Diéty Rady ako NAKUPOVAŤ POTRAVINY pred VIANOCAMI, aby ste NEPRIBRALI.

15.12.2013 02:06

Vianoce sa blížia a už o pár dní začne aj nákupná horúčka. O tom, či na začiatku nového roka nebudete musieť začať chudnúť, rozhodne koniec tohto roka. Chudnutie ale aj priberanie závisia od toho, čo a ako budete jesť počas sviatkov. Najlepšie by bolo zostaviť si výživovo vhodný a kaloricko úmerný sviatočný jedálny lístok. Keď máte chladničku plnú tučných potravín (klobásy, šunka, salámy, pašteky, slanina,...) a na sviatočnom stole množstvo sladkostí a slaných pochutín, tak ich chuti ťažko odoláte a len veľmi ťažko si udržíte váhu. Chudnutiu a umiernenému sviatočnému stravovaniu predchádza už správny nákup potravín. Obchodné regále budú plné rôznych akciových lákadiel, ktoré v sebe skrývajú obrovské množstvo kalórií. Výber potravín v obchode je však vaším prvým krokom k zdravej strave, preto by ste mu mali venovať zvýšenú pozornosť.

Nasledujúce rady na vianočnú nákupnú stratégiu by vám mali pomôcť urobiť vašu návštevu obchodu s potravinami čo najúčelnejšou.

Nenakupujte s prázdnym žalúdkom
Obchody sú plné aj nezdravých potravín – čokolády,sušienky, cukrovinky atď. Je takmer nemožné im odolať s prázdnym žalúdkom, ktorý túži po okamžitej energii. Je lepšie sa pred nákupom najesť a nakupovať rozvážne.

Vianočný nákup si vopred naplánujte

Či už ide o nákup vianočných dobrôt na stôl alebo o výber samotných darčekov, pripravte si podrobný zoznam už doma. Nielenže si vyberiete zdravšie potraviny, navyše si ušetrite množstvo času. Zdĺhavým premýšľaním sa totiž nákupy často menia v nočnú moru a vy nakúpite aj to čo nepotrebujete.

Výber ovocia a zeleniny je dôležitý.
Vyberajte si čerstvé ovocie a zeleninu, aj keď to pre vás nie je práve najvýhodnejšie. Čerstvé ovocie a zelenina obsahujú viac živín ako mrazené alebo konzervované. Zvlášť konzervované ovocie obsahuje veľké množstvo cukru a soli. Pri výbere siahnite radšej po malých a mladších plodoch, pretože sú zvyčajne chutnejšie a majú vyššiu koncentráciu živín. A čím je zelenina tmavšia, tým je výživnejšia (mrkva, listová zelenina). Dajte si pozor na prezreté ovocie, má ďaleko viacej kalórií.

Dajte si pozor na dobu spotreby potravín.

Pri nákupe potravín myslite na to , že majú iba určitú dobu do ktorej ich musíte skonzumovať. Preto ani pred Vianocami nekupujte také množstvo, ktoré nezjete. Vyberajte si taký tovar, ktorý je čo najčerstvejší a vydrží vám čo najdlhšie. V regáloch obchodov ho niektorí predajcovia umiestňujú dozadu, tak aby kupujúci najskôr kúpil to čo je staršie a oni ho nemuseli vyhodiť.

Výber chleba, cestovín a ryže rozhoduje o množstve kalórií, ktoré zjete.
Najdôležitejšie je ich kúpiť v čo najmenej rafinovanej podobe. Celozrnný chlieb, cestoviny z tvrdej pšenice a hnedú ryžu uprednostňujeme pred ich rafinovanými variantmi. Neexistuje žiadny nutričný rozdiel medzi čerstvými alebo vysušenými cestovinami. Čerstvé cestoviny sa rýchlejšie uvaria, ale sú drahšie.

Kupujte si radšej celú hydinu

Dnešné ceny kuracieho mäsa, ktoré obchodníci predávajú rozdelené na jednotlivé časti, sú nezanedbateľné. Preto sa stále oplatí kúpiť kurča vcelku a doma si oddeliť prsia, stehná, krídla či trupy.

Výber mäsa, hydiny a rýb by vám mal dodať sýtiace bielkoviny. 
Najzdravšou voľbou je ryba. Tučné ryby, ako makrely, lososy a pstruhy obsahujú tuky, ktoré sú významné pre naše zdravie, najmä pre prevenciu srdcových chorôb. Vyhýbajte sa hotovým rybacím výrobkom, pretože sú obalené v ceste alebo strúhanke a po úprave obsahujú viac tuku ako čerstvé ryby.
Hydina obsahuje relatívne málo tuku, pokiaľ jej pred varením odstránime kožu. Ak predsa kupujete červené mäso, vyberte si chudé kúsky, z ktorých je už tuk odstránený. Divina je jediný druh červeného mäsa, ktoré je skutočne relatívne bez tuku.

Dajte si pozor na to, kde je tovar umiestnený

Najvýhodnejšie a najlacnejšie výrobky sa väčšinou nachádzajú v spodných regáloch. Ráta sa s tým, že kto už sa len rád zohýna. Tie, ktoré sú oveľa drahšie sa zásadne umiestňujú vo výške očí nakupujúceho na pravom boku regálu, čo tiež nie je náhodné. Rovnako ako pri čítaní, aj pri nakupovaní naše oči blúdia zľava doprava a to, čo je na konci regálu, končí aj najčastejšie v košíku.  

Porozmýšľajte nad lákadlami dva v jednom.

Medzi najnovšie triky patrí predávanie produktov dva v jednom, napríklad mäso s korením, víno s cestovinami, či káva s hrnčekom. Možno je to praktické, ale často predražené a pre kupujúceho nevýhodné. Niekedy viac nie je aj naozaj viac. Pri väčších baleniach nie vždy je isté, že dostanete viac tovaru za menej peňazí. Preto je dôležité skontrolovať, či veľké balenie je ozaj výhodnejšie a či naozaj potrebujete väčšie množstvo nejakého tovaru.

Výber mliečnych výrobkov ovplyvňuje množstvo kalórií.
Odtučnené mlieko je najzdravší druh mlieka, pretože neobsahuje takmer žiadny tuk. Polotučné mlieko môže byť tiež zdravou voľbou oproti plnotučnému mlieku, pretože obsahuje približne o polovicu menej tukov.
Syry sú buď vyzreté – tvrdé (čedar, ementál, plesňový syr a parmezán), alebo nevyzreté – mäkké (tvaroh, smotana, mozzarela). Uprednostňujeme nevyzreté syry, pretože v porovnaní s vyzretými väčšinou obsahujú menej tuku a cholesterolu.
Prírodné, nesladené jogurty so živými kultúrami sú najzdravšie. Ovocné jogurty zvyčajne obsahujú veľké množstvo cukru alebo umelých sladidiel, ako aspartám a stužovače.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA