Začínate s DIÉTOU – rozmyslite si ako začnete. Rady na stravovanie a účinnú diétu.

31.10.2010 05:56

Jednou zo základných chýb, ktorej sa dopúšťajú ľudia v snahe schudnúť väčšinou je, že si nasadia až príliš drastickú a nevyváženú diétu. Základným princípom fungovania väčšiny diét je, že musíte podstatne menej jesť, čiže prijať menej energie, ako telo za deň spáli. Pokiaľ však bol človek zvyknutý na svoj denný príjem potravy a dôjde k drastickému zníženiu energie, znamená to obrovský stres pre organizmus chudnúceho.  Diéty zlyhávajú v mnohých prípadoch z toho dôvodu, že zakazujú prakticky všetky jedlá ktoré mal človek rád a na ktoré sa vždy tešil. Namiesto toho nútia chudnúceho jesť jednotvárne, často až nechutné jedlá. Musíte si uvedomiť, že nadváha je vo veľkej miere spôsobená osvojením si zlých stravovacích návykov.

 K čomu vlastne dochádza pri neuváženej, nezdravej  a drastickej diéte? Vaše telo si upraví metabolizmus, nastaví sa  na uchovávanie tukov a začne spaľovať bielkoviny zo svalstva ako reakciu na náhly pokles v príjme kalórií v strave chudnúceho. Principiálne dochádza k tomu, že svalstvo sa stráca a  v tele sa vyrába dusík. V snahe očistiť telo od dusíka bunky uvoľňujú vodu a Vám sa zdá, že naďalej chudnete. Telo chudnúceho postupne spomaľuje svoj metabolizmus až do takej miery, že napriek hladovaniu sa chudnutie zastaví. Telo začne šetriť podkožný tuk na dni, keď dostane minimum kalórií. Naše telo je múdry systém, ktorý takúto situáciu začína očakávať a v rámci pudovej sebazáchovy si začína šetriť, či až vytvárať tukové (energetické) zásoby na prežitie.  Väčšina chudnúcich je frustrovaných, praštia s diétou a začnú sa stravovať ako pred jej začiatkom. A vtedy dochádza k tragickej situácii, že váha chudnúceho sa vráti na pôvodnú a zvyčajne sa telo so super pomalým metabolizmom pomstí nabratím ďalších kíl naviac. Môžeme konštatovať, že takýto prístup je skvelým receptom na dlhodobé priberanie. Chvíľu hladujete, váš metabolizmus sa  spomaľuje a potom zjete všetky vysoko kalorické potraviny, ktoré ste si tak dlho odopierali. Neúprosne priberáte!

 Krátky priehľad diét

Diéta podľa krvných skupín
V tom, či po niektorých potravinách budete priberať, alebo chudnúť, hrá vraj veľkú rolu krvná skupina. Krvná skupina 0 je údajne najstaršia krvná skupina na svete. Ľuďom s touto krvnou skupinou najlepšie vyhovuje chudé biele mäso a ryby. Prospešné sú pre nich aj sladkovodné a morské ryby okrem údeného lososa a kaviáru. Zakázané sú morské produkty, orechy, okrem vlašských, mak a šošovica. Obmedziť by mali obilie, chlieb, mlieko, mliečne výrobky a strukoviny. Ľudia s krvnou skupinou A vraj neznášajú dravosť a nevyhovuje im tvrdý šport. Mimoriadne vhodná je pre nich vegetariánska strava. Obmedziť by mali mäso, vajcia, mliečne výrobky a tuky. Škodia im morské produkty. Priberajú najmä zo stresu.

Skupina AB vznikla spojením A a B a má ju iba 2,5 percenta populácie. Pre ľudí s touto skupinou sú najdôležitejšie dary mora, mliečne výrobky a zelenina. Obmedziť musia konzumáciu mäsa, strukovín a pšenice. Nevhodné je mäso, okrem jahňaťa, králika a morky. Nevhodné je aj plnotučné mlieko, zmrzlina, maslo, plesňové syry, parmezán. Máte jesť veľa rýb, listovú zeleninu, ananás, tofu a netučné mliečne výrobky. Optimálnou potravinou pre ľudí s krvnou skupinou B je zelenina a mäso, najmä zverina, králik a jahňacina. Dobre im robia vajcia a mliečne výrobky s nízkym obsahom tuku. Nevhodná je pre nich hydina, bravčové mäso, väčšina darov mora a slimáky. Negatíva - Strava nie je vyvážená, po čase chýbajú niektoré živiny. Nedostatok vitamínov a enzýmov. Napríklad ľudia s krvnou skupinou A by sa touto diétou dopracovali k nedostatku vápnika a osteoporóze. Pozitíva -  Vďaka výberu potravín sa zníži celkový príjem kalórií.

Bodová diéta

Diéta je postavená na počítaní bodov, ktoré sú priradené ku každému jedlu alebo potravine. Bodový počet vychádza z množstva kalórií obsiahnutých v jedle, a z množstva a pomeru tukov a vlákniny. Počas diéty je možné jesť v podstate všetko na čo máte chuť. Dôležité je neprekročiť stanovené množstvo bodov na deň. Diéta sa zameriava hlavne na kontrolu príjmu energie bez ohľadu na výživovú hodnotu stravy. Negatíva - nesmeruje k zmene stravovacích návykov a nenaučí chudnúceho rozpoznávať výživovo kvalitné potraviny.

Atkinsova diéta
Princípom tejto diéty je, že telo trávi najprv sacharidy, a preto ich treba zo stravy vylúčiť. Potom sa na ich miesto dostane tuk, ktorý chce chudnúca osoba predovšetkým spaľovať. Znamená to, že musíte jesť veľa proteínov – bielkovín a tukov podľa chuti. Diéta preto zakazuje cukry a všetky sacharidy. Je to diéta s vysokým príjmom živočíšnych bielkovín a tukov. Doporučenými potravinami sú mäso, mlieko, vajcia, čokoláda, olivový olej a mliečne výrobky. Zakazuje konzumáciu sacharidov ako je ryža, pečivo z bielej múky, zemiaky, cukor, med, niektoré druhy ovocia a sladkú zeleninu. Diéta je nevyvážená. Prvé týždne sú najprísnejšie, povoľujú príjem 20 g sacharidov denne. Znamená to, že by ste mali obmedziť nielen cukry, ale aj výrobky z rafinovanej múky a konzervované potraviny. Neohraničuje množstvo prijatej energie. Nadmerne zaťažuje obličky z dôvodu vysokého príjmu bielkovín. Príjem hlavne živočíšnych tukov zvyšuje riziko vzniku hyperlipidémie ( vysoký obsah tukov v krvi). V žiadnom prípade by ju nemali dodržiavať ľudia so srdcovocievnym ochorením. Nie je vhodne ju dodržiavať dlhodobo.

Zónová (bielkovinová) diéta

Tvrdí, že obmedzením príjmu sacharidov donútime telo, aby čerpalo energiu z bielkovín a tukov, a tým dostaneme organizmus do tzv. zóny, v ktorej podáva ideálne výkony a telo je v najlepšej forme, akú nám vôbec umožňuje naša genetická výbava. Základom tejto diéty je zníženie príjmu sacharidov na 40% a zvýšenie príjmu bielkovín na 30%. Tuky z celkového denného množstva energie tvoria 30%. Diéta odporúča zvýšiť príjem bielkovín na úkor sacharidov a zo sacharidov konzumovať iba tie, ktoré majú najnižší glykemický index. Dôležitá je pravidelnosť príjmu potravy, viackrát za deň v menšom množstve. Dôraz sa kladie aj na dostatočný príjem neenergetických tekutín. Pre zvýšený obsah bielkovín zónová diéta pomerne dobre kontroluje pocit hladu a sýtosti. To je dobré tiež na zachovanie svalovej hmoty. Prítomnosť tukov v strave robí jedlo lahodnejším a chutnejším a to je aj dôvod, prečo je táto diéta všeobecne obľúbená. Medzi pozitíva zónovej diéty patrí to, že dbá na pravidelný príjem stravy a dostatok tekutín. Negatíva - Náročnosť prípravy jedál, je ťažké ustrážiť množstvo jednotlivých zložiek, dlhodobo nie je vhodná kvôli vysokému obsahu tukov. Dlhodobé dodržiavanie zónovej diéty z dôvodu zvýšeného príjmu bielkovín je rizikové pre ľudí so zdravotnými obmedzeniami, ako je napríklad: zvýšený krvný tlak, cukrovka, dna, ochorenia obličiek a iné. Relatívne vyšší príjem tukov ohrozuje zase ľudí so srdcovocievnymi ochoreniami. Problémom zónovej diéty sú vo všeobecnosti rozdiely medzi teóriou zónovej diéty a praxou pri jej samotnej realizácii. Jedálničky zónovej diéty, hlavne pomer živín v jednotlivých receptoch, sú často v rozpore sa základnými princípmi samotnej diéty.

Hollywoodská (nízkosacharidová) diéta
Patrí medzi drastické diéty - hladovky. Nazýva sa aj diéta modeliek, pretože ňou dokážu za tri dni zhodiť tri kilá. Pri tejto diéte sa jedáva iba dvakrát denne a príjem je maximálne 1 800 kJ. Základom diéty sú vajcia, ryby, kuracie mäso alebo hovädzie steaky pripravené bez tuku, grapefruity, pomaranče, trochu zeleniny. Hlavnou zásadou je, že sa konzumuje ovocie v presne stanovenom poradí a kombináciách. Plusom tejto diéty je vysoký obsah vitamínu C a minerálnych látok. Jednorazovo je vhodná na prípravu metabolizmu na ďalšie chudnutie.

Negatíva -  Drasticky obmedzuje sacharidy a tuky. Ak po troch dňoch začnete normálne jesť, čoskoro sa objaví jo-jo efekt.

Diéta dr. Perriconeho

Táto diéta sa prísne riadi glykemickým indexom (GI). Odporúča konzumovať hlavne potraviny s nízkym GI do 50. Zakazuje príjem sacharidových potravín z vyšším GI ako napríklad ryžu, cestoviny, chlieb, rafinované cukry, zemiaky a ovocné šťavy. Zároveň zdôrazňuje potrebu prijímať vo zvýšenej miere antioxidanty a tuky, napríklad oriešky, olivový olej a ryby. Táto diéta je miernejšou alternatívou Atkinsonovej diéty. Negatíva - príliš nízky príjem sacharidov môže byť dôvodom vzniku hypoglykémie čo sa môže prejaviť bolesťami hlavy, únavou, nervozitou, neschopnosťou sústrediť sa, studeným potom, trasením rúk, nízkej telesnej výkonnosti. Jej negatívne dôsledky sa prejavujú hlavne pri fyzickej námahe a preto nie je vhodná pre ľudí, ktorí vykonávajú fyzicky náročnú prácu alebo pravidelne športujú.

Vegánska diéta

Táto diéta umožňuje najrýchlejší úbytok hmotnosti ako akýkoľvek iný diétny plán. Je to preto, že táto strava dovoľuje konzumovať všetky druhy zeleniny bez jedla pochádzajúceho zo zvierat – živočíšneho pôvodu. Vďaka tomu je telo schopné stráviť potraviny lepšie a metabolizmus sa zrýchľuje.

Vajcová diéta

Ide o viac či menej rovnakú diétu ako Pesco diéta, pretože inou zložkou stravy, ktorá zastáva úlohu extra proteínového doplnku v tomto prípade sú vajcia. Je vhodná aj pre viac aktívnych jednotlivcov, najmä kulturistov, ktorí potrebujú špeciálnu bielkovinovú podporu. Aj vajcia sú schopné poskytnúť kompletný profil bielkovín, ktoré sú prospešné pre týchto aktívnych jednotlivcov, ktorí chcú budovať svalstvo.

Makrobiotická diéta
Táto diéta je založená na zásade jesť len vtedy, ak je človek hladný. Pri jedle treba pomaly žuvať a potraviny, ktoré za deň skonzumujete musíte deliť na skupiny. Desať percent z príjmu by mala tvoriť polievka, 30 percent zelenina, 10 percent strukoviny, ryby a dary mora a 50 percent celozrnné výrobky. Zabudnúť by ste mali na mäso, mliečne výrobky, umelé prísady a chemicky upravované jedlá i kofeín.

Diéta so surovou stravou

Vychádza z predpokladu, že tepelná úprava stravy, ako je varenie, dusenie, pečenie, grilovanie a ďalšie, ničí jej výživnú hodnotu a znehodnocuje v potrave prítomné enzýmy. Surová strava umožňuje jednoduchšie potravu stráviť, čím organizmus nezaťažuje, zabraňuje jeho starnutiu a vplýva na lepšie spracovávanie energie. Diéta zakazuje ohrievať potraviny nad 46 stupňov Celzia.  Táto diéta svojim odporúčaním nedovoľuje jesť mäso, vajíčka, mliečne výrobky a iné potraviny, ktoré pred konzumáciou vyžadujú tepelnú úpravu. V mnohých prípadoch je pre dobrú stráviteľnosť potravín a minimalizáciu tzv. antinutritívnych látok v potravinách potrebná ich tepelná úprava vopred. Sú to napr.: obiloviny, strukoviny, hlúboviny, huby a iné.

Delená strava

Princíp tejto diéty je v nekombinovaní potravín s rozdielnym časom trávenia a s rozdielnymi požiadavkami na kyslosť či zásaditosť tráviacich štiav. Konkrétne potravín zo živočíšnej a rastlinnej skupiny, resp. bielkovín so sacharidmi. Podľa delenej stravy je pre chudnutie dôležité aj to, aby sa potraviny zo živočíšnej skupiny kombinovali len so zeleninou. Potraviny z rastlinnej skupiny je dovolené kombinovať so zeleninou a tiež aj ovocím, ale nikdy nie súčasne. Pozor si nemusíme dávať iba na potraviny z neutrálnej skupiny, tie môžeme kombinovať so všetkými. Delená strava odporúča striedať dni s prevažne sacharidovými potravinami a dni bielkovinové. Rizikom je v tomto prípade nevyvážený denný príjem základných živín. V niektorých dňoch prevláda príjem bielkovín a tukov, inokedy príjem sacharidov. Pre mnohých ľudí, hlavne pre tých, ktorí sú pracovne a spoločensky aktívni, je náročné kontrolovať kombináciu potravín a zabezpečiť striedanie bielkovinových a sacharidových dní. Diéta neberie ohľad na prirodzenú potrebu príjmu živín a individuálnu chuť na jedlo. Neposkytuje možnosť voľby a prispôsobenia si jedálnička aktuálnym okolnostiam a možnostiam. Preto nie je vhodná napríklad pre diabetikov a ľudí trpiacimi srdcovocievnymi ochoreniami. Pozitíva - pri dodržiavaní tejto diéty sa chudnúci začnú stravovať pravidelne, kontrolujú svoj jedálniček a tým aj denný príjem energie. Ak sa oproti predchádzajúcemu stravovaniu zníži príjem energie, chudnutie a zníženie hmotnosti je prirodzeným dôsledkom negatívnej energetickej bilancie a nie delenia potravín.

Diéty majú jednu spoločnú vlastnosť – sú to jednorazové akcie. Svojím spôsobom sú vlastne extrémom. Nevydržíte ich držať dlho. Diétu skúsite v nádeji, že to nejaký ten mesiac či pol roka vydržíte a zlepšíte si postavu. Vidina, že po diéte sa vrátite k normálu, je však ten najhorší nápad, pretože aj keby ste naozaj trocha schudli, po ukončení diéty zakrátko budete na pôvodnej váhe. Väčšinou skôr na vyššej. Zaručene!

Kolísanie s telesnou hmotnosťou škodí zdraviu. Neexperimentujte – organizmu prospieva stabilita, nie časté zmeny váhy.Najmenším zlom diét je to, že proste stratíte čas. Vytrpíte si napríklad mesiac ryžovej diéty, pár dní sa radujete z nejakých zhodených kíl a o dva mesiace máte nazad svoju starú hmotnosť. Ste zas tuční a o pol roka starší. A vinou diéty máte aj o niečo pomalší metabolizmus, takže tučniete ešte rýchlejšie, ako pred diétou. Ďalšie chudnutie už bude vždy ťažšie, ako predchádzajúce. A priberať budete rýchlejšie, ako po minulom chudnutí.

Potraviny vhodné na zdravé stravovanie a chudnutie

  • morčacie mäso, kuracie mäso
  • chudé hovädzie mäso
  • chudé mäso z diviny
  • králik, zajac
  • vajíčka
  • zelenina, ovocie ( iba do 16:00 ), je mylné sa domnievať, že ovocie sa môže konzumovať aj na večer. Väčšina ovocia obsahuje totižto veľa cukru.
  • kompóty bez sirupu
  • celozrnné pečivo a chlieb
  • ovsené vločky, ražné vločky a cereálie. Nepoužívajte ovsené vločky neskoro večer, sú dobrým zdrojom sacharidov.
  • tmavá ryža
  • tvrdé syry ( ktoré obsahujú okolo 20 - 30 % tuku )
  • dusená šunka, kuracia, morčacia, bravčová
  • tofu, sója a výrobky z nej
  • cestoviny, najlepšie tmavé
  • slnečnica, sezam, tekvicové semiačka
  • olej: olivový, ľanový, lisované za studena
  • oleje na varenie: repkový, slnečnicový
  • tvaroh, cottage cheese, biely jogurt, zakysané nízkotučné mliečne výrobky
  • nízkotučné mlieko
  • ryby ( hlavne morské: tuniak, losos, makrely atď.)
  • racio chlebíky ( tzv. Polystyrénové), ryžové, ražné atď.

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

 PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

 Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA