Diéty OBED a CHUDNUTIE z akých potravín by sa mal skladať PREČO vhodne OBEDOVAŤ.

17.07.2013 05:01

OBED a to nielen pri chudnutí by mal tvoriť 40 až 50 % vášho denného príjmu kalórií i živín. Keď si zostavujete jedálny lístok na chudnutie, vyberte si vhodné recepty na obed. Vybechávanie obeda a jeho nahrádzanie rýchlym občerstvením je jednou zo základných príčin vašej nadváhy. Neverili by ste, ale naše telo na to aby optimálne fungovalo, potrebuje pravidelný príjem až takmer 50-tich druhov živín. Pri plnení si pracovných povinností zostáva často práve obed na vedľajšej koľaji. Ľudia pre nedostatok času až príliš často nahrádzajú obed rýchlym občerstvením, dokonca ho skunzumujú prirýchlo a počas vybavovania pre nich dôležitých povinností. Takto určite neschudnete.

Aký vplyv má obed na vaše chudnutie, čo sa stane keď ho vynecháte.

  • vaše telo má nedostatok energie, bielkovín i iných živín,
  • hladina cukrov (dávka potrebnej energie) v krvi klesne pod potrebnú hladinu – úroveň, organizmus voči tomu bojuje a pripomína Vám to,
  • ste malátny, unavený, dostávate veľký hlad,
  • vo väčšine prípadov ho neskôr zaháňate vysoko kalorickými potravinami (sladkosti, hamburger, chipsy, oriešky, sladené nápoje a iné), skonzumujete ďaleko viacej kalórií ako je potrebné,
  • váš organizmus spracuje len malú časť týchto kalórií a zvyšok si samozrejme ukladá ako zásobu energie do vašich tukových buniek,
  • priberáte a ste nešťastný z toho, že podľa vás zjete málo a kilá vám pribúdajú,
  • na vašu smolu sa organizmus človeka pri prejedaní zbavuje prebytočných cukrov (kalórií) v krvi rýchlo, a tak sa opätovne ich hladina v krvi dostáva pod potrebnú hladinu – úroveň,
  • opäť dostávate hlad a prejedáte sa,
  • takýto postup sa v priebehu dňa opakuje viackrát a v nejednom prípade je zavŕšený neskorým večerným alebo i nočným prejedaním sa.
  • neustále priberáte alebo máte problémy s udržaním požadovanej váhy.
  • príčinou priberania teda je, že neobedujete alebo váš obed je nevhodný.

Z akých potravín sa má skladať zdravý a zasycujúci obed.

  • šalát z čerstvej zeleniny
  • jedlo dodávajúce telu energiu -  kalórie
  • jedlo dodávajúce telu bielkoviny

Príloha z akej zeleniny vám zlepší trávenie a naučí vás zjesť menej nevhodnej stravy.

  • listovú zeleninu (čínska kapusta, hlávkový šalát, vňate). Listová zelenina je dôležitým zdrojom kyseliny listovej, nevyhnutnej pre tvorbu červených krviniek a ďalších dôležitých látok. Chlorofyl nášmu telu poskytuje dostatok prepotrebného horčíka.
  • farebná zelenina(mrkva, červená, žltá a zelená paprika, paradajky, cvikla, brokolica). Farebná zelenina je vynikajúcim zdrojom provitamínu A, ktorý účinne pôsobí proti rakovine. Ďalšie druhy zeleniny poskytujú bohatý sortiment výživných, ochranných látok a vitálnych látok, ktoré v nás budú pôsobiť po celý zvyšok dňa.
  • reďkovka a karfiol
  • klíčiace výhonky
  • cibuľa a cesnak

Zelenina, ktorú pridávate do šalátov by mala byť krehká a pokrájaná na malé kúsky, aby sa dala dobre pouť. Šalát upravíme pridaním oleja lisovaného za studena (olivový, slnečnicový), citrónovej šťavy, trošku soli, kyslého jogurtu a prípadne hnedého cukru. Kto uprednostňuje prírodné koreniny môže si šalát ochutiť saturejkou, bazalkou či mätou. Soľou v šalátoch by ste mali šetriť, obzvlášť tí, ktorí trpia vysokým tlakom. Každá zelenina obsahuje dostatok minerálnych solí, vrátane chloridu sodného.

Ktoré potraviny vám na obed dodajú vhodnú energiu tak, aby ste sa neskôr nedosycovali sladkosťami.

Obedňajšie jedlo by malo obsahovať niektoré z nasledujúcich potravín:

  • strukoviny (fazuľa, šošovica, hrach, cícer)
  • zemiaky, cestoviny
  • obilniny (ovos, ryža, pšeno)
  • kombinácia strukovín s obilninami
  • chudé mäaso

Kombináciou strukovín s obilninami (ryža so šošovicou, ryža s fazuľou) získame bielkoviny vysokej biologickej hodnoty, ktoré podobné mäsu.

Ktoré potraviny dodávajú telu tak potrebné bielkoviny.

  • rastlinné sójové mäso s dusenou zeleninou (paprika, šampiňóny, artičoky)
  • sójové výrobky s dusenou zeleninou (tofu)
  • vajce s dusenou zeleninou
  • chudé mäso so zeleninou

Pre vysoký obsah cholesterolu nekonzumujte viac ako 3 vajcia týždenne. Rastlinné produkty na báze sóje poskytujú rovnaké, alebo vyššie množstvo výživných látok ako mäso, a majú tú výhodu, že dodávajú telu oveľa menšie množstvo tuku i kalórií.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA