Diéty a strava OBED a CHUDNUTIE - prečo, ako a čo OBEDOVAŤ, RECEPTY na OBED.

18.08.2013 03:00

Chudnutie nikdy nezačínajte tak, že začnete vynechávať obed. Obed by aj pri diéte mal tvoriť zhruba 40 % z vašeho denného príjmu kalórií i živín. Na chudnutie si vyberajte vhodné recepty na obed, tých je naozaj veľa. Pri odstraňovaní nadváhy nenahrádzajte obed rýchlym občerstvením. Keď chcete schudnúť, pomôžeme vám zostaviť si jedálny lístok na chudnutie s vhodným obedom. Pri diéte je dôležité nielen vhodné zloženie obeda, ale aj spôsob jeho tepelnej úpravy. Obedu venujte minimálne 20 minút, zjete toho menej a budete dlhšie nasýtení. Vynechávaním obeda si určite zhoršíte svoj metabolizmus. Aby ste zjedli menšiu porciu obeda, vypite pred ním vhodné tekutiny a na začiatok si dajte porciu zeleninového šalátu. Obed nekončite zákuskom. Obed by mal by  byť chutný, výživný, výdatný a ľahký. Vášmu telu by mal poskytnúť dostatočné množstvo energie na celé popoludnie a tiež ho zásobiť dôležitými stavebnými a ochrannými látkami v podobe vitamínov, minerálov, bielkovín, enzýmov a ďalších stavebných látok. 

Dôležité je začať deň zdravými raňajkami. Raňajkami sa však vaša snaha o chudnutie a zmenu stravovania nesmie skončiť. Musíte zmeniť aj váš prístup k obedu. Podľa zásad zdravého stravovania by obed mal byť pre každého povinnosťou a večera liečbou. V každodennom strese zostáva často práve obed na vedľajšej koľaji. Ľudia pre nedostatok času často obedujú v bufetoch s rýchlym občerstvením, takže jedlo im potom ostáva dlho ležať v žalúdku ťažké ako olovo, čo krátkodobo škodí nielen vašej nálade a aktivite ale dlhodobo aj zdraviu. Pomaly priberáte.

Náš žalúdok nie je zberný orgán. Kvôli spaľovaniu tukov by boli ideálne troj až štvorhodinové prestávky medzi jedlami. Je to však ťažké dodržiavať, pretože máme buď málo času myslieť na jedlo alebo príliš veľký hlad. Vypúšťať obed, ako to často robia priveľmi zamestnaní ľudia, je chybou. Obedujte medzi pol dvanástou a pol druhou popoludní. Vtedy už Váš organizmus potrebuje doplniť zásoby energie a živín, aby v pohode a bez hladu zvládol zostávajúcu časť dňa. Nezabudnite na to!

Aký vplyv na vašu postavu a chudnutie má vynechávanie obeda.

  • Vaše telo má nedostatok energie, bielkovín i iných živín,
  • hladina cukrov (dávka potrebnej energie) v krvi klesne pod potrebnú hladinu – úroveň,
    organizmus voči tomu bojuje a pripomína Vám to,
  • ste malátny, unavený, dostávate veľký hlad,
  • vo väčšine prípadov ho neskôr zaháňate vysoko kalorickými potravinami (sladkosti, hamburger, chipsy, oriešky, sladené nápoje a iné), proste skonzumujete ďaleko viacej kalórií ako je potrebné,
  • Váš organizmus spracuje len malú časť týchto kalórií a zvyšok si samozrejme ukladá ako zásobu energie do Vašich podkožných tukových buniek,
  • priberáte a ste nešťastný z toho, že podľa Vás zjete málo a kilá pribúdajú,
  • na Vašu smolu sa organizmus človeka pri prejedaní zbavuje prebytočných cukrov (kalórií) v krvi rýchlo, a tak sa opätovne ich hladina v krvi dostáva pod potrebnú hladinu – úroveň,
  • opäť dostávate hlad a prejedáte sa,
  • takýto postup sa v priebehu dňa opakuje viackrát a v nejednom prípade je zavŕšený neskorým večerným alebo i nočným prejedaním sa.
  • Neustále priberáte alebo máte problémy s Vašou váhou.
  • Príčinou tohto procesu je, že neobedujete alebo Váš obed je nevhodný.
  • Samozrejme u každej osoby je to individuálne a ovplyvňuje to viacero faktorov.

Aké by malo byť zloženie vášho obeda, keď chcete schudnúť.

Podľa najnovších výskumov by sa váš obed mal skladať z  nasledujúcich skupín potravín:

  • šalát z čerstvej zeleniny
  • jedlo dodávajúce telu energiu -  kalórie
  • jedlo dodávajúce telu bielkoviny

Šalát z čerstvej zeleniny by mal obsahovať :

  • listovú zeleninu (čínska kapusta, hlávkový šalát, vňate). Listová kyselina je dôležitým zdrojom kyseliny listovej, nevyhnutnej pre tvorbu červených krviniek a ďalších dôležitých látok. Chlorofyl nášmu telu poskytuje dostatok prepotrebného horčíka.
  • farebnú zeleninu(mrkva, červená, žltá a zelená paprika, paradajky, cvikla, brokolica). Farebná zelenina je vynikajúcim zdrojom provitamínu A, ktorý účinne pôsobí proti rakovine. Ďalšie druhy zeleniny poskytujú bohatý sortiment výživných, ochranných látok a vitálnych látok, ktoré v nás budú pôsobiť po celý zvyšok dňa.
  • reďkovku a karfiol
  • klíčiace výhonky
  • cibuľu a cesnak

Zelenina, ktorú dávame do šalátov by mala byť krehká a pokrájaná na malé kúsky, aby sa dala dobre rozžuť. Šalát upravíme pridaním oleja lisovaného za studena (olivový, slnečnicový), citrónovej šťavy, trošku soli, kyslej smotany a hnedého cukru. Kto uprednostňuje prírodné koreniny môže si šalát ochutiť saturejkou, bazalkou či mätou. Soľou v šalátoch treba šetriť, obzvlášť tí, ktorí trpia vysokým tlakom. Každá zelenina obsahuje dostatok minerálnych solí, vrátane chloridu sodného.

Jedlo dodávajúce telu energiu -  kalórie.

Obedňajšie jedlo by malo obsahovať niektoré z nasledujúcich potravín:

  • strukoviny (fazuľa, šošovica, hrach, cícer)
  • zemiaky, cestoviny
  • obilniny (ovos, ryža, pšeno)
  • kombinácia strukovín s obilninami
  • vhodné mäso

Kombináciou strukovín s obilninami (ryža so šošovicou, ryža s fazuľou) získame bielkoviny vysokej biologickej hodnoty podobné mäsu.

Jedlo dodávajúce telu bielkoviny

Bielkoviny majú dlhodobú sýtiacu schopnosť a mali by tvoriť 25 až 30 percent celkového denného energetického príjmu (v bežnej strave ľudí s nadváhou sa ich množstvo zvyčajne pohybuje do 15 percent). Zaradenie dostatočného množstva bielkovín do redukčnej diéty je nevyhnutné. Môžete použiť niektorú z možností:

  • rastlinné sójové mäso s dusenou zeleninou (paprika, šampiňóny, artičoky)
  • sójové výrobky s dusenou zeleninou (tofu)
  • chudé mäso so zeleninou
  • vajce s dusenou zeleninou

Množstvo bielkovín v jednotlivých potravinách

Živočíšne bielkoviny v  strave  (gramy/množstvo potraviny) –  vajíčka (6g na kus), mlieko (3g v 1dcl), jogurt (3g v 100g), chudé mäso (20g až 25g v 100g), tvaroh (20g v 100g), mozzarela (20g v 100g),

Rastlinné bielkoviny v strave  (gramy/množstvo potraviny) pečivo (8g v 100g), sója (35g na 100g), fazuľa (20g v 100g), hrach (20g v 100g), tofu (11g v 100g), ryža (10g na 100g), cestoviny (12g na 100g), zemiaky (3g na 100g), ovsené vločky (10g na 100g),

Potraviny ako ryža, zemiaky, sója, hrach, fazuľa a množstvo bielkoviny v nich sú uvádzané v surovom stave (neuvarené).

Pre vysoký obsah cholesterolu nekonzumujeme viac ako 3 vajcia týždenne. Rastlinné produkty na báze sóje poskytujú rovnaké, alebo vyššie množstvo výživných látok ako mäso, a majú tú výhodu, že dodávajú telu oveľa menšie množstvo tuku i kalórií.

Pri chudnutí môžete konzumovať aj mäso – ale rozumne
Aj napriek tomu že tučné červené mäso môže mať vysoký obsah nasýtených tukov a môže zvyšovať riziko srdcovo-cievnych ochorení, rozumne veľké porcie jemného, chudého mäsa sú vhodným doplnkom stravy.
Pred niekoľkými rokmi každý veril, že hovädzie mäso upcháva cievy. Dnes experti tvrdia, že malé množstvo hovädzieho mäsa nie je až tak škodlivé, obsahuje dôležité živiny, ktoré sa vo veľkom množstve nachádzajú v hovädzom mäse. Na rozdiel od všeobecne rozšíreného názoru nie je v hovädzom mäse  vysoká koncentrácia cholesterolu. Hovädzie mäso obsahuje rovnaké množstvo cholesterolu ako mäso kuracie alebo ryby, ale má viac nasýteného tuku než mäso kurčiat a rýb, a preto má zlú povesť. Vinníkom je nasýtený tuk, nie cholesterol. V poslednom desaťročí sa hovädzie stáva zdravšie, pretože sa poľnohospodári snažia pestovať chovné zvieratá tak, aby nemali prebytočný tuk, a tiež preto, že sa mäsiari v obchodoch snažia zbaviť mäso nadbytočného tuku. Preto možno hovädzie (ale aj bravčové a jahňacie) mäso bez obáv začleniť do zdraviu prospešnej  výživy za predpokladu, že:
- si vyberáte jemné a chudé mäso
- jete menšie porcie chudého mäsa (asi veľkosti ľudskej dlane).

Bravčové je najhoršou voľbou pri chudnutí aj v prípade, že ho zbavíte všetkého viditeľného tuku. Nemusíte ho však z vášho jedálneho lístka vynechať úplne. Raz, dvakrát do mesiaca si ho môžete dať. Vyberajte si však mäso bez viditeľného tuku. Bravčové mäso a polotovary ako párky, klobásy, pašteky – majú vysokú kalorickú hodnotu. Vyprážané rezne sú absolútne nevhodné. Sú energetickou bombou a ani výživovo nie sú tým najlepším pokrmom. Divina  je dobrý výber - má minimum tuku. Toto mäso má podobné vlastnosti ako mäso hydiny – malý obsah tuku a vysokú nutričnú hodnotu. 

Recepty na obedy.

Energetická hodnota jednej porcie je cca 400 kcal.

  • Steak so strukmi . Na jednu porciu uvaríme 200 g mrazených zelených fazuľových strukov v osolenej vriacej vode. Scedíme ich a opražíme v 2 ČL oleja spolu s trochou tymianu. Na inej panvici v 1 ČL oleja opražíme z oboch strán 100 g hovädzieho steaku. Pred koncom opekania pridáme 1 plátok toastového chleba a opražíme ho z oboch strán. Mäso položíme na toast a podávame so strukmi. Ochutíme nízkotučným maslom a bylinkami.
  • Špenát s vajcom. Pre jednu osobu uvaríme podľa návodu na obale 300 g mrazeného špenátu, osolíme a okoreníme. Na teflónovej panvici opečieme 2 volské oká a ochutíme ich. Na tanier dáme špenát, na to uložíme obe vajcia, pokvapkáme ich 1 ČL oleja a ozdobíme 1 ČL kapár. K tomu podávame 2 plátky celozrnného chleba s 1 ČL nízkotučného masla.
  • Bravčové na prírodno. Na jednu porciu uvaríme v osolenej vode 200 g mrazenej brokolice, pridáme 1 PL citrónovej šťavy a 1 ČL oleja. Uvaríme 100 g zemiakových halušiek. Na panvicu dáme 2 ČL oleja, v ktorom opečieme 100 g pokrájaného bravčového mäsa, vyberieme ho z panvice a uložíme do tepla. Halušky vysypeme do výpeku, pomiešame a okoreníme ich mletým muškátovým orieškom.
  • Rýchla kuracia zmes. Pre jedného opražíme v 2 ČL oleja 100 g pokrájaných kuracích pŕs. Ochutíme 1/2 ČL korenia karí a pridáme 150 g sójových klíčkov. Za stáleho miešania opekáme asi 4 minúty. Ochutíme horčicou a sójovou omáčkou a posypeme koriandrom alebo petržlenovou vňaťou.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA