ÚČINNÁ DIÉTA Ako schudnúť Nezačínajte chudnúť 4 krát v roku ale len raz a poriadne.
19.10.2011 05:21CHUDNUTIE. CHUDNUTIE. AKO SCHUDNÚŤ. Ako na to? Pri malej nadváhe často stačí zmena vašich stravovacích návykov, aby sa metabolizmus a s ňou aj Vaša hmotnosť dostala na požadovanú úroveň. Nadváhu máte vtedy, keď máte na sebe viac tuku ako je optimálne a zdravé. Mať nadváhu nie je ničím výnimočným, najmä pri opakovanom nezdravom štýle stravovania a sedavom spôsobe života. Nezačnite však chudnúť bezhlavo tým, že drasticky znížite denný príjem konzumovanej stravy a za pár dní vyhladovaní skončíte pred otvorenou chladničkou a nenásytne zjete všetko čo vidíte. Jedným zo základných problémov ľudí s nadváhou je spomalený metabolizmus. Látková premena - metabolizmus v našom tele prebieha nezávisle od nášho vedomia. Niečo zjeme a strava sa v tele premení na energiu, stavebné látky, alebo odpad. Metabolizmus nás bohužiaľ začína zaujímať až vtedy, keď niečo nie je v poriadku.
Vďaka opakovaným pokusom o chudnutie a skúšaním rôznych zaručených diét, dochádza k zmenám Vášho metabolizmu. Telo sa naučí šetriť a spaľuje stále menej „kalórií“ a pomalšie. Tento problém sa týka ľudí, ktorí za svoj život viackrát schudli a znova nabrali veľa kilogramov a „zúspornili“ si tak svoj metabolizmus. Samozrejme potom je veľmi ťažké tento stav zmeniť. Radikálne znižovanie príjmu stravy nepomôže. Je dôležité zamerať sa na skladbu jedla, prijímať dostatok bielkovín a ďalších živín a predovšetkým zvýšiť pohyb. Vďaka tomu sa bude zvyšovať podiel vašej svalovej hmoty, čo je dobrá cesta k zvýšeniu bazálneho metabolizmu.
Ako sa stravovať a čomu sa vyhýbať pri chudnutí ?
Rozhodli ste sa schudnúť, zmeniť svoju postavu a ste plní očakávania a predsavzatí ako to dokážete? Najdôležitejším predpokladom ako celý proces chudnutia zvládnuť zdravo a účinne, je dopriať nášmu organizmu perfektnú stravu s optimálnou nízkokalorickou výživou.
Kedy a hlavne ako začať CHUDNÚŤ ?
Kedy vlastne musím začať chudnúť a hlavne ako? Tak to je otázka, ktorá máta nejedného z nás. Kilá neúprosne pribúdajú, hlavne po sviatkoch, v zime a u mnohých aj ako dôsledok zajedania stresových situácií. V prvom rade si musíte uvedomiť prečo vlastne práve Vy máte nadváhu. Nadváhu máte vtedy, keď máte na sebe nalepeného viac tuku ako je optimálne a zdravé. Mať nadváhu v súčasnej modernej dobe nie je ničím výnimočným, najmä pri opakovanom nezdravom štýle stravovania a sedavom spôsobe života. Nadmerný príjem energie vedie spolu s nedostatkom pohybu a sedavým spôsobom života k hromadeniu kalórií vo forme tuku so všetkými zdravotnými a estetickými dôsledkami. Nadváhu získate hlavne vtedy, keď dlhodobo prijímate viac kalórií ako stihnete spotrebovať. Nadbytočná energia (kalórie) sa uloží v tele v podobe tukov. Telo si ju ukladá na horšie časy. Tento nadbytok spôsobí vašu nadváhu, v kritických prípadoch až obezitu. Nadváha vzniká interakciou genetických a vonkajších faktorov. Samozrejme existujú určité obdobia, ktoré sú pre rozvoj nadváhy veľmi významné – u žien hlavne obdobie tehotenstva a obdobie po ňom, ďalej obdobie prechodu, u dievčat obdobie dospievania. Významnou príčinou sú opakujúce sa stresové situácie a obdobie, kedy sa znižuje pohybová aktivita – nástup do zamestnania, založenie rodiny, rodinné či pracovné problémy, ukončenie športovej činnosti, odchod do dôchodku a pod.
Kedy vlastne musíte začať chudnúť?
Najdôležitejším kritériom by pre vás malo byť zdravie. K vysokým zdravotným rizikám sa dopracujete, ak vaša hmotnosť presiahne 20 percent ideálnej hmotnosti. Nielenže vám hrozí riziko vysokého krvného tlaku, glykémie, či cholesterolu, ale vy ich už s najväčšou pravdepodobnosťou máte, len si to vo väčšine prípadov neuvedomujete. O zdravotných rizikách nadváhy a obezity viete asi všetci, avšak neúprosnú realitu začnete akceptovať až vo chvíli, keď už problémy začnú byť riadne citeľné a neprejavujú sa len na vašej postave, ale už aj na radikálne sa zhoršujúcom zdravotnom stave.
Ak chcete organizmu dopriať najlepšiu výživu, vyberajte si recepty obsahujúce zdravé potraviny, napríklad:
- čerstvé ovocie, šaláty a zelenina (najlepšie sezónne a/ alebo organické) obsahujúce dostatočné množstvo potravinovej vlákniny a nevyhnutných živín
- chutné celozrnné karbohydráty: tmavá ryža, pohánka, pšenica, proso a celozrnné cestoviny
- chudé mäso, najlepšie organické: kuracie, morčacie a divina obsahujú najmenej saturovaného tuku
- čerstvé ryby: správnou voľbou sú: sardely, sumec, platesa, treska, haring, makrela, parma, ostriež, losos, sardinka, morský jazyk, pstruh, belica
- kôrovce: správnou voľbou sú: krab, mušle, langusta, rak, ustrica, hrebenatka, kreveta, garnát
Ako by ste mali postupovať pri chudnutí
- Obmedzte používanie soli a nahraďte ju čerstvými bylinkami, ktoré sú zdravšie a jedlu dodajú jedinečnú chuť!
- Chlieb je dobrou voľbou v určitých prípadoch: celozrnný, najlepšie špaldový, ktorý je zdravší a lepšie stráviteľný, než pšeničný, ďalej ovsený alebo obilný sú vynikajúcou náhradou za tradičné pšeničné pečivo akéhokoľvek druhu.
- Ak chcete zachovať živiny v potravinách, vyberajte jednoduché recepty, ktoré vyžadujú najmenej prípravy a varenia.
- Kupujte sezónnu zeleninu, obvykle sa pestuje lokálne, nedováža sa a je preto lacnejšia a pre organizmus v danej sezóne ďaleko prijateľnejšia!
- Grilovanie, pečenie v rúre alebo vyprážanie - množstvo tuku a vyprážanie na panvici sú najmenej zdravým spôsobom varenia!
- Nahraďte margarín, maslo a masť kanolovým alebo olivovým olejom alebo kvalitným slnečnicovým. Môžete tiež skúsiť sezamový.
- Vyhýbajte sa omáčkam, ktoré mávajú vysoký obsah tuku, soli a cukru. Múku sa pokúste nahradiť zeleninou, ktorou po rozmixovaní docielite hustotu omáčky. Stačí potom už len zriediť s vodou alebo mliekom a dochutiť rastlinnou smotanou.
Čo ovplyvňuje obsah živín v potravinách?
Akonáhle si vyberiete správny recept, je potrebné nakúpiť správne potraviny. Pokiaľ možno, staňte sa pravidelným návštevníkom Vášho miestneho obchodu, zeleniny a mäsiarstva a predovšetkým skúste obchody so zdravou výživou. Supermarkety sú síce praktické, ale pri návšteve miestneho obchodu určite získate viac informácií (a uspokojenia). Pokiaľ sa však už do supermarketu vyberiete, vyhýbajte sa oddeleniam s polotovarmi a hotovými jedlami - možno by ste neodolali pokušeniu! Pozor, sú to obvykle prázdne kalórie plné zaťažujúcich prídavných látok chemického pôvodu – aditív (Éčiek). Na prípravu a varenie si doprajte dostatok času. Zatvorte sa do kuchyne a tvorte - objavíte liečivú silu varenia zdravých jedál, a to nehovoríme o tom, že sa pri stole stretne celá rodina a spoločne strávite kvalitný čas nad lahodným, doma uvareným jedlom. A konečne, pokiaľ sa obávate, že prídete o svoje výlety do obľúbených reštaurácií, je dobré si spomenúť, že keď varíte doma, viete presne, čo ktoré jedlo obsahuje a ako čerstvé a zdravé je. Peniaze ušetrené za drahé reštaurácie môžete utratiť za kvalitné ingrediencie pre Vašu novú zábavu.
Nedajte sa ovplyvniť zaručenými receptami na chudnutie! O tom, ako schudnúť koluje množstvo zaručených receptov, odporúčaní a spôsobov, ktoré bohužiaľ, práve naopak, človeka upravujúceho svoju hmotnosť iba pomýlia a nasmerujú na zlú cestu. Ktoré rady Vám skomplikujú Vaše chudnutie :
Ráno treba začať ovocím
Teória, podľa ktorej čisto ovocné raňajky pozitívne ovplyvňujú naše zdravie a pomáhajú chudnúť, nebola nikdy vedecky potvrdená. Práve naopak, väčšina ovocia nie je bohatá na také zloženie cukrov, aké ľudské telo potrebuje po noci bez jedla. Ráno potrebujeme predovšetkým uhľohydráty a tie nám dodajú celozrnné obilninové potraviny. Dôležitý je aj príjem ľahko stráviteľných bielkovín, mliečnych produktov a chudej šunky. Pre vegetariánov namiesto šunky to môžu byť strukoviny či sója.
Stačia 3 hlavné chody denne
Nie je to pravda. Pri tomto spôsobe stravovania telo reaguje vytváraním väčších zásob podkožného tuku. Správne sa stravuje ten, kto jedáva pravidelne 5, alebo aj 7 menších porcií. Teda pri chudnutí neplatí, čím menej jem, tým viac chudnem. Podstatnejšia je kalorická hodnota jedla a zloženie prijímaných živín, a nie počet chodov.
Jedzte tukožrútske potraviny
Ak by to bola pravda, všetci by sme boli štíhli. Ananás, či kapusta sú tými potravinami, o ktorých sa to často hovorí. Pravdou je to, že majú veľa vlákniny, ktorá nám dá pocit sýtosti popri malom množstve kalórií a preto je dôležité vlákninové produkty konzumovať.
Tuk treba úplne vylúčiť z jedálneho lístka
Ak je v strave nadbytok tukov, majú za následok vznik rôznych ochorení, to je pravda. Rozumné množstvo tukov je ale pre nás bytostne dôležité. Hlavne nenasýtené mastné kyseliny sú nenahraditeľnými. Asi 30% z celodennej energie prijatej jedlom má byť pokrytých tukmi. Dôležité je, akú majú kvalitu a aké je ich množstvo. Ak uprednostníte ryby, orechy, rastlinné oleje či chudé mäso, pokojne ich môžete zaradiť aj do racionálnej redukčnej diéty.
Delená strava je pri chudnutí najvhodnejšia
Je to fáma a mýtus, ktorým sa zbytočne pri chudnutí riadi tisíce ľudí. Názor, že náš zažívací trakt nevie spracovať niektoré kombinácie potravín, nie je pravdivý. Takmer vo všetkých potravinách je mix bielkovín, uhľohydrátov či sacharidov, preto ich oddeľovanie nemá praktický význam. Delená strava nemá s chudnutím nič spoločného. Ak ľudia pri nej chudnú, tak nie v dôsledku jej delenia, ale pre redukciu energetického obsahu a množstva prijatých kalórií. Pri rovnakom množstve prijatých kalórií by chudli, aj keby nič neoddeľovali.
Zo zemiakov, chleba, cestovín sa priberá
Zemiaky, ryža, cestoviny, ale aj chlieb ako zdroj sacharidov vraj treba zo stravy pri chudnutí vylúčiť. Nie je to pravda. Až 40 % dennej energie zo stravy má byť zo sacharidov. Z porcie zemiakov alebo ryže určite nepriberiete. Ale pozor! Záleží na tom, ako si tie zemiaky pripravíte a s čím ich zjete. Zapečené so smotanou a tučným syrom, vo forme usmažených hranolčekov, či poliatych maslom iste budú kalorickou bombou. Ale uvarené v šupke s kvapkou kvalitného oleja sú absolútne vhodné.
Keď chcete schudnúť vyplňte tento FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)
PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)
Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.meu.zoznam.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk
Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)
———
Späť