Diéty Pri chudnutí dodržiavajte PRAVIDLÁ CHUDNUTIA.
27.05.2014 17:13Keď chcete schudnúť musíte pravidelne jesť polystyrénové chlebíky - chyba.
Polystyrén je polystyrénom nielen pre príbuzný tvar, ale tiež preto, že je takmer bez chuti. O tom sú aspoň presvedčení odporcovia tohto pečiva, ktorí ho považujú za čisto účelový prostriedok na chudnutie. Vďaka neustále sa rozširujúcej škále príchutí majú od chuti skutočného polystyrénu určite ďaleko. Niektoré druhy predstavujú zdravú alternatívu raňajok či olovrantu. Avšak ak chcete chudnúť, s polystyrénovými chlebíkom opatrne.
Plusy polystyrénových chlebíkov
Výhodou polystyrénových chlebíkov je, že sú nesmierne šetrné k tráveniu. Pravdaže, len pokiaľ je reč o suchých druhoch bez tučných jogurtových či čokoládových poliev. K najobľúbenejším prísadám chlebíkov patrí ryža, kukurica, zemiaky, pohánka, sója. Chlebíky sú často slané, preto sa k nim výborne hodí syrová či zeleninová obloha. Dobre však chutia aj na sladko. S jogurtom či ovocím zvýšia telu denný príjem vlákniny, minerálov a stopových prvkov. Naproti klasickému chlebu majú väčší objem pri menšej hmotnosti, čo uvítajú najmä ľudia, ktorí potrebujú často jesť. Pretože takéto pečivo neobsahuje lepok, môžu si ho dovoliť jesť aj celiatici, pre ktorých je obyčajný chlieb v strave tabu.
Mínusy polystyrénových chlebíkov
Chlebíky sú ľahké na trávenie, ale to neznamená, že by ste mali na posedenie zlikvidovať celé jedno balenie! Kukurica, aj ryža majú pomerne vysoký glykemický index, takže keď ich zjete schuti, môže dôjsť k výkyvom hladiny krvného cukru a neskôr k vlčiemu hladu. Ani počet kalórií nie je nezanedbateľný. Stogramové balenie obsahuje približne 1300 až 1600 kilojoulov. Číslo sa mení v závislosti od prísad a spôsobu spracovania. Keď máte chuť na zdravú maškrtu, ale čisté chlebíky nezjete, ochuťte si ich radšej doma, napríklad nízkokalorickým džemom. Priemyselne dochutené druhy obsahujú zbytočné prídavné sacharidy, takže je to sladkosť ako každá iná. Výnimkou sú organické chlebíky s ovocnou polevou bez prídavku cukru a konzervačných látok. Nevýhodou je však ich vyššia cena.
Keď chcete schudnúť nesmiete večerať - veľká chyba chudnutia.
Určite poznáte ľudí, ktorí tvrdia, že schudli desať kíl len tým, že nevečerajú po piatej. Ak ale nemáte pevné nervy a výdrž a nechodíte spať o ôsmej večer, potom radšej podobné nezmysly neskúšajte. Najmä ak o sebe viete, že rýchlo vyhladnete. Práve hlad spôsobí, že o siedmej budete nervóznejší, o ôsmej začnete pokukávať po všetkom kalorickom a o pol desiatej skončíte pri lupienkoch a troch krajcoch chleba s taveným syrom. Aj pri chudnutí si dajte sýtu večeru. Mala by však byť ľahšia, aby ju telo rýchlejšie spálilo a vy ste dobre spali, a nemala by byť presýtená tukmi.
Čo by ste mali večerať. Možností je veľa, napríklad vám dobre spraví zeleninový šalát so syrom, šunkové rolky s paprikou, cuketové alebo baklažánové cestoviny, nízkotučný syr s dvoma krajcami čierneho chleba a vareným vajíčkom, ryba, kuracie prsia s bylinkami. Skúste vynechať kombinácie mäsa a príloh a namiesto zemiakového pyré si k rybe doprajte čerstvú alebo na pare upravenú zeleninu. Organizmus sa s ňou vyrovná ľahšie, než keby ste si dali poriadnu porciu hranolkov. Aj nočné nájazdy na chladničku môžu byť dôsledkom ignorovania večere!
Keď chcete schudnúť nemusíte cvičiť – bez cvičenia budete mať pomalšie spaľovanie podkožných tukových zásob
Cvičenie podstatne zrýchľuje spaľovanie podkožných tukových zásob - to je pravda, ktorú ale mnohí chudnúci, ale pohodlnejší často neberú na vedomie. Veď načo cvičiť, keď výrazne obmedzíte prísun stravy, hladujete a spočiatku aj chudnete. Pravdaže, ak budete dlhodobo držať obmedzujúcu diétu a nevzdáte sa po troch - štyroch dňoch, potom sa naozaj dostaví efekt. Ale miesto tuku pôjdu neskôr preč aj svaly. Aký je konečný výsledok? Mľandravé stehná, ochabnuté brucho, padnutý zadok – a to zrejme nie je predstava, ktorá by vás motivovala. Tri - štyri razy do týždňa sa venujte pohybu a postava bude nielen štíhlejšia, ale aj pevnejšia. Zvládnite to – ak sa už vyberiete za športom, iste si ho obľúbite. Nie je totiž najťažšie cvičiť, ale prekonať sa a začať.
Keď chcete schudnúť musíte sa vyhnúť jojo efektu - nezabudnite na to.
Nepúšťajte sa do diét typu päť kíl dole za jeden týždeň. Funguje to s dovetkom sedem kíl hore za druhý týždeň. Čím rýchlejšie výsledky diétny program sľubuje, tým rýchlejšie odznejú a vy budete tam, kde predtým, ak nie ešte váhovo vyššie. Preto opatrne s nárazovými diétami. Neodporúčame Vám zaťažovať telo diétou častejšie ako štyrikrát do roka. Buďte k sebe prísni, ale nie bezohľadní.
Keď chcete schudnúť, škrtom v jedálničku sa nevyhnete. Ale nesmú byť radikálne. Ak sa zo dňa na deň rozlúčite s čokoládou, chlebom aj večerami po šiestej, takýto šok vám metabolizmus nenapraví. Príde prvý problém, či stresová situácia v práci a vynahradíte si zameškané aj s úrokmi. Zo starých zvykov ustupujte postupne – od plnotučného mlieka sa prepracujte k nízkotučnému, údený syr vymeňte za cottage, biely chlieb za celozrnný a podobne... Snažte sa nedeliť potraviny na dobré a zlé. Sme si istí, že všetky tieto rady dobre poznáte. Ostáva teda to ťažšie – stotožniť sa s nimi. Vytýčte si cieľovú váhu, reálny odhad času, za aký sa k nej plánujete dostať a prostriedky, akými sa prepracujete k vysnívanej postavičke. Nezabudnite, že chudnúť viac ako kilo za týždeň sa Vám vráti presláveným jojo efektom a kolobeh Vášho chudnutia sa opäť začne.
Pri chudnutí nemôžete jesť sladkosti – môžete ich jesť ale s mierou.
Neznamená to ale, že ich môžete jesť neobmedzene a všetky. Zákusky so sladkou plnkou si doprajte len výnimočne, pri snahe o redukciu hmotnosti sú nevhodné. V lete vám aj tak viac budú chutiť ľahšie ovocné krémy, vodové zmrzliny a jogurtové mrazené krémy. Skúste si odvyknúť od chrumkania čokoládových tyčiniek a spravte zo sladkosti skôr odmenu. Funguje to pri deťoch, prečo by to nemalo zabrať u vás?
Keď chcete schudnúť nemôžete jesť zavárané ovocie - pozor na presladené kalorické zaváraniny
Chuti ovocných džemov, marmelád či lekvárov odolá len málokto. Potom by ste mali vedieť, že popri ovocí je v nich druhou hlavnou ingredienciou cukor, takže ide o značne kalorickú pochúťku. Našťastie, na trhu je dosť „light“ alternatív, ktoré nielen chutia, ale zanechajú vašu postavu nedotknutú. Stačí si vedieť vybrať. Zaváraniny z obchodu ponúkajú bohatý výber. Máloktorá žena má čas, chuť a energiu prplať sa s domácim zaváraním, takže poháre s naloženým ovocím v špajzy často pochádzajú z obchodnej siete. V takomto prípade ste odkázaní jedine na čítanie výrobných etikiet, ak chcete mať istotu o pôvode toho, čo si natierate na pečivo. Pozor! Ak na obale nenájdete ani zmienku o cukre, neznamená to ešte, že tam žiadny nie je. Výrobca ho môže nahradiť fruktózou, glukózou, hroznovým alebo jablčným cukrom, ktoré majú podobné energetické vlastnosti. Pri zaváraninách s umelými sladidlami je cukor nahrádzaný nízkokalorickými náhradami. Hoci takéto stravovanie je menej kalorické, aj tak to netreba preháňať. Nadbytok umelých sladidiel môže spôsobiť tráviace ťažkosti alebo viesť k vlčiemu hladu. Dia džemy mávajú na obaloch informáciu, že neobsahujú žiaden cukor. Opäť ale treba čítať pozornejšie, pretože reč je len o pridanom cukre. Netreba zabúdať, že ovocie samo o sebe má prírodného cukru v sebe dosť. Drahšou, ale k tráveniu šetrnejšou náhradou bežných džemov sú ich bio varianty, ktoré zoženiete v špecializovaných predajniach s výživou. Musia mať ochrannú nálepku, ktorá vám zaručí, že pochádzajú z ekologického poľnohospodárstva a z princípu obsahujú minimum prídavných látok. Koľko ovocia je v džeme, koľko v marmeláde a koľko v lekvári? V bežnom džeme musí byť minimálne 35 g ovocia na 100 výrobku. Výnimkou sú niektoré špecifické druhy ovocia ako napríklad čierne ríbezle, šípky či granátové jablká, kde je podiel o niečo menší. Marmeláda sa na rozdiel od džemu vyrába výhradne z citrusových plodov, ktorých množstvo nesmie byť nižšie ako 20 g ovocia na 100g. Lekváry, najčastejšie vyrábané z jabĺk, hrušiek či sliviek, majú o poznanie hladšiu konzistenciu a celkom sa zaobídu aj bez cukru. Chystáte sa zavárať doma? Ak to chcete skúsiť bez cukru, môžete k ovociu do každého pohára pridať malé množstvo soli. Aj keď to znie zvláštne, práve soľ dokáže zvýrazniť prirodzenú sladkosť ovocia.
Ako by ste mali postupovať po schudnutí
Keď chudnete, myslíte na vytýčený cieľ. Keď ho dosiahnete, nasleduje otázka: Čo ďalej, ako si udržať zníženú váhu? Pripravte sa, že až teraz pôjde do tuhého. Aby ste kilečká nenabrali naspäť, určite sa nezbavujte zdravých stravovacích návykov, ktoré ste počas správneho chudnutia nadobudli. Kalorický príjem zvyšujte pomaly, deň po dni, podobne ako skladbu jedál. Ani váhu neodkladajte. Neurotické každodenné váženie vás nikam neposunie, ale aspoň raz do týždňa je dobré mať prehľad o tom, či sa vaše snaženie uberá tým správnym smerom. Riziko po diéte predstavujú predovšetkým záťažové situácie. Nezabúdajte, že telo je sčasti oslabené nízkym príjmom kalórií. Skôr vás to bude zvádzať obaliť si nervy cukrom alebo tukom. Preto skúste namiesto rozmaznania jazyka rozmaznať celé telo – nie však sladkosťou. Doprajte si masáž, saunu, bahenné zábaly a podobné lahôdky, čo dopomôžu zbaviť sa jedov z Vášho tela. A samozrejme nezabúdajte na pravidelný pohyb.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)
———
Späť