Účinná diéta Ako sa STRAVOVAŤ VEČER, aby ste v NOCI NEPRIBRALI.

23.10.2013 01:35

Podarilo sa vám prekonať nástrahy chudnutia a od raňajok ste dodržiavali svoj jedálny lístok na chudnutie? Prišiel však večer a s ním ste znehodnotili predchádzajúce výsledky? Neodolali ste svojím chúťkam a večer ste zjedli aj to čo ste nemali? Bohužiaľ aj takýto je výsledok chudnutia počas dňa u mnohých, len ťažko odolávajú svojím vžitým pokušeniam. Večera a stravovanie pred spánkom je kameňom úrazu chudnutia. Živiny a kalórie telo potrebuje v priebehu celého dňa, teda aj večer. Ideálne je jesť  priebežnepočas celého dňa, od výdatných ale zdravých raňajok až po ľahkú večeru. Tú by ste si mali dopriať v závislosti od toho, o koľkej sa chystáte do postele. Nemá význam ostať už od piatej hodiny o hlade, ak nezaspíte skôr ako o polnoci. Slabé večere sú zradné v tom, že vedú k chúťkam na takzvané druhé večere. Pripočítajte k tomu fakt, že ich skonzumujete mimovoľne počas sledovania večerného televízneho programu a kilá sa na vás začnú lepiť a pribúdať, ani nebudete vedieť ako. 

Ako by ste sa mali stravovať vo večerných hodinách, aby ste podporili svoje chudnutie. 

Večer svoje jedlá nesoľte. 
Väčšinou máme soli viac než dosť. Preto netreba dodatočne jedlá soliť, nech sa nám to akokoľvek veľmi žiada. Vysoký prísun sodíka vedie k vysokému krvnému tlaku. Ťažšie sa nám zaspáva, zaťažujeme naše obličky a zbytočne zadržujeme v tele vodu.

Večer odstráňte z dosahu všetky sladkosti. 
Potraviny s vysokým obsahom cukru majú vysoký glykemický index a vedia s rozložením energie v organizme narobiť poriadnu neplechu. S rýchlym a nepotrebným prísunom energie sa do krvi dostáva energia v podobe cukru a ak túto energiu nespotrebujete, premení sa na tuk a pred spaním skutočne nemusíte do seba tlačiť tuk.

Čo jesť večer aby ste počas nočných hodín nepribrali. 
Ak chcete dokonca ešte aj schudnúť, musí sa vám vyplaviť tuk z tukových buniek. Počas spánku sa nám vyplavuje prirodzenou cestou. Zhruba pol hodinu po zaspatí sa do krvi uvoľní rastový hormón. Čo nám teda pomáha k tomu, aby sme chudli? Vyššie hodnoty rastového hormónu v tele. Ak máte nadváhu, ich vlastná aktivita je slabšia. Jedlo, ktoré naštartuje proces spaľovania je vitamín C a bielkoviny v mäse alebo strukovinách. Tu je niekoľko jednoduchých rád, ako si pripraviť zdravšiu večeru. Nahrádzajte

  • Tuniak vo vlastnej šťave namiesto tuniaka v oleji
  • Biely jogurt s horčicou a korením namiesto majonézy
  • Dusená zelenina namiesto vyprážanej zeleniny v cestíčku
  • Syr typu cottage namiesto údeného tvrdého syra
  • Celozrnné cestoviny z tvrdej pšenice uvarené na  polomäkko namiesto klasických bielych cestovín
  • Slaný koláč so zeleninou namiesto syrovej pizze
  • Zemiaky v rúre s paradajkovým pretlakom a bylinkami namiesto hranolkov s kečupom

Keď chcete schudnúť, nechoďte spať s prázdnym žalúdkom.

Človek by mal jesť, keď je hladný, keď žalúdok hlási, že je čas doplniť energiu. Niekedy však už býva neskoro, keď vám škvŕka v bruchu a pokiaľ čoskoro niečo nezjete, pridružia sa bolesti hlavy a nevoľnosť. Signál sýtosti riadi v tele približne 10 rôznych látok, ale len jedna rozhoduje o hlade. Pokiaľ dôjde k nerovnováhe, okamžite to zamáva i s naším trávením. Jedným z hlavných hormónov, ktoré sú zodpovedné za to, že nám škvŕka v žalúdku, je ghrelin.  Ukázalo sa, že k tvorbe ghrelinu a jeho vylučovaniu dochádza na stenách žalúdka a čriev. Celý tento proces prebieha nepretržite, vo dne i v noci. Najvyššia hladina ghrelinu je nalačno, po jedle opäť klesne. Pokiaľ vás často prepadá vlčí hlad, najskôr máte v krvi viac ghrelinu, než potrebujete.

Vedci zistili, že osobám, ktoré spia o polovicu menej, než je odporúčaných osem hodín narástla denná produkcia ghrelinu takmer o tretinu. Zároveň mali pozorované osoby i omnoho väčšie chute. Zjedli toho o štvrtinu viac, než ich vyspatí kolegovia. A ešte ku všetkému pritom dávali prednosť vysoko kalorickému jedlu, bohatému na cukry a kalórie. Pokiaľ málo a zle spíte, narušujete si dôležité metabolické procesy vášho organizmu. Dobrý spánok je teda veľmi dôležitý pre to, aby sme nepriberali. Hladina ghrelinu by nemala počas dňa v tele príliš kolísať, inak budeme priberať.

Večer zjedzte dostatok bielkovín, zasýtia vás bez zbytočných kalórií. 
Najlepšiu schopnosť udržať dlho pocit sýtosti majú bielkoviny. Udržia ghrelin a tým aj náš hlad spoľahlivo na uzde. Bielkoviny nájdeme hlavne v mäse, vajciach, mlieku a výrobkoch z nich. Ešte lepším zdrojom sú ryby, sója, orechy a strukoviny, kde bielkoviny doprevádzajú iné než škodlivé živočíšne tuky. Funkcií ghrelinu je viac a nie všetky sa týkajú jedla. Vďaka nemu nám to napríklad myslí najlepšie, pokiaľ máme prázdny žalúdok.

Večer by ste mali jesť aj tuky, ale zdravé. 
Sója patrí k potravinám, ktoré sú bohatým zdrojom antioxidantov, minerálov, stopových prvkov a vitamínov. Práve vďaka nim sa stala jednou z najpopulárnejších potravín pre ľudí, ktorí sa držia zdravej životosprávy a chcú svojmu organizmu dodať dostatok bielkovín, vitamíny E a B, vápnik, magnézium, železo, fosfor, horčík i vápnik. Okrem toho obsahuje sója vysoký podiel vlákniny a účinne vyrovnáva hladinu cholesterolu. V sto gramoch sóje sa nachádza takmer 20 gramov tuku. Keďže však sója neobsahuje žiaden cholesterol, nemusíte sa vôbec obávať, že by tuk zo sóje nepriaznivo vplýval na vaše zdravie či krivky. Navyše obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, nevyhnutné pre vstrebanie vitamínov rozpustných v tuku.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA