Účinná diéta Bez zmeny stravovania vám diéta nepomôže.
05.01.2016 17:36V prvom rade si pred chudnutím uvedomte, že chudnutie nie je jednorázový útok na vaše tukové zásoby, ale je to komplexný a pritom dlhodobý proces zahŕňajúci okrem zmeny stravovania aj zvýšenie pohybových aktivít a samozrejme aj zlepšenie pitného režimu.
Čo robiť, ako zmeniť stravovanie, aké potraviny si vyberať počas chudnutia.
§ Jedzte pomaly a všetko vychutnávajte. Ak jete rýchlo, zjete zvyčajne viac, než potrebujete. Každé sústo riadne požujte, pokiaľ sa úplne nerozomelie. Nepokúšajte sa schudnúť viac ako jeden, dva kilogramy telesnej hmotnosti za týždeň.
§ Vyhýbajte sa potravinám s obsahom tuku a cukru ako sú koláče, sušienky, pečivo, atď.
§ Deň začnite pohárom vody a raňajkami.
§ Raňajky by mali obsahovať dostatok bielkovín a zeleninu, takto budete dlhšie sýty.
§ Ovocie, zelenina a obilniny majú tvoriť väčšinu denného energetického príjmu.
§ Nejedzte jedlá bez chuti.
§ Ovocie jedzte dopoludnia, umožníte organizmu, aby stihol spotrebovať ovocné sacharidy.
§ Vo vašom jedálnom lístku by nemala chýbať zelenia vo varenom, ale aj v čerstvom stave, ovocie, obilniny bohaté na vlákninu a potraviny bohaté na bielkoviny.
§ Dobrou pomôckou pri výbere potravín je potravinová pyramída, ktorá zhŕňa pomerné množstvo rôznych potravín pri každodennej konzumácii. Potraviny sú v nej zaradené do šiestich skupín.
§ Ak pripravujete zeleninu, uvarte ju na pare alebo ju miesto obvyklého varenia krátko poduste.
§ Konzumujte zeleninové šaláty.
§ Jedzte do polosýta. Už dávno neplatí, že nedojesť je neslušné. Zdravo sa stravovať znamená neprejedať sa.
§ Zmenšite porcie. Skúste vymeniť veľký tanier za dezertný a budete prekvapený ako málo stačí, aby ste boli najedení. V reštaurácii si objednajte polovičnú porciu.
§ Nejedzte nechutné jedlá. Tí, ktorí sa snažia schudnúť, často konzumujú malé porcie nemastných a neslaných jedál. Niet divu, že mnoho z týchto ľudí nevydrží do konca!
§ Použite bylinky a koreniny na dochutenie, slanému sa skúste vyhnúť, potraviny majú v prirodzenom stave dostatok sodíka, ktorý nám stačí. Zbytočný ďalší prebytok je nebezpečný pre naše cievy, váhu a celkové zdravie!
§ Skontrolujte potraviny, ktoré máte doma v zásobe a všetky nesprávne vyhoďte. Pri nákupe použite miesto vášho starého nákupného zoznamu nášho sprievodcu a doporučenia.
§ Jedzte viac čerstvej zeleniny a ovocia. Pozor na znehodnotenie dlhým tepelným spracovaním, kedy dochádza ku zničeniu prirodzeného obsahu enzýmov podporujúcich v organizme tvorbu enzýmov dôležitých pre trávenie potravy, a tiež ku strate vitamínov!
§ Zeleninu môžete jesť v priebehu nášho programu pre reguláciu vašej váhy bez obmedzenia - čím viac jej zjete, tým viac úžitku získate.
§ Vyberte si správne tuky. Vedeli ste, že pri nízkotučnej strave je organizmus náchylnejší k tvorbe žlčových kameňov?
§ Pite priebežne celý deň dostatok nesladených tekutín. Zadržiavanie vody, suchá pokožka, zápcha a únava, to všetko sú prejavy dehydratácie.
§ Zvoľte si pomaly uvoľňované karbohydráty (zložité s nízkym glykemickým indexom), ktoré vás zaplnia a uspokoja vaše chuťové bunky. Pomaly sa uvoľňujúca energia pomáha obmedziť pocity hladu a môže vám tiež pomôcť zbaviť sa túžby jesť pomedzi hlavnými jedlami.
§ Potraviny s vysokým glykemickým indexom:
Napr. cukor, kukurica, zemiaky, biele pečivo, dyňa, ....
Potraviny s nízkym glykemickým indexom:
Napr. jablká, kapusta, jahody, ryža, čerešne, šošovica, grapefruit, sója, ....
Faktory ovplyvňujúce glykemický index:
- spracovaním – čím sa dlhšie potravina varí, tým vyšší je jej glykemický index
- postupným dozrievaním ovocie zvyšuje hodnotu glykemického indexu
- rozmanitosť ovocia a zeleniny
- kombinácia potravín s nízkym a vysokým glykemickým indexom
- rýchlosť s akou je každá potravina trávená behom dna - rýchlosť trávenia je u každého individuálna
§ Najlepším výberom sú potraviny s pomaly uvoľňovanými karbohydrátmi: Ovsené otruby, ovosné vločky, pohanka, jačmeň, celozrnný žitný alebo špaldový chlieb kvasený, ryža Basmati a neolúpaná ryža, celozrnné cestoviny, šošovica, strukoviny, fazuľa, ovocie, nízkotučný jogurt, džúsy (riedené 50/50 s vodou): grapefruitový, jablčný, pomarančový, ananásový.
§ Najhorším výberom sú potraviny - nápoje rýchlo uvoľňujúce karbohydráty: Všetky konzervy, biely chlieb, bagety, rožky, sušienky, koláče, pečivo. Pamätajte, že pšeničný lepok je záťažou pre naše črevá a celý organizmus. Sucháre, keksy, komerčné ranné obiloviny a cereálie, perlivé nápoje, ovocné nápoje, hranolky, smažené alebo pečené zemiaky, zemiaková kaša, predvarená ryža, vafle, praclíky, zemiakové lupienky.
§ Priemerný človek potrebuje jeden gram bielkovín na každý kilogram telesnej váhy. Raz za týždeň vyskúšajte zmes fazule, hrášku, šošovice a ryže miesto mäsa.
§ Vyberajte potraviny, ktoré vás uspokoja, ale zároveň nie sú pre vás škodlivé.
§ Používajte tvaroh alebo čerstvý nízkotučný syr, tofu namiesto tučného syru a masla.
§ Smotanu nahraďte nízkotučným bio jogurtom.
§ Vyhýbajte sa párkom, karbonátkam a balenému plátkovému mäsu.
§ Namiesto masla vyskúšajte pre ochutenie zeleniny citrónovú šťavu a olivový olej.
§ Na smaženie používajte vhodnú panvicu.
§ Vyhýbajte sa margarínu a hydrogenovaným rastlinným tukom (je to napísané na etikete potraviny). Aj zdravé rastlinné oleje a tuky sa počas tepelnej úpravy (tzv. hydrogenizácii) menia do podoby margarínov a kuchynských olejov na nezdravé a škodlivé. Takéto tuky vznikajú pri fritovaní, vyprážaní a nachádzajú sa v jedle reštaurácií s rýchlym občerstvením, v zemiakových hranolkoch, čipsoch, v rozličných chrumkavých pochúťkach, a hotových jedlách..
§ Správny výber potravín - príklad : Čerstvé jablko, hruška, citrusové ovocie (grapefruit, pomaranč, mandarínka, citrón) čerstvá broskyňa alebo marhuľa, nesladený, nízkotučný popcorn s nízkym obsahom soli, cestovinový šalát ochutený citrónovou šťavou, korením a šalátovou zeleninou, ovocný tanier, šošovicová polievka, paradajková polievka, celozrnné ovosné sušienky, atď.
Potraviny vhodné na zdravé stravovanie a chudnutie.
§ morčacie mäso, kuracie mäso
§ chudé hovädzie mäso
§ chudé mäso z diviny
§ králik, zajac
§ vajíčka
§ zelenina, ovocie ( iba do 16:00 ), je mylné sa domnievať, že ovocie sa môže konzumovať aj na večer. Väčšina ovocia obsahuje totižto veľa cukru.
§ kompóty bez sirupu
§ celozrnné pečivo a chlieb
§ ovsené vločky, ražné vločky a cereálie. Nepoužívajte ovsené vločky neskoro večer, sú dobrým zdrojom sacharidov.
§ tmavá ryža
§ tvrdé syry ( ktoré obsahujú okolo 20 - 30 % tuku )
§ dusená šunka, kuracia, morčacia, bravčová
§ tofu, sója a výrobky z nej
§ cestoviny, najlepšie tmavé
§ slnečnica, sezam, tekvicové semiačka
§ olej: olivový, ľanový, lisované za studena
§ oleje na varenie: repkový, slnečnicový
§ tvaroh, cottage cheese, biely jogurt, zakysané nízkotučné mliečne výrobky
§ nízkotučné mlieko
§ ryby ( hlavne morské: tuniak, losos, makrely atď.)
§ racio chlebíky ( tzv. Polystyrénové), ryžové, ražné atď.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! Po zapojení sa do nášho programu na chudnutie môžete získať jedálne lístky a recepty na chudnutie
Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie.
Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)
UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)
———
Späť