Dobrá diéta CHUDNUTIE bez JOJO EFEKTU.

11.10.2017 10:16

Väčšina z populárnych diét je tak chudobná na kalórie, že namiesto rýchleho chudnutia vám naopak spomalia metabolizmus a vy musíte jesť čoraz menej a menej, aby ste chudli aj naďalej. To je často príčina, prečo často už po týždni strácate chuť pokračovať v chudnutí, vzdávate sa novoročného cieľa a opäť začínate jesť ako pred rozhodnutím schudnúť. No keďže sa váš metabolizmus medzitým spomalil, namiesto rýchleho schudnutia, rýchlo priberiete.

Po období bezhlavého hladovania si telo začne vytvárať zásoby energie na horšie časy, náhodou sa mu opäť nedostane dostatočné množstva výživy, a preto ak sa po hladovke nerozhodnete prejsť na zdravú a vyváženú stravu, v organizme sa vám bude ukladať takmer čistý tuk. Svalovú hmotu nahrádza takmer dvakrát toľko tuku, ktorý je hmotnostne ľahší.

Dôsledky jojo efektu ste možno zažili aj vy. Dva mesiace chudnete, trápite sa, stravujete sa veľmi diétne, konzumujete jedlá s malým obsahom tukov a cukrov. Vaše telo vtedy zažíva energetický šok, keďže musí siahnuť do svojich energetických zásob. Spustí akýsi šetrič energie, ktorý má za dôsledok skutočnosť, že organizmu stačí aj menej potravy.

Konečne sa vám podarí schudnúť a vy prestanete s trestaním organizmu diétnym stravovaním. Vaše telo však ešte pár týždňov pracuje v naučenom úspornom režime. Keď začnete jesť o trocha väčšie porcie jedál, tak telo automaticky začne dopĺňať svoje stratené zásoby tuku. Organizmus sa obáva, že znova prídu dni hladovania. A presne tento jednoduchý proces nastáva u väčšiny ľudí. Človek svoj cieľ splnil, schudol 10 kilogramov, diéta už nie je potrebná a skoncuje s ňou. Prestane sa správať prísne diétne a krvopotne zhodené kilá sa na neho opäť prilepia.

Po drastických a mnohých jednostranných diétach takmer so 100%-nou istotou nastupuje zničujúci JOJO EFEKT. Na začiatku zle zvolenej diéty sa telo spolu s tukom zbavuje glykogénu a vody, čo má za dôsledok stratu troch až piatich kilogramov telesnej hmotnosti, potom sa ale postupný úbytok váhy zastaví. Po úvodnom znížení váhy sa zvykne človek vrátiť k svojim pôvodným stravovacím návykom.

Po absolvovaní nevhodných diét na chudnutie si organizmus človeka zvyknutý na jojo efekt dokáže vytvoriť také spaľovacie mechanizmy, ktoré šetria energiu a premieňajú kalórie do tukových zásob omnoho jednoduchšie. Jojo efekt má na svedomí, že sa zhodené kilá veľmi rýchlo vracajú späť, a to aj s niekoľkokilovým prídavkom.

Keď sa chcete viac dozvedieť o niektorých výživových doplnkoch na chudnutie a očistu tela, kliknite TU

Aká sú základné chyby a následky pri chudnutí hladovkou.
Ak hľadáte odpoveď na otázku, ako predísť neželanému jojo efektu, odpoveď sme vám už vlastne povedali. Žiadna drastická diéta nie je správnou cestou na zhodenie zbytočných kilogramov, pretože telo si takéto šoky pamätá a neváha sa pomstiť. Ak naozaj chcete schudnúť, musíte chudnúť a postupovať pomaly. Je pravda, že kilá budú spočiatku ubúdať pomalšie ako pri hadovke, ale myslite na to, že naspäť sa nevrátia, čo je na ceste za chudšou postavou to najdôležitejšie.

Počas diéty radšej zmeňte svoje nevhodné stravovacie návyky, ale postupujte opatrne.
Ak sa chcete vyhnúť neželanému jojo efektu, žiadne jedlo z vášho jedálnička nevylúčte hneď a zaraz. Samozrejme, že stravovacie návyky treba zmeniť, ale postupujte opatrne. Ak ste zvyknutí na denný prísun sladkostí, stanovte si hranicu jednej sladkosti denne. Ostatné prázdne kalórie, ktoré vaše telo nepotrebuje (aj keď to môžete pociťovať inak) nahraďte ovocím a zeleninou. Pomaly znižujte prísun múčnych jedál - obmedzte ich na rozumnú mieru a z čo najväčšej časti nahraďte celozrnnými podobami.

Rovnako nahrádzajte aj iné kalorickejšie potraviny - plnotučné mlieko za nízkotučné, údené syry za prírodné, sladené vody za stopercentné džúsy a minerálky. Do kuchyne si nakúpte výlučne rastlinné oleje a postupne hľadajte tie najchutnejšie zdravšie formy varenia. Hlavne k ničomu nepristupujte radikálne, inak sa veľmi rýchlo môže stať, že svoje prísne pravidlá po chvíli zrušíte.  

Po schudnutí sa snažte udržať zmenenú životosprávu, len táto zmena je zárukou udržania si zníženej váhy.
Vďaka rozumnej úprave vášho stravovania a s výraznou pomocou poctivého cvičenia sa určite dopracujete k úbytku neželaných kilogramov. Nenechajte sa však úspechom zlákať a aj keď prídete na váhovú hranicu, ktoré bola vaším cieľom, nehádžte svoje nové zvyky za hlavu. Ak chcete, aby jojo efekt zostal nadobro zabudnutý, držte sa zdravého stravovania aj naďalej. Spolu s aktívnym spôsobom života si váhu udržíte, prípadne sa zvýši iba minimálne. Je jasné, že na diétnom režime väčšina ľudí nevydrží navždy, preto postupne zvyšujte príjem jedla len pomaličky. Stále si sledujte, ako a z čoho varíte a ideálne pre postavu i vaše zdravie bude, ak čo najviac racionálnych zvykov zachováte.

Ani po schudnutí nezabudnite na rozumnú konzumáciu príloh k jedlám.

Niektoré prílohy sú naozaj nabité kalóriami, ktoré sa snažíme pri diéte obmedziť, no ich úplné vynechanie by sa raz ozvalo vo váš neprospech. Ak by ste totiž ukončili svoju radikálnu diétu bez akýchkoľvek príloh, ich opätovné zaradenie do jedálnička, by vás rýchlo vrátilo k pôvodnej váhe, prípadne aj prihodilo nejaké kilo navyše. Nič netreba preháňať, a preto pri diéte rátajte aj s prílohami. Stačí ich obmedziť, či upraviť a vo vašom chudnutí nebudú prekážať.

Ako si výživovo upraviť zloženie príloh.
Prílohy je potrebné väčšinou obmedziť, preto si na tanier prílohu nakladajte len trikrát do týždňa, a to iba na obed. Počas večere si prílohy úplne odpustite a celkom ich nahraďte zeleninou. Dobre zvážte aj to, čo vlastne tou vašou prílohou je. Ak sa chcete dostať k štíhlejšej postave, uvedomte si, že hranolky, pečené zemiaky či kysnutá knedľa sú tými najtučnejšími prílohami. K rizikovým patrí aj zemiaková kaša, pretože je urobená z takmer rozvarených zemiakov a väčšinou sa do nej pridáva aj maslo.

Ak ste si položili otázku, prečo sú takmer rozvarené zemiaky považované za nevhodné, ide o ich glykemický index. Jeho číslo určuje, ako potravina ovplyvní hladinu krvného cukru a je asi jasné, že čím vyššie číslo, tým nevhodnejšia potravina. Keďže glykemický index potravín sa výrazne zvyšuje práve tepelnou úpravou, varte prílohy do polomäkka. Zemiaky, cestoviny ani zeleninu príliš nerozvárajte.

Aké prílohy je vhodné využívať počas chudnutia i po schudnutí.
To, čo by ste si na tanier mali nakladať, je ryža, celozrnné či špaldové cestoviny a ak chcete zemiaky, tak v neprevarenej podobe. Pri ryži je najvhodnejšia príprava v pare a ak chcete staviť na ešte zdravší štýl, vymeňte bielu ryžu za tmavú či hnedú. Snáď netreba pripomínať, že celozrnné ryžové chlebíky sú celkom nevhodné, pretože obsahujú až trojnásobne viac kilojoulov než bežne varená ryža. Zo zemiakov sú najlepšie nové zemiaky a v prípade cestovín tie celozrnné.

Pri nakladaní jedla na tanier je veľmi šikovným postupom aj zmenšenie naloženej porcie prílohy. Naložte si maximálne 150 gramov prílohy a zvyšok (ak potrebujete) doplňte dusenou či čerstvou zeleninou. Jedlo bude lepšie vyzerať, vy sa viac zasýtite a samozrejme, prijmete podstatne menej kilojoulov.

Vystríhajte sa týchto diétnych pascí chudnutia.

Najťažšie pri diétovaní nie je ani tak rozhodnutie pustiť sa do chudnutia, ako pri ňom vydržať. Existuje totiž mnoho situácií, v ktorých sme schopní zahodiť za hlavu všetky predsavzatia, ktoré ste si na začiatku diéty sľúbili.  

Pestré a lákavé taniere nabudia vaše zmysly.
Naše chuťové bunky sú veľmi úzko prepojené s predstavivosťou, a preto sú veľmi ľahko ovplyvniteľné lákavo naservírovaným jedlom. Vedci v rámci pokusu zistili, že ak naservírovali tie isté obyčajné suché sušienky na farebný tanier, plastový tanier a na obrúsok, po sušienkach na farebnom tanieri sa iba tak zaprášilo. Naša predstavivosť nám totiž našepkáva, že jedlo na pestrom tanieri alebo pri nápaditom prestieraní musí aj výborne chutiť. Preto si počas diétovania nakladajte jedlo na nenápadné malé ošúchané tanieriky a napríklad také víno si nalejte do úzkeho a vysokého pohára. Z nízkych a širokých pohárov totiž vypijeme až o 30 % nápoja viac.

Prílišná farebnosť prostredia povzbudzuje k väčšiemu jedeniu.
Všimli ste si, že fast foody majú svoje logá a interiéry v jasných, pestrých a výrazných farbách? Takéto farby totiž podporujú chuť do jedla a nútia vás objednať si viac jedla, ako by ste za normálnych okolností zjedli. Preto, ak si budete vyberať farbu do vašej kuchyne, myslite na to, že ak ju vymaľujete napríklad na červeno, oranžovo alebo žlto, sťaží vám to situáciu, ak budete chcieť schudnúť. Nevedome si totiž budete v takejto kuchyni naberať na tanier viac jedla. Modrá, krémová alebo zelenkavá bude do vašej kuchyne určite vhodnejšou farbou, ak chcete v diéte vydržať do konca.

Maškrtenie pred televízorom pridáva hlúpe kalórie.
Jedenie pred telkou je rizikové v tom, že keď sa zameriavate na dej filmu, vôbec nevnímate, že už máte dávno plný žalúdok. Štúdie zistili, že až o takmer 300 kalórií viac prijmeme kvôli tomu, že jeme pred televízorom. Na výber máte dve možnosti. Buď si to prísne ustrážite a najete sa pred filmom, alebo si môžete naložiť na malý, nelákavý tanierik zopár kúskov nízkokalorického jedla. Najlepšie bude zopár olív či cherry paradajok.

Oslavy sú často zárukou prejedania.

Vedeli ste, že pri večeraní s priateľmi človek zje v priemere až o 35 % jedla viac ako osamote? V slávnostnej atmosfére sme náchylnejší porušiť svoje predsavzatia, a preto si vyhliadnite osobu, o ktorej viete, že je v jedení disciplinovaná a sadnite si k nej. Pomôže vám to pridržiavať sa jej tempa a vždy nechajte na tanieri malý zvyšok jedla, čím zabránite hostiteľovi, aby vám naložil ďalší chod.

Misa s jedlom na stole vyzýva k jedeniu.
Patríte medzi tých, ktorí počas víkendového obedu nechávajú na stole napríklad zapekaciu misku plnú pečených zemiakov či mäsa? Nuž, idete tým sami proti sebe, lebo zjete až o 50 % viac z obeda, ako ste pôvodne zamýšľali. Je to kvôli tomu, že čím menšiu námahu musíte vynaložiť na to, aby ste si na tanier položili ďalšiu porciu, tým viac toho zjete. Preto pripravené jedlo odložte čo najďalej z dosahu, aby nebolo priamym lákadlom.

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA