Diéty VYHNITE sa týmto DIÉTAM, nedajte sa ovplyvniť zaručenými radami o chudnutí.

31.12.2013 11:09

Vybrať si diétu, či spôsob chudnutia, pomocou ktorého dokáže schudnúť bez jojo efektu nie je jednoduché. Dajte si pozor na diéty, ktoré bývajú uverejnené v rôznych médiách a sú predstavované vždy len z tej lepšej stránky. Každý rok je v ponuke niekoľko nových zaručených diét. Niektoré vyzerajú doslova ako malý zázrak: schudnete toľko a toľko kíl a za taký a taký čas a často dokonca bez najmenšieho obmedzovania sa. A práve takéto diéty sú pre úspešnosť chudnutia najnebezpečnejšie. Uvedieme štyri typy diét, akým by ste sa mali určite vyhnúť.

Vylučovacia diéta. 
Úplne vylučuje určitú kategóriu potravín. Všetky návody, ako schudnúť pomocou jedálneho lístka „bez tuku“ či „bez bielkovín“ sú nebezpečné. Nevyvážená strava vedie k zdravotným problémom. Spoľahlivá diéta povoľuje jesť všetky kategórie potravín, ale v správnom pomere a množstve. Všeobecne platí, že zeleninu a ovocie môžete jesť neobmedzene, po nich nasledujú výrobky z celozrnnej múky a cereálie, ďalej ryby, chudé mäso, vajcia a mliečne výrobky. Dobrá diéta na minimum zredukuje len živočíšne tuky cukry naraz, napríklad rôzne zákusky a keksíky.

Rýchla diéta. 
Schudnete dve kilá a viac za týždeň. Toto sú veľmi reštriktívne diéty, ktoré sa stopercentne končia jojo efektom. Dajú sa vydržať týždeň-dva, ale spôsobujú frustráciu, ktorú skôr či neskôr budete musieť uspokojiť. Čím rýchlejšie schudnete, tým rýchlejšie podľahnete túžbe po zakázanom. Po skončení tvrdého režimu si všetko vynahradíte a rýchlo naberiete späť nielen tie stratené kilá, ale ešte jedno-dve navyše.

Drastická diéta. 
Nesmiete prijať viac ako 1200 kalórií denne. Také malé množstvo kalórií nepokryje vašu dennú energetickú potrebu a telo nebude môcť správne fungovať. Hrozí vám podvýživa a s ňou spojené problémy.

Tukožrútska diéta. 
Univerzálny spaľovač tukov neexistuje. Nijaká potravina nie je sama osebe schopná vyvolať v organizme spaľovanie tuku. To dokáže len dobrý telocvik.

Dobrá diéta. 
Existuje vôbec? Odborníci na výživu vám povedia, že áno. Ale nejde o redukčnú diétu, skôr o správne stravovacie návyky. Zabezpečia vášmu telu vyváženú stravu v množstve, ktoré neprekročí jeho skutočné potreby. Mali by ste podľa nich jedávať celý život. Ak máte nadváhu, vytvorením zdravých návykov sa jej zbavíte. Síce pomaly, ale natrvalo. Potom si budete môcť dovoliť občasné vybočenie, napr. v podobe hranolkov.
Redukčný program umožňuje zbaviť sa niekoľkých kilogramov v pomerne krátkom čase, no nikdy nemôže dobre fungovať, pretože po jeho skončení sa vrátite k svojim pôvodným zvykom a nadváha sa vráti. Neraz aj s prírastkom. K peknej postave vedie iba jediná správna cesta, osvojiť si princípy racionálneho stravovania a venovať sa športu.

Pri chudnutí sa vystríhajte týchto zásadných stravovacích nezmyslov. 

Bio-potraviny sú liekom na všetko

Omyl! Sú len zárukou toho, že boli vypestované bez umelých hnojív a chemických postrekov a dobytok sa pásol v prírode. Biopárok alebo biočipsy sú však rovnako tučné ako tie priemyslové.

Pri diéte sú údeniny neprípustné

Omyl! Šunku si pokojne dajte, vyhnite sa iba párkom a lacným či trvanlivým salámam.

Po ovocí sa nepije

Omyl! Niektoré ovocie môžete spláchnuť dúškom vody bez obáv. Neodporúča sa piť po kôstkovom ovocí, zvlášť po čerešniach.

Po zemiakoch sa priberá

Omyl! Objem sacharidov v zemiakoch je oveľa menší, než aký sa nachádza v ryži, cestovinách alebo knedlíkoch.

Olivový olej je najzdravší

Omyl! Kvalitný repkový olej má dokonca ešte viac dôležitých omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Ďalšie miesta obsadzujú sójový, ľanový olej či olej z vlašských orechov

Pri diéte používajte umelé sladidlá

Omyl! Sú síce bez kalórií, ale pozor! Toto sladidlo podporuje chuť na sladké.

Tuky sú nezdravé

Omyl! Tuky nahrádzajú podstatnú časť celkovej energetickej potreby organizmu. Malé množstvo rastlinných tukov je prospešné.

Hladovať znamená chudnúť

Omyl! Ak držíte hladovku, organizmus okamžite prepína na úsporný režim, čo znamená, že to málo, čo zjete, si telo začne ukladať do tukových zásob. Zúsporňujete si metabolizmus. 

Ovocie, zelenina, obilniny sú vždy zdravé

Omyl! Ak sa budete stravovať len týmto, môže vás nadúvať. Strava zložená len z obilnín vedie k podvýžive.

Po vypití veľa čaju, kávy a džúsu nemôžem mať v tele nedostatok tekutín

Omyl! Čierny čaj - rovnako ako aj zelený a káva obsahuje kofeín, ktorý organizmus odvodňuje. Stopercentné džúsy obsahujú vlákninu, ktorá na seba viaže tekutiny.

Orechy sú zdravé a vhodné pri diéte

Omyl! Desať dekagramov orieškov má približne 2- až 3- tisíc kilojoulov, čo je polovica odporúčaného denného príjmu pri chudnutí.

Zakázaným potravinám sa vyhýbajte

Omyl! Diéta nesmie byť obdobím mučenia. Občas môžete zhrešiť. Ak máte nezvládnuteľnú chuť na čokoládu, malý kúsok si s pokojným svedomím doprajte.

Keď potrebujem schudnúť, musím vymeniť tuky za sacharidy

Omyl! Tento prístup nefunguje. Aj keď je potravina označená ako bez tuku, napriek tomu môže obsahovať veľké množstvo kalórií.

Light zmrzlinu môžeme jesť každý deň

Omyl! Zmrzlina je síce vodová a bez tuku, ale zase môže byť sladká alebo presladená. Pri diéte si ju dajte občas, za odmenu.

Jesť vnútornosti je nezdravé

Omyl! Sú zdrojom niektorých vitamínov (A) a minerálnych látok (železa).

Tmavé pečivo je vždy celozrnné

Omyl! Môže byť len prifarbované pražením jačmeňa alebo raže. Všímajte si zloženie. Múka, ktorej je v chlebe najviac, musí byť na prvom mieste.

Stopercentné a neprisladzované džúsy patria k zdravej výžive

Omyl! Džúsy síce obsahujú vlákninu, čo je ich plus, ale aj veľa ovocného cukru, a to už nie veľmi dobré. Liter znamená 2 000 kJ. Radšej ho rieďte v pomere 1 : 1.

Po polievkach sa priberá

Omyl! Záleží na tom, aké polievky jete. Gulášová alebo držková sa pod vyššiu hmotnosť podpíšu, ale číre vývary nie.

Po tabletkách sa chudne

Omyl! Nedajte na tlak výrobcov a nečakajte od tabletiek zázraky. Ak chcete, aby vám zabrali, musíte sa pričiniť aj sami.

Pred jedlom sa nemá piť, pretože voda zaplní žalúdok

Omyl! V žalúdku sa nachádza žalúdočná kyselina, ktorá jedlo rozkladá. Keby ste ju chceli zriediť, museli by ste vypiť niekoľko litrov.

Na chudnutie sú najlepšie dia výrobky

Omyl! Takto označené výrobky sú určené diabetikom. Sú síce sladené umelými sladidlami, ale tuku je v diačokoláde rovnaké množstvo, ako v normálnej.

Minerálky prospievajú zdraviu

Omyl! Dospelý človek by ideálne nemal vypiť viac ako pol litra denne.

Alkohol spaľuje tuky

Omyl! Alkohol, naopak, zvyšuje chuť do jedla.

Jedno veľké jedlo denne stačí

Omyl! Ak sa žalúdok zaplní len raz za deň, trávi jedlo dlho a človek sa cíti unavený. Menšie porcie znamenajú pre tráviacu sústavu menšiu námahu.

Dojedať po deťoch sa môže

Omyl! Škodíte sami sebe. Dojedaním výrazne zvýšite svoj kalorický príjem.

Prísna diéta = dobrá diéta

Omyl! Diéty majú neblahý dosah na stravovacie návyky. Zvyšujú túžbu po jedle.

Na raňajky stačí hrnček kávy

Omyl! Hlavnú časť celodenného jedla by ste mali zjesť počas rána, dopoludnia a skorého odpoludnia.

Lyžička sem, lyžička tam

Omyl! Väčšinou si ani neuvedomujete, koľko kalórií denne prijímate. Jedna lyžička šalátového dressingu navyše pridá 75 až 100 kalórií, lyžička masla navyše až 102 kalórií.

Kvôli dobrému vývaru sa musí mäso dať do studenej vody a pomaly variť

Omyl! Pri laboratórnych testoch sa nič také nepotvrdilo. Jediný rozdiel je v tom, že vývar z mäsa vloženého do vriacej vody je zakalenejší.

Rýchle opečené mäso je vo vnútri šťavnatejšie

Omyl! Iba sa viac vysuší vonkajšia vrstva mäsa, s prostriedkom to ani nepohne.

Vodu solíme, až keď zovrie. Ak ju osolíme na začiatku, bude trvať dlhšie, než sa začne variť

Omyl! Soľ var nespomaľuje.

Kurča vo fast foode je predsa light

Omyl! Nenechajte sa zmiasť. Vo fast foode môže grilované kurča alebo šalát obsahovať viac kalórií než hamburger.

Kečup škodí

Omyl! Koncentrácia farbív nespôsobí viac škody než jablko.

Vajcia zvyšujú cholesterol

Omyl! Zdravému človeku ani jedno vajce denne neuškodí. Výrazne by ho zvyšovali vtedy, ak by ste vajcia konzumovali nadmerne.

Mlieko zahlieňuje

Omyl! Dodnes neexistuje klinická štúdia, ktorá by tento argument potvrdila.

V špenáte je veľa železa

Omyl! Najslávnejší z potravinových mýtov. Švajčiarsky výskumník Gustav von Bunge meral sušený špenát, čo podstatne skreslilo výsledok. Táto zelenina sa skladá z 90 percent vody, a tak správny údaj pre špenát je 3,5 miligramu železa na 100 gramov. Dokonca čokoláda ho obsahuje viac (6,7 miligramu železa na 100 gramov).

Čerstvé mlieko je zdravšie než škatuľové

Omyl! Rozdiel v počte živín by mal byť minimálny, pretože v škatuli bolo len krátko zahriate.

Ovocná príchuť je z ovocia

Omyl! Citrónový čaj nie je to isté, čo čaj s príchuťou citróna. Kým prvý je vyrobený zo skutočných citrónov, druhý je len ochutený. Rovnako je to aj napríklad so zmrzlinou, cukríkmi...

 Pri diéte používam umelé sladidlá

Omyl! Sú síce bez kalórií, ale pozor! Toto sladidlo podporuje chuť na sladké.

Mikrovlnná rúra zničí viac živín než varenie

Omyl! Žiarenie z mikrovlnnej rúry privádza molekuly (predovšetkým vody) v potravinách k treniu. To vedie k rýchlemu a rovnomernému zahrievaniu, ktoré živiny, naopak, chráni.

Jedlá z húb sa nesmú prihrievať

Omyl! Nemali by sa uchovávať pri izbovej teplote a potom ohrievať. Ak ich však dáte do chladničky maximálne na 24 hodín, potom ich môžete ohrievať a zjesť.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

 NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)
 
Späť

REKLAMNÁ PLOCHA