Rady na vhodnú diétu - nesprávne stravovanie a závislosť na obľúbenom jedle.

12.03.2010 06:45

Účet za prejedanie sa a zlú životosprávu nám nevystaví naše telo okamžite. Niekedy si treba počkať aj desiatky rokov a väčšina sa začne nad sebou zamýšľať, až keď prídu bolesti spôsobené nejakou chorobou, kde obezita figuruje ako rizikový faktor. Nie vždy je neskoro a je známych veľa prípadov, kedy sa človek zmenou stravovania dokázal vyliečiť aj z vážnych chorôb, no sú známe aj prípady, kedy sa to nepodarilo. Pri chorobách platí, že je vždy jednoduchšie (a lacnejšie) im predchádzať, ako ich liečiť. Preto by mala byť nadváha prvým príznakom toho, že niečo nie je s telom v poriadku a každý chudnúci by si mal aj uvedomiť, že chudnutím nerieši len vizuálny problém ale aj možnú príčinu neskorších zdravotných ťažkosti. V súčasnosti poznáme toľko rôznych prístupov k životospráve, že by sme ich mohli zhrnúť do viacerých odborných publikácií. Pre mnohých je životospráva synonymom pre životný štýl. Do nášho života samozrejme patrí oblasť zdravej výživy.  

Mnohých z vás určite trápi aj závislosť, či túžba po určitom jedle a zakaždým Vám prekazí vaše chudnutie. Takmer každá žena a väčšina mužov niekedy v živote túto skúsenosť zažila. Najčastejšie vás trápi chuť po čokoláde (40 % žien) alebo, všeobecnejšie, po potravinách obsahujúcich veľa tuku a cukru alebo iných sacharidov. Túžba po jedle je významná, pretože môže hrať určitú úlohu pri nadmernom príjme potravy, k akému dochádza pri vlčom hlade, bulímii a obezite.

Považujete jedlo za tú najdôležitejšiu vec na svete?
Snažíte sa na neho nemyslieť, ale napriek tomu vás neustále máta v mysli? V dnešnej dobe panuje všeobecne pocit, akoby sa zdravý postoj k jedlu vytratil úplne, avšak niektorí z nás sú na tom ešte horšie. Na jedle sú totiž skutočne závislí! Psychológovia tvrdia, že závislosť môže vzniknúť prakticky na čomkoľvek, a jedlo nie je žiadna výnimka. Je ľahko dostupné a prenasleduje nás doslova na každom kroku. Obchody a televízia sú plné lákadiel, pochúťkam sa nevyhnete dokonca ani v novinovom stánku.

Kedy hovoríme o skutočnej závislosti od jedla?
Závislosť na jedle sa prejavuje skoro rovnakými symptómami ako závislosť na tabaku. Človek závislý od určitej skupiny potravín konzumuje výhradne menej ako desať potravín, a to po dobu dlhšiu než dva roky. Táto choroba sa vo všeobecnosti dosť podceňuje, je však rovnako závažná ako napríklad často spomínaná anorexia. Podľa psychológov sa závislosť na jedle prejavuje skoro rovnakými symptómami ako závislosť na tabaku, či alkohole.

Odvykanie od závislosti  Kliknite na zobrazenie celého článku.

 

 

 

 

 

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA