Rady na chudnutie – pitie alkoholu prispieva k nadváhe – výber diéty.

13.03.2010 06:00

Rozhodli ste sa schudnúť a stáva sa Vám, že pri priateľských posedeniach a oslavách „musíte“ vypiť prípitok a neskôr ešte posledný, ale viackrát sa opakujúci  pohárik? Bohužiaľ takto Vaše chudnutie dostáva vážnu trhlinu. Pri pití alkoholu ide o tzv. slepé kalórie. To znamená, že vám nedodajú žiadne živiny, ale napriek tomu poskytujú energiu. Napríklad 7 dl svetlého piva vám dodá 220 kalórií, rovnaké množstvo tmavého alebo nealkoholického piva až 350 kalórií. To je asi toľko, ako keby ste zjedli 120-gramovú bagetu. Na porovnanie - 2 dl suchého bieleho vína má 54 kalórií. V množstve zbytočne prijatej energie je teda prvý problém alkoholu. Druhý je v tom, že sa v tele správa ako nežiaduca cudzorodá látka a váš organizmus sa snaží najskôr vyrovnať práve s ním. Až potom rieši ostatné metabolické problémy, teda aj odbúravanie tukových buniek. Pitie alkoholu teda doslova spomaľuje chudnutie. Osobne však považujem 2 dl bieleho vína alebo malé pivo po obede za zdraviu prospešné, pretože zlepšujú trávenie. Tretím, azda najvážnejším znakom alkoholu je strata zábran. Ak si vypijete, dostanete chuť na jedlo a často vám bude jedno, čo a aké množstvá potravín skonzumujete. Pitie alkoholu teda do seriózneho chudnutia či redukcie telesného tuku naozaj nepatrí.

 Pivo - zdravý alkohol ?   Pivo je nízkoalkoholický nápoj pripravený kvasením z vody, sladu a chmeľu. Podľa farby sa rozlišuje svetlé a tmavé, podľa chuti sladké a horké, podľa množstva alkoholu slabé a silné, podľa množstva extraktu ťažké a ľahké, podľa času čapovania čapované a ležiak, podľa obalov sudové a fľaškové, plechovkové a cisternové.
Už v dávnej minulosti sa považovalo za zdravšie piť pivo ako vodu, a to hlavne z dôvodu, že voda v pive je prevarená, a tým aj zdravšia ako voda priamo z vodných zdrojov. Práve vysoký obsah vody v pive (až 93 %) oproti iným alkoholickým nápojom umožňuje pivu na rozdiel od nich účinne hasiť smäd. Pivo je jediným nápojom, ktorý obsahuje horké chmeľové látky. Práve táto príjemná a unikátna horkastá chuť nielenže nabáda k ďalšiemu pitiu, ale zároveň podporuje trávenie a znižuje stres.

Pivo je dôležitým zdrojom vitamínov, obsahuje vitamín B, niacin, kyselinu pan-thothenovú, pyridoxin, ryboflavin, kyselinu listovú, thiamin a biotin. Tieto látky sú pre zdravie veľmi prospešné, napr. pre zdravý rast kože, čistú a zdravú pleť a podporujú tiež rast vlasov.

Dôležitý je tiež fakt, že pivo neobsahuje tuky a aj napriek tomu je vďaka sacharidom zdrojom energie. Výhodou je tiež ľahká stráviteľnosť. Chmeľové látky v pive však nielenže podporujú trávenie, ale povzbudzujú tiež chuť k jedlu. Od piva, pri striedmom pití, sa nepriberá. To nastáva až  od väčšieho príjmu potravín následkom povzbudenia chuti k jedlu. Pivo vďaka obsahu alfakyselín má tiež antibakteriálne vlastnosti. Pivo všeobecné urýchľuje látkovú výmenu v organizme a spôsobuje omladzovanie buniek. Pre prečistenie obličiek a pečene a pre celkové vymytie škodlivých látok z organizmu je vhodné svetlé pivo s väčším obsahom chmeľových látok. Pivo nahrádza prirodzenú stratu vody v organizme.

Čo je pre nás zdravšie? Víno alebo pivo?  Hovorí sa, že milovníci vína žijú zdravšie ako tí, čo dávajú prednosť pivu. Či už radi popíjate nápoj z hrozna alebo z chmeľu, pravdou zostáva, že v optimálnom množstve robíte krok k zdravšiemu životu! Niekedy je vhodnejšie dať prednosť vínu, inokedy pivu!    

Pivo zlepšuje pamäť
V pive sa skrýva fosfor, posilňujúci kosti a zuby, magnézium pre pevnejšie „nervy“ a svaly, látka niacin, ktorá podporuje funkciu zažívacieho ústrojenstva, kože nervov a kyselina listová. Pivo je bohaté aj na vitamín B6 potrebný pre zdravú činnosť mozgu, srdca, celkového imunitného systému, ako aj kĺby. Sú v ňom zastúpené látky, ktoré chránia náš organizmus pred mozgovou porážkou (samozrejme, ak ho konzumuje v rozumnom množstve!). Chmeľový nápoj pôsobí priaznivo aj na obličky, jedna fľaša denne znižuje riziko obličkových kameňov až o 40 %. Pivo posilňuje pamäť, čím sa zmenšuje pravdepodobnosť Alzheimerovej choroby a môžeme mu vďačiť aj za zdravý žalúdok, keďže zabraňuje výskytu baktérie helikobakter, ktorá je príčinou žalúdočných problémov. Pivo je izotonické, čo znamená, že zo všetkého, čo obsahuje, dokáže telo priaznivo profitovať.

Víno – zázračný antioxidant
Vo víne sa nachádza draslík dôležitý pre svalstvo, nervy, srdce, obličky, vápnik posilňujúci zuby a kosti, vitamín C, železo či jód potrebný pre funkciu štítnej žľazy a rast hormónov. Stovky rastlinných látok tzv. polyfenoly obsiahnuté vo víne pomáhajú pri zápaloch a zabraňujú tvorbe rakovinových nádorov tak, že chránia telové bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Taktiež znižujú riziko infarktu a sú vhodnou alternatívou na znižovanie vysokého tlaku, lebo rozširujú cievy. Víno pozitívne vplýva na mozog, prekrvuje ho, čím sa zvyšuje koncentrácia, a je úplne jedno, či si pochutnávate na červenom, ružovom alebo bielom.

Víno alebo pivo?
Aj jeden aj druhý nápoj konzumovaný v malých množstvách slúži nášmu zdraviu ako prevencia. Červené víno je vhodné pri strese, pomáha človeku uvoľniť sa po namáhavom dni, a svojimi upokojujúcimi účinkami ručí za lepší spánok. O bielom víne sa zas hovorí, že obsahuje väčšie množstvo antioxidantov zabraňujúcich tvorbe rakovinových buniek. Každopádne, víno podporuje trávenie, preto je vhodné ku ťažkým jedlám. Pivo je zase lepšie pre ľudí so žalúdkom citlivým na kyseliny. Alfakyseliny, ktoré obsahuje, majú antibakteriálny účinok a výskumy potvrdzujú, že pôsobia aj proti vzniku osteoporózy. Mnohí lekári odporúčajú budúcim mamičkám nealkoholické pivo, vzhľadom na obsah kyseliny listovej, ktorej zvýšený príjem je potrebný hlavne v tehotenstve pre zdravý vývin plodu a taktiež športovcom, keďže je zložené z 93% vody, čím zásobuje telo tekutinami a energiou zároveň.

Koľko ho môžeme vypiť denne?
Všetkého veľa škodí! Jedno veľké pivo (0,5 l) denne je však zdravé! Mýty o tom, že sa z neho priberá, by ste mali rýchlo pustiť z hlavy. Obsahuje veľa vody a o trošku menej kalórií, ako ovocné šťavy. Nášmu organizmu veľmi prospieva aj pohárik vína (200 ml) denne, muži môžu vypiť až dvojnásobok. Vyššie dávky nie sú zdravé! Ak vás trápi záha, je lepšie siahnuť po červenom víne, ktoré obsahuje menej kyselín. Tí, čo majú problémy so žalúdkom, by sa mali vínu radšej vyhýbať.

A na záver odpoveď na otázku, prečo milovníci vína žijú zdravšie? Štúdie dokazujú, že ľudia obľubujúci víno uprednostňujú jedálny lístok bohatý na ovocie a zeleninu, zatiaľ čo „pivári“ majú radi kalorickejšie pokrmy obsahujúce viac tuku!

V prípade, že potrebujete schudnúť a neviete ako, vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite)

Taktiež sa môžete pravidelne na našej stránke RADY A DOPORUČENIA NA CHUDNUTIE (kliknite) informovať o problematike zdravej životosprávy a chudnutia.

 

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA