a chlieb
  • ovsené vločky, ražné vločky a cereálie. Nepoužívajte ovsené vločky neskoro večer, sú dobrým zdrojom sacharidov.
  • tmavá ryža
  • tvrdé syry ( ktoré obsahujú okolo 20 - 30 % tuku )
  • dusená šunka, kuracia, morčacia, bravčová
  • tofu, sója a výrobky z nej
  • cestoviny, najlepšie tmavé
  • slnečnica, sezam, tekvicové semiačka
  • olej: olivový, ľanový, lisované za studena
  • oleje na varenie: repkový, slnečnicový
  • tvaroh, cottage cheese, biely jogurt, zakysané nízkotučné mliečne výrobky
  • nízkotučné mlieko
  • ryby ( hlavne morské: tuniak, losos, makrely atď.)
  • racio chlebíky ( tzv. Polystyrénové), ryžové, ražné atď.

 

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

 

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

 

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA