ÚČINNÁ DIÉTA Ako schudnúť Už pred vstupom do predajne začnite chudnúť.

27.03.2012 03:38

Zdravé chudnutie je spojené s vhodnou a zdravou stravou. Časť stravy, hlavne raňajky, večere a víkendový jedálny lístok si pripravujeme sami doma. Vhodný výber potravín tak výrazne ovplyvní vašu postavu a samozrejme aj zvládnutie procesu chudnutia. Výber potravín v obchode je tak vaším prvým krokom k zdravej strave, preto by ste mu mali venovať náležitú pozornosť. Musíte si uvedomiť čo nakupujete. Naučte sa čítať na obaloch potravín, aké je nutričné - výživové a kalorické zloženie nakupovaných potravín. Nasledujúce rady na úspešné zvládnutie nákupu by vám mali pomôcť urobiť svoju návštevu obchodu s potravinami čo najúčelnejšou.
Nenakupujte s prázdnym žalúdkom
Obchody sú plné aj nezdravých potravín – sušienky, cukrovinky atď. Je takmer nemožné im odolať s prázdnym žalúdkom, ktorý túži po okamžitej energii. Je lepšie sa pred nákupom najesť a nakupovať rozvážne.
Výber ovocia a zeleniny
Vyberajte si čerstvé ovocie a zeleninu, aj keď to nie je najvýhodnejšie. Čerstvé ovocie a zelenina obsahujú viac živín ako mrazené alebo konzervované. Zvlášť konzervované obsahujú veľké množstvo cukru a soli. Pri výbere siahnite radšej po malých a mladších plodoch, pretože sú zvyčajne chutnejšie a majú vyššiu koncentráciu živín. A čím je zelenina tmavšia, tým je výživnejšia (mrkva, listová zelenina).
Výber chleba, cestovín a ryže
Najdôležitejšie je ich kúpiť v čo najmenej rafinovanej podobe. Celozrnný chlieb, cestoviny z tvrdej pšenice a hnedú ryžu uprednostňujeme pred ich rafinovanými variantmi. Neexistuje žiadny nutričný rozdiel medzi čerstvými alebo vysušenými cestovinami. Čerstvé cestoviny sa rýchlejšie uvaria, ale sú drahšie.
Výber mäsa, hydiny a rýb
Najzdravšou voľbou je ryba. Olejové ryby, ako makrely, lososy a pstruhy obsahujú tuky, ktoré sú významné pre naše zdravie, najmä pre prevenciu srdcových chorôb. Vyhýbajte sa hotovým rybacím výrobkom, pretože sú obalené v ceste alebo strúhanke a po úprave obsahujú viac tuku ako čerstvé ryby.
Hydina obsahuje relatívne málo tuku, pokiaľ jej pred varením odstránime kožu. Ak predsa kupujete červené mäso, vyberte si chudé kúsky, z ktorých je už tuk odstránený.
Divina je jediný druh červeného mäsa, ktoré je skutočne relatívne bez tuku.
Výber mliečnych výrobkov
Odtučnené mlieko je najzdravší druh mlieka, pretože neobsahuje takmer žiadny tuk. Polotučné mlieko môže byť tiež zdravou voľbou oproti plnotučnému mlieku, pretože obsahuje približne o polovicu menej tukov.
Syry sú buď vyzreté – tvrdé (čedar, ementál, plesňový syr a parmezán), alebo nevyzreté – mäkké (tvaroh, smotana, mozzarela). Uprednostňujeme nevyzreté syry, pretože v porovnaní s vyzretými väčšinou obsahujú menej tuku a cholesterolu.
Prírodné, nesladené jogurty so živými kultúrami sú najzdravšie. Ovocné jogurty zvyčajne obsahujú veľké množstvo cukru alebo umelých sladidiel, ako aspartám a stužovače.

Ako oklamať hlad

Možno to poznáte, niekedy je človek taký maškrtný, že by len jedol a jedol. Ak však túžite po krásnej postave a nepodľahnutiu chuti mnohých dobrôt, máme pre vás niekoľko tipov, ako obalamutiť hlad a pritom nebyť hladným.

  • Prvou fintou je zapojenie vašich čuchových orgánov do procesu nasycovania. Stačí, ak otvoríte vrecúško s vanilínovým cukrom a kuchyňou necháte prúdiť jeho vôňu. Zaručene budete menej jesť, lebo hlad zažehnáva nielen plný žalúdok, ale aj naše „sýte“ čuchové bunky.

o       Žalúdok dokonale oklamete napríklad pektínom. Je to prírodná látka, ktorá je rozpustná vo vode a v žalúdku tak zväčšuje svoj objem. Obsahujú ju predovšetkým jablká a mrkva. Dôležité je pri tom piť dostatok nízkokalorických nápojov.

o       Čaj je známy ako jeden z najlepších tlmičov chuti. Šálka teplého čaju 15 minút pred jedlom zaplní žalúdok a stlmí aktuálny pocit hladu. Podobne môže pôsobiť aj voda, ochutená citrónovou šťavou.

o       Vieme si predstaviť, že ostro korenené a pikantné jedlá nie sú pochúťkou pre všetkých, ale pravdou je, že kto obľubuje napríklad čili papričky, rýchlejšie sa nasýti, lebo pri takomto jedle sa otupia receptory chuti. Pocit hladu tak príde s oneskorením aj niekoľkých hodín.

o       Akupresúra je taktiež výborným pomocníkom pri zvládaní hladu. Stačí, ak zatlačíte prostredníkom na 20 – 30 sekúnd na malú priehlbinu medzi nosom a vrchnou perou a efekt by mal prísť okamžite.

o       Podobne funguje ušná akupunktúra. Skúsený odborník vie presne identifikovať miesta na vašom uchu, ktoré napichne ihličkami a zablokuje pocit hladu.

o       Možno sa zasmejete, ale aj také obyčajné žuvačky bez cukru dokážu aspoň krátkodobo potlačiť chuť do jedla. Žuvanie zároveň zlepšuje náladu a odbúrava stres a napätie.

o       Úžasným bojovníkom s pocitom hladu je paradajková šťava, ktorá nemá takmer žiaden tuk a iba 17 kcal na 100g.

o       Poznáte žeruchu? Jej malé lístočky obsahujú veľa stopového prvku chrómu, o ktorom je známe, že reguluje pocit nasýtenia. Žeruchu si môžete primiešať do šalátu či na krajec tenkého chlebíka.

o       Zelená zelenina (listové šaláty, brokolica, kapusta,...) je špecifická tým, že má málo kalórií, má veľký objem a je bohatá na vlákninu, ktorá vyvoláva pocit plného žalúdka. Pri trávení surovej zeleniny organizmus spotrebuje veľa času a energie, takže sa zbavíte aj niekoľkých prebytočných kalórií.

o       Cukor, ak už ho musíte prijať, nenahradzujte umelými sladidlami, viaceré výskumy potvrdili, že chemické sladidlá stimulujú apetít.

o       Pomalé jedenie nie je výmysel našich rodičov ako nás zdržať pri stole. Ak doprajete žalúdku dosť času a jedlo do neho nenahádžete, prekvapí vás svojou pohodlnosťou. Trvá mu asi 20 minút, kým oznámi vášmu mozgu, že ste sa práve najedli. Čím teda pomalšie žujete a jete, tým lepšie.

Akým jedlom zrýchliť spaľovanie tuku?

Citrusy. Hovoríme o výnimočnom spaľovači tukov. Okrem toho, že sú bohaté na vitamíny, plnia aj iné dôležité funkcie a pomáhajú nášmu metabolizmu. Mandarínky, grepy, pomaranče sú pre našu postavu a trávenie záchranou, kde už niet pomoci. Podporujú odolnosť organizmu. Práve pomaranče znižujú v tele zlý cholesterol v krvi. Ich horká chuť podporuje tvorbu žlče a tá priaznivo ovplyvňuje trávenie tukov. Pri citrusoch hovoríme o rôznych ovocných kyselinách a enzýmoch, ktoré dokážu rozprúdiť látkovú premenu a zrýchliť spaľovanie tukov. 

Sú citrusy zázrakom?
Čiastočne. Mnohé citrusové plody, napr. aj grep obsahujú látky, ktoré pôsobia na organizmus ako detoxikant. V prípade, že sa z tela odplavia toxické látky, lymfatický systém môže lepšie pracovať a zbytočne sa nám odpad nehromadí pod kožou. Aj vďaka grepu nevzniká u žien celulitída. Ak zjete pol hodiny pred jedlom polovicu grepu, nebudete mať prepchávať sa ďalej. Horké látky v grepe brzdia chuť na jedlo.

Dávate si do čaju citrón? Ani netušíte, ako veľmi svojmu tráveniu a spaľovaniu tukov pomáhate. Citróny v sebe obsahujú látky, ktoré dokonca naštartujú v našom tele hormóny, čo spaľujú tuky! Citróny zmierňujú tráviace ťažkosti, zlepšujú trávenie a stimulujú cirkuláciu krvi v ľudskom tele.

Priberáme aj  z ovocia?!

Aspoň päť porcií denne! To je ovocné heslo, ktoré už možno poznáte všetci. Nikde sa však nepíše o maximálnej dennej dávke, čo si omylom vysvetľujeme tak, že „priveľa ovocia“ nejestvuje. Ale áno. Aj ovocné prejedanie je prejedanie a ako také môže viesť k nadváhe! Nie je pravda, že ovocím sa môžeme bez následkov prejedať od rána do večera. Na druhej strane, aj opačné tvrdenie – a teda, že z ovocia priberáme, je mierne zavádzajúce. Priberáme jednoducho vtedy, keď náš kalorický príjem prevýši kalorický výdaj. A platí to rovnako pre banány a broskyne, ako pre plnené palacinky.

Ovocie obsahuje množstvo vitamínov, enzýmov, vlákninu a až na pár výnimiek je skoro bez tuku. Má tiež vysoký podiel vody, ktorá spoločne s vlákninou skvele prečisťuje organizmus. Problémom je fruktóza, čiže ovocný cukor. V malých dávkach je prospešná, pretože okamžite vlieva energiu, no ak to s ňou preženiete, dochádza v tele k výkyvom cukru v krvi, čoho následkom je vlčí hlad, spomalené trávenie a tendencia ukladať prijaté kalórie. Najhoršie je zjesť väčšie porcie ovocia tesne pred hlavným (a mastným) chodom. Ak tučné jedlo skonzumujete v momente, kedy je už hladina inzulínu zvýšená, priberiete zázračne ľahko a rýchlo.

Ovocie v pohári
Na pozore sa treba mať aj pred čerstvo vytlačenými ovocnými šťavami. Chýba v nich vláknina zo šupky a neriedené majú vysokú energetickú hodnotu. Okrem toho nápoj prejde tráviacim traktom rýchlejšie ako jedlo, takže ani pocit zasýtenia nie je taký, aký by mal byť.

Sušené či kandizované?
Sušené ovocie je dezert, ktorý povzbudí ako olovrant, no po večeri naň zabudnite. Sušený kúsok ovocia má niekoľkonásobne vyššiu výživovú hodnotu oproti čerstvému. Úplným diétnym tabu je ovocie kandizované. Je síce sladučké a úžasné do koláčov, ale neobsahuje už skoro žiadne pôvodné živiny. 

Nie je ovocie ako ovocie
Sú sladké a sladšie druhy, preto ak si strážite líniu, vyberajte si, po ktorom siahnuť skôr.

Sladšie druhy (na nich šetrite)

  • Banány
  • Hrušky
  • Višne
  • Mango
  • Hrozno

Menej sladké (doprajte si ich častejšie)

  • Citrusy
  • Jablká
  • Kiwi
  • Slivky
  • Marhule
  • Maliny
  • Čučoriedky

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

 

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

 PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

 Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA