RYŽOVÁ DIÉTA neodstráni Vaše podkožné tuky. Rady na stravovanie a zdravú diétu.
21.11.2010 09:22RYŽOVÁ DIÉTA - nebezpečný návod na chudnutie.
Ryžová diéta je jedným z návodov na chudnutie, ktorý nefunguje natrvalo. Obezity - nadváhy sa nedá zbaviť rýchlo. Mnoho ľudí sa v snahe schudnúť stravuje katastrofálnym spôsobom. Týrajú sa hladom, jedia jednotvárnu stravu a následne im v tele chýba veľa živín. Nečudo, že takéto stravovanie si vyžiada svoju daň. Metabolizmus sa spomalí a odrazu priberáte aj z úplných maličkostí. Navyše taký príjem potravy je neprirodzený a tak celkom zákonite prichádzajú obdobia, kedy sa telo vzbúri. Ryžová diéta je len ďalším spôsobom, ako poškodiť svoj organizmus. Diéta spočíva v tom, že po určité obdobie budete jesť len ryžu. Čo sa stane? Naozaj začnete chudnúť. To je predsa výborné, to ste predsa chceli. V skutočnosti sa však zbavíte skôr vody, než podkožného tuku.
Ryžová diéta je zlá preto, že sa tvári, ako rýchle a jednoduché riešenie problému zvaného nadváha. Ale nerieši príčinu!
Výsledkom ryžovej diéty je takmer na 100% jo-jo efekt. Práve vo chvíli, keď vás ryžová diéta prestane baviť, prejdete zas na "normálnu" stravu, čiže práve na tú stravu, ktorá vás doviedla k nadváhe. A tak už zakrátko budete zase tuční. Ryžová diéta je za vami, kilá sú nazad. Opäť ste vytrápili svoje telo!
Prečo je ryžová diéta nesprávny spôsob ako schudnúť?
- Je to riadne drastická diéta. Denný príjem neprekračuje 900 kcal. Jedna porcia 50g má len necelých 180 kcal. Videli ste už ako je to málo ryže? Zmestí sa do hrste. Takže jedna hrsť ryže 5x za deň a budete štíhli. Obdobné platí aj pri jedení iných potravín, ako základu na drastickú diétu, napr. čokoládu. Stačí 5 kociek čokolády denne a budete ešte štíhlejší. Naozaj sa z 5 kociek čokolády denne nepriberá a výsledok vás očarí.
Hlavným problémom pri príjme tak malého množstva energie, ako je 900 kcal (samozrejme záleží na parametroch Vášho organizmu – vek, výška, pohlavie) je nedostatok živín pre organizmus. Aj pri konzumovaní vyváženej a odborníkmi navrhnutej stravy sa už pri príjme 900 kcal nedá zostaviť nutrične- výživovo kvalitný jedálniček. Niektoré látky už treba dodávať do tela formou náhrady. Niekoľko týždňov trvajúci nedostatok základných živín môže viesť ku vážnym zdravotným komplikáciám! Preto je aj voľba ryžovej diéty hazardom, zvlášť u ľudí vo vyššom veku. - Ryža odvádza z tela vodu. V tom spočíva aj zdanlivý úspech diéty. Ryža obsahuje málo sodíka a telo sa odvodňuje. Nikto vás neupozorní, že nedostatok sodíka je pre telo rovnako nebezpečný ako jeho nadbytok. Ako môže odvodnenie prospieť, či skôr uškodiť srdcovo-cievnemu systému? Iba priťažiť. Od staroveku je známy fakt, že hustá krv nám môže iba poškodiť.
- Zaujímavé sú "detoxikačné účinky" diéty. Po krátkom čase dodržiavanie ryžovej diéty máte závraty a bolí Vás hlava. Možno si myslíte, že je to z návalu vylučovaných toxínov do krvi. Opak je však pravdou. Takto sa prejavuje nedostatok sodíka v tele. Namiesto zlepšovania stavu Vášho organizmu, ho vážne poškodzujete.
- Nedostatok sodíka spôsobuje poruchy vodného režimu, únavu, bolesti hlavy, depresie, kŕče svalov, poruchy úsudku a schopnosti jasne myslieť. Úspech diéty je založený na poruche vodného režimu v tele. To je celý zázrak. Žiadna očista.
- Tráviaci proces je sprevádzaný zápchou. Potrava vám bude niekoľko dní hniť v črevách a produkovať toxíny.
- Ak túto diétu dodržíte, určite sa vám podarí zhodiť nabraté kilá. To je pravda, ale čo vás čaká a neminie po diéte, keď sa vrátite na normálnu stravu? Váš zničený organizmus si žiada živiny, ktoré ste mu dlho nedávali. Neustály hlad Vás núti konzumovať vysoko kalorické jedlá a potraviny. Priberáte rýchlejšie ako predtým. Dostavuje sa slávny jo – jo efekt. Po ukončení ryžovej diéty sa zvyčajne vaše stravovanie vracia do starých koľají.
- Čo dodať na záver? Ryža za to nemôže. Mala by byť občas na našom jedálničku, samozrejme popri iných obilninách.
Nehľadajte takéto rýchle riešenia!
Ryžová diéta nie je riešenie. Skôr, než sa o ňu pokúsite zoznámte sa so základmi stravovania a zdravej výživy. Zistíte, že ryžová diéta je stratou času. Ak chcete schudnúť, musíte vedieť aspoň základné informácie o tom, ako funguje organizmus človeka, niečo o výžive, o pohybe. Poviete si, takéto čítanie mi zaberie drahocenný čas. To je mrzuté. Ale dozviete sa, ako máte postupovať, aby ste schudli, aby ste zhodili kilá a už ich nenabrali.Ryžová diéta Vám taktiež zaberie čas. Možno trocha schudnete ale určite zas priberiete. Verte, nestojí to za to. Ak chcete schudnúť, nedá sa to dosiahnuť rýchlo. Žiadna rýchla diéta vám nepomôže.
Keď je už reč o ryži, je lepšie jesť ryžu natural. Naturálna ryža obsahuje viac vitamínov, preto sa odporúča. Avšak myslite aj na to, že ryža (aj ryža natural) má nezanedbateľnú energiu.
Energetické hodnoty ryže
100 gramov ryže má zhruba nasledovné energetické hodnoty:
Ryža |
kJ |
kcal |
bielkoviny |
sacharidy |
tuky |
Lúpaná ryža (suchá) |
1470 |
350 |
6,5 g |
79 g |
0,5 g |
Varená lúpaná ryža* |
490 |
115 |
2 g |
25 g |
0,2 g |
Ryža natural (nelúpaná) |
1470 |
350 |
7,2 g |
76 g |
2,2 g |
Varená ryža natural (nelúpaná)* |
455 |
110 |
2,2 g |
23 g |
0,6 g |
* Varená ryža bude mať odlišnú energetickú hodnotu, ak ju varíte s použitím tuku. V takom prípade musíte k uvedeným hodnotám pripočítať použitý tuk, napríklad, ak v recepte použijete 2 lyžice oleja na ktorom speníte cibuľku… Varená ryža má tiež odlišnú energetickú hodnotu v závislosti od toho, koľko je v nej vody.
Z prehľadu vyplýva, že energetická hodnota "bielej" ryže v porovnaní s ryžou natural je prakticky rovnaká. Ryža natural však obsahuje oveľa viac vitamínov a minerálov. Preto ak už máte jesť ryžu, zdravšia je určite naturálna ryža.
Ako sa teda stravovať pri chudnutí? Ak chcete schudnúť, nesmiete sa báť jesť tuky. Je nevhodné jesť tuk vo forme slaniny, salám, klobás, tučných syrov, smotany. Úplne sa vzdajte kože z kuriatok či inej zveriny, podľa možnosti aj margarínov a masla. Neznamená to však, že ostanete celkom bez tuku. Asi 30% vášho celkového denného príjmu energie musí byť z tuku. Inak neschudnete a ešte si aj ublížite. Uprednostnite však konzumáciu tukov zdraviu prospešných. To sú predovšetkým rastlinné oleje. Napríklad panenský olivový, či ľanový olej. Polievajte nimi zeleninu, ak sa vám nehnusí, jedzte ich priamo lyžičkou, alebo nakvapkajte na chlieb. Spolu s tukmi v potrave tak prijmete primerané množstvo tuku a to aj v správnom zložení. Nevyhýbajte sa mastným rybám, alebo priamo rybaciemu tuku. Je nechutný, ale zdravý. Tak isto bielkoviny bývajú málo zastúpené v zle navrhnutých diétach. Pritom práve bielkoviny sú dôležité, inak riskujete, že telo začne z nedostatku živín spaľovať vlastné svaly. Bielkoviny by ste mali prijímať na úrovni minimálne 1 gramu na kilo vašej optimálnej hmotnosti. (Nie na kilo hmotnosti s nadváhou.) Navyše nie sú bielkoviny, ako bielkoviny. Plnohodnotné sú živočíšne bielkoviny. Kuracie prsia, vajcia, či tuniaka vo vlastnej šťave by ste nemali ignorovať. Vhodnou náhradou sú bielkoviny zo strukovín, hlavne zo sóje. Sacharidy bývajú prijímané v zle zostavených diétach spravidla v nadbytku. Veľmi častou chybou je konzumácia ovocia – na to pozor. Ovocie obsahuje cukor a tak aj z neho sa dá veľmi ľahko pribrať – či už jedávate priamo ovocie, alebo pijete džús. Pri chudnutí si povoľte jesť dva - tri kusy ovocia denne. Zvyšok nech tvorí hlavne surová zelenina v objeme asi pol kila denne. Ostatné pokrmy by mali byť čo najmenej sladké a mali by mať nízky glykemický index. Pri redukčnej diéte by sacharidy mali tvoriť približne 40% celkového príjmu energie. (U nechudnúceho človeka viac.)
Potraviny vhodné na zdravé stravovanie a chudnutie
- morčacie mäso, kuracie mäso
- chudé hovädzie mäso
- chudé mäso z diviny
- králik, zajac
- vajíčka
- zelenina, ovocie ( iba do 16:00 ), je mylné sa domnievať, že ovocie sa môže konzumovať aj na večer. Väčšina ovocia obsahuje totižto veľa cukru.
- kompóty bez sirupu
- celozrnné pečivo a chlieb
- ovsené vločky, ražné vločky a cereálie. Nepoužívajte ovsené vločky neskoro večer, sú dobrým zdrojom sacharidov.
- tmavá ryža
- tvrdé syry ( ktoré obsahujú okolo 20 - 30 % tuku )
- dusená šunka, kuracia, morčacia, bravčová
- tofu, sója a výrobky z nej
- cestoviny, najlepšie tmavé
- slnečnica, sezam, tekvicové semiačka
- olej: olivový, ľanový, lisované za studena
- oleje na varenie: repkový, slnečnicový
- tvaroh, cottage cheese, biely jogurt, zakysané nízkotučné mliečne výrobky
- nízkotučné mlieko
- ryby ( hlavne morské: tuniak, losos, makrely atď.)
- racio chlebíky ( tzv. Polystyrénové), ryžové, ražné atď.
Potraviny, ktoré môžete občas konzumovať, ak chcete schudnúť
- roztierateľné syry, klasické maslo, ovocný jogurt, termixy, miláčik
- bravčové mäso ( chudé )
- baranie mäso ( chudé )
- vnútornosti ( restovaná pečeň )
- kačacie a husacie mäso bez kože
- kozie mlieko
- med
- horká čokoláda, ochutené cereálie rôzneho druhu
- oriešky, pistácie, kešu
- cestoviny ( biele )
- zemiaky, biela ryža
- šunková saláma
Keď chcete schudnúť vyplňte tento FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)
PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)
Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.meu.zoznam.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk
Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)
———
Späť