Dobrá diéta Návod na VHODNÉ STRAVOVANIE počas diéty.

06.04.2016 13:41

Schudnúť v súčasnosti je ďaleko náročnejšie ako v minulosti. Keď chcete schudnúť, určite musíte prehodnotiť svoje doterajšie zaužívané stravovacie návyky, životosprávu a samozrejme uvedomiť si čo jete a čo by ste mali jesť.

Poznanie potrieb vášho tela, ich optimálne uspokojenie spojené s vyrovnanou kalorickou bilanciou je rozhodujúcou podmienkou chudnutia.

Keď máte problémy s nadváhou, nezačnite tak, že začnete len otrocky počítať kalórie či jouly zo skonzumovanej stravy. O priberaní alebo chudnutí nerozhodujú len kalórie. Pri menšej nadváhe často stačí jednoduchá zmena zloženia stravy, aby sa vaša látková premena - metabolizmus a s ňou aj vaša hmotnosť dostali na nižšiu úroveň.

Látková premena – metabolizmus beží spravidla bez účasti vášho vedomia. Niečo zjete a v tele sa to premení na energiu, stavebné látky, alebo odpad. Metabolizmus nás bohužiaľ začína zaujímať až vtedy, keď niečo nie je v poriadku, keď ste pribrali.  Ak si niekto naordinuje nezmyselnú redukčnú diétu, je zle. Telo rýchlo zistí, že nastal nedostatok potravy, prepína sa do maximálne úsporného režimu. Metabolizmus je schopný spomaliť sa až takmer na polovicu normálneho výkonu. Je to obranný reflex na prežitie ľudského organizmu.  

Aby ľudský organizmus mohol správne fungovať bez metabolických zmien, potrebuje zhruba 50 rozličných výživových látok. Bez žiadnej z nich sa nezaobíde, každá má svoju špeciálnu úlohu a až spoločným pôsobením môžu naplno účinkovať tak, že dokážete schudnúť.

K najdôležitejším výživovým látkam (živinám) patria uhľohydráty, tuky a bielkoviny, a k nim sa pripájajú vlákniny, veľká skupina vitamínov a minerálnych látok. 
Diéty s rýchlym chudnutím vedú na začiatku chudnutia hlavne k úbytku vody a svalovej hmoty a k malému úbytku tukového tkaniva.

Jednostranné a drastické diéty dávajú prednosť kvantite (množstvu úbytku kilogramov) pred kvalitou chudnutia.

Rýchle chudnutie je pre organizmus nezdravé, obmedzujúce a je sprevádzané vysokým rizikom opätovného priberania, jojo efektu.  

Psychológia chudnutia a poznanie princípov chudnutia je veľmi dôležitá vec. V prvom rade sa musíte naučiť vnímať potreby svojho tela a následne ich vhodným spôsobom pri chudnutí aj uplatniť.

Uhľohydráty dodávajú telu životne dôležitú energiu, vyberte si ten správny druh.
Uhľohydráty dodávajú rýchlo a optimálne energiu nielen svalom, ale aj nervovému systému. Kto zo strachu z nadváhy šetrí vo svojom jedálnom lístku týmito živinami, nerobí dobre. Vedci zistili, že keď je väčší prísun uhľohydrátov, v mozgu sa vytvára znásobené množstvo sérotonínu, a ten zlepšuje vašu náladu.

Takmer polovica prijímaných kalórií by mala pozostávať z uhľohydrátov, ale len z vhodných druhov.

K uhľohydrátom patrí cukor, škrob a celulóza. Pri chudnutí dávajte prednosť celulóze a škrobu. Nachádzajú sa v obilí, zelenine, strukovinách, zemiakoch a ovocí. Tieto potraviny majú v prirodzenom stave ešte ďalšie prednosti: množstvo vitamínov a minerálnych látok, ktoré dosahujú mimoriadne vhodný pomer vitamínov a minerálnych látok k objemu kalórií. Úplne inak je to s potravinami, ktoré sú výsledkom mnohonásobného spracovania obilnín a cukrovej repy, takže obsahujú veľa cukru a škrobu. Koláče, bagety, sladkosti, čokoláda a limonádové nápoje dodávajú množstvo prázdnych kalórií, bez dostatku živín.
Vláknina čistí črevnú sústavu, zasycuje a znižuje množstvo zjedených kalórií. 
Vlákninu, ktorej veľká časť patrí k uhľohydrátom, telo síce nezužitkuje, ale má veľa dôležitých funkcií. Napučí v čreve, tým vyvolá jeho pohyby, a tak sa stará o pravidelné vyprázdňovanie. To sa napokon prejaví aj na tvare brucha. Vláknina má pozitívny vplyv aj na reguláciu procesu hlad -nasýtenie. Preto treba jesť celozrnné produkty, strukoviny, čerstvú zeleniny a ovocie. Sú bohaté na vlákninu.
Bielkoviny sú základnou zložkou výživy buniek a kladných metabolických zmien. 
Bielkoviny (proteíny) sú dôležitou stavebnou látkou buniek nášho tela a zúčastňujú sa na životne dôležitých procesoch látkovej premeny. Bielkoviny sa nachádzajú v potravinách živočíšneho pôvodu, ako je mäso, ryby, vajíčka, mlieko a mliečne výrobky, ale aj v rastlinnej potrave, ako sú strukoviny a celozrnné obilniny. Telo vie najlepšie využiť také bielkoviny z potravy, ktoré sú najpodobnejšie jeho vlastným bielkovinám. Z tohto pohľadu nie sú ani tak dôležité jednotlivé druhy potravín, ako ich vzájomná kombinácia: zemiaky s mliekom alebo vajcami, obilniny so strukovinami alebo mlieko s obilninami.
Tuk musíte jesť aj pri chudnutí, hoci jeho nadmerná konzumácia vytvára ďalší tuk v tele. 
Tuk je najväčším zdrojom energie zo všetkých výživových látok - asi 9 kilokalórií na 1 gram. To je dostatočný dôvod na to, aby ste touto živinou šetrili, hoci naše telo potrebuje isté množstvo tuku, lebo je stavebným kameňom bunkových stien a hormónov, ako aj nositeľom vitamínov A, B a E. Rastlinné tuky (oleje, margarín) dodávajú telu životne dôležité nenasýtené mastné kyseliny. Ale až 40% kalórií pochádzajúcich z tukov, ktoré sa v priemere dostávajú na náš stôl, je naozaj priveľa. Asi jedna tretina z nich sa musí spáliť. To však nie je jednoduché, lebo tuk je jednak nositeľom chuti a dlhé roky rozmaznával naše chuťové bunky. Nachádza sa  v mnohých potravinách, ako sú syry, salámy a klobásy, omáčky, pečivo, sladkosti a mäso. Čistý tuk sa nachádza v oleji, margaríne, masle alebo bravčovej masti.
Tuk rýchlo vytvára ďalší tuk. No viniť za nadváhu iba tuk by nebolo správne, lebo v tukových zásobárňach sa ukladá každý prebytok kalórií. Ale kto vo svojom jedálnom lístku šetrí tukom, redukuje svoj kalorický príjem omnoho efektívnejšie, ako keby vynechával uhľohydráty a bielkoviny. Okrem toho existuje ešte jeden dôvod, prečo by sa malo používať menej tuku. Potraviny živočíšneho pôvodu bohaté na tuk, obsahujú aj veľa cholesterínu, ktorý negatívne pôsobí na cievy.
Zdravá výživa znamená viacej uhľohydrátov a menej tuku.
Viac ako polovica potrebných kalórií
 by mala byť vo forme uhľohydrátov (50 - 55%), 10 - 15% by mali tvoriť bielkoviny a zvyšok (25 - 30%) by mal byť tuk. Okrem toho treba dbať na to, aby sa na stôl dostalo dostatočné množstvo vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. Nie sú potrebné zložité výpočty, aby ste sa zdravo stravovali. Ak sa budete riadiť nasledujúcimi radami, urobíte veľa pre svoje zdravie, postavu, kondíciu i vzhľad:
Pri každom jedle je vhodné kombinovať dve z týchto potravinových skupín: 
- zemiaky, nelúpanú ryžu, celozrnné cestoviny, strukoviny alebo celozrnný chlieb,
- čerstvú zeleninu a ovocie,
- polotučné mlieko a mliečne výrobky, chudé mäso, chudé ryby,
- orechy, klíčky a semená,
- šaláty, surovú stravu.
Samozrejme platí jesť menej masti v podobe nátierky alebo tuku z mäsa, dávať prednosť rastlinným olejom. A veľa piť, pokiaľ možno nekalorické nápoje, ako sú minerálne vody a voda z vodovou. Dospelý človek by mal denne vypiť 3 až 4 dcl tekutín na 10 kg svojej váhy.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! Po zapojení sa do nášho programu na chudnutie môžete získať jedálne lístky a recepty na chudnutie

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA