Rýchla diéta Ako sa pri diéte ZBAVÍTE ZÁVISLOSTI na SLADKOSTIACH.

05.12.2016 16:42

Pre chudnutie sú nebezpečné hlavne jednoduché cukry. Označujú aj ako rýchle cukry. Klasickým príkladom je bežne používaný repný cukor. Energia sa z rýchlych sacharidov dostáva do tela rýchlo, takmer okamžite, pretože majú vysoký glykemický index a často sladkú chuť. Sladká chuť Vás  láka jesť ich viac a častejšie.

Sacharidy sú v prírode najrozšírenejšou organickou látkou.

Normálna a pre vašu postavu kaloricky bezpečná výživa má obsahovať najmenej 100 až 120 g sacharidov denne, čo je na dlhší čas potrebné množstvo na zabezpečenie hladkého priebehu látkovej premeny.
Zapamätajte si názvy rýchlych sacharidov: glukóza, fruktóza, galaktóza a maltóza.
Neraz ich  nájdete na obaloch potravín. Hoci je na obale kupovanej potraviny napísané  bez cukru (teda bez sacharidov – kalórií) a vy si ju v dobrej viere kúpite, aby ste schudli, neskôr zistíte, že sa z nej priberá. Prečo? Neprečítali ste si informáciu napísanú drobnými písmenkami, že potravina obsahuje v prvom rade glukózový sirup. A ten je zdrojom nebezpečných kalórií.

Kde všade v potravinách nájdete cukor.

Mnohí sme závislí na konzumácii sladkých potravín. Takto často strácate kontrolu nad svojou váhou, zjete viac kalórií, než je vhodné. V kritických prípadoch môžete dostať aj abstinenčné príznaky, pokiaľ vynecháte svoju obľúbenú sladkosť. Z nízkej hladiny cukru v krvi môžete dostať príznaky, ako je úzkosť, tras, studený pot.

Keď budete jesť koláče a iné tzv. jednoduché sacharidy, ktoré sa rýchlo premieňajú na glukózu v krvi, vaša hladina cukru v krvi sa zvýši.

Nejesť cukor v strave nie je možné, nachádza sa aj v potravinách, kde by ste to vôbec nečakali. 
Je len veľmi málo sacharidov pre stravovanie nevyhnutných, pretože organizmus si vie ľubovoľne premieňať na sacharidy mnohé látky (napr. tuky a veľkú časť stavebných jednotiek bielkovín – aminokyselín).
Všetky jednoduché sacharidy sa rýchlo vstrebávajú
, jedná sa hlavne o koncentrované cukry v sirupe, kole, sladkostiach, stolovom cukre.

Bagety, čipsy a hranolky ako škrobové potraviny obsahujú  komplexné sacharidy, ale telo ich rozkladá na jednoduché cukry.

Pri každej diéte určite konzumujete aj sacharidy. Mali by ste ich jesť s mierou, inak sa zmenia na nadbytočné tuky vo vašom tele.

Niektoré škroby v potravinách, ako je biela múka, biela ryža, zemiaky môžu vyvolať rovnakú reakciu v krvi na cukor ako je to u sladkých potravín. Vysoko rafinované škroby v žemli a cestovinách sa správajú obdobne.

Jednoduché sacharidy nájdete tiež v ovocí a mliečnych výrobkoch, ale vláknina a bielkoviny z nich sa absorbujú do tela pomaly a poskytujú aj zdravšie živiny.

Niektoré detoxikačné návody hovoria, že by ste mali v strave obmedziť cukor, že nemôžete jesť žiadne sladkosti, mliečne výrobky a rafinované obilniny, aby ste telo očistili úplne od cukru. Tieto diétne návody, sú ale príliš drastické, na to aby boli aj realistické. Dajú sa robiť krátkodobo, ale nakoniec sa aj tak vrátite k svojim starým zvykom.
Ako môžete počas chudnutia postupne odstrániť závislosť na cukre a sladkostiach.

Začnite tak, že každý týždeň odstránite jednu sladkú potravinu zo svojho jedálneho lístka. Vráťte obľúbený koláč po večeri do chladničky.

Pomaly znižujte aj pridávanie cukru do kávy alebo do vločiek. Časom stratíte závislosť na chuti na sladké. Nemusíte sa vzdať sladkého úplne.

Dajte si čerstvé ovocie s ovsenými vločkami, pokvapkanými stéviou(sladidlo). Ovocie v mnohých rôznych formách nahrádza kvalitou stolný cukor, buď ako sušené, mrazené alebo konzervované (bez pridaného cukru).

Jedzte viac zeleniny, pite veľa vody a konzumujte menej spracovaných produktov. Začnite nákupom nesladených potravín.

Zo zeleniny si vyberajte hlavne brokolicu. Práve táto zelenina je ideálna na zmenu chute a akési zabúdanie na cukor. Brokolica je veľmi chutná, reguluje množstvo vylučovaného inzulínu v krvi. Riadi hormonálny systém, hlavne keď sa ide ženské telo pred menštruáciou zblázniť. V čase, keď máme aj najväčšiu chuť na zakázané sladké potraviny. Brokolica obsahuje dokonca viac vitamínu C ako všetky sladké, citrusové plody. Okrem toho obsahuje vitamíny E, B1 a B2. Brokolica je tiež bohatá na beta-karotén a kyselinu listovú a z minerálnych látok na draslík, vápnik, fosfor a síru. Ide o ľahko stráviteľnú zeleninu, je jemnučká, môžete sa na ňu spoľahnúť, ak držíte diétu. Je vhodná aj pre bruško malých detičiek.

Pridajte si do jedla viac bielkovín – proteínu. Hlad pri diéte u vás tlmí vôľu odolávať túžbe po cukre. Bielkovina v strave je jednoduchý spôsob, ako obmedziť sladké chute. Proteíny sa trávia pomalšie, udržiavajú v nás dlhšie pocity plnosti. Vyberajte si napr. na proteínovú desiatu zdravé zdroje, ako je chudé kuracie mäso, jogurt, vajcia, orechy alebo fazuľu.

Potraviny s vysokým obsahom vlákniny tiež dodávajú viac energie, a nezvyšujú hladinu cukru v krvi, takže nepociťujete tzv. vlčí hlad.  

Dajte si pozor na skrytý cukor. Cukor nie je len v zmrzline a sladkostiach. Môže sa skrývať v potravinách, kde to najmenej čakáte. Dosť cukru je v kečupe, špagetových omáčkach, šalátových dressingoch. Toto všetko môže byť naložené v cukre.

Aj chlieb môže obsahovať veľa cukru, ako aj niektoré ochutené kávy v reštauračnej ponuke.

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA