Diéty POTRAVINY a JEDLÁ, ktoré majú VEĽA KALÓRIÍ.

22.11.2013 09:45

Chudnutie a každá diéta je spojené so znížením množstva zjedených kalórií a teda aj konzumácie obľúbených tučných kalorických jedál. Nie je to jednoduché hlavne u ľudí často sa stravujúcich v stánkoch rýchleho občerstveniaExistuje však celý rad ďalších jedál a potravín, ktoré vám výrazne sťažia, ba dokonca znemožia schudnúť. A čo je ešte nepríjemnejšie, zhoršia váš zdravotný stav. Počas dňa sa pravidelne stretávate s ponukou šalátov, celozrnných tyčiniek bez tuku a ďalších lákadiel. Avšak nie vždy majú aj nízky počet kalórií.  
Na ktoré tzv. zdravé jedlá a pochutiny si dajte pri chudnutí pozor. 

Ponuka ako multi celozrnné produkty, sedem druhov obilnín, to všetko môže byť zdravé, ale aj v skutočnosti obsahovať veľa kalórií. Mnoho chlebov označovaných ako viaczrnné sú zvyčajne vyrobené z rafinovaných obilnín, takže vám neprinesú dostatočný nutričný prínos celého zrna. 

Ako zistíte, že ide o zdravú alebo nezdravú potravinu? Pozorne si prečítajte nutričné informácie. Ak je prvá v zozname zložiek múka, ide o rafinovaný typ zvyčajne bielej pšeničnej múky, ktorá vám nedodá 100%-nú kvalitu celozrnného pečiva.

Šaláty. 
Nepočítajte s tým, že všetko, čo má v ponuke slovo "šalát", musí byť aj zdravé. Pripravené šaláty z tuniaka, kuracie šaláty, šaláty s krevetami sú často len skryté tuky a kalórie z dôvodu vysokého obsahu majonézy. Aj keď veľa záleží na veľkosti dávky a prísad, taký tuniakový sendvič môže obsahovať až 700 kalórií a 40 gramov tuku!

Energetické tyčinky.
Energetické tyčinky sú ideálne pred náročným tréningom. Pozor však. Mnoho tyčiniek je naplnených sirupom s vysokým obsahom fruktózy, kukuricou, pridaným cukrom a tepny upchávajúcimi nasýtenými tukmi. Navyše, niektoré tyčinky môžu obsahovať viac ako 350 kalórií. Je dobrý nápad nadopovať sa zmesou vysoko kvalitných sacharidov a bielkovín pred dlhším tréningom alebo výletom, ale nie do kancelárie, kde celý deň iba sedíte.

Smoothies.
Väčšina z nich sa skladá hlavne z ovocia a nízkotučného mlieka. Ide však o iný problém, o nepomerne veľkú porciu, ktorú si zvykneme pripravovať, alebo nám ju v baroch servírujú v obrovských sklenených pohároch.

Mnohé smoothies sa podávajú v kombinácii s prídavkom cukru, zmrzliny alebo šumienok, čo znamená, že majú vysoko kalorický obsah. Niektoré koktaily môžu obsahovať až 500 kalórií. Smoothies môže byť skvelý spôsob, ako začať deň, nedávajte si ho ale večer pri posedení. Tie vypité kalórie už nespálite a všetko sa vám uloží do tuku.

Potraviny s označením "bez tuku".
Bez tuku neznamená bez kalórií. Len preto, že potraviny neobsahujú žiadny tuk, nemusí ísť o produkty zdravej výživy. Samozrejme, existuje veľa zdravého jedla bez tuku (väčšina ovocia a zeleniny), ale vždy si skontrolujte nutričné označenie pri nákupe balených potravín. Namiesto tuku môžu obsahovať viac sacharidov, sodíka, menej vlákniny a vitamínov.

Rýchle občerstvenie.

Aj pridané tuky z rýchleho občerstvenia spôsobujú tlak na stenách tepien, čo býva hlavným rizikom infarktu. Už dnes majú dve tretiny všetkých tínedžerov aspoň jeden rizikový faktor pre srdcové ochorenie v dôsledku zlej výživy a obezity, vysokej hladiny cholesterolu a nedostatku pohybu.
Nadbytok soli v jedlách rýchleho občerstvenia. 
Vysoká hladina soli je bežná v jedlách z rýchleho občerstvenia. Ani jedno jedlo nemá optimálne hodnoty, ktoré sa odporúčajú ako denný limit pre príjem soli, ktorý je od 1500 mg do 2300 mg. Mnoho z ich typických potravín ako hranolky a hamburgery, obsahujú soľ a konzervačné látky, ktoré majú negatívny vplyv na zdravie a sú v obrovskom množstve.
Vyprážané jedlá rýchleho občerstvenia.

Veľa z ponuky rýchleho občerstvenia je vyprážané jedlo, plné nasýtených tukov a cholesterolu. Rýchle občerstvenie práve prispieva k vysokej hladine cholesterolu v našej krvi. Táto zmena hladín cholesterolu výrazne zvyšuje riziko pre rad zdravotných problémov, ako je srdcový infarkt alebo zlyhanie srdca. Dokonca aj šaláty v reštauráciách s rýchlym občerstvením môžu mať vysokú hladinu tuku kvôli syrom a kúskom slaniny.

Presládzané jedlá rýchleho občerstvenia. 
Potraviny rýchleho občerstvenia obsahujú aj vysoké hladiny cukru. Cukor sa pridáva do mnohých druhov rýchleho občerstvenia, aby posilnil chute a spokojnosť zákazníka. Vysoké hladiny cukru v potravinách môžu viesť k poškodeniu celkového zdravotného stavu, spôsobujú obezitu a prispievajú k rozvoju ochorenia, ako je diabetes a mŕtvica.
Veľké porcie rýchleho občerstvenia.
Väčšina fastfood položiek má vysokú kalorickú úroveň aj preto, že ide o veľké porcie. Niektoré jedlá obsahujú viac kalórií na jednu porciu, než to, čo je povolené v zdravom stravovaní za deň.
Výber zdravých potravín
Tvorba a výber zdravých potravín vám môže doslova predĺžiť život a pridať vám na dlhovekosti. Rýchle občerstvenie sme tým teda nemysleli. Prispieva totiž k riziku mnohých degeneratívnych ochorení a život naopak skracuje. Domáce varené jedlo je oveľa zdravšie ako rýchle občerstvenie. Ak chcete pracovať na svojom zdravom tele, obmedzte príjem „rýchlej stravy“ na minimum. A žiadne výhovorky, že nestíhate robiť doma desiaty a obedy. Pred vlastným zdravím a postavou neutečiete.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA