PRINCÍPY DELENEJ STRAVY. Rady na stravovanie a zdravú diétu.

29.11.2010 05:01

Čo a ako je povolené konzumovať pri delenej strave?
Základný princíp diéty spočíva vo vynechaní určitých kombinácií potravín. Diéta zakazuje kombinovanie potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu, teda bielkovín a sacharidov. Preto sa musíte na začiatku naučiť, ktoré potraviny patria do ktorej skupiny, a ktoré sa v rámci tejto diéty považujú za neutrálne. V rámci skupín treba navyše dodržiavať stanovené pravidlá.

Je dobré, aby ste si uvedomili, že to je redukčná diéta, často uplatňovaná s nedostatkom informácií a zle pochopená. Vy síce schudnete, tešíte sa. Ale málokomu sa podarí vydržať tak dlho, alebo byť až tak dôsledný, aby sa zbavil skutočne všetkých svojich kíl tuku navyše. A často stratíte na začiatku nielen tuk, ale skôr tekutiny a neskôr tak potrebnú svalovú hmotu. A ak sa po čase vrátite k pôvodnej strave, mnohí dokonca ani nestihnú prechod späť na pôvodný jedálniček ani zaznamenať, len si stále viac a viac povoľujú výnimky a sú sklamaní. Žiaľ, pravda je taká, že chudnutie sa zastaví, a o čom možno ani netušíte, spomalil sa vám metabolizmus a vrátia sa aj tie tak ťažko zhodené kilá. JO-JO efekt je tu.

Rozdlenie potravín do skupín pri delenej strave  :

  • Skupina A: „kyslé potraviny“ - bielkoviny: mäso, hydina, ryby, morské plody, sója, syr a syrové výrobky s obsahom tukov do 50 %, vajcia, niektoré druhy ovocia: pomaranč, grapefruit, jahody, maliny..., ovocné čaje, šampanské
  • Skupina B: „neutrálne potraviny“- väčšina zeleniny: hrach, uhorky, špenát, rajčiny, cibuľa..., semienka, orechy, bylinky, kyslé mliečne výrobky: zákvas, tvaroh, ricotta..., olivový olej, šunka, údené ryby, maslo
  • Skupina C: „zásadité potraviny“ - celozrnné potraviny: chlieb, cestoviny..., koláče, krekery, cukor, med, ryža, sladká zelenina: zemiaky, mrkva, kukurica..., sladké ovocie: banány, sladké jablká, sušené ovocie..., všetky strukoviny okrem sóje, pivo, ovocné šťavy, sirupy

Musíte dodržiavať nasledovné princípy:
Prísne je zakázané kombinovať skupiny A a C. Je možné kombinovať skupinu A a B, prípadne skupinu B a C.

  • Treba si dávať pozor na to, aby ste jedli dostatok bielkovín, kalcia, zinku a vitamínov D a B12.
  • V zásade by sa hlavne nemali jesť škroby a proteíny v spoločnom jedle. To znamená nejesť mäso so zemiakmi alebo chlieb s maslom, či syrom.
  • Ovocie a ovocné šťavy by sa mali konzumovať výlučne na prázdny žalúdok. Môže sa jesť aj pred jedlom alebo na desiatu (vhodnejšie ako desiatovať obložené žemle, či bagety)
  • Ovocie zaraďujeme do jedálneho lístka vzhľadom k nízkej energetickej hodnote. Obsahuje antioxidanty, ktoré sú veľmi ochranné a pôsobia i proti starnutiu. Treba ho však konzumovať zvlášť, nie spolu s inými potravinami.
  • Zelenina – Zeleninu je vhodné konzumovať pravidelne, používať ju ako prílohu namiesto ryže alebo zemiakov. Zemiaky a kukurica obsahujú škrob – nekombinovať s proteínmi.
  • Chlieb – uprednostniť tmavý celozrnný. Chlieb a pečivo sú škroboviny.
  • Syry – sú zdrojom vápnika. Odporúča sa jesť kvalitné, pokiaľ možno nízkotučné syry. Patria medzi proteíny.
  • Čokoláda – obmedzovať, jesť skôr tmavú a nekombinovať ju s inými potravinami.
  • Mlieko – piť menej kravského mlieka, podľa možnosti z ekologických fariem. Lepšie je používať mlieko sójové, ovsené, ryžové a pod. Kravské a sójové mlieko sú proteíny, ryžové, ovsené a mandľové mlieko sú univerzálne potraviny, t.j. môžu sa kombinovať so všetkým.
  • Vajcia – podľa možnosti kupovať také, ktoré sú pestované na eko-farmách. Bežné vajcia obsahujú antibiotiká. Vajce je proteínová potravina.
  • Maslo – uprednostniť skôr maslo ako margaríny, ktoré obsahujú rastlinné zahrievané oleje. Maslo môžeme kombinovať s proteínmi i so škrobmi.
  • Olej – najlepší je olivový olej, hlavne panenský. Dá sa kombinovať s proteínmi aj so škrobmi.
  • Soľ – používať morskú soľ alebo osoliť napr. sójovou omáčkou.
  • Cukor – používať hnedý, nerafinovaný cukor, med alebo sirupy a melasy. Cukor je škrobová potravina.
  • Čaj – neodporúča sa piť k jedlu.
  • Voda – piť pravidelne a dostatočne, minerálne vody treba kombinovať a meniť. Prípadne je vhodné aj používať vodný filter.

Pozitíva delenej stravy:
Je dovolené konzumovať skoro všetky potraviny. Konzumovanie väčšiny doporučených potravín v správnom množstve patrí medzi zásady správnej výživy, takže zníženie váhy dosiahnete aj bez stresujúcej kombinácie jedál podľa skupín.


NEGATÍVA DELENEJ STRAVY

  • Dodržiavanie veľkého množstva pravidiel.
  • Veľká časová náročnosť na prípravu a zostavenie denného jedálneho lístka.
  • Zabudnite na kuriatko s ryžou alebo rybu so zemiakmi. Síce môžete jesť všetko, nie však spolu.
  • Možno pomocou tejto diéty pár kíl zhodíte. A dokonca aj pomerne rýchlo. Ale ako dlho vás bude baviť delená strava? 2 mesiace? Pol roka?
  • Najnebezpečnejšie je, ak si niekto delenú stravu zvolí, ako diétu. Každá diéta totiž býva chápaná, ako časovo obmedzené riešenie, určené na istý zámer. Vaším zámerom je schudnúť. Ak potom človek schudne, delená strava sa stáva zbytočnou. Pustí sa zas do rezňov. A čoskoro má nazad aj svoje kilá a vo väčšine prípadov aj zdupľované.
  • Práve v tom je delená strava zradná. Málokto pri tomto diétnom opatrení vytrvá.

 A preto je lepšie, ak namiesto experimentov typu delená strava siahnete hneď po racionálnej a zdravej výžive. Je to výživový štýl, ktorý zaisťuje prísun všetkých živín v dostatočnom množstve a štruktúre. Vo vašej strave nesmie chýbať ani jedna z dôležitých živín. Dostatok bielkovín, vitamínov, minerálov, stopových prvkov, ale aj pomalých sacharidov a nenasýtených tukov! Takýmto štýlom sa môžete stravovať trvale. A preto nepriberiete

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

 PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

 Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA