Diéty PARADAJKY a PAPRIKA sú výborné nielen na CHUDNUTIE.

03.10.2013 04:27

Určite ste už počuli o tom, že na úspešné chudnutie by ste do svojho jedálneho lístka mali zaradiť dostatok ovocia a zeleniny. Je to z dôvodu vysokého obsahu vlákniny v týchto plodoch, ale aj z dôvodu nenahraditeľného obsahu vitamínov, minerálov, stopových prvkov a ďalších zložiek živín. V neposlednom rade vám ovocie a zelenina pomôžu doplniť váš pitný režim, nakoľko sa skladajú hlavne z vody. Medzi najviac konzumovanú a dostupnú zeleninu patria aj paradjky a paprika.

Ako a prečo vám paradajky pomáhajú schudnúť. 

  • Paradajky obsahujú vodu a chróm, ktorý zvyšuje pocit nasýtenia.
  • Patria medzi najobľúbenejšie druhy zeleniny vo svete. Sú kyslou zeleninou, ktorá má na organizmus, paradoxne, zásaditý účinok. Pravda, iba v prípade, že spolu s nimi nepošleme do žalúdka potraviny, ktoré obsahujú cukor a škrob.
  • Aj vy máte k paradajkám najradšej hrubý chlieb s maslom? Rátajte s tým, že táto kombinácia vedie ku kvaseniu a tvorbe kyselín v tráviacom trakte. Podľa zásad oddelenej stravy by ste ich radšej mali dopriať k bielkovinovým jedlám.
  • Paradajky patria do každej diéty, lebo majú nízku energetickú hodnotu. Deväťdesiat percent paradajky tvorí voda. Okrem mnohých minerálnych látok a stopových prvkov obsahujú aj chróm, ktorý zaručuje dlhodobý pocit nasýtenia.
  • Paradajky chránia žalúdok, podporujú trávenie a zlepšujú imunitný systém. 
  • Zrelé paradajyk majú príjemnú, sladkú chuť, pretože obsahujú ľahkostráviteľné cukry, teda fruktózu, glukózu a sacharózu. Sviežosť im dávajú organické kyseliny, najmä kyselina jablčná a citrónová.
  • Paradajky podporujú trávenie a v črevách dokonca ničia baktérie. Čím sú paradajky zrelšie, tým je obsah kyselín nižší.
  • Z vitamínov v paradajkách je najdôležitejší betakarotén, ktorý sa v ľudskom organizme mení na vitamín A. Čím ho máte v strave viac, tým lepšie funguje váš imunitný systém. Ani slnko tak nepoškodí pokožku ľuďom, ktorí majú tohto vitamínu dostatok, a dokonca sa krajšie opália. Vitamínu C je najviac v povrchovej vrstve, až trikrát viac ako v dužine a šťave. Najviac ho obsahujú žltkasté a ružové plody. 
  • Červenú farbu dodáva plodom betakarotén a typické rajčiakové farbivo lykopén. V šupke sa nachádza až štyrikrát viac lykopénu ako v ostatnom plode. Význam tejto dôležitej zložky vo výžive v posledných rokoch rastie, má vynikajúce účinky pri znižovaní rizika rakoviny. Lykopén používaný ako potravinový doplnok chráni organizmus pred rakovinou pľúc, kože, prostaty, tráviaceho traktu a prsníka. V paradajkách nájdeme aj flavonoidy, ktoré výborne ochraňujú organizmus pred cievnymi ochoreniami, znižujú hladinu cholesterolu v krvi a pôsobia aj proti rakovinovým činiteľom.
  • Paradajka spomaľuje starnutie. 
  • Paradajka má pomerne silný antibiotický a močopudný účinok. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi, pôsobí protiskleroticky, zlepšuje tvorbu hemoglobínu a stimuluje imunitný systém. Posilňuje činnosť pečene a srdca a pôsobí ako prevencia rakoviny. Existuje mnoho dôkazov, že veľká spotreba paradajok alebo produktov z nich môže súvisieť s nízkym rizikom rakoviny.
  • Surová rajčiaková šťava a surové rajčiny majú tiež protizápalový účinok a chránia pred zvyšovaním krvného tlaku. Podľa najnovších výskumov konzumácia rajčiakov spomaľuje starnutie.
  • Jedenásť kíl ročne – doporučená ročná dávka paradajok. Najvhodnejšie je pochutnávať si na čerstvej šťave. Paradajky sú však účinné nielen v surovom stave, ale aj tepelne spracované. Pretlaky, kečupy, šťavy či pyré sú navyše aj príjemným spestrením nášho jedálneho lístka po celý rok. Niektorým ľuďom môžu surové rajčiaky výnimočne vyvolávať alergiu. Zvyčajne sa stratí, ak ich jedia častejšie. Predídu jej aj tepelnou úpravou, pretože alergény sa pri nej rozložia.
  • Paradajky jedzte aj so šupkou, nikdy ich nelúpte, stratia množstvo výživových hodnôt.
     

Ako a prečo vám paprika pomôže schudnúť. 

  • Paprika zlepšuje váš imunitný systém. 
  • Stredne veľká paprika pokryje celodennú potrebu vitamínu C u dospelého človeka.  Ak zjete desať dekagramov čerstvej papriky, dostanete do tela stopäťdesiat miligramov tohto vitamínu. Dvojnásobok odporúčanej dennej dávky! Ľudský organizmus potrebuje denne päťdesiat až sedemdesiat miligramov, čo sa dá dosiahnuť skonzumovaním jednej stredne veľkej čerstvej papriky. A červená ho obsahuje až dvakrát viac ako zelená. Vitamín C je jedným z najdôležitejších antioxidantov, spomaľuje škodlivé účinky voľných radikálov, ktoré spôsobujú predčasné starnutie buniek a rakovinové bujnenie.  
  • Vitamín C je dôležitý aj na rast a udržiavanie zdravých kostí, väziva, chrupaviek, zubov či ciev. Životne dôležitý je pre imunitný systém a funkciu bielych krviniek, ktoré napádajú mikroorganizmy.
  • Z ďalších vitamínov obsahuje paprika betakarotén, vitamín B1, B2 a kyselinu listovú. Podobne ako rajčiak aj paprika obsahuje významné množstvo S-metylmetionínu, teda vitamínu U.
  • Paprika podporuje trávenie, znižuje cholesterol, zrýchľuje metabolizmus. 
  • Z minerálnych látok je v paprike zastúpený najmä draslík, vápnik, fosfor, síra, horčík a kremík, ktoré regulujú mnohé fyziologické funkcie.
  • Flavonoidy v plodoch povzbudzujú krvný obeh, najmä jeho kapilárny systém, a chránia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.
  • Paprika pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi a zistilo sa, že nepriamo pôsobia proti rakovinotvorným činiteľom a nežiaducim mikroorganizmom.
  • Pálivú chuť papriky majú na svedomí kapsaicianoidy, z ktorých najznámejší je kapsaicín. Dráždia žalúdočnú a črevnú sliznicu, prekrvujú ju a podporujú tak činnosť tráviaceho traktu.
  • Paprika pôsobí aj antibakteriálne, rozširuje cievy, zabraňujú tvorbe krvných zrazenín, urýchľuje látkovú premenu a v organizme stimulujú produkciu hormónov šťastia, známych endorfínov.
  • Paprika podporuje trávenie a chuť do jedla i tvorbu žalúdočnej šťavy.
  • Používa sa aj pri zápaloch hrdla, pohrudnice, pomáha pri žalúdočných a črevných infekciách a ostrá pálivá paprika aj pri reumatických ťažkostiach. Posilňuje srdce, cievy, sliznice a krvný obeh. Najlepšie je dopriať si ju v čerstvom stave. Pozor si treba dať len na to, aby ste jej nezjedli priveľa. Obsahuje totiž látky znižujúce zrážanlivosť krvi, a tie môžu vyvolať krvácanie z nosa alebo spomaliť hojenie rán.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA