Rýchla diéta JEDÁLNY LÍSTOK na jeden týždeň na RÝCHLEJŠIE CHUDNUTIE.
08.10.2013 10:12Mnohí potrebujú schudnúť z rôznych dôvodov čo najrýchlejšie a začnú hľadať spôsob ako to dosiahnúť. Hneď na úvod vás upozorňujem, nepúšťajte sa do nezmyselnej hladovky, s ktorou skončíte vyčerpaní, vyhladovaní a s návratom zhodených kíl. Radšej sa snažte odstrániť svoju nadváhu rozumnou zmenou stravovania výberom vhodných jedál a zmenšením ich energetickej náročnosti. Takto môžete v pohode schudnúť aj 2 kg za týždeň. Takéto chudnutie je však podmienené jeho skorším začiatko, teda nie týždeň pred udalosťou, ku ktorej potrebujete schudnúť. Musím Vás upozorniť, že rýchle chudnutie (viac ako 2 kg za týždeň) je nevhodné, väčšinou sa vracia jojo efektom, zhorší váš metabolizmus a môže mať negatívny vplyv aj na vaše zdravie. Aby ste takéto vplyvy čo najviac minimalizovali, ponúkame vám jedálny lístok na rýchlejšie chudnutie, ktorý by ste mali dodržiavať len krátku dobu. Recepty na prípravu jedál, ktoré sú súčasťou tohto jedálneho lístka sú zvýraznené podčiarknuté (kliknite na ne).
Pondelok
Raňajky
Ideálne sa ráno naštartujeme pohárom vlažnej vody s pár kvapkami citrónu. Dodá nám potrebné tekutiny i vitamín C. Po 5 minútach si dáme nízkotučnú zakysanku alebo biely nízkotučný jogurt. Celozrnné rožky (samozrejme zjeme iba jeden). Až teraz si dáme vytúženú kávu, najlepšie instantnú bez cukru.
Desiata
Čas obeda je ďaleko a v žalúdku vám škvŕka? Dajte si 2 pomaranče a 4 kúsky mandlí (dodajú telu prepotrebný vápnik a dokonca je ľahšie stráviteľný, než z mlieka). Nezabudnite veľa piť. Hlad je zväčša prezlečený smäd! Voda, jemná minerálka, či bylinkový čaj sú ideálne.
Obed
Zabudnite na "knedlo-vepřo-zelo" v jedálni. Odskočme si do reštaurácie na čerstvý zeleninový šalát. Keď nám to čas ani financie nedovolia, urobme si šalát doma. Výhodou je, že ho nemusíme prihrievať. Na prvý deň je vhodný Grécky šalát. Šalát áno, ale žiadne biele pečivo!!! Ak chudneme, obmedzujeme príjem ochudobnených potravín. Otruby v celozrnnej múke nám pomôžu pri trávení. Takže si dáme jeden celozrnný rožok, alebo krajec celozrnného chleba. Nie toho prifarbeného kávou. Nezabúdame na pohár vody asi 15 minút pred jedlom. Trochu nám zaplní žalúdok a nezjeme toľko ako bežne. Dobre prežúvame a vychutnávame si všetky chute.
Olovrant
Dajte si citrusový plod (grep, mandarínka, pomaranč), resp. pri väčšom hlade banán pokrájaný na kolieska a pokvapkaný medom. Nezabúdame stále piť!
Večera
Opäť si dáme pohár vody asi 15 minút pred večerou. Kuracie prsia na bylinkách a ako príloha Šalát z čínskej kapusty a kukurice ale bez syra.
Utorok
Raňajky
Opäť začneme deň pohárom vlažnej vody s citrónom. Dnes bude veľmi chutný celozrnný chlieb a Mrkva s petržlenovou vňaťou.
Desiata
2 mandarínky a 4 kúsky mandlí. Nezabúdame veľa piť!
Obed
Pohár vody a o 15 minút vám bude tuniakový šalát chutiť perfektne. Aj zasýti aj nám dodá všetko čo potrebujeme. Ak si trúfame, môžeme si ho dať bez vajíčka, len s tuniakom. Samozrejme zajedáme celozrnným rožkom alebo krajcom chlebíka. Naďalej pijeme!!!
Olovrant
Dajte si nízkotučný jogurt zmiešaný s pšeničnými klíčkami (sú úžasne sladké), ktoré si pripravíme s časovým predstihom. Klíčky
Večera
Nezabudnime na pohár vody. Po 15 minútach si pochutnáme na Pšenovej kaši s dusenou zeleninou.
Streda
Raňajky
Pohár vlažnej vody s citrónom. Dva extrudované kukuričné chlebíky a Karfiolová nátierka. Potom môže prísť na radu i káva.
Desiata
2 jablká a 4 kúsky lieskových orieškov. Nezabúdame stále na nápoje - bylinkové čaje či minerálku. Nalievame sa dostatočne a nebudeme cítiť hlad.
Obed
Pohár vody pred jedlom. Fazuľovo paradajkový šalát bude chutiť s celozrnným pečivom. Je sýty a veľká farebná fazuľa chutí tak trochu ako gaštany.
Olovrant
Opäť citrusy alebo banán. Tentoraz len sám. Veď pijeme dostatočne na to, aby sme mali plné bruško.
Večera
15 minút pred večerou si dáme pohár vody. Na večeru bude Zelerovo-zemiaková polievka. Ak budeme mať vlčí hlad môžeme ju zajedať 1 krajcom celozrnného chleba. No vieme dobre, že keď pijeme, asi ho potrebovať nebudeme.
Štvrtok
Raňajky
Ako vždy pohár vlažnej vody s citrónom. Brokolicová nátierka na celozrnnom pečive pripravená večer predtým.
Desiata
2 pomaranče a 1/2 hrste lúpaných slnečnicových semienok.
Obed
Pohár vody a o 15 minút si dáme Cícerový šalát s celozrnným pečivom.
Olovrant
5 plátkov sušeného ananásu. Stále medzi jedlom pijeme. Oplatí sa investovať do kvalitných ovocných čajov. Aj neosladené chutia zaujímavo a osviežujú.
Večera
Pohár vody a po 15-tich minútach Paradajková diétna polievka s diétnymi suchármi. Krásne chrumkajú.
Piatok
Raňajky
Pohár vlažnej vody s citrónom. Müssli s 2 lyžicami nízkotučného bieleho jogurtu.
Desiata
Strapec hrozna, alebo iného bobuľovitého ovocia, 4 kúsky lieskových orieškov.
Obed
Pohár vody. Mrkvovo-zelerový šalát s čínskou kapustou a celozrnné pečivo
Olovrant
Banán a 4 kúsky lieskových orieškov. Nezabúdame na nápoje. Treba piť priebežne, len nie hneď za jedlom.
Večera
Pohár vody. 15 minút na to na suchej panvici opečené tenké pásiky morčacieho mäsa ochutené tymiánom a pokvapkané rastlinným olejom. K tomu si ako prílohu dáme Mrkvový šalát s pomarančom.
Sobota
Raňajky
Pohár vlažnej vody s citrónom. Krajec celozrnného chleba s Tuniakovou nátierkou.
Desiata
2 jablká a 5 kúskov vlašských orechov.
Obed
Pohár vody. Po 15-tich minútach si dáme šalát Paradajkovo-fazuľkový šalát so šampiňónmi s celozrnným pečivom.
Olovrant
Nízkotučný biely jogurt ochutený lyžičkou medu a práškovou škoricou.
Večera
Pohár vody a 15 minút na to Penne s brokolicovou omáčkou.
Nedeľa
Raňajky
Pohár vlažnej vody s citrónom. Celozrnné pečivo s nátierkou z Tofu s cícerovými klíčkami.
Desiata
2 pomaranče a 5 kúskov mandlí. Opäť pripomínam dopĺňanie tekutín.
Obed
15 minút pred jedlom pohár vody. Cestovinový šalát s čínskou kapustou.
Olovrant
Biely jogurt zmiešaný so pšeničnými klíčkami - Klíčky. Nezabúdajme, aké sú sladké a zdravé.
Večera
Pohár vody a 15 minút na to Halušky s kyslou kapustou
V prípade, že pocítite veľký hlad, tak vám doporučujem zasýtiť sa bielkovinami (najvhodnejšia je sója vo forme granúl, ktorú si môžete zamiešať do pripravovaného jedla). Jedálny lístok si môžete obmieňať. Množstvo skonzumovaných jedál je závislé od pohlavia, výšky a tipu postavy a vašej váhy. Keď chcete rýchlo schudnúť tak v každom prípade zapojte do svojho denného režimu dostatok pohybu.
Zopár rád pre Vaše stravovanie, keď chcete zdravo schudnúť, alebo nepribrať
1. Nejedzte jedlá bez chuti.
2. Ak pripravujete zeleninu, uvarte ju na pare alebo ju miesto obvyklého varenia krátko poduste.
3. Konzumujte zeleninové šaláty.
4. Jedzte pomaly a všetko vychutnávajte. Ak jete rýchlo, zjete zvyčajne viac, než potrebujete. Každé sústo riadne požujte, pokiaľ sa úplne nerozomelie. Nepokúšajte sa schudnúť viac ako jeden, dva kilogramy telesnej hmotnosti za týždeň.
5. Vyhýbajte sa potravinám s obsahom tuku a cukru ako sú koláče, sušienky, pečivo, atď.
6. Nejedzte jedlá bez chuti. Tí, ktorí sa snažia schudnúť, často konzumujú malé porcie nemastných a neslaných jedál. Niet divu, že mnoho z týchto ľudí nevydrží do konca!
7. Použite bylinky a korenie na dochutenie, slanému sa skúste vyhnúť, potraviny majú v prirodzenom stave dostatok sodíka, ktorý nám stačí. Zbytočný ďalší prebytok je nebezpečný pre naše cievy, váhu a celkové zdravie!
8. Skontrolujte potraviny, ktoré máte doma v zásobe a všetky nesprávne vyhoďte. Pri nákupe použite miesto Vášho starého nákupného zoznamu nášho sprievodcu a doporučenia.
9. Jesť viac čerstvej zeleniny a ovocia. Pozor na znehodnotenie dlhým tepelným spracovaním, kedy dochádza ku zničeniu prirodzeného obsahu enzýmov podporujúcich v organizme tvorbu enzýmov dôležitých pre trávenie potravy, a tiež ku strate vitamínov!
10. Zeleninu môžete jesť v priebehu nášho programu pre reguláciu Vašej váhy bez obmedzenia - čím viac jej zjete, tým viac úžitku získate.
11. Vyberte si správne tuky. Vedeli ste, že pri nízkotučnej strave je organizmus náchylnejší k tvorbe žlčových kameňov?
12. Zadržiavanie vody, suchá pokožka, zápcha a únava, to všetko sú prejavy dehydratácie. Pite priebežne celý deň dostatok nesladených tekutín.
13. Zvoľte si pomaly uvoľňované karbohydráty (zložité s nízkym glykemickým indexom), ktoré Vás zaplnia a uspokoja Vaše chuťové bunky. Pomaly sa uvoľňujúca energia pomáha obmedziť pocity hladu a môže vám tiež pomôcť zbaviť sa túžby jesť pomedzi hlavnými jedlami.
14. Potraviny s vysokým glykemickým indexom:
Napr. cukor, kukurica, zemiaky, biele pečivo, dyňa, ....
Potraviny s nízkym glykemickým indexom:
Napr. jablká, kapusta, jahody, ryža, čerešne, šošovica, grapefruit, sója, ....
Faktory ovplyvňujúce glykemický index:
- spracovaním – čím sa dlhšie potravina varí, tým vyšší je jej glykemický index
- postupným dozrievaním ovocie zvyšuje hodnotu glykemického indexu
- rozmanitosť ovocia a zeleniny
- kombinácia potravín s nízkym a vysokým glykemickým indexom
- rýchlosť s akou je každá potravina trávená behom dna - rýchlosť trávenia je u každého individuálna
15. Najlepším výberom sú potraviny s pomaly uvoľňovanými karbohydrátmi: Ovosné otruby, ovosné vločky, pohanka, jačmeň, celozrnný žitný alebo špaldový chlieb kvasený, ryža Basmati a neolúpaná ryža, celozrnné cestoviny, šošovica, strukoviny, fazuľa, ovocie, nízkotučný jogurt, džúsy (riedené 50/50 s vodou): grapefruitový, jablčný, pomarančový, ananásový.
16. Najhorším výberom sú potraviny/nápoje rýchlo uvoľňujúce karbohydráty: Všetka konzervy, biely chlieb, bagety, rohlíky, sušienky, koláče, pečivo. Pamätajte, že pšeničný lepok je záťažou pre naše črevá a celý organizmus. Sucháre, keksy, komerčné ranné obiloviny a cereálie, perlivé nápoje, ovocné nápoje, hranolky, smažené alebo pečené zemiaky, zemiaková kaša, predvarená ryža, vafle, praclíky, zemiakové lupienky.
17. Priemerný človek potrebuje jeden gram proteínu na každý kilogram telesnej váhy. Raz za týždeň vyskúšajte zmes fazule, hrášku, šošovice a ryže miesto mäsa.
18. Vyberajte potraviny, ktoré Vás uspokoja, ale zároveň nie sú pre Vás škodlivé.
19. Používajte tvaroh alebo čerstvý nízkotučný syr, tofu namiesto tučného syru a masla.
20. Smotanu/kyslú smotanu nahraďte nízkotučným bio jogurtom.
21. Vyhýbajte sa párkom, karbonátkam a balenému plátkovému mäsu.
22. Namiesto masla vyskúšajte pre ochutenie zeleniny citrónovú šťavu a olivový olej.
23. Na smaženie používajte vhodnú panvicu, napr. panvicu wok.
24. Vyhýbajte sa margarínu a hydrogenovaným rastlinným tukom (je to napísané na etikete potraviny). Aj zdravé rastlinné oleje a tuky sa počas tepelnej úpravy (tzv. hydrogenizácii) menia do podoby margarínov a kuchynských olejov na nezdravé a škodlivé. Takéto tuky vznikajú pri fritovaní, vyprážaní a nachádzajú sa v jedle reštaurácií s rýchlym občerstvením, v zemiakových hranolkoch, čipsoch, v rozličných chrumkavých pochúťkach, a hotových jedlách..
25. Správny výber : Čerstvé jablko, hruška, citrusové ovocie (grapefruit, pomaranč, mandarínka, citrón) čerstvá broskyňa alebo marhuľa, nesladený, nízkotučný popcorn s nízkym obsahom soli, cestovinový šalát ochutený citrónovou šťavou, korením a šalátovou zeleninou, ovocný tanier, šošovicová polievka, paradajková polievka, celozrnné ovosné sušienky, atď.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov na chudnutie.
Keď chcete schudnúť vyplňte tento FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)
PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)
Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk
Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)
———
Späť