Diéty Využite výhody STRUKOVÍN pri chudnutí RECEPTY na šaláty.

07.02.2014 00:21

Zostaviť si jedálny lístok na chudnutie tak, aby ste schudli, vôbec nie je jednoduché. Nemal by byť drastický a ani jednostranný. Mali by ste si vybrať jedlá a potraviny kaloricky primerané a výživné. Takéto parametre spĺňajú strukoviny. Strukoviny sú vynikajúcou potravinou na chudnutie. Fazuľa, sója, hrach a šošovica obsahujú veľké množstvo bielkovín, takže pri chudnutí sú dobrou náhradou za mäso a majú vysokú sýtiacu schopnosť. Strukoviny pomáhajú zlepšiť metabolizmus. Okrem toho obsahujú veľa vlákniny, čím zlepšujú spracovávanie stravy a pomáhajú predchádzať zápche. Nezanedbateľný je aj ich obsah vitamínov, minerálov a stopových prvkov, čím pomáhajú aj pri regenerácii zoslabnutého a diétami vyčerpaného organizmu. Recepty na jedlá zo strukovín môžete využiť nielen ako predjedlo, ale aj ako hlavné jedlo. Večer vám pomôžu predchádzať nočnému vyjedaniu chaldničky, a čo je najdôležiteješie, pomôžu vám schudnúť.

RECEPTY NA JEDLÁ NA CHUDNUTIE ZO STRUKOVÍN.

Pohánkový zimný šalát

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

100 g pohánkových krúp, 100 g šošovice, 5 stredne veľkých cibúľ, 5 karotiek, 100 g kysléých uhoriek, citrón, sójová omáčka, olivový olej, soľ

Postup

Vopred namočenú pohánku a šošovicu spolu uvaríme. Cibule olúpeme, pokrájame na tenké kolieska a na oleji podusíme. Karotky očistíme, vcelku uvaríme "al dente" a pokrájame na tenké plátky. Pridáme nadrobno nakrájané uhorky a všetko spolu premiešame. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou a sójovou omáčkou.

Kukuričný šalát

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

konzerva sterilizovaných kukuričných zŕn (400 g), 3 sterilizované uhorky, 2 väčšie cibule, 2,5 dl bieleho jogurtu, mleté, čierne korenie, soľ

Postup

Scedenú kukuricu premiešame s nadrobno nakrájanou cibuľou a uhorkami. Osolíme, okoreníme a premiešame s jogurtom. Ak chceme mať šalát výdatnejší, namiesto jogurtu použijeme majonézu alebo smotanu.

Kurací šalát s ovsom

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

200 g ovsa, 250 g kuracích pŕs, 200 g paradajok, 2 jablká, 100 g sójovej majonézy, 1 dl smotany na varenie, citrónová šťava, cukor, mleté čierne korenie, soľ, petržlenová vňať

Postup

Prebratý a prepláchnutý ovos zalejeme vodou, osolíme a uvaríme do mäkka. Necháme vychladnúť. Kuracie prsia nakrájame na malé kocky posolíme a na rozpálenom oleji prudko opečieme. Necháme vychladnúť, potom vmiešame do vychladnutého ovsa. Paradajky a jablká olúpeme, zbavíme semenníkov a pokrájame na kocky. Pridáme k ovsu s kuracinou, okoreníme čiernym korením a premiešame. Majonézu rozmiešame so smotanou, dochutíme citrónovou šťavou, cukrom a soľou, nalejeme na ovos, zľahka premiešame a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Necháme vychladiť a podávame.

Fazuľový šalát lahôdkový

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

500 g suchej alebo konzervovanej fazule, 250 g kvasenej kapusty, 250 g sterilizovaného hrášku aj s nálevom, cibuľa, 2 dl majonézy, jemná netučná klobása, plnotučná horčica, bylinkový olej, čili korenie, mleté čierne korenie, soľ

Postup

Vopred namočenú fazuľu uvaríme v osolenej vode so štipkou rasce domäkka. Scedíme a necháme vychladnúť. Konzervovanú len scedíme. Nadrobno nakrájanú kyslú kapustu dáme do misy spolu s posekanou cibuľou a kolieskami uvarenej klobásy, prípadne salámou nakrájanou na rezance. Posolíme, okoreníme, pokvapkáme bylinkovým olejom, pridáme majonézu, horčicu a dobre spolu premiešame Necháme 30 min. v chlade odstáť. Podávame s chlebom alebo pečivom, prípadne aj ako prílohu.

Fazuľový šalát s kôprom

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

suchá alebo konzervovaná biela fazuľa, 100 g kyslých uhoriek, biely jogurt, ochucovadlo (Vegeta ap.) alebo soľ, kôpor

Postup

Vopred namočenú bielu fazuľu uvaríme do mäkka a necháme vychladnúť. Môžeme použiť aj konzervovanú fazuľu; vtedy predchádzajúci krok vynecháme, fazuľu ale scedíme. Pridáme soľ alebo vegetu, posekané kyslé uhorky, jogurt a kôpor. Podávame vychladené a obložené kolieskami (mesiačikmi) paradajok.

Fazuľový šalát s paprikou

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

300 g suchej alebo konzervovanej fazule, paprikové struky v oleji, cibuľa, mleté čierne korenie, citrónová šťava, soľ

Postup

Do uvarenej alebo scesenej konzervovanej fazule pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a papriku nakladanú v oleji pokrájanú na rezance aj s trochou olejového nálevu. Premiešame, dochutíme a necháme vychladiť.

Fazuľový šalát s pórom

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

500 g drobnej fazule, pór, 1 PL oleja, ocot, mleté čierne korenie, soľ, petržlenová vňať

Postup

Prebratú a umytú fazuľu namočíme na noc do studenej vody. Na druhý deň ju uvaríme domäkka. Pór omyjeme, očistíme a pokrájame na tenké kolieska. Zmiešame s uvarenou fazuľou, olejom, ochutíme a ozdobíme petržlenovou vňaťou. Podávame vychladený.

Fazuľový šalát s tofu

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

250 g fazule, 100 – 150 g bieleho tofu, cibuľa, biely jogurt, sójová omáčka, 100 g šampiňónov, olej, ochucovadlo (Vegeta a pod.)

Postup

Fazuľu deň vopred namočíme. Uvaríme ju a prepláchneme. Ak použijeme konzervovanú, len ju scedíme. Pridáme nakrájanú cibuľu, jogurt, olej, ochucovadlo, tofu pokrájané na kocky a marinované v sójovej omáčke Dôkladne premiešame. Môžeme pridať aj opražené šampiňóny. Podľa chuti dochutíme soľou a korením.

Pikantný fazuľový šalát

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

cibuľa, konzerva sterilizovaných kukuričných zŕn, konzerva sterilizovanej fazule, ocot, olej, cesnak, cukor, čili korenie, soľ, hlávkový šalát (prípadne ľadový)

Postup

Nasekaný cesnak zmiešame so soľou, čili, octom, cukrom a olejom. Sterilizovanú kukuricu a fazuľu zlejeme a necháme odkvapkať, vložíme do cesnakového nálevu pridáme natrhaný hlávkový šalát a nakrájanú cibuľu. Všetko dobre premiešame a ochladíme.

Šalát z bielej fazule

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

400 g sterilizovanej bielej fazule, 2 sterilizované uhorky, 2 šalotky, strúčik cesnaku, 4 PL olivového oleja, 2 PL bieleho vínneho octu, 2 PL pikantného kečupu, petržlenová vňať

Postup

Na nálev rozšľaháme olej, ocot a kečup, pridáme pretlačený cesnak, soľ a premiešame. Uhorky nakrájame na drobné kocky, cibuľu na kolieska, vložíme do misy, pridáme scedenú a odkvapkanú sterilizovanú fazuľu, zalejeme nálevom, premiešame a na chladnom mieste necháme 60 min. odležať. Šalát podávame posypaný nasekanou petržlenovou vňaťou.

Šalát z červenej fazule

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

300 g sterilizovanej červenej fazule, 2 struky zelenej papriky, struk červenej papriky, 100 g balkánskeho slaného syra (Feta, Akavi a pod.), 100 g sterilizovaných kukuričných zŕn, 2 cibule, olivový olej, citrón, cukor, mleté biele korenie, soľ

Postup

Umyté a očistené papriky a cibuľu nakrájame na menšie kúsky. Posolíme a necháme aspoň 10 minút odstáť. Potom pridáme scedenú červenú fazuľu, kukuričné zrná a nakrájaný syr Feta. Zalejeme nálevom pripraveným z olivového oleja, cukru, citrónovej šťavy a soli. Dochutíme mletým bielym korením.

Šalát s červenou šošovicou a kozím syrom

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

150 g červenej šošovice, 4 bal. kozieho syra po 100 g, pomaranč, citrón, 5 PL bieleho balzamikového octu, 5 PL oleja, 100 g makadamových orechov, vajce, 1 PL strúhanky, 40 g masla, cukor, mleté čierne korenie, soľ, zväzok rokety, šalát poľník

Postup

Šošovicu varíme vo vode asi 5 min., zlejeme, ochladíme a necháme odkvapkať. Pomaranče a citróny odrhneme v horúcej vode a osušíme. Vytlačíme z nich do misky šťavu a  zmiešame s octom. Postupne primiešavame olej. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, osladíme a pridáme šošovicu. Roketu a poľník prepláchneme a necháme odkvapkať. Z dávky makadamových orechov ¾ odoberieme, posekáme, premiešame so strúhankou, trochou soli a čierneho korenia. Vajce rozšľaháme, kozí syr v ňom omočíme a obalíme v posekaných orechoch. Maslo prepustíme a potom na ňom dozlatista opečieme kozí syr. Listy poľníka a rokety natrháme na sústa a vmiešame ich do šošovice. Pokrm rozdelíme na taniere a na každý pridáme po jednom opečenom syre. Odložene makadamové orechz porozkrajujeme na polovice a pokrm nimi posypeme.

Šalát z naklíčenej šošovice

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

šošovica, 2 stredné cibule, 2 PL olivového oleja, mleté čierne korenie, soľ, petržlenová vňať

Postup

Šošovicu necháme naklíčiť – prebranú šošovicu zalejeme vodou a necháme cez noc stáť. Ráno vodu zlejeme a mokrú šošovicu dáme do misy, občas prepláchneme studenou vodou, aby bola stále vlhká. Keď naklíči, zmiešame ju s nadrobno nasekanou cibuľou, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, pridáme nasekanú petržlenovú vňať a olej. Premiešame a podávame s tmavým chlebom.

Fazuľkový šalát s cizrnovou zálievkou

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

200 g plochých fazuľkových strúčkov, 135 g cizrny (konz.), strúčik cesnaku, červená cibuľa, 2 PL pasty tahini, citrón, 1 PL olivového oleja, struk žltej papriky, mleté čierne korenie, soľ, žerucha

Postup

Fazuľku umyjeme, očistíme  a necháme odkvapkať. Potom nakrájame na väčšie kúsky a v osolenej vode varíme 6 – 8 min. Scedíme, na site prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Cizrnu najemno rozmixujeme s 3 – 5 PL nálevu z konzervy. Olúpaný cesnak prelisujeme do cizrnovej pasty, vmiešame tahin, šťavu z citróna a olivový olej. Okoreníme čiernym korením a osolíme. Omytú papriku rozkrojíme, odstránime semenník a rebrá a pokrájame na rezančeky. Žeruchu prepláchneme, necháme odkvapkať a nadrobno nastriháme nožnicami. Cibuľu olúpeme a prekrojíme napoly a naprieč natenko pokrájame. Fazuľku, papriku a cibuľu rozdelíme do štyroch misiek, prelejeme časťou cizrnovej zálievky a ozdobíme žeruchou. Zvyšok zálievky podávame osobitne (napr. v omáčniku). Zálievku možno urobiť aj tak, že do odkvapkanej cizrny vmiešame cesnak rozotrený so soľou a šalát pokvapkáme citrónovou šťavou a olejom. Podávame s bielym pečivom (banketky, tyčinky z listového cesta a pod.).

Fazuľkový šalát s paradajkami

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

500 g fazuľky, 4 menšie paradajky, 4 vajcia, olej, citrónová šťava, mleté čierne korenie,  soľ

Postup

Vajcia uvaríme natvrdo, ochladíme, olúpeme a nakrájame na kúsky. Fazuľku opláchneme, podľa potreby odstránime vlákna, nakrájame na šikmé dieliky a v osolenej vode uvaríme domäkka. Scedíme, premiešame s olejom, soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou a necháme vychladiť. Potom primiešame nakrájané vajcia a na kolieska nakrájané paradajky.

Zeleninový šalát s cukrovým hráškom

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

150 g strúčkov mladého cukrového hrášku, 4 vajcia, konzerva sterilizovaných kukuričných zŕn, 150 g karotky, 1,5 dl bieleho jogurtu, 2 PL majonézy, ocot, mleté čierne korenie, soľ, pažítka, petržlenová vňať, žerucha

Postup

Mladý cukrový hrášok umyjeme a struky prerežeme napoly. Očistenú karotku nakrájame na tenké plátky a spolu s hráškom povaríme asi 5 min. v osolenej vode. Zlejeme a necháme odkvapkať. Jogurt premiešame s majonézou a octom, osolíme a okoreníme. Umytú pažítku, petržlenovú vňať a žeruchu posekáme a primiešame do šalátu. Vajcia uvaríme natvrdo a olúpeme. Dve posekáme a s hráškom, mrkvou a odkvapkanou sterilizovanou kukuricou zmiešame s majonézovou zálievkou. Ostatné dve vajcia pokrájame a použijeme na ozdobenie.

Špargľový šalát s fazuľou

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

500 g špargle, 150 g konzervovanej červenej fazule, 150 g konzervovaného ananásu, 250 g bieleho jogurtu, 150 g majonézy, mleté čierne korenie, soľ, hlávka šalátu

Postup

Špargľu uvaríme v osolenej vode s maslom a cukrom a nakrájame na menšie kúsky. Sterilizovanú fazuľu z konzervy necháme odkvapkať. Šalát nakrájame na rezance alebo natrháme na kúsky. V mise zmiešame kúsky ananásu, fazuľu, hlávkový šalát, špargľu a prelejeme zálievkou z jogurtu a majonézy dochutenú soľou a korením. Necháme v chlade odležať.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

 NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)
 
Späť

REKLAMNÁ PLOCHA