Rady na účinnú diétu a stravovanie - NEPRESOĽUJTE, pri príprave jedál používajte vhodné KORENINY

31.07.2010 05:43

Ak ste sa rozhodli schudnúť a začali ste pravidelne a vo veľkých množstvách konzumovať „polystyrénové chlebíky“, tak budete mať problém. Jedlo bez chuti výrazne znepríjemní vašu motivácia k získaniu štíhlej línie veľmi rýchlo. NEJEDZTE JEDLO BEZ CHUTE. CHUŤ JE TO, ČO SA NESTRATÍ. Mnohé vedecké výskumy poukazujú na to, že niektoré druhy korenín pomáhajú pri boji s nadváhou. Látky v nich obsiahnuté povzbudzujú trávenie a  urýchľujú proces spaľovania tukov. Ich výrazná, pálivá chuť ostane dlhšie na jazyku, takže aj reálne cítite, že ste niečo zjedli a nebudete mať tak skoro potrebu siahnuť po niečom malom, chutnom, sladkom.

KORENINY - prirodzené spaľovače tukov
Ako efektívne spaľovače sa najviac osvedčili čierne korenie, chilli papričky, kurkuma, ďumbier, koriander a kmín. Ale aj iné druhy sú zdraviu prospešné, stačí si vybrať, ktorá  korenina vám najlepšie chutí. Popri zlepšenia metabolizmu má prídavok korenia do stravy aj ďalšie, zdraviu prospešné účinky. Korenie v primeranom množstve jedlá vynikajúco dochutí a napomôže aj chudnutiu. Najnovšie štúdie dokázali, že korenia podporujú odbúravanie tukov a obmedzujú ich ukladanie v tele. Koreniny zlepšujú stav srdcovo-cievneho systému, kontrolujú hladinu cukru v krvi, dokážu znížiť vysoký krvný tlak a majú tiež preventívne účinky pred niektorými druhmi rakoviny. Dajte si však pozor a neprekoreňujte. Koreniny môžu totiž pri požití väčšieho množstva vyvolať nepríjemné podráždenie.

Karí korenie – malý zázrak
Väčšina z nás pozná karí ako korenie v prášku, ktoré dostať v každom obchode. Karí je koreniaca zmes, ktorou sa dochucujú v Indii a okolitých ázijských štátoch omáčky. Táto zmes máva rozličné zloženie podľa miestnych zvyklostí a jej štipľavosť sa pohybuje od minimálnej po poriadne ostrú. Najčastejšie sa pripravuje zo kurkumy, čierneho korenia, chilli, kardamonu, koriandru, ďumbiera, či škorice. Ak vám karí korenie v pokrmoch nechutí, skúste to so samotným čiernym korením, koriandrom, kmínom, ďumbierom a cibuľou.

I keď koreniny pomáhajú našej tráviacej sústave v jej náročnej úlohe a znižujú celkový príjem kalórií, nemôžete ich jesť v nadmerných množstvách a pri chudnutí sa spoliehať len na ich účinky. Ak chcete schudnúť natrvalo a zdravo, nezabúdajte, že nezastupiteľnú úlohu tu zohráva celková zmena vášho stravovania a aj telesný pohyb. 

Ponúkam Vám niekoľko rád, ako používať jednotlivé druhy korenín. Pri ich používaní napr. namiesto sladidiel, či pri dosoľovaní jedál, vytvoríte si vhodný priestor na udržanie či zníženie Vašej váhy. Samozrejme používanie vhodných korenín nie je to jediné, čo musíte zmeniť vo svojom stravovaní.  Kvôli lepšiemu prehľadu osobitne uvádzam, aké korenie môže prichádzať do úvahy na prípravu určitých pokrmov, resp. do akých pokrmov možno použiť jednotlivé koreniny. Samozrejme, vymenované koreniny možno doplniť podľa osobných skúseností a chuti, prípadne niektoré korenie možno aj vynechať. Prízvukujem, že pri miešaní treba myslieť na to, aby koreniny boli harmonické a neodstránila sa charakteristická vyžadovaná chuť jedla. Čerstvé rastliny používajte nadrobno pokrájané, suché korenie jemne roztlčené alebo rozomleté, lebo len takto sa dokonale uplatní ich aróma.

  

Angostura

likéry, bowle, liečivé vína

Archangelika

šalátový prívarok a omáčka, výživné látky, likéry, žalúdočné horké likéry, aromatické vína

Badián

zákusky, ovocné polievky, slivkový a dulový kompót, likéry

Baklažán

polievky, prívarky, šalát, náhrada mäsa

Bazalka

polievky, prívarok z bielej fazule, šaláty, nálevy, omáčky, pečené mäsá, rybacie pokrmy, rastlinné octy

Bedrovník aníz

prívarky, sladká ryža, pudingy, slané peči­vo, omáčky, likéry

Bobkový list

polievky, prívarky, omáčky, octové jedlá, pri nakladaní kyslých uhoriek a kapusty, pri marinovaní rýb

Borievky

prívarky, šaláty, mäsové pokrmy, nálevy, divinové paštéty, kyslá kapusta

Brusnice

divinové omáčky, džem, víno. divinové omáčky, džem, víno

Cascarilla

pálenky, likéry, vína

Cesnak

polievky, prívarky, šaláty, pečené mäsá, divinové pokrmy, sekané mäsá, omáčky, nálevy, konzervované výrobky, klobásové výrobky

Citrón

ovocné polievky, šaláty, kompóty, ryžové pokrmy, punč, omáčky, nápoje

Čierne korenie

polievky, prívarky, mäsové pokrmy, šaláty, omáčky, nálevy

Čučoriedky

divinové omáčky, džem, víno

Ďumbier

mäso, fazuľa, zemiakové a ovocné polievky, omáčky, uhorky, pri konzervovaní tekvice a ovocia

Fenikel

prívarky, šaláty, rybacie pokrmy, marinády, čajové pečivo

Galang

likéry, octy

Horčica

nálevy, omáčky, majonézy, klobásové výrobky, pri nakladaní uhoriek a papriky

Chmeľ

pri pečení chleba, pri výrobe piva

Chren

ako príloha horúcich klobás, varenej šunky, hovädzieho mäsa

Kajenská paprika

pečené mäso, rybacie pokrmy, ryžové prílohy, syrové a vajcové jedlá, omáčky, pri nakladaní zeleniny

Kapary

omáčky, nátierky, divinové mäso

Kardamon

medovník, alkoholické nápoje, koreninové zmesi

Klinčeky

zaváraniny, kompóty, zákusky, omáčky, varené víno

Koriander

pečené mäso, mäsové nálevy, omáčky, mariná­dy, pri nakladaní kapusty a uhoriek

Kôpor

omáčka, varené mäso, mäsové halušky, rybacie pokrmy, šaláty, prívarky, hubová omáčka, nátierky, zákusky, pri nakladaní uhoriek a kapusty

Kurkuma

omáčky, koreninové zmesi, farbenie jedál, a nápojov

Ligurček

polievky, prívarky, omáčky, šaláty, alkoholické nápoje

Majorán

polievky, zemiakové a fazuľové prívarky, omáč­ky, mäsové pokrmy a výrobky, pečeňové halušky, jaterničky

Marinka voňavá

bowle, pálenky, lahôdkové vína, žalúdočné horké likéry

Materina dúška

polievky, pečené mäso, zemiakový príva­rok, kyslá kapusta, šaláty, plnená kapusta, sekané mäso, divinové omáčky, rastlinné octy

Mäta pieporná

plnky, ovocné šaláty, vína, likéry

Medovka

ovocné polievky, omáčky, prívarky, hubové po­krmy, hydinové a divinové jedlá, rastlinné octy

Muškátový orech

polievky, prívarky, mäsové pokrmy, mäsové halušky

Nové korenie

nálevy, omáčky, rybacie pokrmy, sekané a baranie mäso, šaláty

Palina dračia

omáčky, šaláty, octová nakladaná zelenina, polievky, do jedál z baranieho, jelenieho, srnčieho, zajačieho mäsa, prívarok zo strukovej fazuľky, zeleného hrášku, zemiakov, rastlinné octy

Palina obyčajná

omáčky, pečená husacina a pečená bravčovina, kapustové a hubové jedlá

Palina pravá

palinové víno, likér

Pamajorán

fazuľová a rajčiaková polievka, mäsové pokr­my, prívarky, plnky, divinové omáčky

Paprika

štipľavé maďarské jedlá, omáčky, šaláty, mäsá, syrové a maslové pokrmy, nátierky

Pastnák

mäsová polievka, ragú

Pažítka

zemiakové, fazuľové, hrachové a mäsové polievky, uhorkové, zemiakové, francúzske, mäsové, párkové a miešané šaláty, pečené mäso, vajcové, maslové, a tvarohové pokrmy a omáčky

Petržlen

polievky, prívarky, pečené a dusené mäso, vajcové pokrmy, šaláty

Pomarančová šupka

zákusky, do výrobkov cukrovinkárskeho a likérnického priemyslu

Požlt farbiarsky

na farbenie polievok, pečiva, nápojov. Puškvorec: ovocné polievky, ovocné šaláty, vína, likéry, žalúdočné pálenky

Rasca

polievky, šaláty, kapusta, zemiakové pokrmy, prívarky, maslové, syrové, tvarohové. zmesi, pečené mäso, klobásové výrobky

Rasca rímska

chlieb, pagáče, čajové pečivo, syrové výrobky

Rebarbora

polievky, omáčka, lekvár, sirup, plnka

Reďkovka

šalát, príloha

Rozmarín

omáčky, baranie mäso, pečené divinové a hydi­nové mäso, mastné mäsové jedlá, plnky, hubové výrob­ky, octové rybacie výrobky

Saturejka

prívarky zo strukovín, zemiakové pokrmy, kapustové jedlá, šaláty, mäsové a hubové pokrmy, klobá­sové výrobky, majonézy, omáčky. pri nakladaní octových a vodových uhoriek, hodí sa aj ako náhrada čierneho korenia

Šafran

na farbenie mäsovej polievky, cestovín, masla, syra, vína a pečiva

Šalvia

mastné mäsové pokrmy, nátierky, hydinové a divinové mäsá, mäsové plnky, pečeňové jedlá, varené a pečené ryby, paštéty, mäkké syry, varené cestoviny

Škorica

zákusky, kompóty, ovocné polievky, ryžové a vajcové jedlá, varené víno

Trebuľka

polievka, pečené slepačie a baran ie mäso. Vanilka: zákusky, kompóty, zmrzliny, sladké pokrmy, omáčky, varené víno, likér

Yzop

do zemiakového, zelerového, petržlenového ryba­cieho a mäsového šalátu, do pečení a pácov

Zeler

polievky, šaláty, octy, prívarky, omáčky, majonézy, mäsové a vajcové, tvarohové a maslové pokrmy

Železník

šaláty, polievky

 Koreniny na prípravu mäsa

Baranina

palina dračia, majorán, červená paprika, čierne korenie, nové korenie, kôpor, saturejka, cesnak, rasca, šalvia, cibuľa, petržlenová vňať, trebuľka, zmes korenia chilli a karí korenie

Bravčovina

cesnak, rasca, bobkový list, majorán, červená paprika, čierne korenie, rozmarín, šalvia, materina dúška, cibuľa, ligurček, karí korenie

Divina

palina dračia, bobkový list, kapary, čierne korenie, klinčeky, nové korenie, rozmarín, materina dúška, borievky, brusnice

Grilované

majorán, rozmarín, materina dúška, pamajo­rán, muškátový orech, čierne a biele korenie, cesnak, cibuľa, paprika, chilli, kajenská paprika, karí korenie, grilové korenie Barbecue

Hovädzina

kôpor, cesnak, rasca, ligurček, bobkový list, majorán, pamajorán, červená paprika, čierne korenie, petržlenová vňať, rozmarín, borievka, cibuľa, zmes, korenia chilli a karí korenie

Mäso z hydiny

saturejka, palina dračia, palina obyčajná, rasca, majorán, paprika, čierne korenie, zeler, rozma­rín, materina dúška, cibuľa, karí korenie

Rybacina

bazalka, saturejka, kôpor, palina obyčajná, pali­na dračia, trebuľka, ligurček, bobkový list, paprika, čierne korenie, zeler, materina dúška, cibuľa

Teľacina

bazalka, majorán, muškátový orech, červená paprika, petržlenová vňať, čierne korenie, rozmarín, šalvia, zeler, cibuľa, kapary, karí korenie

 Koreniny do polievok

Bažantová, jarabicová

čierne korenie, nové korenie, cibuľa

Boršč

čierne korenie, cibuľa, petržlen, bobkový list, ces­nak, citrón

Drobková

čierne korenie, petržlen a petržlenová vňať, červená paprika, cibuľa, cesnak, citrón

Držková

červená paprika, majorán, cesnak, mleté čierne korenie

Fazuľová

bobkový list, červená paprika, cibuľa, palina dračia

Gulášová

cibuľa, rasca, červená paprika, čierne korenie, zelená paprika, petržlenová vňať

Hubová

petržlen a petržlenová vňať, mleté čierne korenie, cibuľa, červená paprika

Kelová

petržlenová vňať, mleté čierne korenie, červená paprika, kôpor, cesnak

Korheľská

cibuľa, cesnak, kôpor, červená paprika, čierne korenie, rasca, bobkový list, majorán, bazalka

Mäsová (bujón)

cesnak, cibuľa, petržlen, petržlenová vňať, zeler, čierne korenie, červená paprika, zelená paprika, šafran, ďumbier, muškátový orech, paštrnák

Mozočková

červená paprika, muškátový kvet, petržlenová vňať, cibuľa, čierne korenie

Novodobá

červená paprika, cibuľa, cesnak, čierne korenie, muškátový orech, šafran, ďumbier

Ovocná

škorica, klinčeky, citrón, pomarančová šupka, vanilka, rebarbora

Polievka s pečeňovým pretlakom

čierne korenie, cibuľa, cesnak, červená paprika, muškátový orech

Pľúcková

čierne korenie, bobkový list, červená paprika, petržlenová vňať, cibuľa, citrón

Ragú

čierne korenie, cibuľa, petržlen, petržlenová vňať, zeler, huby, citrón, paštrnák

Rajčiaková

cibuľa, bobkový list, mleté čierne korenie, petržlenová vňať, zeler

Rybacia

bobkový list, čierne korenie, červená paprika, cibuľa, petržlen, petržlenová vňať, klinčeky, šafran, cesnak, citrón

Ryžová

čierne korenie, petržlenová vňať, červená paprika. Vajcová: cibuľa, bobkový list, čierne korenie, rasca, červená paprika

Vínová

škorica, citrón, klinčeky

Zapražená

petržlenová vňať, paprika, citrón, paštrnák

Zeleninová

petržlen, petržlenová vňať, cibuľa, zeler, čierne korenie, červená paprika, paštrnák

Zemiaková

petržlenová vňať, zelerová vňať, červená pap­rika, cibuľa, majorán, bobkový list

Polievka z hovädzieho chvosta

čierne korenie, majorán, materina dúška, petržlenová vňať, zeler, cibuľa, nové korenie, ďumbier, muškátový orech

Polievka z teľacej alebo baranej hlavy

palina dračia, čierne korenie, huby, cibuľa, saturejka, rasca

 Koreniny do prívarkov

Fazuľový

bobkový list, saturejka, cibuľa, cesnak, červená paprika, petržlen, palina dračia, kôpor, bazalka

Kelový

rasca, cibuľa, cesnak, mleté čierne korenie, červená paprika, majorán

Miešaný

kôpor, petržlenová vňať, zeler, majorán, saturejka

Šošovicový

saturejka, bobkový list, cibuľa, červená paprika, cesnak, citrón

Tekvicový

kôpor, červená paprika

Zemiakový

majorán, bobkový list, cibuľa, červená paprika, čierne korenie

Prívarok z kyslej kapusty

červená paprika, kôpor, cibuľa, bazalka

Prívarok zo sladkej kapusty

cibuľa, mleté čierne korenie, červená paprika, saturejka, materina dúška, rasca

Prívarok zo strukovej fazule

cesnak, cibuľa, kôpor, petržlenová vňať

 Koreniny do omáčok

Americká

cibuľa, citrón, majonéza

Anglická

cibuľa, palina dračia, petržlenová vňať, kečup, paprika

Bearnaiská

cibuľa, čierne korenie, bobkový list, palina dračia, citrón

Chilli

čierne korenie, kajenská paprika, rajčiaky, cibuľa, ocot, paprika

Cibuľová

cibuľa, cesnak, čierne korenie, paprika, horčica

Cumberlandská

paštétové korenie, ďumbier, škorica, citrón, horčica

Divinová

kapary, horčica, bobkový list, materina dúška, borievka, čierne korenie, brusnice, šalvia

Grilová

paprika, cesnak, čierne korenie, rozmarín, majorán, saturejka, bobkový list

Holandská

paprika, soľ, citrón

Hubová

cibuľa, petržlenová vňať, čierne korenie, huby. Kaparová: kapary, citrón

Karí

soľ, cukor, karí korenie

Kečupová

cibuľa, cesnak, škorica, nové korenie, čierne korenie, horčica

Korenistá

materina dúška, majorán, kôpor, petržlenová vňať, pažítka, citrón

Majonézová

citrón, horčica

Miešaná

majorán, materina dúška, kôpor, petržlenová vňať, pažítka, palina dračia

Palinová

palina dračia, čierne korenie, kapary

Remoulade

cibuľa, palina dračia, uhorky

Ruská

čierne korenie, paprika, chilli, citrón, majonéza

Španielska

petržlen, zeler, mrkva, cibuľa

Talianska

čierne korenie, palina dračia, pamajorán, medovka, chren, cesnak, kečup

Worčestrová

cesnak, chilli, nové korenie, klinčeky, bobkový list, citrón, koriander, muškátový orech, kô­por, cibuľa, škorica, rajčiaky

 Koreniny do šalátov

Cviklový

rasca, chren, saturejka, medovka, kapary

Kapustový

rasca

Miešaný

zelená cibuľka, čierne korenie, citrón, horčica, pažítka, cesnak, bazalka, palina dračia, baklažán

Rajčiakový

pažítka, petržlenová vňať, mleté čierne kore­nie, bazalka, citrón

Reďkovkový

rasca, pažítka, citrón, čierne korenie, Uhorkový: kôpor, petržlenová vňať, citrónová šťava, čier­ne korenie, paprika, cesnak

Zemiakový

cibuľa, čierne korenie, zeler, petržlenová vňať, yzop, palina dračia

Zo strukovej fazuľky

palina dračia, saturejka, medovka

 

 

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

 

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

 

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

 

Taktiež sa môžete pravidelne na našej stránke RADY A DOPORUČENIA NA CHUDNUTIE (kliknite) informovať o problematike zdravej životosprávy a chudnutia.

 

 

 

 

 

 

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA