Keď chcete SCHUDNÚŤ nezabudnite na DETOXIKÁCIU. Pomôžu Vám ANTIOXIDANTY. Rady na stravovanie a zdravú diétu

11.06.2010 06:26

Detoxikácia organizmu taktiež rozhoduje o výsledku Vášho chudnutia. Keď chcete zdravo schudnúť a nepoškodiť svoj organizmus, musíte súčasne so znižovaním svojej váhy detoxikovať -  vykonať vnútornú očistu organizmu. A v tomto Vám výrazne pomôže pravidelný denný príjem antioxidantov vo Vašej strave.  Aspoň tušíte, akým nepriaznivým vplyvom je vystavený náš organizmus v súčasnosti? Máte predstavu o tom, ako veľmi je zanesený toxickými produktmi kvôli nesprávnemu metabolizmu, znečistenému prostrediu a konzumácii nevhodných potravín, alkoholu či cigariet?
Ak máte poruchy spánku, ste unavení a malátni, netolerujete stres a trpíte občasnými bolesťami hlavy, verte tomu, že sa jedná o chronickú intoxikáciu. Znamená to, že potrebujete hĺbkovú očistu organizmu.

Organizmus potrebuje antioxidanty preto, aby sa denne mohol vyrovnávať s negatívnym pôsobením voľných radikálov. Antioxidanty zároveň pomáhajú rýchlejšej úľave od bolesti, strnulosti a únavy po namáhavom cvičení.
Bohatým zdrojom týchto prvkov sú výrazne farebné potraviny - ovocie, zelenina, šaláty - preto Vám doporučujeme konzumovať ich vo veľkom množstve a naviac doplniť každodennú stravu o kvalitný doplnok s obsahom antioxidantov.

Vo všeobecnosti je na udržanie dobrého zdravia potrebné z pohľadu výživy konzumovať približne 50 živín. Popri energii alebo kalóriách, ktoré získavame z tukov, cukrov a bielkovín, potrebujeme aj mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny, esenciálne aminokyseliny, minerály, vitamíny a antioxidanty.

Prečo musíme zaradiť do svojej stravy antioxidanty?
Antioxidanty sú prirodzene sa vyskytujúce látky, ktoré neutralizujú aktivitu škodlivých voľných radikálov v tele, čím zabraňujú oxidácii. Ak by k neutralizácii voľných radikálov nedochádzalo, mohli by spôsobiť škody v našich bunkách a DNA, čím by sa zmenila štruktúra aj funkcia rôznych častí bunky. Antioxidanty sa teda v tele používajú pri spracovaní potravy na prevenciu pred oxidáciou (zničením) potrebných nenasýtených tukov. Voľné radikály sú vedľajším produktom metabolických procesov bunky, pri ktorých sa vytvára energia. Sú prítomné v našom každodennom živote aj prostredníctvom takých faktorov, ako sú cigaretový dym, UV žiarenie a znečistenie ovzdušia.

Voľné radikály môžu zapríčiniť rozsiahle chronické zmeny v bunkových obaloch. Tieto škody zvyšujú riziko génových mutácií, ktoré môžu viesť ku chronickým stavom, ako napríklad choroby srdca a niektoré typy rakoviny. Predpokladá sa tiež, že škody, ktoré spôsobujú voľné radikály, zrýchľujú proces starnutia kože a iných buniek, čo vedie k znižovaniu výkonnosti človeka. Antioxidanty ochraňujú bunky pred ich poškodením tým, že čistia voľné radikály a znižujú koncentráciu kyslíka okolo bunky.

 

Antioxidanty v strave
Antioxidanty v strave spadajú medzi tri hlavné kategórie: vitamíny, minerály a iné fytozložky. Medzi vitamínmi sú to vitamín A, C a E, z minerálov zinok, mangán, selén a železo, z fytozložiek sú to karotenoidy, polyfenoly a fytoestrogény.

Antioxidanty chránia bunky pred ich poškodením tým, že neutralizujú voľné radikály a menia ich tak na neškodné. Antioxidanty sa v strave nachádzajú prirodzene vo forme špeciálnych vitamínov, minerálov a fytozložiek, ktoré sa nachádzajú v ovocí a zelenine. Antioxidanty sa nachádzajú napríklad v citrusovom ovocí, farebnej zelenine, čaji, strukovinách, červenom víne, syre, mäse a olejnatých rybách.

Hlavných zdrojov antioxidantov v našej strave sú: jablká, strukoviny, čierny čaj, kakao, farebné ovocie a zelenina, cereálie, citrusové ovocie a mliečne výrobky, ryby, zelený čaj, pečeň, rastlinný olej, celozrnné obilniny, pšeničné klíčky, paradajky tofu, špenát, červené víno, cibuľa, orechy a mäso.

Účinky antioxidantov na naše zdravie
Antioxidanty znižujú pravdepodobnosť srdcovo-cievnych chorôb, podporujú imunitu a správne fungovanie hrubého čreva, zlepšujú kvalitu pokožky, znižujú problémy s dýchaním, znižujú škodlivosť fajčenia na organizmus, dokonca bojujú proti niektorým typom rakoviny.

Prečo sú pre nás však antioxidanty užitočné? Najmä preto, že antioxidanty dokážu likvidovať voľné radikály, ktoré poškodzujú bunkové membrány a ohrozujú bielkoviny. Obmedzujú proces oxidácie potravín, ktoré by boli oxidáciou nadmerne poškodené, a teda pre nás menej užitočné, jedná sa napríklad o rastlinné oleje.
Antioxidanty poznáme prirodzené, ktoré sa prirodzene nachádzajú v potravinách a syntetické antioxidanty.
Účinok prirodzených antioxidantov v potravinách či napríklad v koreninách sa však časom a uskladnením znižuje, preto sa do potravín pridáva antioxidant vitamín E či kyselina askorbová.

Najznámejšie antioxidanty:

Vitamín A a karotenoidy - mrkva, tekvica, brokolica, zemiaky, paradajky, kel, zelená fazuľka, žltý melón, broskyne a marhule

Vitamín C – citrusové ovocie, zelená paprika, brokolica, listová zelenina, jahody, paradajky, čierne ríbezle, mango

Vitamín E – oriešky a semiačka, celozrnné výrobky, obilniny, listová zelenina, olivový olej, pečeň

Selén – ryby a morské plody, červené mäso, obilniny, vajcia, kuracie mäso a cesnak

Flavonoidy – čaj, hlavne zelený, citrusy, červené víno, cibuľa, jablká

Polyfenoly – tymián, oregano

Medzi ďalšie odporúčané potraviny sa radia – baklažán, špenát, petržlen, kapusta, karfiol, sójové výrobky, šošovica a ostatné strukoviny, grepy.

Nedostatok antioxidantov v strave sa môže kompenzovať formou výživových doplnkov.

 

V ktorých potravinách nájdete najviac antioxidantov?
 
 SUŠENÉ SLIVKY

* Živiny: vitamíny A, B3 a B6, draslík, železo, vláknina
* Účinok: V množstve antioxidantov neprekonateľne vedú. Okrem toho sú bohatým zdrojom vlákniny, pomáhajú udržiavať pod kontrolou krvný tlak, chránia srdce, podporujú mozgovú činnosť, dodávajú energiu, predchádzajú únave, zlepšujú rast vlasov a prospievajú pleti i očiam.
 
 HROZIENKA
* Živiny: vitamíny skupiny B, draslík, prírodný cukor, vláknina
* Účinok: Pri namáhavej telesnej či duševnej práci vám dodajú energiu rýchlosťou blesku. Sú ideálnou maškrtou, pretože obsahujú ľahko stráviteľné cukry, kopec zdraviu prospešných látok, ničia voľné radikály a podporujú peristaltiku čriev.
 
ČUČORIEDKY   

* Živiny: vitamíny C a E, betakarotén, myrtilín, železo, vláknina
* Účinok: Najdôležitejšou zložkou čučoriedok je myrtilín, teda rastlinné farbivo s antioxidačným účinkom, ktoré chráni pred rakovinou a degeneratívnymi ochoreniami. Modrofialové bobule pôsobia priaznivo aj na hladinu cukru v krvi, regulujú trávenie, zlepšujú mozgovú činnosť.
 
ČERNICE
* Živiny: vitamíny C, E, kyselina listová, mangán, salicyláty, flavonoidy
* Účinok: "Čierne maliny" predchádzajú starnutiu pokožky a srdcovým ochoreniam. Sú bohatým zdrojom salicylátov - aktívnych zložiek, ktoré sa nachádzajú v acylpyríne a pomáhajú bojovať s infekciami. Niektoré štúdie ukázali, že salicyláty majú aj protirakovinové vlastnosti.
 
RUŽIČKOVÝ KEL 
* Živiny: vitamíny A, C, železo, sinigrín
* Účinok: Ružičkový kel je veľmi vhodnou potravinou pri detoxikácii organizmu, pretože zvyšuje hladinu antioxidantu glutatiónu, ktorý pomáha pečeni zbavovať sa jedov. Sinigrín zabíja bunky, ktoré majú sklon stať sa rakovinovými.
 
BRUSNICE 
* Živiny: vitamíny A a C, triesloviny, organické kyseliny, minerálne soli
* Účinok: Pôsobia dezinfekčne pri zápaloch obličiek a ochoreniach močového mechúra i močových ciest. Obsahujú látku, ktorá znemožňuje baktériám uchytiť sa v bunkovej výstelke, čím im bráni množiť sa. Okrem toho bojujú proti rakovine, infarktu a chorobám srdca.
 

JAHODY 
* Živiny: vitamíny B6 a C, betakarotén, mangán, kyselina listová a elagová
* Účinok: jahody sú vynikajúcou zásobárňou vitamínu C (citrón sa môže pred nimi skryť), ktorý je nevyhnutný pri tvorbe kolagénu. Kyselina listová a elagová majú silné antikarcinogénne a protizápalové vlastnosti.
 
ŠPENÁT
* Živiny: vápnik, horčík, zinok, karotenoidy, vitamíny skupiny B, vitamín C
* Účinok: Ak si ho budete servírovať pravidelne, spoľahlivo vás ochráni pred voľnými radikálmi a zaktivuje vaše črevá. 50 g špenátu pokryje dennú dávku horčíka, ktorý posilňuje srdce a cievy, aktivuje látkovú premenu a v súhre s vápnikom predchádza predčasnému rednutiu kostí.
 
MALINY 
* Živiny: vitamín B3 a C, kyselina listová, železo, mangán, flavonoidy, antokyaníny
* Účinok: Vysoký obsah vitamínu C posilňuje imunitu a pomáha predchádzať mnohým neduhom, od srdcových chorôb až po očné problémy. Maliny účinne chránia aj pred baktériami a vírusmi, majú protizápalové vlastnosti a zabraňujú nepriaznivým zmenám v bunkách. Patria k najlepším ovocným zdrojom vlákniny a podporujú trávenie.
 

LUCERNA SIATA 
* Živiny: vitamíny skupiny B, vitamíny A, C a E, vápnik, horčík, fosfor, draslík, kremík, zinok
* Účinok: Lucernové klíčky sú veľmi ľahko stráviteľné a nabité živinami. Každá bunka nášho tela musí denne odolávať približne 12 000 atakom voľných radikálov, najmä vaše oči, pokožka, srdce, nervy, mozog a imunitný systém. Lucerna je vhodná aj pre večne vyčerpaných, pretože odstraňuje duševnú i fyzickú únavu. Okrem toho zabraňuje predčasnému vypadávaniu vlasov.
 

BROKOLICA
* Živiny: vitamíny skupiny B, vitamín C, betakarotén, vápnik, železo, zinok
* Účinok: Okrem toho, že disponuje ochrannými látkami, ktoré pôsobia ako lapače radikálov, sa brokolica preslávila ako vynikajúci spevňovač kostí - dokonca lepší než jogurt. Má silné protirakovinové účinky, chráni pred infekciami a priaznivo vplýva na oči, kožu i nervy.
 
ČERVENÁ REPA 
* Živiny: železo, mangán, draslík, kremík, betakyanín, vláknina
* Účinok: Vynikajúco prečisťuje krv a má protirakovinové vlastnosti. Podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu tým, že napomáha regenerácii bielych krviniek. Charakteristickú tmavočervenú farbu repe dodáva silný antioxidant betakyanín.
 
AVOKÁDO
 
* Živiny: vitamíny skupiny B, vitamíny C a E, karotenoidy, draslík, zinok, luteín
* Účinok: Výborne vyživuje pokožku a pomáha ju udržiavať jemnú a pružnú. Vysoký obsah omega-3 mastných kyselín odďaľuje tvorbu vrások a podporuje činnosť mozgu. Antioxidant luteín sa osvedčil ako prevencia očných a srdcovo-cievnych ťažkostí.
 
GRAPEFRUIT 
* Živiny: vitamín C, betakarotén, kyselina listová, lykopén, draslík, flavonoidy, vláknina
* Účinok: Už polovica grepu na raňajky vám zlepší náladu, oživí imunitný systém a podporí trávenie. Veľké množstvo vlákniny zbaví telo jedovatých látok a zníži hladinu cholesterolu. Pri dlhodobejšom jedení grapefruitov stratíte aj pár nežiaducich kíl.
 
ČERVENÁ PAPRIKA
 
* Živiny: vitamín C a E, betakarotén, vitamíny B1, B2 a niacin, selén, zinok
* Účinok: Neobyčajne vysoké množstvo vitamínu C, A, E robí z papriky obranného špecialistu, ktorý nedá šancu prechladnutiu, nádche ani chrípke. Paprika zároveň bojuje proti všetkým príznakom starnutia, vrátane degenerácie kože, chráni pred problémami s pamäťou a očnými ochoreniami.
 
ČEREŠNE 
* Živiny: vitamín C, draslík, vápnik, horčík, kvercetín, kyselina elagová
* Účinok: Zapamätajte si, že čím tmavšie plody zoženiete, tým väčšiu porciu minerálnych látok dostane vaše telo. Čerešne prečisťujú krv a odvodňujú, vďaka čomu chránia srdce, krvný obeh, pečeň i obličky. Antokyaníny podporujú imunitu, kyselina elagová sa stará o zdravie pleti a vlasov.
 
KIVI
* Živiny: vitamíny B, C, E, luteín, draslík, vláknina
* Účinok: Pomáhajú predchádzať mnohým chorobám spojeným s vyšším vekom, od vysokého krvného tlaku až po nespavosť a vyčerpanosť. Vysoký obsah vlákniny podporuje trávenie a znižuje hladinu cholesterolu.
 
FAZUĽA
* Živiny: kyselina listová, železo, mangán, draslík, bielkoviny, vláknina
* Účinok: Kto by o nej povedal, že je jedným z najdôležitejších zdrojov antioxidantov. Okrem toho je vynikajúcim zdrojom bielkovín, ktoré sa starajú o vyrovnanú hladinu energie a udržiavajú bunky v dobrom stave. 

 

CESNAK       
* Živiny: vitamíny B6 a C, vápnik, síra, s-alylcysteín
* Účinok: Strúčik cesnaku je lepší ako antibiotiká, pretože si bez vedľajších účinkov dokáže poradiť s baktériami a hubami. Popritom upravuje hladinu tukov, cholesterolu a výborne zrieďuje krv, čím znižuje nebezpečenstvo infarktu. Síra asistuje pri tvorbe nových buniek a uchováva mladistvý vzhľad pokožky, vlasov a nechtov. S-alylcysteín zas pôsobí proti
rakovine.
 
 SEZAMOVÉ SEMENÁ 
 * Živiny: vitamíny skupiny B, vitamín E, vápnik, železo, horčík, zinok, omega-6 a omega-9 mastné kyseliny
* Účinok: Napriek tomu, že majú miniatúrne rozmery, stali sa symbolom nesmrteľnosti a starobylosti Indie. Sezam omladzuje, vyhladzuje vrásky, pomáha organizmu vyrovnať sa so stresom, podporuje imunitu, aktivuje činnosť nervov, mozgu a posilňuje srdce i kosti. 
  

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite)

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

 

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA