Pri chudnutí kontrolujte svoju CHUŤ na SLADKÉ, SLANÉ, KYSLÉ, HORKÉ, PIKANTNÉ. Rady na stravovanie a účinnú diétu.

23.04.2011 05:51

Ako aj cez Veľkú noc obmedziť svoje chute a chúťky pri chudnutí ?

Chute veľmi výrazne ovplyvňujú naše stravovanie. Podieľajú sa na stave vášho organizmu a majú vplyv na nekontrolované priberanie na váhe. Človek si to väčšinou neuvedomuje a bohužiaľ priberá. Prečo priberáte? Ako schudnúť a kontrolovať svoje chúťky? 

Chuť sladká.  Pre mnohých tragická chuť. Človek, ktorý jej podľahne, ľahko získa nadváhu a má problémy schudnúť. Prirodzená sladkú chuť vyvolávajú polysacharidy - zložité cukry. Zložité cukry majú v organizme určitý zmysel - ak človek skonzumuje zložitý cukor, telo ho štiepi na monosacharid (jednoduchý cukor), ktorý potom spaľuje. Ale, je tu háčik, telo, pretože je múdre, si polysacharidy rozdeľuje, lebo nevie, či budeme ešte jesť. Aj keď s tým ráta, hovorí si, že čo ak nie. A tak časť polysacharidov ukladá do zásoby. Takže vo chvíli, keď potrebujeme byť veľmi aktívni napr., bežíme na autobus, sa uvoľnia uložené polysacharidy, menia sa v monosacharidy a tie sa spaľujú. Človek si povie, že keď bude jesť jednoduché cukry, ušetrí telu robotu, lebo ich nemusí rozkladať, ale hneď používať. Ibaže telo je zasa o niečo múdrejšie ako človek a urobí to inak. Ráta s tým, že polysacharidy si môže uložiť, a tento proces sa nedá oklamať. Športovci využívajú jednoduchý cukor, ktorý sa dostane do krvi, hneď sa spaľuje a vytvára energiu. Ak sa jednoduchý cukor dostane do organizmu, pôsobí tam ako agresor. Niežeby ho telo vstrebávalo a spracovávalo dobrovoľne, ale jednoduchý cukor sa tam natlačí agresívne a agresívne pôsobí. To znamená agresívne vytvára energiu, ktorú potom spracovávame buď pohybom, alebo spánkom. V momente, keď dáme na  jazyk obyčajný cukor alebo med, telo vyhlási poplach. Pozor, prichádza agresor - jednoduchý cukor! Čo urobí telo - ihneď sa snaží cukor zneutralizovať. A čím sa dá neutralizovať? Najdôležitejšie sú minerály v podobe vápnika, horčíka a zinku, v stopovom množstve aj iné látky. Takže, čo telo robí, keď si dáme na jazyk cukor? Ešte ho ani neprehltneme a už sa rozbieha proces hľadania vápnika, horčíka, zinku. Kde ho nájde? S cukrom neprichádza, a tak ho získava z vlastných zdrojov. Ktoré to sú? Sú to zuby, kosti, vlasy, nechty a tkanivo. Z celého tela sa zbiera vápnik, horčík a zinok, posiela ich do žalúdka, čriev a na tej úrovni sa neutralizuje jednoduchý cukor. Teda, človek, ktorý konzumuje cukor, oslabuje sám seba - stráca minerály. A keď sa dnes pozrieme na potraviny, vidíme, že cukor je takmer vo všetkom (polievky z vrecka, konzervy, mäso, mliečne výrobky, nápoje, rôzne koncentráty, sterilizovaná zelenina...). Ak chceme konzumovať potraviny, ktoré majú sladkú chuť, musíme jesť obilniny, kde sú polysacharidy, zeleninu, strukoviny a čiastočne aj ovocie.

 Slaná chuť  Aj slané pokrmy môžu byť kvalitné, alebo nekvalitné. Máme na výber dve soli – morskú a kamennú. Kamenná soľ nie je zlá. Do povedomia ľudí sa dostáva ako zlá z pohľadu makrobiotiky, ktorá ju neodporúča. Odporúča morskú, pretože sa v organizme ľahšie rozkladá. Potrebuje na to menej tepla. Kamenná soľ vytvára zvyškové kryštály, ktoré ničia kĺby, cievy, tepny. Z nášho pohľadu sú obe kvalitné, ale tiež uprednostňujeme, aspoň na začiatku pri zmene stravovania, soľ morskú, práve kvôli tomu, že sa ľahšie rozkladá.
Ak človek konzumuje 2 - 3 roky kvalitné potraviny, upravuje ich zvláštnym spôsobom, tak nie je problém používať kamennú soľ, bez toho, aby to malo negatívny dopad na organizmus. Ibaže toto nie sú všetky soli, ktoré sa používajú. Napríklad, pri výrobe syrov sa používa tzv. ťažká soľ. Sú to zložitejšie soli, ktoré sa zapracovávajú do syrov. Soľ má vlastnosť sťahujúcu, preto sa pridáva do syrov, aby sa stiahli a držali pevný tvar. Syr je mliečny koncentrát. V skutočnosti, keď si dáte smažený plátok syra obalený v strúhanke, nezjete iba to množstvo mlieka, ktoré sa prezentuje v tomto tvare, ale v skutočnosti zjete podstatne viacej mlieka v jednom plátku syra. Čo to znamená? Syr človek zje za päť minút a ešte ho dojedá niečím iným. Keby vypil napríklad tri litre mlieka, čo nikto naraz nedokáže, tak už do seba nič iné nedostane. Z toho vyplýva, že zjeme omnoho viac, ako znesieme. A nielenže je to koncentrát, ale je plný ťažkých solí.
Zvyčajne soľ spája. Nie však tak tvrdo ako ťažké soli. Je tu ale ešte jedna soľ, ktorá sa bežne používa skoro všade - je to glutaman sodný, v podstate jedovatá látka. Všimnite si varovné nápisy na polievkach z vrecka – nedávať deťom do troch rokov. Prečo? Lebo deti na to zle reagujú, zaťažuje im to organizmus. Glutaman sodný pôsobí aj na dospelého človeka. Jeho organizmus je však dosť zničený konzumnými potravinami, preto telo nereaguje tak, ako by malo. Nedá najavo, že glutaman je jed, a že nás otravuje. U detí je to veľmi aktívne. Imunitný systém sa ešte len vytvára, to znamená, okamžite reaguje na všetky jedy, ktoré prídu do organizmu. Takže dospelý človek sa glutamanom tiež veľmi výrazne otravuje. Pretože telo mu to nedáva hneď najavo, proces je pomalý, postupný. Ľudia celý život konzumujú glutaman a potom sa čudujú, že majú problémy so zrastami na hrubom čreve, s dýchaním (bránica nepracuje, ako má), migrénami (extrémne bolesti hlavy), prudkými zmenami nálad, depresiami. 

Kyslá chuť  Všetko, čo je kyslé, je dobré pre pečeň a žlčník. Musíme rozlišovať kvalitu kyslosti. Kvalita kyslosti sa pozná jednoduchým spôsobom - všetko, čo je prirodzene fermentované, to znamená, že to skysne (najskôr sladne, potom kysne), je kvalitné. Všetko ostatné, aj keď je kyslé, je nekvalitné. Od toho sa odvíja kvalita, alebo nekvalita potraviny. Môžeme si pripraviť zavárané uhorky, kde používame deko (akési umelé sladidlo s mnohými inými látkami), horčičné semiačko, zeleninu. Pri zaváraní všetko prechádza teplom, takže tam tiež prebieha fermentácia, ale práve preto, že je prítomné umelé sladidlo, vytvára sa kyslosť nekvalitná. Keď sa človek jeden deň napije alkoholu, druhý deň siahne po kyslej uhorke. Ale takáto kyslá chuť je nekvalitná (vytvorená umelo). V tú chvíľu sa síce pečeň a žlčník uspokojí, ale v skutočnosti neposilní, ale zaťaží. Pretože pečeň vytvára také látky, ktoré spracovávajú potravu. Keby sme nemali pečeň, otrávime sa po požití aj toho najlepšieho jedla. Jedine vďaka pečeni všetko, čo existuje v prírode a dá sa jesť, je aj pre nás požívateľné. Keby sme si do krvi injekčnou striekačkou vstrekli vitamíny, minerály alebo výživné látky, zomrieme na prudkú otravu. V tejto forme ich telo neprijíma, jedine vďaka pečeni sa všetko premieňa na stráviteľné látky. Až potom to funguje a zabudováva sa do organizmu. Vďaka umelej chuti – zlej kyslosti – sa síce chuťovo uspokojíme, ale pečeň zaťažíme. Ona to musí stráviť, pečeň akýmsi spôsobom eliminuje z organizmu cukor. Dnes úplne bežne nájdeme v každej domácnosti liehový ocot. Je to alkohol a alkohol zaťažuje pečeň, ktorá tvrdne a môže končiť cirhózou. Takže, umelé sladidlá, ktoré sa pridávajú, aby chuť bola sladkokyslá, obyčajný cukor, ktorý sa pridáva napr., do sterilizovanej kapusty, aby bola sladkokyslá, liehový ocot, ktorý sa pridáva do pokrmov, aby boli kyslé, sú látky nekvalitné, teda, pre nás nevhodné. Pečeň potrebuje kvalitnú kyslú chuť – to znamená fermentovanú. Takže, čokoľvek necháme skysnúť, vrátane mlieka, je podstatne lepšie, ako pridávanie liehového octu.
Môžeme si urobiť výborné "kvašáky" a získame vysokú kvalitu kyslosti. Potrebujeme kvalitné potraviny. A kvalitné potraviny nie sú také, ktoré sa dochucujú umelými sladidlami, liehovými octami alebo alkoholom, používaným napr., v čokoládach, aby deti boli na týchto sladkostiach závislé. Takže, rozlišovať kyslú a kyslú chuť, kvalitnú od nekvalitnej, je dôležité.

 Horká chuť  V konzumnej strave je to chuť obmedzená - sú to pečené a údené mäsá. Tieto dve príchute, ktoré sa vytvárajú v konzumnej strave, nemajú správne účinky. To znamená, že ak chce niekto skutočne kvalitnú horkú chuť, musí si opražiť napr. obilie skôr, než ho spracuje. Alebo si upečie do hneda zeleninu - petržlen, zeler. A v tejto hnedej farbe sa vytvorí horká chuť, ktorá je kvalitná. Všetko, čo je pražené, prirodzene pečené, je horké. Človek používa pečené mäsá. Môžeme povedať, že tu je chuť prirodzená, pretože je to pečené. Ale problémom je výber tukov, alebo samotného mäsa. Pokiaľ má človek oslabené črevá, najmä hrubé, pečené mäsá mu veľmi nepomôžu. Kvalitná horká chuť je obsiahnutá aj v púpavách.

Pikantná chuť   K pikantnej chuti sa viaže hrubé črevo a pľúca. Ako štipľavé, ostré, môžeme používať veľa druhov korenín. Začneme tým najjemnejším, zázvorom, nasleduje petržlen, zeler a cez štipľavú papriku sa dostávame ku koreniu, čili a feferónkam. Máme, teda, veľkú škálu pikantných chutí. Všimnime si, že všetky majú akýsi spoločný účinok: aktivujú pľúca.
Človek, keď zje niečo pikantné, štipľavé, ústami vdychuje vzduch a rukou si do nich vháňa ďalší vzduch. Je to podvedomá reakcia tela. Ak urobíme nádych, je to veľmi ostré, veľmi pikantné. Takže v tú chvíľu si môžeme uvedomiť, že chuť je na nás príliš silná. Teda, používame pikantné iba v množstve príjemnom telu. Keď skonzumujeme niečo pikantné, mali by sme počas piatich minút mať v ústach aj iné chute. Ak máme neustále štipľavý pocit, bolo pikantnej chute veľa, alebo bola veľmi silná. Ak chceme pikantnú chuť zrušiť, dáme si potraviny s kyslou chuťou.

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

 PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

 Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA