Diéty Využite VÝHODY SÓJE pri CHUDNUTÍ.

25.01.2014 01:08

Pri CHUDNUTÍ, obnove svalstva a zlepšení metabolizmu vám pomôže SÓJA. Sója obsahuje najviac plnohodnotných bielkovín zo všetkých plodín. Bielkovina zo sóje obsahuje všetky esenciálne (nevyhnutné) aminokyseliny v dostatočnom množstve a výbornom vzájomnom pomere. Svojím zložením sa vyrovná bielkovine z mäsa a vajec, s tým rozdielom, že nemá žiadne ich nevýhody. Bielkoviny sóje sú zároveň ľahko stráviteľné a vstrebávané organizmom.

Sójové bielkoviny sú porovnateľné, pokiaľ ide o ich výživnú hodnotu, s bielkovinami v mäse, a to až do tej miery, že ich môžu úplne nahradiť. Sója predstavuje vysoko výživnú a komplexnú potravinu. Existuje niekoľko odrôd s čiernymi, zelenými alebo červenými bôbmi. Viac ako 2000 rokov predstavuje spolu  s ryžou základnú výživu národov východnej a juhovýchodnej Ázie, kde sa konzumuje veľmi málo mäsa, mlieka a vajec.

Dôvody, prečo je sója vhodná na stravovanie pri chudnutí. 

1. Obsahuje veľmi významné percento bielkovín s vysokou biologickou kvalitou (až 40% z váhy suchých bôbov). Sója obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny.
2. Obsahuje podstatné množstvo tukov (až 20%), tvorených hlavne polonenasýtenými mastnými kyselinami. Medzi nimi sa vyskytuje aj kyselina linolová, esenciálna mastná kyselina, ktorá plní dôležité funkcie v organizme.
3. Obsahuje lecitín (2%), veľmi dôležitý pre činnosť nervového systému, pôsobí na znižovanie  cholesterolu v krvi a podieľa sa na mnohých ďalších funkciách.

Sójou v strave predchádzate rakovine.

Zistilo sa, že každodennou konzumáciou sóje a jej derivátov môžeme účinne znížiť riziko takmer všetkých druhov rakoviny ale hlavne prsníkov, prostaty a hrubého čreva. Japonskí vedci zistili, že ľudia denne konzumujúci tanier polievky so sójou, mali o tretinu nižšie riziko vzniku rakoviny žalúdka, ako tí, ktorí ju nekonzumovali vôbec.

Sója znižuje cholesterol, ochraňuje srdce a cievy.

Pravidelná konzumácia sóje priam zázračne znižuje celkovú hladinu cholesterolu v krvi. Sója a výrobky z nej neobsahujú žiadny cholesterol a sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú jeho hladinu v tele. U ľudí s vysokou hladinou cholesterolu podmienenú nesprávnym stravovaním sa po výraznom obmedzení živočíšnych výrobkov (mäsa, mlieka, vajec) upravila koncentrácia cholesterolu na normálnu.

Ešte donedávna sa verilo, že proces hrubnutia ciev - artérioskleróza - sa nedá zvrátiť. Avšak najnovšie výskumy zistili, že vplyvom účinku sóje sú mäkšie a širšie a výrazne sa zlepšuje prúdenie sa krvi v koronárnych i mozgových cievach. Pokusmi sa zistilo, že izoflavóny v sóji ochraňujú pred trombózou (vznikom krvnej zrazeniny) v cievach, ktorá najčastejšie vedie k infarktu, či mozgovej mŕtvici.

Sója je účinnou prevenciou proti osteoporóze, ktorá je najčastejšie zapríčinená vysokým príjmom živočíšnych bielkovín, ktoré spôsobujú nadmerné vylučovanie vápnika močom.

Použitie produktov zo sóje pri chudnutí.

produkt

popis

Použitie

Sójové výhonky

Krehké výhonky sójových bôbov.

Surové v šalátoch a múčnikoch.

Sójová múka

Vzniká zomletím sójových bôbov.

Vhodná na prípravu pečiva, cestovín, zákuskov. Umožňuje vynechať používanie vajec a neobsahuje cholesterol

Sójové mlieko

Pripravuje sa z bôbov, namáčaných vo vode, potom zomletých, uvarených a prefiltrovaných.

Môže nahradiť kravské mlieko a navyše má výhodu, že neobsahuje živočíšne tuky ani cholesterol, je bohaté na esenciálne kysliny, zvlášť linolovú. Obsahuje viac železa, vitamínu B1 a niacínu ako kravské mlieko. Má nižší obsah vápnika.

Sójový olej

Stolový olej s vysokou kvalitou a neutrálnou chuťou. Obsahuje až 61% polynenasýtených mastných kyselín.

Vhodný do šalátov, pečiva a na prípravu pokrmov vôbec.

Tofu

Ide o sójový syr, pripravuje sa pridaním zrážadla do sójového mlieka (napr. citrónu). Potom sa niekoľko dní  lisuje, až získa polotuhú konzistenciu.

Nahrádza sa ním tvaroh, má neutrálnu chuť, čo je výhodné pri príprave mnohých pokrmov.

Sójové mäso

Obsahuje iba bôby alebo bôby s obilnou múkou a orechmi.

Ako náhrada za mäso, má všetky prednosti mäsa, avšak nie jeho zápory.

 

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

 NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)
 
Späť

REKLAMNÁ PLOCHA