Tak opäť je tu. Ako bojovať proti CHRÍPKE.

03.10.2010 08:37

 Leto sa už skončilo a neúprosne nás čaká sychravé jesenné počasie. Samozrejme, každé ročné obdobie má svoje čaro, ale má aj svoje tienisté stránky. Prechod z tepla do zimy či vietor, ktorý sa vkráda pod oblečenie, vie s naším organizmom narobiť riadnu paseku. Pre posilnenie imunitného systému je preto dôležité udržiavať v ľudskom tele stálu zásobu vitamínu C.

Útočiace vírusy a baktérie sú síce najmenšími mikroskopickými organizmami na svete, spôsobujú však obrovské škody na našom zdraví. Baktérie produkujú jedy, ktoré sa imunitný systém snaží prekonať. Vírusová infekcia ho však môže oslabiť natoľko, že už nemôže súčasne bojovať s ostatnými infekciami. Chrípka je infekčné ochorenie vyvolané vírusom. Klinicky prebieha ako akútne zápalové ochorenie horných dýchacích ciest. Jej nástup je obvykle náhly, z plného zdravia. Často začína zimnicou, bolesťami hlavy, teplota stúpa na 39 - 40 ºC. Chorý má bolesti svalov a kĺbov, suchý, dráždivý kašeľ, nádchu, pocit sucha a škriabania v hrdle. Ku klinickým príznakom dochádza za 1 až 3 dni od infikovania sa. Pokiaľ nevzniknú komplikácie, príznaky po 3-5 dňoch doznejú. K úplnému uzdraveniu obvykle dôjde do 2-4 týždňov od prvých príznakov.

Je chrípka vážne ochorenie?  Pre väčšinu ľudí je vírus chrípky iba nepríjemná skúsenosť, ale v niektorých prípadoch môže mať vážny priebeh. Najčastejšie komplikácie chrípky sú zápal priedušiek, zápal stredného ucha, prínosových dutín a zápal pľúc. Komplikácie často vyžadujú hospitalizáciu v nemocnici a u vysoko rizikových osôb (starých ľudí a ľudí trpiacich na chronické ochorenie srdca) môžu spôsobiť až ohrozenie života.

Ako sa možno nakaziť?  Vírus chrípky sa šíri predovšetkým vzduchom. Chorý človek vylučuje veľké množstvo vírusu z dýchacích ciest najmä v prvých dvoch dňoch  ochorenia. Veľké  množstvo  vírusu   vylučovaného  dýchacími  cestami  chorého  a len malá  dávka vírusov  potrebná na  vyvolanie infekcie sú  jednou z  príčin rapídneho šírenia  chrípky.

Ktoré skupiny obyvateľstva sú najrizikovejšie?  Z hľadiska získania chrípkovej infekcie sú rizikovou skupinou osoby so zníženou imunitou a deti predškolského veku. Z hľadiska závažnosti priebehu ochorenia sú to osoby s rôznymi chronickými ochoreniami, napr. kardiovaskulárneho systému, metabolickými ochoreniami a chronickými ochoreniami dýchacích ciest. Čo sa týka možných komplikácií chrípky, ďalšou rizikovou skupinou je staršia populácia.

Ako možno chrípku liečiť? Liečba chrípky je v kompetencii lekárov. Ochorenie by sa ale v žiadnom prípade nemalo prechodiť,  chorí by  sa mali liečiť.  Z  hľadiska  ďalšieho  šírenia  infekcie  je  veľmi  dôležité, aby  obmedzili  na  najnižšiu  mieru  kontakt  s  ostatnými ľuďmi počas  trvania príznakov ochorenia, aj keď sú tieto príznaky ľahké. Dôležitý je zvýšený príjem tekutín, vitamínov, podávanie antipyretík a samozrejme kľud na lôžku. Vitamínové prípravky tvoria skôr vhodný doplnok pri liečbe chrípky, nemožno ich označiť za liek, ale ich príjem organizmu rozhodne prospeje. Súčasne však platí, že vôbec najlepším a najprirodzenejším zdrojom vitamínov je pestrá strava s dostatkom ovocia a zeleniny. V priebehu chrípky je na mieste užívať hlavne vitamín C. Takže ako postupovať pri liečbe a hlavne predchádzaní chrípke?

  • Prehnané a predčasné užívanie antibiotík je nebezpečné. Vedie k získavaniu odolnosti baktérií. Snažte sa užívať antibiotiká pri vážnom chrípkovom ochorení.
  • Zvýšte prívod tekutín. Minimálne 10 štvrťlitrových pohárov za deň vám pomôže udržať vylučovanie na dostatočnej úrovni, aby tak dochádzalo k očisteniu organizmu.
  • Pri bolestiach v hrdle, niekedy spojených s chrípkou, kloktajte 10 minút každé 2-4 hodiny teplú vodu.
  • Odparovaním z variacej slanej vody zvýšte vlhkosť vzduchu v izbe.
  • Vyplachovanie nosových dutín teplou slanou vodou je taktiež odporúčané ako súčasť prevencie proti chrípke. Odborníci zdôrazňujú aj význam vhodného oblečenia. Kým nedostatočné môže viesť k prechladnutiu, nadmerné vyvolá potenie a sparenie. Vírusy najlepšie vegetujú v teplom a vlhkom prostredí.
  • Horúci kúpeľ nôh pomáha odstrániť bolesti hlavy a zdurenie nosovej sliznice.
  • Predchádzajte vyčerpaniu a prechladnutiu. Počas akútnej fázy ochorenia používajte teplú, priliehavú nočnú bielizeň, ktorú po vypotení vyperiete.
  • Masáže chrbta môžu byť povzbudzujúce a aktivizujú imunitný systém.
  • Liečte sa v dobre vyvetranej miestnosti, ale nie v prievane.
  • Vylúčte cigarety a tabak vôbec. Medzi nefajčiarmi je chrípka o vyše 20 % menej častá ako medzi fajčiarmi, ktorí fajčia 20 a viac cigariet denne.
  • Vylúčte zo stravy jednoduché cukry (rafinovaný cukor, med, zákusky, koláče, čokoláda, zmrzlina, cukríky atď.). Vysoký prívod cukrov zabraňuje imunitnému systému pracovať naplno. Obmedzte aj príjem tukov.
  • Pravidelné cvičenie s hlbokým dýchaním a vydychovaním cez nos pomáha: zhlboka nadýchnite, zadržte na 20 sekúnd dych a cez nos vydýchnite a zadržte dych znova na 10 sekúnd. Opakujte 30 až 50-krát. Tieto cvičenia podporujú prekrvenie slizníc a vyplavenie škodlivín.
  • Najlepšie je pri prejavení sa prvých príznakov prestať prijímať potravu, ľahnúť si do postele v tmavej a tichej miestnosti, užívať bylinkové čaje na podporu potenia, veľa piť, pravidelne prezliekať prepotenú spodnú bielizeň.
  • Neskôr pridajte čerstvé citrusové šťavy.
  • Ak dodržíte deň - dva tento prísny režim s pravidelnou stolicou a vyprázdnením čriev, môže dôjsť aj k úplnému vyliečeniu.

Komplikácie chrípky V žiadnom prípade by sa ochorenie nemalo podceňovať a malo by sa vyležať. V dôsledku toho, že  vírus  chrípky naruší  a oslabí  sliznicu dýchacích  ciest,  môže dôjsť ku komplikáciám a to najmä vírusovému zápalu pľúc a tiež k druhotnej infekcii baktériami a vzniku hnisavému zápalu stredného ucha,  prínosových  a  čelových  dutín, nosa,  priedušiek a zápalu pľúc.

 Ako sa chrániť pred chrípkou?  Prevencia  vzniku  a  šírenia  chrípky  a chrípke podobných  ochorení  sa  zameriava   na  zabránenie  prenosu vírusov z chorého na  zdravého človeka, ako aj  na posilnenie celkovej  odolnosti organizmu a tiež špecifickej  odolnosti proti chrípke.   Základom stále zostáva, že zdravý a otužilý organizmus má väčšiu šancu ubrániť sa pred infekciou ako organizmus oslabený. Je preto  potrebné udržiavať sa  stále v dobrej  fyzickej kondícii  najmä správnou životosprávou, dopriať si dostatočnú  pohybovú  aktivitu  (každodenný  pobyt  na  čerstvom  vzduchu,  cvičenie),  otužovanie  organizmu.  Ďalej   je  to  (najmä   v  chladnom  období)   vhodné   obliekanie, ktoré môže zabrániť  podchladeniu. Keďže  sa  chrípka  prenáša  vzduchom  dôležité  je časté   účinné vetranie miestností. V čase epidémie chrípky je rozumné vyhýbať sa podujatiam,  kde je veľká koncentrácia ľudí.  Tí, čo na  chrípku ochoreli by v žiadnom  prípade nemali ochorenie  podceňovať.  Nemali by  ochorenie  prechodiť,  mali by  sa liečiť.  Z  hľadiska  ďalšieho  šírenia  infekcie  je  veľmi  dôležité, aby  obmedzili  na  najnižšiu  mieru  kontakt  s  ostatnými ľuďmi počas  trvania príznakov ochorenia, aj keď sú tieto príznaky ľahké. Chorí  by mali  používať papierové vreckovky jednorazovo,  po použití ich  zahodiť a umyť si ruky. Najefektívnejšou ochranou pred chrípkou je však očkovanie.

 Očkovanie proti chrípke  Je to najúčinnejšia prevencia chrípky a jej závažných komplikácií. V súčasnosti je dostatok očkovacích látok verejné lekárne sú všeobecne dobre zásobené chrípkovými vakcínami.

Prvý nárast chrípkových ochorení sa očakáva na základe dlhoročných sledovaní v decembri.  Dostatočná ochranná hladina protilátok, ktoré sa vytvárajú postupne sa dosahuje asi za 14 dní po očkovaní a pretrváva aj počas očakávanej chrípkovej epidémie v priebehu februára a marca, kedy zvyčajne dochádza k chrípkovej epidémii.

Vitamíny  V boji proti chrípke a pri jej prechádzaní zohráva dôležitú úlohu imunitný systém človeka. Na jeho kvalite sa podieľa aj pravidelná konzumácia vitamínov. Prezrite si, ktoré vitamíny sú pre Vás významné a čo spôsobuje ich nedostatočná konzumácia.

 

Vitamín

Potrebný na

Zdroje vitamínu

Nedostatok spôsobuje

A

sila zraku, koža, vlasy a sliznice

žĺtok, pečeň, plnotučné mlieko, maslo, karotka, zelená listová zelenina, paradajky

vypadávanie vlasov, poruchy zraku, ochorenia kože a sliznice

B1

látková výmena, funkcia nervov

strukoviny, zemiaky, orechy, celozrnné výrobky

poruchy žalúdka a čriev, únava, nechuť do jedla

B2

rast, látková výmena, nechty, vlasy, koža

plnotučné mlieko, droždie, pečeň, hovädzie a teľacie mäso, marhule, ryby

kožné choroby, popraskané pery, poruchy rastu

B3

trávenie, rast, nervový systém

pečeň, ryby, vajcia, orechy, pšeničné klíčky

poruchy trávenia, nespavosť, poruchy rastu

B6

výmena bielkovinových látok a nervový systém

obilie, sója, hrach, zemiaky, šošovica

kožné choroby, podráždenosť, kŕče, poruchy nervov

B12

tvorba krvi, nervový systém, výmena látok v bunkách

pečeň, obličky, mlieko, syr, žĺtok, ryby, mäso

chudokrvnosť a choroby nervov

B15

látková výmena svalstva a nervových buniek, všeobecná funkcia buniek

oriešky, mäso, ryža, pivovarské droždie

poruchy látkovej výmeny, reuma, choroby pečene, arteroskleróza

C

ochrana proti infekciám, aktivuje látkovú výmenu a tkanivo buniek

citrusové plody, ovocie a zelenina (najmä paprika), bylinky

náchylnosť na infekcie, únava, pomalé hojenie rán

D

tvorba kostí, vápniková a fosforová látková výmena

losos, tuniak, rybací tuk, mlieko, žĺtok

mäknutie kostí, poruchy výmeny minerálov, rachitis

E

pohlavné žľazy, stav hormónov, látková výmena tukov a svalov

pšeničné klíčky, orechy, rastlinné oleje

chudokrvnosť, arteroskleróza, slabosť srdcového svalu, škody na pečeni, neplodnosť, poruchy látkovej výmeny

F

koža, obličky, trávenie

obilie, slnečnica, olivový a sójový olej

ekzémy, akné, vredy, vypadávanie vlasov, choroby obličiek

K

zrážavosť krvi

zelené rastliny, špenát, karfiol, kel

poruchy zrážavosti krvi

P

krvné cievy

šípky, hrozno, pohánky

kapilárne poruchy, alergie, bakteriálne infekcie

Biotín

látková výmena tukov, rast, nervy

droždie, pečeň, hrach, plnotučné mlieko, žĺtok

zvýšená hladina cholesterolu, poruchy rastu a nervov

Cholín

látková výmena

pečeň, pšeničné klíčky, špargľa, mrkva, špenát, zemiaky

poruchy trávenia, choroby pečene

Inositol

látková výmena tukov, koža, tkanivo svalov

srdce, pečeň, droždie, marhule, fazuľa, jahody, špenát, paradajky, žĺtok

srdcovo-cievne choroby, zápcha, ekzém, anomália očí

 

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA