Nechoďte spať HLADNÝ - PRIBERIETE. Rady na stravovanie a účinnú diétu.

29.10.2010 07:07

Ako schudnúť? - Musíte začať večerať!

Začínate chudnúť a rozmýšľate nad tým, ako na to? Aj Vy po celodennom hladovaní, či konzumácii množstva vysoko kalorických drobností dostávate večer vlčí hlad a zbodnete čo vidíte? Tak teda takto určite neschudnete! Vzdávať sa večere je pravidlo, ktoré nemožno uplatniť v praxi, pretože každý z nás má iný životný štýl a iný denný rozvrh povinností, no a živiny telo nepochybne potrebuje v priebehu celého dňa. Ideálne je jesť  pravidelne a priebežne, od výdatných ale zdravých raňajok až po ľahkú večeru. Tú by ste si mali dopriať v závislosti od toho, o koľkej sa chystáte do postele. Nemá význam ostať už od piatej o hlade, ak nezaspíte skôr ako o polnoci.

Slabé večere sú navyše zradné v tom, že vedú k nočným chúťkam na vykrádanie chladničky - kilá sa začnú lepiť a pribúdať, ani nebudete vedieť ako.

 Ako večerať bez strachu z priberania?

 Nahrádzajte...

  • Tuniak vo vlastnej šťave namiesto tuniaka v oleji
  • Biely jogurt s horčicou a korením namiesto majonézy
  • Dusená zelenina namiesto vyprážanej zeleniny v cestíčku
  • Syr typu cottage namiesto údeného tvrdého syra
  • Celozrnné cestoviny z tvrdej pšenice uvarené na  polomäkko namiesto klasických bielych cestovín
  • Slaný koláč so zeleninou namiesto syrovej pizze
  • Zemiaky v rúre s paradajkovým pretlakom a bylinkami namiesto hranolkov s kečupom

 Môžem ísť spať hladný?

Signál sýtosti riadi v tele približne 10 rôznych látok, ale len jedna rozhoduje o hlade. Pokiaľ dôjde k nerovnováhe, okamžite to zamáva i s naším trávením. Jedným z hlavných hormónov, ktoré sú zodpovedné za to, že nám škvŕka v žalúdku, je ghrelin. K tvorbe ghrelinu a jeho vylučovaniu dochádza na stenách žalúdka a čriev. Celý tento proces prebieha nepretržite, vo dne i v noci. Najvyššia hladina ghrelinu je nalačno, po jedle opäť klesne. Pokiaľ vás často prepadá vlčí hlad, najskôr máte v krvi viac ghrelinu, než potrebujete.

Aj dĺžka spánku rozhoduje o Vašom priberaní
Vedci zistili, že tým, ktorí spia o polovicu menej, než je odporúčaných osem hodín narástla denná produkcia ghrelinu takmer o tretinu. Zároveň mali pozorované osoby i omnoho väčšie chute. Zjedli toho o štvrtinu viac, než ich vyspatí kolegovia. A ešte ku všetkému pritom dávali prednosť vysoko kalorickému jedlu, bohatému na cukry a kalórie. Pokiaľ málo a zle spíte, narušujete si dôležité metabolické procesy vášho organizmu. Dobrý spánok je teda veľmi dôležitý pre to, aby sme nepriberali. Hladina ghrelinu by nemala počas dňa v tele príliš kolísať, inak budeme priberať.

Nasýťte sa bielkovinami
K takýmto výkyvom prispieva i to, pokiaľ konzumujeme jedlá s veľkým obsahom tuku a cukru. Naopak, najlepšiu schopnosť udržať dlho pocit sýtosti majú bielkoviny. Udržia ghrelin a tým aj náš hlad spoľahlivo na uzde. Bielkoviny nájdeme hlavne v mäse, vajciach, mlieku a výrobkoch z nich. Ešte lepším zdrojom sú ryby, sója, orechy a strukoviny, kde bielkoviny doprevádzajú iné než škodlivé živočíšne tuky. Funkcií ghrelinu je viac a nie všetky sa týkajú jedla. Vďaka nemu nám to napríklad myslí najlepšie, pokiaľ máme prázdny žalúdok.

Sója patrí k štíhlym potravinám  Na obed tofu?! Mäsožrúti radi krútia hlavou nad sójovými výrobkami, no vedzte, že sója nie je top potravinou len vegetariánov, ale aj tých, čo chcú schudnúť nejaké to kilo navyše. Je totiž zdravá, ľahká, výživná a diétna.

Tuk musíme tiež konzumovať, ale zdravý
Sója patrí k potravinám, ktoré sú bohatým zdrojom antioxidantov, minerálov, stopových prvkov a vitamínov. Práve vďaka nim sa stala jednou z najpopulárnejších potravín pre ľudí, ktorí sa držia zdravej životosprávy a chcú svojmu organizmu dodať dostatok bielkovín, vitamíny E a B, vápnik, magnézium, železo, fosfor, horčík i vápnik. Okrem toho obsahuje sója vysoký podiel vlákniny a účinne vyrovnáva hladinu cholesterolu.

V sto gramoch sóje sa nachádza takmer 20 gramov tuku. Keďže však sója neobsahuje žiaden cholesterol, nemusíte sa vôbec obávať, že by tuk zo sóje nepriaznivo vplýval na vaše zdravie či krivky. Navyše obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, nevyhnutné pre vstrebanie vitamínov rozpustných v tuku.

Sóju si pripravíte na viacero spôsobov
Ak aj nemáte mnoho skúseností s úpravou sójových výrobkov, na internete existuje mnoho webstránok, ktoré ponúkajú množstvá receptov a tipov na prípravu jedál. Azda najznámejším je tofu, sójový syr, ktorý sa pripravuje zrážaním sójového mlieka. Dostať údené aj neúdené, tvrdé i mäkšie podobné tvarohu. Samotné tofu môžete použiť do polievok, omáčok, ba aj dezertov a ak ho ochutíte, je výborné aj opekané, či do šalátov. Z mäkšieho tofu si môžete ukuchtiť výborné sójové nátierky, ktoré sú zdravšou a najmä diétnejšou alternatívou k taveným syrom a margarínom. Dostať aj hotové v obchodoch, veľmi populárna je napríklad francúzska sójová nátierka či pažítková, ktorá obsahuje tofu.

Chutiť Vám bude aj sójové mäso.
Nepatríte k vegetariánom? Napriek tomu, skúste sójové mäso. Najčastejšie zoženiete granulované kocky, ktoré sa najskôr uvaria a neskôr ich môžete pripraviť ako rezne, do omáčok, na spôsob „číny“, ale chutia výborne aj s tarhoňou alebo ryžou. Nie je problém dokonca pripraviť sójové mäso na spôsob sviečkovej, ako rizoto, fašírku, guľôčky, či lasagne. Chutí aj v cestovinách, dôležité je však vedieť ho ochutiť zeleninou, pretlakom, sójovou omáčkou, korením či bylinkami, aby sa prebila jeho nevýrazná chuť.

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

 PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

 Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA