Diéty Ako schudnúť a OBEDOVAŤ, OBEDY v REŠTAURÁCII.

26.08.2013 08:33

OBED by mal byť pri diéte najhodnotnejším jedlom dňa, nielen kaloricky ale aj výživovo. Po raňajkách a desiate nezabudnite na obed. Aj obed v reštaurácii vám môže pomôcť schudnúť, stačí len poznať z čoho by sa mal skladať. Osoby s nadváhou sa však často dopúšťajú mnohých zásadných chýb pri výbere obedňajšieho menu. Obed nikdy nevynechávajte, telo sa vám odplatí hladom, neskorším prejedaním sa i zhoršovaním metabolizmu. Mali by ste mu venovať dostatok času, pretože to prospeje vášmu pracovnému výkonu i postave. Je dobré poznať niekoľko základných rád, ktoré vám môžu pomôcť zvládnuť nástrahy reštaurácie a neporušiť svoj diétny režim.

Čo nejesť na obed, ako postupovať pri výbere obeda v reštaurácii ak chcete schudnúť.

  • Vyprážané jedlá sú možno chutné, ale aj kalorickým zabijakom. V nejednej reštaurácii vyprážajú mäso na už použitej dávke oleja. Preto sa vyhnite prepálenému oleju a objednajte si jedlo, ktoré je pripravené na pare, je pečené alebo grilované. Vhodné sú jedlá, ktoré majú minimálnu nasiakavosť, aby ste pred sebou nemali na tanieri jedlo plné oleja. Ak už teda nedodržíte úplne diétny rozpis, tak si aspoň zvoľte menšie zlo.
  • Predjedlo zjedzte ako hlavné jedlo. Keďže gramáž porcií jedál sa v posledných rokoch zvýšila, skúste si namiesto hlavného jedla objednať niečo z predjedál. Určite vás to nasýti a kaloricky neprešvihnete limit, ktorý by ste pri vašom chudnutí mali dodržať. 
  • Bez omáčok. Veľkú pozornosť pri výbere jedla venujte rôznym omáčkam a zálievkam mäsa. Bývajú síce veľmi chutné, ale veľakrát sú to tučné šťavy, ktoré môžu energetickú hodnotu celého jedla aj zdvojnásobiť. Grilované kura si dajte, avšak nie vtedy, ak pláva v kalorickej omáčke. Ak už omáčke neodoláte, objednajte si omáčku na paradajkovom základe.
  • Do reštaurácie nechoďte vyhladovaní.  Prvou chybou je ísť do reštaurácie hladný. Vtedy len veľmi ťažko dokážete odolať ponuke v jedálnom lístku. Preto ešte 30 minút pred príchodom do reštaurácie vypite pohár zeleného čaju, či 3dcl čistej vody, ktorými dokážete utíšiť svoj hlad alebo si dajte jablko, ktoré splní rovnaký účinok.
  • Chlieb k jedlu nekonzumujte. V niektorých reštauráciách vám čašník prinesie k polievke alebo pred samotným jedlom košík plný chleba. Radšej ho požiadajte, aby ho odniesol späť, lebo ak vám zostane ležať na stole, nie vždy mu odoláte a dostanete do seba naozaj zbytočné kalórie.
  • Dajte si pozor na viac chodov. Ak idete do reštaurácie v sprievode viacerých ľudí, nenechajte sa ovplyvniť ich výberom jedál a predovšetkým množstvom chodov. Oni nechudnú, preto vaše rozhodovanie musí byť iné. Ak by sa predsa nedalo odmietnuť viac chodov, objednajte si niečo ľahké, napríklad zeleninový šalát.
  • Jedlo si dajte naložiť na malý tanier.  V prípade švédskych stolov je riziko ešte väčšie. Dobrou fintou je, že si jedlo budete nakladať na najmenší tanierik, aký nájdete. Človek je už raz taký, že má akúsi vnútornú potrebu naložiť si na tanier toľko jedla, aby bol tanier plný. Najmenší tanier si môžete v pohode naplniť a zároveň to vyzerá, akoby ste jedli bez obmedzenia.
  • Obed bez dressingov. Podobné platí aj pri šalátových dressingoch, ktoré prevyšujú kalorickú hodnotu šalátu aj niekoľkonásobne. Preto si objednávajte iba čistý šalát jemne zaliaty olivovým olejom.
  • Zvyšok obeda si dajte zabaliť.  Ak chudnete, nemusíte zjesť všetko, čo máte na tanieri, navyše ak v súčasnosti už hádam v každej reštaurácii vám nedojedené jedlo zabalia.
  • Obed nekončite zákuskom. Nedajte sa presvedčiť na koláč. Spolustolovníci nechudnú a ak vás po dobrom obede budú presviedčať, aby ste si dali ešte zákusok, ktorý vás predsa nazabije, tak ho odmietnite.

Základné rady ako obedovať a pritom schudnúť.

  • Pozor na nezdravé obedy.  Aj vy máte v práci obed, ktorý rýchlo zhltnete a súčasne sa venujete pracovným povinnostiam? Podporujete tak vznik obezity, čo má za následok radu chorôb od zmeny krvného tlaku, vzniku cukrovky či ochorenia srdca. Aby ste sa nemuseli báť v práci o zdravie, k tomu poslúži dobrá a pravidelná výživa organizmu. Ak máte v žalúdku to, čo telo potrebuje, narastá aj vaša produktivita práce. Snažte sa zabezpečiť, aby ste mali prístup k výživnej a dostupnej strave, ako aj k adekvátnej prestávke na občerstvenie a primeraným podmienkam pri stravovaní.
  • Pravidelné obedy i celodenná strava. Iba po dobrom a výživnom jedle sa u vás prejaví psychická pohoda, predídete tak vzniku stresu a nervozity. Nezabudnite, že obed tvorí 40 percent denného príjmu energie a živín. Vynechaním poludňajšieho jedla si zvýšite únavu a poklesne váš výkon.
  • Koľko času venovať obedu. Čo hovorí zákon o našej obedovej pauze? Stanovuje nedostatočný čas na obednú prestávku v trvaní 30 minút! Je to však čas, ktorý nevyhovuje zdravej norme. Zdravá norma je minimálne 45 minút, kým si telo na jedlo zvykne a začne ho spracovávať. 
  • Obed mimo pracoviska. Väčšina odborníkov považuje pauzu na obed mimo pracoviska za pozitívny prínos k celkovej duševnej a telesnej pohode zamestnancov. Vďaka tomuto faktu má pracovná prestávka na obed veľký vplyv na dobrú atmosféru v pracovnom kolektíve.
  • Snažte sa do svojej stravy pred a počas obeda zaradiť nasledovné potraviny:
  • Polievka: Veľmi dobre uspokojí hlad, pretože váš mozog ju vníma ako náplň do žalúdka.
  • Voda: Nemá žiadne kalórie, takže je to skvelý spôsob, ako vyplniť žalúdok, napite sa pred obedom.
  • Vajcia: Sú plné bielkovín, takže vám pomôžu cítiť sa plnší a najedený dlhšie.
  • Zelený čaj: Obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú zrýchliť metabolizmus a spaľovanie tukov.
  • Šalát: Riadi príjem kalórií, takže jedlo by ste mali začať veľkým šalátom (ale nie s kalorickou zálievkou).
  • Hrušky: Pektínová vláknina v hruškách vám pomôže cítiť sa plnší a najedený.
  • Cibuľa: šálka nakrájanej cibule obsahuje len 60 kalórií a zároveň vás chráni proti širokej škále ochorení, vrátane rakoviny.
  • Olivový olej: Ten vám pomôže spáliť kalórie.
  • Jablká: vláknina v jablkách vám pomôže cítiť sa plný, takže budete jesť menej.
  • Odstredené mliečne výrobky: Kombinácia vápnika, vitamínu D a nízkeho obsahu tuku v odtučnenom mlieku a nízkotučnom jogurte môže pomôcť pri chudnutí a tiež pri budovaní a udržiavaní svalovej hmoty.
  • Škorica: Pomôže vášmu telu metabolizovať cukor.
  • Ocot: Kyselina octová v octe môže spomaliť prechod potravy zo žalúdka do tenkého čreva, takže vaše brucho zostáva plné dlhšie.
  • Orechy: Konzumáciou orechov spálite viac kalórií, dokonca aj pri relaxácii.
  • Štipľavá paprika: Jej zložkou je kapsaicín, ktorý pomáha potlačiť chuť do jedla.
  • Tabuľka čokolády: Aby ste sa vyhli maškrteniu, je dôležité dopriať si raz za čas kúsok kvalitnej čokolády.
  • Melón: Je plný antioxidantov, ako sú vitamíny A a C a obsahuje množstvo vody, ktorá naplní váš žalúdok.

Nemyslite si, že len konzumácia týchto potravín natrvalo zmení vašu postavu. Je potrebné, aby ste zmenili svoje stravovanie nie jednorázovo na týždeň, či mesiac, ale by ste túto zmenu aplikovali natrvalo. Strava obsahujúca vyššie uvedené potraviny vám síce pomôže schudnúť, ale pri zmene svojho životného štýlu nezabúdajte ani na cvičenie. Vedecké štúdie preukázali, že príjem kalórií nie je nevyhnutne vyšší u obéznych než u normálnych ľudí. Je to energetický výdaj, ktorý je u tých, ktorí trpia nadváhou, často podstatne nižší. Takže sa uistite, že váš plán znižovania hmotnosti kladie rovnaký význam cvičeniu.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA