Diéty a stravovanie RECEPTY a JEDÁLNE LÍSTKY na CHUDNUTIE počas diéty by nemali byť dogmou.
31.07.2013 22:59Väčšina osôb, ktoré chcú schudnúť si na internete nájdu diétu, ktorá má vo väčšine prípadov jednostranné recepty a jedálne lístky na chudnutie. Schudnúť rýchlo sa za mesiac dá tak 5 až 6 kg. Viacej nie. Redukčné a jednostranné chudnutie sa často končí odporom k jedlám a potravinám, ktoré sa v diéte často opakujú. Jedálne lístky a recepty na chudnutie by ste nikdy nemali brať ako dogmu, z ktorej nemôžete vybočiť. Keď chcete schudnúť navždy a aby ste sa už nemuseli zaťažovať vyhľadávaním diét, mali by ste sa naučiť správne stravovať. Je aj nie je to jednoduché. Ponúkame vám možnosť naučiť sa z akých potravín by sa mala skladať vaša strava počas dňa, aby ste nehladovali a zároveň aj schudli.
Ako a čo raňajkovať keď chcete schudnúť.
- Raňajky s obsahom vyváženého množstva bielkovín a ďalších živín sú najlepším spôsobom ako schudnúť.
- Takéto raňajky zásobujú organizmus všetkými nevyhnutnými živinami a energiou bez toho, aby spôsobili zvýšenie hladiny cukru.
- Pomáhajú predchádzať vzniku závislosti na sacharidoch počas dňa. Týmto spôsobom zostávajú chuťové bunky pod kontrolou, chuť po sacharidoch (čokoláda, rôzne maškrty, pečivo, rýchle občerstvenie, perlivé nápoje, atď.) mizne a organizmus pre získanie energie využíva vlastné zásoby uloženého tuku.
- Najvhodnejšie potraviny na raňajky
- varené obilniny a vločky z nich (ovos, pšenica, pšeno, kukurica, pohánka, ryža),
- celozrnné pečivo
- cereálne kaše a musli
- palacinky z celozrnnej múky pečené na kovovej platni
- ovocie (čerstvé i sušené, ale nie presladené)
- med (s mierou)
- sójové mlieko a sójový syr tofu (urobte si z neho napríklad kokteil alebo praženicu bez vajec)
- strukovinové nátierky
- orechy a olejnaté semená (spolu 1-3 lyžice orechov, lúpanej slnečnice, ľanových a sezamových semienok,..)
- niektoré mliečne výrobky (odtučnené mlieko a acidofilné mlieko, nízkotučné syry a tvaroh, biely jogurt
- zelenina (paprika, paradajky, vňate a čerstvé bylinky...)
Ako a čo obedovať keď chcete schudnúť.
- V každodennom strese zostáva často práve obed na vedľajšej koľaji.
- Ľudia pre nedostatok času často obedujú v bufetoch s rýchlym občerstvením, takže jedlo im potom ostáva dlho ležať v žalúdku ťažké ako olovo, čo krátkodobo škodí nielen Vašej nálade a aktivite ale dlhodobo aj zdraviu. Postupne priberáte.
- Pokiaľ ste pravidelným konzumentom typicky fast-foodových jedál ako sú obložená bageta, pizza, hamburger, či šišky, tak ste zrejme už nejaké to kilečko dve rýchlo nabrali. Nečudujte sa! Takéto jedlá totiž obsahujú príliš veľa tukov, uhľohydrátov a cukrov. Váš organizmus vyprodukuje neprimeranú mieru inzulínu a to vedie k novým pocitom hladu.
- Obedujte medzi pol dvanástou a pol druhou popoludní. Vtedy už Vás organizmus potrebuje doplniť zásoby energie a živín, aby v pohode a bez hladu zvládol zostávajúcu časť dňa.
- Obed je dobré začať polievkou. Zaplní vám polovicu obsahu žalúdka, čím zostane menej miesta na ďalší chod. Kto si stráži kilá, mal by sa vyhýbať polievkam so zápražkou a dať si radšej čistý zeleninový alebo mäsový vývar.
- Keď už sa neviete vzdať studeného obeda, zvoľte radšej náhradnú alternatívu v podobe celozrnných produktov. Vďaka ich zloženiu ostane hladina cukru v krvi stabilná, vaše telo bude zásobené nasýtenými balastnými látkami, ktoré okrem iného pozitívne ovplyvnia látkovú výmenu.
- Odporúčanou oblohou je rozhodne radšej syr ako saláma, prípadne pridajte aj zeleninu. Tiež si môžete do obedára pribaliť aj nejaké to ovocie na neskôr. Alebo uvarte na večeru o porciu viac a máte o teplý obed na druhý deň postarané.
- Mäso patrí na obed medzi najobľúbenejšie a najvyhľadávanejšie potraviny.
- Tučné mäso, najmä bravčovina, má vysokú energetickú hodnotu.
- Najvhodnejším je mäso z rýb, kuracie, morčacie a králičie mäso, ktoré majú pomerne nízky podiel tuku a navyše králičie mäso obsahuje podstatné množstvo kreatínu, potrebného pri stavbe svalových vlákien.
Ako a čo večerať keď chcete schudnúť.
- Ideálne je jesť priebežne, od výdatných ale zdravých raňajok až po ľahkú večeru.
- Večerať by ste mali v závislosti od toho, o koľkej sa chystáte do postele. Nemá význam ostať už od piatej o hlade, ak nezaspíte skôr ako o polnoci.
- Ak ste aktívni a do postele sa nedostanete pred polnocou, pokojne môžete jesť tri hodiny pred spaním.
- Samozrejme, nie pizzu, cestoviny alebo pár krajcov chleba. Večer telo už nepotrebuje toľko energie, koľko je v týchto jedlách. Prebytok si uloží do zásoby v podobe tuku.
- Na večeru si vyberajte jedlá, ktoré majú málo sacharidov a tukov.
- Slabé večere sú navyše zradné v tom, že vedú k chúťkam na takzvané druhé večere.
- Ako si pripravíte zdravšiu večeru. Nahrádzajte
- Tuniak vo vlastnej šťave namiesto tuniaka v oleji
- Biely jogurt s horčicou a korením namiesto majonézy
- Dusená zelenina namiesto vyprážanej zeleniny v cestíčku
- Syr typu cottage namiesto údeného tvrdého syra
- Celozrnné cestoviny z tvrdej pšenice uvarené na polomäkko namiesto klasických bielych cestovín
- Slaný koláč so zeleninou namiesto syrovej pizze
- Zemiaky v rúre s paradajkovým pretlakom a bylinkami namiesto hranolkov s kečupom
- Najlepšiu schopnosť udržať dlho pocit sýtosti majú bielkoviny. Bielkoviny nájdeme hlavne v mäse, vajciach, mlieku a výrobkoch z nich. Ešte lepším zdrojom sú ryby, sója, orechy a strukoviny, kde bielkoviny doprevádzajú iné než škodlivé živočíšne tuky.
Potraviny vhodné na zdravé stravovanie a chudnutie.
- morčacie mäso, kuracie mäso
- chudé hovädzie mäso
- chudé mäso z diviny
- králik, zajac
- vajíčka
- zelenina, ovocie ( iba do 16:00 ), je mylné sa domnievať, že ovocie sa môže konzumovať aj na večer. Väčšina ovocia obsahuje totižto veľa cukru.
- kompóty bez sirupu
- celozrnné pečivo a chlieb
- ovsené vločky, ražné vločky a cereálie. Nepoužívajte ovsené vločky neskoro večer, sú dobrým zdrojom sacharidov.
- tmavá ryža
- tvrdé syry ( ktoré obsahujú okolo 20 - 30 % tuku )
- dusená šunka, kuracia, morčacia, bravčová
- tofu, sója a výrobky z nej
- cestoviny, najlepšie tmavé
- slnečnica, sezam, tekvicové semiačka
- olej: olivový, ľanový, lisované za studena
- oleje na varenie: repkový, slnečnicový
- tvaroh, cottage cheese, biely jogurt, zakysané nízkotučné mliečne výrobky
- nízkotučné mlieko
- ryby ( hlavne morské: tuniak, losos, makrely atď.)
- racio chlebíky ( tzv. Polystyrénové), ryžové, ražné atď.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov
Keď chcete schudnúť vyplňte tento FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)
PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)
Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk
Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)
———
Späť