Diéty DIÉTNE RECEPTY na CHUDNUTIE na obed i večeru.

05.12.2013 10:02

Keď chcete schudnúť, tak by ste mali zmeniť stravovanie. Mali by ste si zostaviť jedálny lístok na chudnutie, ktorý zahŕňa jedlá bez nadmerného množstva tukov i sacharidov, jedlá s dostatkom bielkovín, vlákniny, vitamínov a ďalších živín. Len tak sa zasýtite bez zbytočných kalórií, budete pravidelne chudnúť a aj si zlepšíte metabolizmus. Ponúkame vám zopár vhodných diétnych receptov na obed i večeru. 

Šampiňóny so zeleninou

Suroviny:

  • 2 PL olej
  • 3 strúčiky cesnak
  • 1 ks cibuľa
  • 1 ks mrkva
  • 1 ks červená paprika
  • 100 ml vývar
  • 1 PL oregano
  • 2 PL petržlenová vňať
  • šampiňóny

Postup receptu:

Na 2 PL oleja opečieme nasekanú cibuľu a 3 prelisované strúčiky cesnaku. Po 5 minútach prisypeme 1 postrúhanú mrkvu a 1 nakrájanú červenú papriku. Opekáme 4 minúty a prilejeme 100 ml vývaru. Pridáme 1 PL nasekaného oregana a 2 PL nasekanej petržlenovej vňate. Krátko podusíme a zmesou naplníme šampiňóny. Pečieme pri teplote 200 °C asi 10 minút.

Kuracina v jablkovom pyré

Suroviny

§         plátok mäsa kuracieho

§         jablko

§         malá cibuľa

§         olej olivový

§         korenie karí

§         3-4 PL bieleho jogurtu

§         soľ

§         korenie mleté čierne

Postup receptu

Plátok kuracích pŕs pokrájame na dlhšie prúžky, respektíve môžme ponechať aj vcelku. Osolíme, okoreníme a posypeme karí korením. Malú cibuľu nakrájame a opečieme na olivovom oleji. Pridáme prúžky mäsa, ktoré necháme z oboch strán zatiahnuť, podlejeme vodou a necháme prikryté dusiť. Medzitým nastrúhame nahrubo jedno jablko. S malým množstvom vody - cca 50 ml dáme dusiť pod pokrievku na pätnásť minút. Udusené jablko rozmixujeme s tromi, štyrmi lyžicami bieleho jogurtu, ktorý pyré zjemní a dodá mu veľmi zaujímavú chuť. Pyré môžete dochutiť troškou škorice či citrónovej šťavy. Na tanier naservírujeme šalát, ryžu a pyré, na ktoré pokladieme kúsky mäsa. Ryžu aj mäso môžme poliať výpekom a tou skvelou cibuľkou zo základu.

Pikantné kung-pao

Suroviny na 4 porcie:

  • 500 g kuracie prsia
  • 1 ks zelená paprika
  • 1 ks červená paprika
  • 2 PL mletý zázvor
  • 2 PL solamyl
  • 3 PL sójová omáčka
  • 5 PL olej
  • 1/2 KL mletá pálivá paprika

Postup receptu:

Mäso umyjeme a nakrájame na kocky. Posypeme zázvorom a solamylom a necháme pár hodín odležať. Mäso potom opražíme na oleji z každej strany. Pridáme sójovú omáčku, prikryjeme a dusíme 5 minút. Papriky umyjeme, rozkrojíme, zbavíme jadier a nakrájame na malé kocky. Pridáme na panvicu, a dusíme ešte 5 minút. Krátko pred odstavením dosypeme papriku a dobre premiešame. Podávame s ryžou, mäsovú omáčku nalejeme doprostred nej.

Kurča KUNG PAO

Suroviny na 4 porcie:

  • 400 g kuracie prsia
  • olej
  • 50 g ďumbier
  • 2 PL sójová omáčka
  • 1 PL worchesterská omáčka
  • 100 g nesolené arašidy
  • 1 KL maizena
  • soľ

Postup receptu:

Mäso umyjeme, osušíme, mierne vyklepeme a nakrájame na jemné rezančeky. Na rozohriatom oleji, za stáleho miešania mäso opekáme do červena. Potom pridáme ošúpaný, nadrobno pokrájaný ďumbier, sójovú a worchesterskú omáčku, arašidy a za stáleho miešania krátko pražíme. Nakoniec zalejeme maizenou rozmiešanou v troške vody, povaríme 2 minúty a dochutíme soľou. Podávame s hráškovou ryžou.

Mäso na cukete

Suroviny:

  • 1 balíček kuracie prsia
  • 1 ks cuketa
  • podľa chuti vegeta, soľ alebo grilovacie korenie

Postup receptu:

Cuketu nakrájame na menšie kocôčky. Mäso taktiež nakrájame na kocôčky. Osolíme. Na rozpálenú panvicu vložíme mäso posypané vegetou alebo grilovacím korením a jemne ho orestujeme. Potom pridáme cuketu, podlejeme vodou a dusíme až kým oboje nezmäknú.

Farebná panvica

Suroviny:

  • 500 g kuracie prsia
  • 1/2 ČL mleté čierne korenie
  • 1/2 ČL soľ
  • 1/2 ČL čerstvý zázvor
  • 1/2 dl sójová omáčka
  • 2 PL sladká čili omáčka
  • 2 PL solamyl
  • 3 PL olej
  • podľa chuti paprika
  • cibuľa

Postup receptu:

Prsia nakrájame a pridáme koreniny. Pridáme solamyl. Premiešame odložíme do chladničky aj do druhého dňa. Nakrájame zeleninu. Mäso si opečieme. Pridáme zeleninu. Premiešame. Uvaríme ryžu.

Diétny cícerový šalát

Suroviny na 2 porcie:

  • 250 g cícer uvarený alebo z konzervy
  • 100 g zeler
  • 100 g čakanka červená
  • 40 g pražené slnečnicové semená
  • 1 KL šalátové korenie
  • 150 g biely sójový jogurt
  • šťava z citróna

Postup receptu:

Zeler umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Čakanku tiež pokrájame na menšie kúsky. Do väčšej misky dáme cícer (vodu z konzervy vylejeme), nakrájanú zeleninu a slnečnicové semená. Pridáme jogurt a šalátové korenie. Všetko spolu premiešame. Podľa chuti môžeme pridať i šťavu z polovice citróna. Šalát uložíme na 1 hod. do chladničky a podávame.

Falošný zemiakový šalát

Suroviny na 4 porcie:

  • 500 g zemiaky
  • 1 ks pór
  • 8 ks cherry paradajky
  • 200 ml zeleninový vývar
  • 4 PL olej
  • 3 PL ocot
  • 1/2 KL mleté čierne korenie
  • 2 ks kyslá uhorka

 Postup receptu:

Nové zemiaky očistíme a celé uvaríme v slanej vode. Necháme vychladnúť a pokrájame na kolieska. Prelejeme zeleninovým vývarom a necháme chvíľu postáť. Ešte počas varenia zemiakov si pripravíme nálev z oleja, octu, korenia a nadrobno nakrájaných kyslých uhoriek. K zemiakom pridáme napoly polovičky paradajok, kolieska póru a všetko prelejeme nálevom. Premiešame a podľa chuti osolíme.

Tuniaková nátierka so zeleninou

Suroviny na 4 porcie:

  • 1 konzerva tuniak v oleji
  • 100 g rastlinné maslo
  • 2 ks paradajka
  • 1 ks paprika
  • 1 ks uhorka
  • 1 ks cibuľa
  • 1 KL horčica
  • podľa chuti soľ
  • podľa chuti mleté čierne korenie

Postup receptu:

Papriku, uhorku a paradajky umyjeme a pokrájame na malé kúsky. Tiež cibuľu pokrájame nadrobno. Spolu dôkladne premiešame tuniaka, rastlinné maslo, horčicu a nakrájanú zeleninu. Podľa chutí osolíme a okoreníme.

Zelený šalát s cícerom

Suroviny na 4 porcie:

  • 250 g ľadový šalát
  • 150 g dusená šunka
  • 1 šálka cícer
  • 2 ks červená cibuľa
  • 1 ks červená paprika
  • olivový olej
  • citrónová šťava
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup receptu:

Zeleninu dôkladne umyjeme a nakrájame na približne rovnaké kúsky. Šunku nakrájame na pásiky a cibuľu ošúpeme a nakrájame na kolieska. Do misy nalejeme citrónovú šťavu, podľa chuti pridáme soľ, korenie a po kvapkách za stáleho miešania
metličkou pridávame olivový olej, kým nám nevznikne jednotná zmes. Zeleninu a šunku zľahka premiešame a prelejeme vyšľahaným olejovým dressingom.

Pangas so zeleninou v alobale

Suroviny na 1 porciu:

  • 150 g pangasiusa
  • 150 g mrazená zelenina
  • 1 ks šampiňóny
  • trochu citrónová šťava
  • trochu olivový olej
  • štipiek mletá červená paprika

 Postup receptu:

Pangasia mierne osolíme a okoreníme z oboch strán. Potom ho dáme na alobal, kde ho pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou šťavou. Nakoniec ho zasypeme mrazenou zeleninou, ktorú sme popredu trochu nahriali nad parou. Pridáme aj na plátky nakrájaný šampiňón. Pečieme v ohňovzdornej mise, v trúbe asi 15-20 minút.

Pangasius s kuskusom

Suroviny na 2 porcie:

  • 2 ks pangasius filety
  • 1 balíček mrazená zeleninová zmes kukurica, hrášok, mrkva
  • 1 šálka kuskus
  • 1 trochu olej
  • 1 podľa chuti provensálske bylinky
  • 1 podľa chuti grilovacie korenie
  • 1 podľa chuti cesnak sušený
  • 1 trochu maslo

Postup receptu:

V hrnci povaríme mrazenú zeleninu, zalejeme ju vodou a pridáme trochu masla. Varíme približne 15 min, do mäkka, poprípade zalejeme vodou ak sa voda vyparí. Mrazené filety obalíme v múke, posypeme sušeným cesnakom (podľa chuti) a ešte grilovacie korenie dáme navrch (podľa chuti). Toto urobíme z oboch strán. Na rozpálenú panvicu dáme olej a potom na panvicu dáme filety s trochou vody. Filety neotáčame, a navrchu ich pokoreníme provensalským korením. Varíme 15min, ku koncu som ich zaliala šťavou, ktorá mi ostala zo zeleniny a ešte chvíľu povarila. Na panvicu dáme trochu oleja a rozpálime panvicu, pridáme šálku kuskusu a pražíme 3-5min, nakoniec zalejem horúcou vodou a miešame a varíme 2-4 min. Všetko dáme na tanier.

Ryba pečená so zeleninou

Suroviny na 4 porcie:

  • 1 kg pangasius
  • 2 PL maslo
  • 1 KL bylinková soľ
  • 1 KL korenie na ryby
  • 300 g mrazená zeleninová zmes

 Postup receptu:

Rybu očistíme, pokrájame na menšie kusy. Posypeme zeleninou a koreninami. Na každý kúsok ryby dáma kúsok masla. Dáme piecť do teplovzdušnej rúry na 170 C cca na 40 minút. Podávame s ryžou.

Pečená ryba s cuketou a zemiakmi

Suroviny na 5 porcií:

  • 300 g treska
  • 500 g zemiaky
  • 3 ks cukina
  • provensálske korenie
  • čierne korenie
  • kari korenie
  • olej

Postup receptu:

Prichystáme si suroviny. Načistíme, nakrájame na kocky. Okoreníme, polejeme trochou oleja, premiešame a dáme piecť zhruba na 45minút na 200stupňoch.

Rybacie kelové závitky

Suroviny na 6 porcií:

  • 200 g ryby
  • 1 ks kel
  • 200 g mrkva
  • 1 KL bylinková soľ
  • 100 g zeleninová zmes podľa chuti
  • 100 g maslo

Postup receptu:

Rybu pokrájame na malé kúsky, zeleninu na drobno. Kel sparíme vo vriacej vode a oddelíme listy. Na každý kelový list položíme kúsok ryby, pridáme zeleninu a posypeme bylinkovou soľou príp. korením na rybu. Uzatvoríme špajľou a narobíme si aj zvyšné závitky. Poukladáme ich do zapekacej nádoby, poukladáme navrch maslo a zapekáme pri 180 C cca 30 minút. Podávame ako ľahkú večeru , napr aj s varenými zemiakmi alebo si zemiaky zapečieme rovno so závitkami.

Ryba pečená na zelenej fazuľke a špenáte

Suroviny na 4 porcie:

  • 1 kg ryba
  • 200 g fazuľka zelená
  • 300 g mrazený špenát
  • 2 ks cesnak
  • podľa chuti soľ
  • 5 ks zemiaky
  • 2 PL olej
  • 1 KL korenie na ryby

 Postup receptu:

Na dno pekáča poukladáme zemiaky, zelenú fazuľku a špenát. Premiešame, ochutíme prelisovaným cesnakom, soľou a navrch poukladáme rybu posypanú korením na ryby. Pečieme pri 180C cca 40 min, prikryté v alobale.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA