Diéty VLČÍ HLAD je dôsledkom zlého stravovania, ako mu zabrániť aby ste schudli.

07.10.2013 15:38

VLČÍ HLAD sa u nejedného z nás dostavuje hlavne vo večerných hodinách. Je takmer isté, že ho budete denne pociťovať, keď sa budete snažiť schudnúť pomocou drastickej diéty na chudnutie. Vlčí hlad sa u vás môže dostaviť aj v prípade, keď sa pravidelne prepchávate sladkosťami a tučnými jedlami. Takže nesmiete začať chudnúť 4 kg za týždeň. Dôsledok takéhoto chudnutia je neustále sa opakujúci vlčí hlad, že by ste zjedli aj klince. No a ak máte poruke chladničku, zrazu je po diéte a vy sa prejet do ešte vyššej nadváhy.

Aké sú príčiny vlčieho hladu a ako mu predísť.

Psychické príčiny vlčieho hladu.

  • Ak človek prežíva silné, predovšetkým negatívne emócie – smútok, strach, úzkosť, hnev, to všetko vyvoláva individuálnu potrebu jesť určité potraviny, ktoré uvoľňujú vnútorné napätie.
  • Najčastejšie je to sladké, alkohol alebo čokoľvek, čoho je veľa a upokojuje.
  • Taktiež nedostatok sebavedomia negatívne ovplyvňuje naše stravovacie návyky. To, že doslova prehltneme niekoľko koláčov, hovorí skôr o našej beznádeji, že aj tak nemá zmysel diétovať, lebo sa nám schudnúť nepodarí, ako o naozajstnom fyzickom hlade. 

Hormonálne príčiny vlčieho hladu

  • Je známe, že za pocit hladu je zodpovedný hormón grelín, ktorý je prázdnym žalúdkom uvoľňovaný do krvného obehu, aby sa dostal až do mozgu a vyvolal pocit hladu.
  • Bohužiaľ, vyplavuje sa nielen vtedy, keď je žalúdok prázdny, ale aj vtedy, ak priveľmi maškrtíte, niečo vám prirodzene chutí a vy potom tomu neodoláte.
  • Zároveň vám klesá hladina hormónu leptín, ktorý vyvoláva pocit sýtosti.
  • K takémuto hormonálnemu javu dochádza hlavne vtedy, ak ste málo spali, alebo ste spali prerušovane, nekvalitne. Preto pre zdravú funkciu hormónov je dôležité vytvoriť si návyk na kvalitný a pravidelný 7-8 hodinový spánok.

Metabolické príčiny vlčieho hladu - hypoglykémia

  • Mnohí diétujúci sa rozhodnú výrazne obmedziť svoju stravu, resp. pri chudnutí si zvolia štrukturálne jednostrannú stravu, chudobnú na živiny, jedia nevhodné potraviny. Za celý deň skonzumujú len 2 jablká s nízkokalorickým jogurtom a večer sa dostavia doslova kolapsové stavy.
  • Takýmto prístupom k stravovaniu vám cukor v krvi klesne natoľko, že potom musíte doslova vyžrať celú chladničku.
  • Telu chýbajú uhľohydráty, ktoré nás zásobujú energiou. Keď chcete predísť takýmto stavom, musíte jesť pravidelne, nie vo veľkých porciách, a hlavne vhodné a  kvalitné potraviny, ktoré budú počas celého dňa zásobovať váš organizmus potrebnými živinami.

Poruchy činnosti štítnej žľazy - hormonálne poruchy
Problémy hladu môžu často súvisieť s činnosťou štítnej žľazy, preto je nevyhnutné navštíviť odborníka – endokrinológa, ktorý vám nastaví na liečbu.

Bulímia - príčina vlčieho hladu
Ak trpíte poruchou príjmu potravy – bulímiou, ktorá býva príčinou nezvládnuteľného pocitu hladu, neodkladne navštívte odborníka, najlepšie v kombinácii psychológa a psychiatra, lebo tu už pomôže iba odborná psychoterapia skĺbená s farmakologickou liečbou.

Bez vhodných raňajok sa budete v priebehu dňa prežierať a hladovať.

  • Neustále počúvame o tom, že raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa a nemali by sme ich podceňovať alebo vynechávať. Z čoho by však toto dôležité jedlo malo pozostávať, aby bolo skutočne zdravé a výživovo hodnotné?
  • Na raňajky by ste si mali dopriať mliečny výrobok, proteíny - bielkoviny, ovocie, zeleninu a obilniny. K jedlám, ktoré je vhodné skonzumovať na raňajky, patrí mlieko, nízkotučný syr alebo jogurty, ďalej vajcia, strukoviny, z ovocia to môžu byť pomaranče (citrusové plody), alebo bobuľové ovocie. Zo zeleniny je vhodné konzumovať brokolicu, mrkvu alebo zeler. Z obilnín toasty, tortilly a cereálie.
  • Správne raňajky by mali organizmu dodať bielkoviny, karbohydráty a malé množstvo tuku, spolu s troma až piatimi gramami vlákniny. Raňajky však nemožno zostavovať rovnako pre každého. Pri ich výbere musíte brať na zreteľ nielen svoj vek a zdravotný stav, ale rozhoduje aj pohlavie a fyzická záťaž v priebehu dňa.
  • Raňajky vám na začiatku dňa dodajú energiu, a pomôžu vám počas dňa jesť menej kalorické jedlá. Zároveň, ak sú vyvážené, mali by ste nimi predísť vlčiemu hladu v čase pred obedom.
  • Niektorí sa mylne nazdávajú, že raňajky nie sú také dôležité, ako ostatné jedlá dňa. Čiastočne za to môže fakt, že žijeme rýchlejšie a na pravidelnú stravu si v zhone nevieme vyčleniť dostatok času. Ak ráno zhltnete jedlo nízkej výživovej hodnoty, alebo nebudete raňajkovať vôbec, už pred obedom na vás padne únava, dostaví sa výrazný hlad. Zásoba energie v tele vám začne klesať okolo jedenástej a telo si bude automaticky pýtať viac sacharidov a tukov. Neblahým dôsledkom bude obed, počas ktorého zhltnete čokoľvek kalorické bez rozmyslu.
  • Raňajkovať by sme mali aj vtedy, ak ráno necítite hlad. Raňajky sú štart do nového dňa a rozhodujú o tom, aký bude úspešný pre vašu postavu. Ak sa nenajete, organizmus ide celé doobedie na rezervy, šetrí energiu a spomaľuje sa váš metabolizmus. To má za následok rýchlejšie priberanie, a v mnohých prípadoch aj večerné prepchávanie sa.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA