Diéty Ktoré POTRAVINY spôsobujú NADÚVANIE, ako mu zabrániť.

11.10.2013 06:43

Nadúvanie a vetry sú nielen zdravotným, ale aj spoločenským problémom. Najčastejšou príčinou nadúvania sú chyby pri stravovaní. Nadúvanie a ich dôsledky – vetry a grganie spôsobuje zvýšené hromadenie plynov vo vnútri tráviaceho traktu. K nadúvaniu, vetrom a grganiu dochádza pri metabolických poruchách, pri potravinových alergiách, následkom stresu, nedostatku spánku či nesprávne skombinovanej skladbe jedálneho lístka. Za normálnych okolností sa aj v zdravom tráviacom trakte tvoria plyny, ktoré odchádzajú konečníkom. Plyny sa vytvárajú pôsobením črevných baktérií na nestrávené sacharidy a bielkoviny. Za normálnych okolností  sa denne v tele človeka vyprodukuje približne 0,5  - 1 liter plynov.
Ak sa plynov tvorí v tráviacom trakte viac, tak ich nadmernú tvorbu pociťujete ako nepríjemné kŕčové pocity v bruchu, sprevádzané zväčšením brucha, pričom úľavu prináša niekedy až nevedomé vypúšťanie vetrov.

K rizikovým potravinám pri nadúvaní patria jedlá s obsahom kvasiteľných cukrov - banány, mrkva, obilné klíčky, jablká, fazuľa, kapusta, hrozienka, orechy a mnoho ďalších. Zvýšenú plynatosť si spôsobíme aj pitím mlieka, sýtených nápojov, žutím žuvačky či rýchlym jedením, pri ktorom sa vám do brucha dostane priveľa vzduchu. 

Základné príčiny nadúvania, čoho sa vystríhať.

  • Častá konzumácia nadúvajúcich potravín.
  • Neznášanlivosť mliečneho cukru (laktózy).
  • Prejedanie.
  • Nadmerný príjem jednoduchých cukrov.
  • Zlé kombinácie potravín.
  • Rýchle jedenie.
  • Nepravidelné jedenie.
  • Alkoholické nápoje.
  • Nedostatočné požutie stravy.
  • Nadmerné prehĺtanie vzduchu.
  • Jedenie v napätí a strese.
  • Nedostatočný obsah kyseliny soľnej v žalúdočnej šťave a slabé vylučovanie žlče.
  • Nestrávenie stravy, následkom čoho sa v čreve tvoria hnilobné plyny.

Čo robiť, ako predísť nadúvaniu, častým vetrom a grganiu.

  • Jedzte ovocie a zeleninu s vysokým obsahom vody. Všetky druhy zeleniny a ovocia s vysokým obsahom vody urýchľujú prechod stravy črevami a zmierňujú, či odstraňujú nadúvanie. Jedná sa hlavne o exotické ovocie ako kiwi, melóny, čerešne, slivky a paradajky.
  • Vyvarujte sa nevhodných kombinácií potravín.
  • Nadúvanie a tráviace ťažkosti často vyvoláva, kombinácia koncentrovanej bielkoviny s cukrom (v žalúdku spôsobuje kvasenie). Napríklad veľa cukru v mlieku, sladeného tvarohu, alebo sladené kondenzované mlieko či smotana. Nadmerné množstvo ovocia a zeleniny spolu v jednom jedle. Kombinácia chleba, zemiakov a cestovín. Zmesi rôznych druhov tukov.
  • Najčastejšou príčinou nadúvania, ktorá je však mimo tráviaceho traktu, je nadmerné prehĺtanie vzduchu. Väčšinou ide o osoby trpiace úzkosťou. U každého môžu nadúvanie spôsobovať iné potraviny, takže by ste si mali sledovať, po ktorých pokrmoch vás nadúva.
  • Medzi potraviny a nápoje s nadúvacím efektom patria sýtené nápoje, kapusta a kel a podobná zelenina, strukoviny či cibuľa a cesnak. Ak nie je možné vyhnúť sa konzumácii potravín ako kel, kapusta, hrach, fazuľa alebo šošovica, je vhodné, ak sa tieto jedlá  bohato upravujú koreninami alebo bylinkami, ktoré trávenie uľahčujú. Patrí k nim saturejka, vhodná do polievok zo strukovín, rozmarín, šalvia alebo rasca a fenikel.
  • Nafukovanie vzniká tiež pri náhlej zmene stravy, napríklad pridaním vysoko vláknitých jedál. Vlákninu treba do stravy pridávať pomaly a dávky zvyšovať postupne, minimálne v priebehu dvoch týždňov.
  • Nadúvanie môže byť aj prejavom nedostatočnej funkcie pankreasu, pečene,  zápalu čreva alebo žalúdka.  Niekedy je príčinou aj tzv. dráždivé hrubé črevo.
  • Trávenie zlepšuje pravidelné pitie feniklového alebo mätového čaju po každom jedle.  Liečivý účinok čaju je tým výraznejší,  ak sa pripravuje záparom listov z čerstvých  byliniek, pretože obsah silíc a ostatných účinných látok je v nich podstatne vyšší.
  • Ďumbierový čaj je výborným prostriekom proti nadúvaniu.  Podľa posledných výskumov sa ukazuje, že ďumbier má schopnosť ničiť veľmi odolné baktérie Helicobacter pylori, ktoré sú zodpovedné za niektoré chronické zápaly žalúdka. Ďumbierový čaj si možno pripraviť z jednej lyžičky   postrúhaného čerstvého koreňa ďumbiera, šťavy z polovice citróna a lyžice medu, ktoré sa zalejú vriacou vodou a nechajú 20 minút lúhovať.
  • Pri mäsitých, najmä hydinových  jedlách je veľmi vhodné dochutiť  mäso koreninou kurkuma, ktorá sa hojne využíva  v orientálnej kuchyni.  Kukruma má charakteristickú farbu aj chuť, zlepšuje funkciu žlčových ciest a tonizuje pečeň a zároveň upokojuje zápal v tráviacom systéme.
  • Pravidelné cvičenie je tiež skvelým spôsobom, ako sa zbaviť nadúvania. Skúste ísť na prechádzku alebo navštevovať hodiny jogy. Telesná aktivita vás zbaví stresu a pomôže zmierniť nafúknutie brucha.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA