Diéty Výživné a chutné RECEPTY na CHUDNUTIE a účinnú DIÉTU.

10.06.2013 06:00

Keď chcete schudnúť zopár kíl pred dovolenkou, tak určite nezačnite s drastickou diétou. Poznáte to, skončí sa jojo efektom. Radšej sa začnite stravovať pravidelne a neprejedajte sa. Ponúkame vám recepty pomocou ktorých si môžete zostaviť výživný jedálny lístok bez prejedania sa a hladovania v priebehu dňa. Takto dokážete bez negatívnych zdravotných dôsledkov schudnúť za mesiac aj 5 kilogramov. Samozrejme sa musíte začať stravovať 5 krát denne. Raňajky, obed a večera by sa mali pre vás stať samozrejmosťou, nezabudnite ani na ovocnú desiatu a na zeleninu na olovrant. Zlepšite si svoj pitný režim,  denne vypite až 4 dcl nesladených tekutín na 10 kg svojej váhy. No a keď k tomu pridáte aj adekvátny pohyb, tak by ste svoj cieľ ešte pred dovolenkou mali dosiahnúť. Nezabudnite však, že nestačí len začať, ale v zmene svojho životného štýlu a stravovania by ste mali aj zotrvať. Zdravý diétny režim by nemal byť jednorázovou akciou, ale trvalou zmenou, ktorá vám pomôže prežiť dovolenku bez priberania. Jedna rada na záver, naučte sa konzumácii jedla aspoň dočasne venovať dostatok času, aby ste zistili aká veľkosť porcie je pre vás postačujúca. Informácia o množstve skonzumovanej stravy sa vám do vášho vedomia dostane až po dvadsiatich minútach. Takže ak jedlo doslova zhltnete, tak až neskoro zistíte, že ste toho zjedli veľa a vaše telo nedokáže spáliť prijaté kalórie.

RCEPTY, z ktorých si môžete vybrať a schudnúť.

Cestoviny s cibuľou a tofu

 Suroviny na 2 porcie:

  • 100 g farebné cestoviny
  • 50 g biele tofu
  • 3 ks cibuľa
  • 1 PL sójová omáčka
  • 1 ČL cesnak sušený
  • pór
  • bazalka

Postup receptu:

  • Zamiešame sójovú omáčku, sušený cesnak a bazalku. Tofu si nakrájame a dáme do marinády. Necháme chvíľu odpočívať. Zatiaľ si uvaríme cestoviny klasickým spôsobom do polomäkka. Cibuľu nakrájame, opražíme na troche oleja, primiešame tofu a pór nakrájaný na kolieska. Opražíme do zlatista asi 5 - 7 minúť. Zmiešame s uvarenými cestovinami.

Cestoviny so zeleninovou omáčkou

Suroviny na 4 porcie:

  • 4 ks menšia cuketa
  • 2 ks baklažán
  • soľ
  • 150 g šampiňóny
  • 1 zväzok petržlenová vňať
  • 1 strúčik cesnak
  • 4 PL olivový olej
  • 2 KL oregano
  • mleté čierne korenie
  • 500 g cestovín
  • 50 g parmezán

Postup receptu:

1.Cuketu a baklažány umyjeme, konce stopiek odkrojíme a zeleninu nakrájame na plátky hrubé asi 1/2 cm. Potom ich posypeme soľou a necháme 20 minút odležať.

2.Šampiňóny očistíme, opláchneme, opatrne ich osušíme papierovou utierkou a nakrájame na tenké plátky. Cuketu a baklažány opláchneme pod tečúcou vodou a tak isto opatrne osušíme.

3.Petržlenovú vňať opláchneme, silnejšie stonky odstránime a zvyšok nasekáme najemno. Cesnak ošúpeme a rozotrieme.

4.Na panvici rozpálime olej, cesnak s petržlenovou vňaťou krátko opražíme a pridáme plátky cukety, baklažánov a pokrájané huby. Zeleninu chvíľu opražíme, potom okoreníme oreganom a čiernym korením a osolíme. Za stáleho miešania ju pomaly varíme na miernom ohni.

5.Cestoviny uvaríme al dente podľa návodu na obale v dostatočnom množstve vriacej osolenej vody. Scedíme a necháme odkvapkať.

6.Zeleninu ešte raz dochutíme a dáme spolu s cestovinou do nahriatej misy. Premiešame a podávame s nastrúhaným parmezánom.

Pálivé špagety

 Suroviny na 2 porcie:

  • 180 g špagety
  • 150 g saláma
  • 1 ks cibuľa
  • 1 ks paradajka
  • 1/2 ks zelená paprika
  • 1/2 ks červená paprika
  • trochu pikantný kečup
  • 1 strúčik cesnak
  • 2 PL olej
  • 2 PL paradajkový pretlak
  • 1 ks sušená čili paprička
  • 1 štipka soľ
  • 1 štipka korenie
  • 1 štipka oregano

Postup receptu:

1.Na oleji osmažíme nakrájanú cibuľku a salámu. Pridáme kúsky paradajky, papriky, kečup a pretlak. Necháme povariť, potom pridáme cesnak, oregano, čili, korenie a soľ.

2.V slanej vode uvaríme špagety, ktoré potom polejeme zmesou.

Cestoviny s cuketou a šampiňónmi

Suroviny:

  • 1 balíček cestoviny
  • 3 ks jarná cibuľka
  • 1 ks cuketa
  • 1 konzerva šampiňóny
  • 1 konzerva lúpané paradajky
  • soľ
  • mletá červená sladká paprika
  • petržlenová vňať
  • 3 strúčiky pretlačený cesnak

Postup receptu:

Cestoviny uvaríme all dente. Dáme speniť jarnú cibuľku, zelenú časť pridáme neskôr. Pridáme mletú červenú papriku a pridáme nakrájanú cuketu, zvyšok jarnej cibuľky, šampiňóny a trošku podusíme, pridáme paradajky, pretlačený cesnak alebo nakrájaný medvedí cesnak. Cuketa musí zmäknúť. Ak to bude príliš suché, podlejte trochou vody. Osoľte, pridajte vňať, môžte aj korenie. Môžete nakoniec zahustiť nízkotučným jogurtom.

Hŕstková polievka

Suroviny na 7 porcií:

  • 2 hrste lúpaná šošovica
  • 2 hrste hrach
  • 2 hrste krúpy
  • 1 ks petržlen
  • 2 ks mrkva
  • 1 ks cibuľa
  • 1 ks cesnak
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • vegeta

Postup receptu:

1. Šošovicu a hrach premyjeme a zalejeme vodou. Dáme uvariť do polomäkka.

2. Petržlen, zemiaky, mrkvu a cesnak nakrájame na malé kúsky.

3. Spolu s celou cibuľou vložíme do polievky.

4. Osolíme (1-2 PL soli) a okoreníme (cca 1KL čierne korenie, 1 KL vegeta). Všetko varíme, pokým bude zelenina a strukoviny mäkké.

5. Vo vedľajšom hrnci, v osolenej vode si uvaríme krúpy. Pridáme do polievky podľa chuti.

Šošovicová zmes so zeleninou
Šošovica je lacný a univerzálny zdroj bielkovín. Nechajte ju na noc vo vode, pridajte cesnak, cibuľu, nechajte variť na miernom ohni asi 15 minút. Medzitým si uduste brokolicu alebo špenát, zahrejte hnedú ryžu, pokvapkajte trochou kari alebo paradajkovou omáčkou a večera je na stole za menej ako 20 minút! Väčšina ľudí obmedzuje šošovicu iba na šošovicovú polievku, ale táto strukovina má dlhý zoznam použitia.

Kuracie ražniči so zeleninou

Suroviny:

  • 500 g kuracie mäso
  • 4 ks zemiaky
  • 2 ks cuketa
  • 2 ks červená cibuľa
  • zelená paprika
  • červená paprika
  • žltá paprika
  • soľ
  • mletá rasca
  • mletá červená paprika
  • mleté čierne korenie
  • majoránka
  • rastlinný olej

Postup receptu:

Kuracie mäso a čerstvé paprikové kúsky nakrájame na tenké štvorce. Mäso ochutíme mletou paprikou, rascou, čiernym korením a majoránkou. Očistené zemiaky, cuketu a cibuľu nakrájame na kolieska, osolíme ich, posypeme mletou rascou, pokvapkáme olejom a necháme pol hodiny odstáť. Potom suroviny napichujeme na drevené špajdle ( alebo kovové ihly ) v striedavom poradí. Ražniči potom preložíme na pomastený alobal, opatrne ho na koncoch uzavrieme a dáme do pekáča. Pečieme približne 30 až 40 minút. Keď zemiaky rozvoniavajú, alobal roztvoríme a na prudšom ohni dopečieme doružova. Podávame so zeleninovým šalátom, prípadne s dressingom podľa chuti.  

Hlivová polievka

Suroviny na 4 porcie:

  • 2 ks mrkva
  • 2 ks zemiaky
  • 1 zväzok petržlenová vňať
  • 1 ks petržlen
  • 1 ks cibuľa
  • 1 liter voda
  • 2 hrste hliva
  • 1 PL olivový olej
  • 1 PL soľ
  • 1 KL vegeta
  • 1 KL čierne korenie

Postup receptu:

1. Cibuľu, mrkvu, petržlen a zemiaky očistíme a nakrájame na malé kúsky. Cibuľku speníme na olivovom oleji, pridáme zvyšnú zeleninu a orestujeme cca 4 minúty. Potom pridáme umytú hlivu a cca 1 minútku orestujeme.

2. Zalejeme to všetko vodou a necháme zovrieť. Až keď polievka zovrie, pridáme petržlenovú vňať, soľ, vegetu a čierne korenie.

3. Varíme na miernom ohni pokiaľ zmäkne zelenina.

Zapekané sójové mäso s paradajkovou omáčkou

Suroviny na 5 porcií:

  • 180 g sójový granulát
  • 1 PL worchesterová omáčka
  • 2 ks cibuľa
  • 2 strúčiky cesnak
  • 1 kocka zeleninový bujón
  • 1 PL mletá červená sladká paprika
  • 1 KL mletá štipľavá červená paprika
  • 2 KL soľ
  • 1 KL mleté čierne korenie

Omáčka:

  • 1 konzerva paradajkový pretlak
  • 1 PL múka
  • 2 ks bobkový list
  • voda

Postup receptu:

1. Do vriacej vody dáme 1 PL worchesterovej omáčky.

2. Vysypeme sójový granulát a varíme 5-10 minút (podľa návodu).

3. Uvarené sójové mäso necháme odkvapkať a vytlačíme z neho prebytočnú šťavu.

4. Medzitým si na oleji opražíme cibuľku.

5. Do misy pridáme sójové mäso, cibuľku, roztlačený cesnak a 1 KL worchesterovej omáčky.

6. Potom okoreníme, osolíme a pridáme vajcia.

7. Celú zmes poriadne premiešame a dáme do formy na pečenie.

8. Pečieme v predhriatej rúre na 200 stupňov približne 25-30 minút.

9. Omáčka: Na oleji speníme 1 PL múky, pridáme červenú papriku a na koniec paradajkový pretlak.

10. Podlejeme vodou (približne 3 dl).

11. Osolíme (kto má rad sladšiu omáčku, tak môže pridať podľa chuti aj cukor) a na koniec pridáme 1 KL masla.

12. Varíme približne 5-7 minút.

13. Upečené sójové mäso vyberieme z rúry a necháme troška vychladnúť.

Cestoviny s paradajkovou omáčkou a oreganom

Suroviny na 3 porcie:

  • 250 g cestoviny
  • 1 ks cibuľa
  • 100 g šampiňóny
  • 1 konzerva konzervované paradajky
  • 1/2 KL oregano
  • štipiek soľ
  • štipiek sušená bazalka
  • 2 PL olej na vyprážanie
  • 70 g strúhaný syr

Postup receptu:

1. Cibuľku nakrájame nadrobno.

2. Na oleji ju opražíme dozlata.

3. Šampiňóny očistíme a nakrájame na plátky. Pridáme k cibuľke a osmažíme.

4. K opraženým hubám pridáme konzervu s paradajkami. Ak sú celé, vareškou ich popučíme na panvici.

5. Necháme prejsť varom. Potom pridáme soľ, oregano a bazalku a odstavíme z ohňa.

6. Medzitým uvaríme cestoviny.

7. Na uvarené cestoviny dáme paradajkovú omáčku. Ozdobíme čerstvou zeleninou. Podľa chuti posypeme syrom.

Špagety s paradajkovou omáčkou

Suroviny na 3 porcie:

  • 250 g špagety
  • 200 g kuracie prsia
  • 5 ks paradajka
  • 1 ks cibuľa
  • 3 strúčiky cesnak
  • 1 PL sušená bazalka
  • trochu mleté čierne korenie
  • štipiek soľ
  • podľa chuti strúhaný syr

Postup receptu:

1. Cibuľu nakrájame a opražíme na oleji, pridáme na kúsky nakrájané mäso. Opražíme zo všetkých strán.

2. Keď je mäso opečené, prilejeme vodu, panvicu prikryjeme a necháme 15 minút dusiť.

3. Paradajky umyjeme a nožom na ich šupke urobíme zárezy. Potom ich dáme nad paru a šupka pôjde ľahko dolu.

4. Paradajky potom nakrájame na drobné kocky a pridáme k mäsu.

5. Osolíme a okoreníme.

6. Prilejeme trochu vody a necháme ešte pár minút podusiť.

7. Pridáme ešte nastrúhaný cesnak a bazalku. Špagety dáme uvariť do osolenej vody a polievame ich omáčkou. Pri podávaní ešte horúce posypeme špagety strúhaným syrom.

Rybacie filé na cesnaku

Suroviny na 4 porcie:

  • 1 kg filety z tresky
  • 3 strúčiky cesnak
  • 2 KL korenie na ryby
  • trochu olej
  • soľ

 Postup receptu:

1. Filety umyjeme a z oboch strán osolíme.

2. Cesnak ošúpeme a nakrájame na tenučké plátky.

3. Do zapekacej misy dáme na dno olej, ryby z oboch strán okoreníme a poukladáme dovnútra. Navrch rýb poukladáme kolieska cesnaku.

4. Dáme zapiecť do rúry na 25 minút. Počas pečenia odlievame prebytočnú šťavu, zvyšnou šťavou polievame povrch rýb.

5. Po upečení z rýb odstránime cesnak, podávame s ryžou.

Hovädzí špíz s kuskusom

Suroviny na 1 porcia:

  • 130 g hovädzia sviečkovica
  • 1/2 ks cibuľa
  • podľa chuti cukina
  • cherry paradajky
  • 60 g kuskus
  • 2 KL olej

 Postup receptu:

  • 1. Kuskus pripravíme podľa návodu.
  • 2. Hovädzie mäso nakrájame na kocôčky.
  • 3. Cukinu nakrájame na hrubšie kolieska a paradajky prekrojíme na polovičky.
  • 4. Vytvoríme špízy, ktoré pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov asi 15-20 minút na papieri na pečenie.
  • 5. Po upečení mierne osolíme, môžeme i trochu okoreniť. Podávame s kuskusom, ktorý sme premiešali s lyžičkou oleja. Hovädzie špízy môžete podávať aj s varenými zemiakmi.

Restované bravčové karé

Suroviny:

  • 1 kg bravčové karé
  • 1 ks cibuľa
  • 150 g hliva ustricová
  • 1 konzerva lečo
  • 2 KL soľ
  • 1 KL mletá červená sladká paprika
  • 1 KL vegeta
  • 1 PL olej
  • 1 strúčik cesnak

Postup receptu:

 1. Bravčové karé vykostíme a nakrájame na malé kúsky.

 2. Na oleji opražíme cibuľku, do ktorej pridáme červenú papriku.

 3. Potom pridáme karé, ktoré restujeme približne 2 minúty. Mäso osolíme, okoreníme a pridáme prelisovaný cesnak. Podlejeme trochou vody a dusíme kým nezmäkne.

 4. Huby tiež opražíme (približne 2 minúty) a pridáme k mäsu.

 5. Na koniec pridáme lečo, ktoré môžeme rozmixovať (vtedy nám lečo krásne zahustí mäso a nepotrebujeme múku, ani smotanu).

 6. Ako prílohu odporúčam ryžu alebo zemiaky.

 

Fazuľové placky

Suroviny na 6 porcií:

  • 3 dl fazuľa
  • 1 ks cibuľa
  • 3 strúčiky cesnak
  • 3 ks vajíčka
  • 2 ČL špaldová múka
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • sóda bikarbóna
  • petržlenová vňať

 Postup receptu:

  • Fazuľu uvaríme v osolenej vode asi dve hodiny. Potom ju zomelieme, pridáme všetky ostatné prísady. Vyprážame na rozpálenom oleji. Chutia s dochuteným jogurtom (cesnak) alebo kečupom a s čajom.

Zelerovo-mrkvové placky

Suroviny na 2 porcie:

  • 2 šálky špaldová múka
  • 1/2 ks zeler
  • 2 ks mrkva
  • 1 ks vajce
  • 2 strúčiky cesnak
  • soľ
  • mleté čierne korenie

 Postup receptu:

1. Zeleninu postrúhame na strúhadle, pridáme vajíčko, cesnak, korenie a múku.

2. Vytvoríme si placky, ktoré poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie (cesto sa nebude lepiť na ruky, ak si ich predtým namáčame vo vode).

3. Pečieme 30 minút pri teplote 180-200 °C.

Zeleninové rizoto so sójovými rezancami

Suroviny na 4 porcie:

  • 80 g sójové rezance
  • 240 g ryža
  • 2 ks cibuľa
  • 5 strúčikov cesnak
  • 150 g stonkový zeler
  • 250 g mix koreňová zelenina
  • 4 PL sójová omáčka
  • 2 PL worchesterová omáčka
  • 1 KL kari
  • 2 KL soľ
  • olivový olej
  • zeleninový bujón

 Postup receptu:

1. Cibuľu nakrájame na tenké pásiky a opražíme na 1 PL olivového oleja (cca 10 min.).  

2. Medzitým dáme variť sójové rezance do 1 L vriacej vody, do ktorej sme pridali 1 celý zeleninový bujón. Rezance varíme 12 min., scedíme a jemne varechou postláčame cez sito, aby prebytočná voda odtiekla.  

3. K osmaženej cibuli pridáme na plátky nakrájaný cesnak.  

4. Po 5 min. pridáme nadrobno nakrájaný zeler.  

5. Zmes premiešame, pridáme sójovú a worchesterovú omáčku, soľ a necháme 5 min. dusiť pod pokrievkou.  

6. Potom k zmesi pridáme surovú ryžu a premiešame.  

7. Zalejeme 600 ml teplej vody, pridáme kari korenie, premiešame a necháme variť pod pokrievkou (znížime teplotu), pokým sa voda neodparí.

8. K uvarenej ryži pridáme sójové rezance a koreňovú zeleninu (zeleninu pridávajte  nakoniec, ak použijete sterilizovanú resp. uvarenú mrkvu a petržlen).  

9. Všetko spolu premiešame a podávame.

Hŕstková polievka

Suroviny na 7 porcií:

  • 2 hrste lúpaná šošovica
  • 2 hrste hrach
  • 2 hrste krúpy
  • 1 ks petržlen
  • 2 ks mrkva
  • 1 ks cibuľa
  • 1 ks cesnak
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • vegeta

 Postup receptu:

1. Šošovicu a hrach 1x premyjeme a zalejeme vodou. Dáme uvariť do polomäkka.

2. Petržlen, zemiaky, mrkvu a cesnak nakrájame na malé kúsky.

3. Spolu s celou cibuľou vložíme do polievky.

4. Osolíme (1-2 PL soli) a okoreníme (cca 1KL čierne korenie, 1 KL vegeta). Všetko varíme, pokým bude zelenina a strukoviny mäkké.

5. Vo vedľajšom hrnci, v osolenej vode si uvaríme krúpy. Pridáme do polievky podľa  chuti.

Šošovicová polievka s tofu

Suroviny na 6 porcií:

  • 150 g červená šošovica
  • 1 ks cibuľa
  • 3 strúčiky cesnak
  • 100 g biele tofu
  • bobkový list, mleté korenie, soľ
  • 1 ks zeleninový bujón
  • citrónová šťava

Postup receptu:

1. Pripravíme si suroviny.

2. Šošovicu uvaríme zvlášť, stačí 15 minút. Vo väčšom hrnci speníme na oleji pokrájanú cibuľu a cesnak, Zalejeme vodou, pridáme soľ, korenie, bobkový. list, bujón a povaríme. Pridáme uvarenú šošovicu.

3. Do vysokej nádoby odoberieme trochu polievky, pridáme pokrájané tofu a rozmixujeme.

4. Vrátime do hrnca a dochutíme šťavou z citróna.

Pečené kura na zemiakoch

Suroviny na 4 porcie:

  • 1 ks kura
  • 1 kg zemiaky
  • mrkva
  • cibuľa
  • petržlen
  • korenie na kura
  • soľ
  • kurací vývar

Postup receptu:

  • Zemiaky očistíme a nakrájame na kolieska, mrkvu, petržlen očistíme a nakrájame na malé prúžky. Cibuľu nakrájame na menšie kúsky. Kura naporciujeme na menšie kúsky osolíme, okoreníme podľa chuti. Do hlbšieho pekáča Dane trochu oleja, pridáme zemiaky, cibuľu, mrkvu, petržlen a dobre premiešame, posolíme. Na vrch dáme kúsky kuraťa. Podlejeme vývarom, prikryjeme alobalom a pečieme asi 60 minút, potom odkryjeme a pečieme pokiaľ kura chytí peknú zlatú farbu.

Zeleninové rizoto

Suroviny na 4 porcie:

  • 1 hrnček ryža
  • maslo
  • mrazená alebo čerstvá zelenina
  • soľ
  • syr
  • mleté čierne korenie

Postup receptu:

  • Uvaríme si hrnček ryže - do hrnca dáme 1 hrnček ryže a 2 hrnčeky vody. Pridáme soľ, prípadne vegetu a varíme do polomäkka. Na masle si osmažíme mrazenú zeleninu - kukuricu, mrkvu, hrášok, zelené fazuľky. Zmiešame s uvarenou ryžou a podľa chuti dokoreníme. Podávame s postrúhaným syrom.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA