Diéty Pomôžeme vám VYBRAŤ dobrú DIÉTU na CHUDNUTIE, dajte si pozor na OPAKOVANÉ CHYBY.

08.08.2013 10:19

Hľadáte dobrú, účinnú diétu na chudnutie? Už ste konečne zistili, že NULOVÁ DIÉTA - HLADOVKA, MLIEČNA DIÉTA, RYŽOVÁ DIÉTA, SACHARIDOVÁ DIÉTA či ďalšie jednostranné alebo drastické diéty prinášajú len krátkodobý výsledok a následné sklamanie z návratu úporne zhodených kíl? Ak áno, tak ste urobili prvý správny krok k úspešnému chudnutiu. Keď chcete schudnúť, tak v prvom rade si prehodniťťte, prečo máte nadváhu. Asi zistíte, že sa nepravidelne stravujete, počas dňa často preferujete rýchle občerstvenie pred zdravším jedlom, že vynechávate raňajky, že počas dňa často pociťujete hlad a zaháňate ho sladkosťami, že často jete priveľa tučných potravín, že vypijete minimum tekutín a únavu zaháňate kávou, že vaše pohybové aktivity spočívajú na ceste k a z auta, že trikrát do roka skúsite nejakú rýchlu diétu a skončíte s ňou už po týždni. Ak ste sa tu našli, tak pri takýchto chybách sa vám určite nepodarí schudnúť. Ľudský organizmus vám chyby vo vašom stravovacom režime odplatí ďalším priberaním až do štádia obezity. Za pár rôčkov vám stukovatejú aj vaše orgány, výrazne sa zníži ich funkčnosť a budú vám hroziť nebezpečné zdravotné problémy. MALI BY STE SA VYHNÚŤ ZÁKLADNÝM CHYBÁM, ak chcete schudnúť navždy a bez jojo efektu. Takže ako na to. 

Niektoré CHYBY, ktorých by ste sa mali vyvarovať pri výbere DIÉTY na CHUDNUTIE.

Keď chcem schudnúť vôbec nemôžem jesť sladkosti.

  • Toto určite nie je celá pravda.
  • Neznamená to ale, že ich môžete jesť nekontrolovane a všetky.
  • Zákusky s krémom si doprajte len výnimočne, pri snahe o redukciu hmotnosti sú nevhodné. V lete vám aj tak viac budú chutiť ľahšie ovocné krémy, sorbety, vodové zmrzliny a jogurtové mrazené krémy.
  • Skúste si odvyknúť od chrumkania čokoládových tyčiniek a spravte zo sladkosti skôr odmenu. Funguje to pri deťoch, prečo by to nemalo zabrať u vás?

Keď chcem schudnúť nemôžem večerať, môžem jesť len do 17 hodiny.

  • Možno aj vy poznáte ľudí, ktorí tvrdia, že schudli desať kíl len tým, že nevečerajú po piatej. Ak ale nemáte pevné nervy a výdrž a nechodíte spať o ôsmej večer, potom radšej podobné nezmysly neskúšajte.
  • Práve hlad spôsobí, že o siedmej budete nervóznejší, o ôsmej začnete poškuľovať po všetkom kalorickom a o pol desiatej skočíte pri lupienkoch a troch krajcoch chleba s taveným syrom.
  • Pri chudnutí si môžete dopriať sýtu večeru. Mala by však byť ľahšia, aby ju telo rýchlejšie spálilo a vy ste dobre spali, a nemala by byť presýtená tukmi.
  • Čo večerať. Možností je veľa, napríklad vám dobre spraví zeleninový šalát so syrom, šunkové rolky s paprikou, cuketové alebo baklažánové cestoviny, nízkotučný syr s dvoma krajcami čierneho chleba a vareným vajíčkom, ryba, kuracie prsia s bylinkami.
  • Skúste vynechať kombinácie mäsa a príloh a namiesto milovaného zemiakového pyré si k rybe doprajte čerstvú alebo v pare upravenú zeleninu. Organizmus sa s ňou vyrovná ľahšie, než keby ste si dali poriadnu porciu hranolčekov.
  • Nočné nájazdy na chladničku sú často dôsledkom ignorovania večere, pozor na ne!

Keď chcem schudnúť nemusím cvičiť., stačí málo jesť.

  • Cvičenie a aktívny pohyb podstatne zlepšuje spaľovanie podkožných tukových zásob - to je pravda pravdúca, ktorú ale my z radov pohodlnejších často neberieme na vedomie. Veď načo cvičiť, keď tak dobre diétujeme a jeme menej. Výsledky sa musia dostaviť aj bez fyzickej driny.
  • Pravdaže, ak budete dlhodobo držať diétu, teda nevzdáte sa po štyroch dňoch, potom sa naozaj dostaví efekt chudnutia spojený so zníženou váhou.
  • Ale miesto tuku začnete zhadzovať aj svaly. Výsledok? Mľandravé stehná, ochabnuté brucho, padnutý zadok – a to zrejme nie je predstava, ktorá by vás motivovala.
  • Tri - štyri razy do týždňa zaradeného pohybu, cvičenia a postava vaša bude nielen štíhlejšia, ale aj pevnejšia. Zvládnite to – ak sa už vyberiete za športom, iste si ho obľúbite. Nie je totiž najťažšie cvičiť, ale prekonať sa a začať.  

Keď chcem schudnúť nemôžem jesť zavárané ovocie.

  • Chuti ovocných džemov, marmelád či lekvárov hlavne na raňajky odolá len málokto. Potom by ste mali vedieť, že popri ovocí je v nich druhou hlavnou prísadou cukor, takže ide o značne kalorickú pochúťku.
  • Našťastie, na trhu je dosť ľahších náhrad, ktoré nielen chutia, ale zanechajú vaše krivky nedotknuté. Stačí si vedieť vybrať.
  • Zaváraniny z obchodu ponúkajú bohatý výber. Nie každá žena má čas, chuť a energiu „babrať“ sa s domácim zaváraním, takže poháre s naloženým ovocím v špajze často pochádzajú zo supermarketu, nie z vlastnej výroby. V takom prípade ste odkázaní jedine na čítanie výrobných etikiet, ak chcete mať istotu o pôvode toho, čo si natierate na pečivo.
  • Ak na etikete nenájdete ani poznámku o cukre, neznamená to ešte, že tam žiadny nie je. Výrobca ho môže nahradiť fruktózou, glukózou, hroznovým alebo jablčným cukrom, ktoré majú podobné energetické vlastnosti.
  • Pri zaváraninách s umelými sladidlami je cukor nahrádzaný nízkokalorickými náhradami. Hoci takéto hodovanie je neporovnateľne „ľahšie“, aj tak to netreba preháňať. Nadbytok umelých sladidiel môže spôsobiť tráviace ťažkosti alebo viesť k vlčiemu hladu. Dia džemy mávajú na obaloch informáciu, že neobsahujú žiaden cukor. Opäť ale treba čítať pozornejšie, pretože reč je len o pridanom cukre.
  • Netreba zabúdať, že ovocie samo o sebe má prírodného cukru v sebe dosť.
  • Drahšou, ale k tráveniu šetrnejšou náhradou bežných džemov sú ich bio varianty, ktoré zoženiete v špecializovaných predajniach s výživou. Musia mať ochrannú nálepku, ktorá vám zaručí, že pochádzajú z ekologického poľnohospodárstva a z princípu obsahujú minimum prídavných látok. 
  • Koľko ovocia je v džeme, koľko v marmeláde a koľko v lekvári? Pokiaľ ide o priemyselne spracované výrobky, označenie podlieha všeobecne platným predpisom. V bežnom džeme musí byť minimálne 35 g ovocia na 100 g výrobku a ak nájdete na obale slovíčko „extra“, pridajte si k množstvu ovocného podielu ďalších 10 gramov. Výnimkou sú niektoré špecifické druhy ovocia ako napríklad čierne ríbezle, šípky či granátové jablká, kde je podiel o niečo menší. 
  • Marmeláda sa na rozdiel od džemu vyrába výhradne z citrusových plodov, ktorých množstvo nesmie byť nižšie ako 20 g ovocia na 100g.
  • Lekváre, najčastejšie vyrábané z jabĺk, hrušiek či sliviek, majú o poznanie hladšiu konzistenciu a zaobídu sa aj celkom bez cukru.
  • Chystáte sa zavárať doma? Ak to chcete skúsiť bez cukru, môžete k ovociu do každého pohára pridať malé množstvo soli. Aj keď to znie zvláštne, práve soľ dokáže zvýrazniť prirodzenú sladkosť ovocia.

Keď chcem schudnúť musím začať jesť polystyrénové chlebíky.

  • Polystyrén je polystyrénom nielen pre príbuzný tvar, ale tiež preto, že je takmer bez chuti. O tom sú aspoň presvedčení odporcovia tohto pečiva, ktorí ho považujú za čisto účelový prostriedok na chudnutie. Sú vážne také diétne, ako vyzerajú?  Vďaka neustále sa rozširujúcej škále príchutí majú od chuti skutočného polystyrénu určite ďaleko. Niektoré druhy predstavujú zdravú alternatívu raňajok či olovrantu. Avšak ak chcete chudnúť, s polystyrénom opatrne.
  • Výhodou polystyrénových chlebíkov je, že sú nesmierne šetrné k tráveniu. Pravdaže, len pokiaľ je reč o suchých druhoch bez tučných jogurtových či čokoládových poliev. Mnohým dámam vyhovuje jemná chuť chlebíkov s rôznymi prísadami. K najobľúbenejším patrí ryža, kukurica, zemiaky, pohánka, sója. Chlebíky sú slané, preto sa k nim výborne hodí syrová či zeleninová obloha. Dobre však chutia aj na sladko. S jogurtom či ovocím zvýšia telu denný príjem vlákniny, minerálov a stopových prvkov. Naproti klasickému chlebu majú tie extrudované väčší objem pri menšej hmotnosti, čo uvítajú najmä ženy s večne „hladnými“ očami. Pretože extrudované pečivo neobsahuje lepok, môžu si ho dovoliť jesť aj celiatici, pre ktorých je obyčajný chlieb v strave tabu.
  • Mínusy polystyrénových chlebíkov. Chlebíky sú ľahké na trávenie, ale to neznamená, že by ste mali na posedenie zlikvidovať celé jedno balenie! Kukurica, aj ryža majú pomerne vysoký glykemický index, takže keď ich zjete schuti, môže dôjsť k výkyvom hladiny krvného cukru a neskôr k vlčiemu hladu. Ani počet kalórií nie je nezanedbateľný. Stogramové balenie obsahuje približne 1300 až 1600 kilojoulov. Číslo sa mení v závislosti od prísad a spôsobu spracovania. Keď máte chuť na zdravú maškrtu, ale čisté chlebíky nezjete, ochuťte si ich radšej doma, napríklad džemom. Priemyselne dochutené druhy obsahujú zbytočné prídavné sacharidy, takže je to sladkosť ako každá iná. Výnimkou sú  organické chlebíky s ovocnou polevou bez prídavku cukru a konzervačných látok. Nevýhodou je však ich vyššia cena.

Ako postupovať počas diéty a po schudnutí.

  • Čím rýchlejšie výsledky diéta sľubuje, tým rýchlejšie odznejú a vy budete tam, kde predtým, ak nie ešte váhovo vyššie. Preto opatrne s nárazovými diétami. Hodia sa možno pred plesom či stretávkou zo školy. No neodporúča sa nimi zaťažovať telo častejšie ako štyrikrát do roka.
  • Kto chce schudnúť, škrtom v jedálničku sa nevyhne. Ale nesmú byť radikálne. Ak sa zo dňa na deň rozlúčite s čokoládou, chlebom aj večerami po šiestej, takýto šok vám metabolizmus nenapraví. Príde prvý problém, či stresová situácia v práci a vynahradíte si zameškané aj s úrokmi.
  • Zo starých zvykov ustupujte postupne – od plnotučného mlieka sa prepracujte k nízkotučnému, údený syr vymeňte za cottage, biely chlieb za celozrnný a podobne... Snažte sa nedeliť potraviny na dobré a zlé. Sme si istí, že všetky tieto rady dobre poznáte. Ostáva teda to ťažšie – stotožniť sa s nimi.
  • Vytýčte si cieľovú váhu, reálny odhad času, za aký sa k nej plánujete dostať a prostriedky, akými sa prepracujete k vysnívanej postavičke. Nezabudnite, že chudnúť viac ako kilo dva za týždeň sa Vám vráti presláveným jojo efektom a kolobeh Vašeho chudnutia sa opäť začne.
  • Ako postupovať po schudnutí. Pripravte sa, že až teraz pôjde do tuhého. Aby ste kilečká nenabrali naspäť, určite sa nezbavujte zdravých zvykov, aké ste počas diétovania nadobudli.
  • Kalorický príjem zvyšujte pomaly, deň po dni, podobne ako skladbu jedál. Ani váhu neodkladajte. Neurotické každodenné váženie vás nikam neposunie, ale aspoň raz do týždňa je dobré mať prehľad o tom, či sa vaše snaženie uberá tým správnym smerom.
  • Riziko po diéte predstavujú predovšetkým záťažové situácie. Nezabúdajte, že telo je sčasti oslabené nízkym príjmom kalórií. Skôr vás to bude zvádzať obaliť si nervy cukrom alebo tukom. Preto skúste namiesto rozmaznania jazyka rozmaznať celé telo – nie bonboniérou, ale wellness. Doprajte si masáž, saunu, bahenné zábaly a podobné lahôdky, čo dopomôžu zbaviť sa jedov z tela. A samozrejme nezabúdajte na pravidelný pohyb.
  • Značným problémom po diéte je neraz vlastná rodina, ktorá vás na posedeniach bude núkať koláčikmi, obloženými chlebíkmi a teraz, keď ich už nemôžete odbiť argumentom o diéte, sa len tak ľahko nezastavia. Čo si budeme hovoriť, hlavne staršej generácii sa to vysvetľuje ťažko, pretože za zdravú stravu sa považujú poctivé trojchodové domáce obedy. Všetko ostatné sú len „moderné móresy“. Neostáva nič iné, len s úsmevom presvedčiť starostlivú mamu, tetu či starkú, že si dáte, čo chcete až keď budete mať chuť. 

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA