Poznajte MNOŽSTVO KALÓRIÍ v jedlách - nepriberiete. Rady na stravovanie a účinnú diétu.

14.11.2010 16:49

Tabuľka energetických hodnôt potravín Vám pomôže sledovať energetickú hodnotu Vašej potravy, a tak budete presne vedieť, koľko kalŕií - energie ste prijali. Túto hodnotu si budete môcť potom porovnať s výdajom energie podľa fyzickej aktivity. Energetické hodnoty sú udané v kilokalóriách (kcal) na 100 g hmotnosti potraviny.

Počítanie kalórií je pri držaní redukčnej diéty veľmi užitočné a človek tak získa omnoho lepší prehľad čo vlastne je a čomu sa má vyvarovať, ale aj tu sú isté hranice. Ani počítanie by sa preto nemalo preháňať a malo by sa brať s rezervou. Dôvodom je skutočnosť, že kalorické tabuľky o jedlách a potravinách vychádzajú s istých konkrétnych výskumov. Ak by ste pozorne hľadali v odbornej literatúre, či na Internete, určite by ste našli hodnoty, ktoré sa viac či menej rozchádzajú. Napríklad mäso bravčové chudé a bravčové mastné. Kvalita potravín sa líši kus od kusu, od spôsobu chovu, spôsobu výkrmu, dopestovania atď. Pri kúpe tak tá istá potravina môže mať rozdielnu energetickú hodnotu. Tu sa však rozdiely nekončia. Žiadny výskum, podľa ktorých boli tabuľky zostavované nezohľadňuje spôsob, akým si človek potravinu doma pripraví. Napríklad je veľký rozdiel medzi konzumáciou mäsa smaženého, či pečeného.

Významným faktorom, ktorý môže ovplyvniť získavanie energie z potravín, je vláknina. Urýchľuje prechod potravy tráviacim traktom a znižuje množstvo vstrebaných tukov v tenkom čreve. Je veľký rozdiel medzi prijatím tukov živočíšneho pôvodu (tzv. nasýtené mastné kyseliny) a rastlinného pôvodu (tzv. nenasýtené mastné kyseliny). Živočíšne sú jednoznačne tie horšie. Majú totiž tendenciu sa ukladať do zásob, kým rastlinné sa naopak ľahšie energeticky využívajú. Posledným faktorom energetickej hodnoty potravín je samotný čas ich konzumácie. Ľudské telo je zložitý stroj, ktorý nepracuje vždy rovnako. Hodnoty sa nelíšia len podľa denného času, ale aj podľa ročného obdobia. V prípade, že budete počítať kalórie, mali by ste brať do úvahy aj tieto skutočnosti.

Kalorické hodnoty jedál a potravín nájdete TU (kliknite)

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

 PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

 Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA