Diéty a recepty RECEPTY na ZDRAVÝ OBED a ŚALÁTY.

25.07.2013 00:27

Obed by mal byť výživovo i energeticky najhodnotnejšou stravou počas dňa. Mal by tvoriť 40 až 50 % vášho príjmu stravy počas dňa. V tomto článku nájdete RECEPTY na OBEDY a ŠALÁTY, ktoré vám v lete pomôžu schudnúť. Keď máte problém s konzumáciou obedňajšieho jedla v menšom množstve, skúste na začiatok obedňajšieho menu zjesť zeleninový šalát. Čiastočne vás zasýti a tak nebudete potrebovať zjesť veľkú porciu hlavné jedla.

Aké sú základné otázky týkajúce sa obeda.

  • Keď chcete schudnúť musíte obedovať.
  • Čo sa stane pri vynechaní obeda.
  • Oobed by mal byť jedlom teplým, dostatočne výživným a nemal by byť skonzumovaný za 10 minút.
  • Obed by vás mal zasýtiť, ale nie zaťažiť.
  • Obed nenahradí raňajky.
  • Obedujte medzi pol dvanástou a pol druhou popoludní.
  • Trojchodový obed nie je náhradou za raňajky.
  • Dôležité je začať deň zdravými raňajkami.

RECEPTY na výživný a kaloricky úmerný OBED a RECEPTY na ŠALÁTY.

Áziský šalát s hovädzím mäsom

Suroviny na 4 porcie:

  • 500 g hovädzie mäso
  • 115 g zelená fazuľka
  • 350 g šalátové listy
  • 175 g uhorka
  • 2 ks paradajka
  • 1 strúčik cesnak
  • 2 PL rastlinný olej
  • 2 PL olivový olej
  • 2 ks limeta
  • 1 PL sladká čili omáčka
  • 1 zväzok bazalka
  • 1 zväzok koriander
  • vôňovec citrónový

Postup receptu:

  • Nakrájame šalátové listy, paradajky a uhorku nakrájame na plátky. Všetku zeleninu dáme na tanier.
  • Ošúpeme cesnak a pretlačíme. Obtrháme listy z vôňovca citrónového a z vnútrajška nakrájame za jednu lyžičku. Na tenké pásiky pokrájame hovädzie mäso a odložíme nabok. Opláchneme bylinky, osušíme a nakrájame ich nadrobno.
  • Rastlinný olej zohrejeme na veľkej panvici a cesnak s vôňovcom citrónovým pražíme 30 sekúnd, kým nezozlatnú.
  • Pridáme mäso a opekáme ho na najsilnejšom plameni 1 až 2 minúty pri stálom miešaní, dávame pozor, aby sa pásiky mäsa nezlepili dokopy. Keď je mäso hotové umiestnime ho na zeleninu.
  • Vytlačíme 2 lyžice limetovej šťavy a pridáme do hrnca s bylinkami, olivovým olejom a čili omáčkou. Pri stálom miešaní povaríme asi minútu a prelejeme hotovým zálevom šalát a mäso a servírujeme.

Cestoviny s cícerom a údeným tofu

Suroviny na 2 porcie:

  • 200 g bezlepkové cestoviny
  • 200 g údený tofu syr
  • 1 ks cícer
  • 1/2 ks šťava z citróna
  • 3 strúčiky cesnak
  • 4 PL olivový olej
  • 5 PL sójová omáčka
  • studená voda

Postup receptu:

  • Tofu syr nakrájame na kocky a zalejeme sójovou omáčkou. Vložíme do chladničky na 15 min.
  • Medzitým uvaríme cestoviny podľa návodu.
  • Cícer z konzervy premiestnime do misky (vodu z konzervy vylejeme), pridáme šťavu z citróna, pretlačený cesnak a olivový olej.
  • Všetko spolu rozmixujeme na hladkú kašu. Podľa potreby pridáme i trochu (cca 1 dcl) studenej vody, aby bola kaša vláčna.
  • Uvarené cestoviny zmiešame s cícerovou kašou, tofu syrom, dochutíme sójovou omáčkou a ozdobíme bazalkou.

Zapekané zeleninovo-hubové cestoviny

Suroviny na 3 porcie:

  • 150 g bezlepkové cestoviny
  • 150 g stonkový zeler
  • 50 g sušené hríby
  • 2 ks cibuľa
  • 300 g mrazená zelenina
  • 2 KL soľ
  • 1 PL orientálne korenie
  • 2 ks vajce
  • 50 g údený tofu syr

Postup receptu:

  • Cibuľu nakrájame na pásiky a zeler na kolieska.
  • Na oleji osmažíme cibuľu do hneda (cca 10min.), potom k nej pridáme zeler.
  • Ešte pred začiatkom varenia si huby namočíme do horúcej vody na cca 15 min.
  • K osmaženej cibuli a zeleru pridáme huby, premiešame, zalejeme 1 dcl vody, pridáme mrazenú zeleninu a okoreníme soľou a orientálnym korením.
  • Všetko spolu dusíme 10 - 15 min.
  • Medzitým si uvaríme cestoviny podľa návodu. Uvarené cestoviny preložíme do maslom vymastenej tortovej formy.
  • Na vrch dáme podusenú zeleninovo-hubovú zmes a zalejeme vajíčkami, do ktorých pridáme 1 KL oregana.
  • Nakoniec posypeme nastrúhaným tofu syrom.
  • Pečieme vo vopred vyhriatej rúre 15 min. pri teplote 220 stupňov.

Cestoviny s cibuľou a tofu

Suroviny na 2 porcie:

  • 100 g farebné cestoviny
  • 50 g biele tofu
  • 3 ks cibuľa
  • 1 PL sójová omáčka
  • 1 ČL cesnak sušený
  • pór
  • podľa chuti bazalka

Postup receptu:

  • Zamiešame sójovú omáčku, sušený cesnak a bazalku.
  • Tofu si nakrájame a dáme do marinády. Necháme chvíľu odpočívať.
  • Zatiaľ si uvaríme cestoviny klasickým spôsobom.
  • Cibuľu nakrájame, opražíme na trochu oleja, primiešame tofu a pór nakrájaný na kolieska. Opražíme do zlatava asi 5 - 7 minúť. Zmiešame s uvarenými cestovinami.

Šťavnaté kuracie stehná

Suroviny na 4 porcie

  • 4 kuracie stehná
  • soľ
  • drvená rasca
  • mletá červená paprika
  • vegeta
  • cesnak

Postup

  • Kuracie stehná osolíme, posypeme drvenou rascou, červenou paprikou a trochou vegety.
  • Prudko opečieme na rozohriatom oleji zo všetkých strán, podlejeme vodou a dáme dusiť. Podľa potreby podlievame vodou.
  • Asi 10 min pred dokončením pridáme do šťavy prelisovaný cesnak.

Makaróny na ázijský spôsob

Suroviny na 4 porcie

  • 3 póry (väčšie)
  • kuracie prsia
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • 2 PL tekutého medu
  • 300 g makarónov
  • 300 ml hydinového vývaru
  • 3 PL dezertného vína (biele)
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 2-3 nasekané chilli papričky (bez jadrovníka)
  • trochu cukru
  • 1 čajovú lyžičku maizeny
  • 1 polievková lyžica masla
  • olej

Postup

  • Na panvici si rozpálime olej.
  • Mäso si nakrájame na malé kúsky, okoreníme ho a dáme prudko opiecť na oleji, znížime teplotu a do mäkka opečieme.
  • Horúce mäso osolíme a nalejeme naň med. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho nabok a odložíme.
  • Môžeme dať variť makaróny v osolenej vode podľa návodu, keď budú hotové - zlejeme a odkvapkáme.
  • Do výpeku pridáme hydinový vývar. Ďalej tam pridáme víno a nakoniec sójovú omáčku. Všetko to necháme prevrieť, dochutíme soľou a korením. Potom ešte pridáme nasekané chilli papričky. Zamiešame, dochutíme troškou cukru.
  • V malom množstve vody si rozmiešame maizenu a prilejeme do omáčky. Za stáleho miešania necháme zhustnúť.
  • Očistíme si pór a nakrájame na väčšie kúsky aj s listami, v ďalšej panvici ho opražíme na masle. Necháme ho tam, kým nebude stredne mäkký. Nádobu môžeme prikryť.
  • Odložené mäso dáme do omáčky a zamiešame. Ďalej pridáme pór. Zamiešame.
  • Zmes omáčka, mäso, pór dáme na makaróny. A nakoniec sa to celé pokúsime premiešať a potom už len podávame.

Kuracia pochúťka

Suroviny na 6 porcií:

  • 1,5 kg kuracie prsia
  • 2 kg zemiaky
  • 3 ks veľká cibuľa
  • 500 g lečo
  • 5 strúčikov cesnak
  • korenie na kura
  • sladká paprika
  • soľ
  • olej
  • rozmarín

Postup receptu:

  • Umyté mäso nakrájame na väčšie kúsky a vložíme do zapekacej misy.
  • Cibuľu nakrájame na pásiky a osmažíme na panvici do hneda (10 min.).
  • K mäsu pridáme roztlačený cesnak, 2 PL rozmarínu, 1 PL soli, 2 PL sladkej papriky a celé balenie korenia na kuracie mäso.
  • Zmes poriadne premiešame, prikryjeme a vložíme na 2 hod. do chladničky.
  • Po dvoch hodinách mäso vyberieme z chladničky, pridáme osmaženú cibuľu, lečo (so šťavou) a zemiaky nakrájané na väčšie kusy.
  • Pečieme pri teplote 220 stupňov 15 min., potom teplotu znížime na 160-170 stupňov a pomaly pečieme v zapekacej mise 75 min. minút. V polovici pečenia zmes premiešame.

Šalát s pečenou treskou

Suroviny na 4 porcie:

  • 1 ks uhorka šalátová
  • 4 ks paradajka
  • 2 ks červená cibuľa
  • hlávkový šalát
  • 150 g čierne olivy
  • 3 PL vínny ocot
  • 6 PL olivový olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2 PL petržlenová vňať
  • 8 ks morská treska
  • hladká múka
  • 2 PL maslo

Postup receptu:

  • Uhorku očistíme, po dĺžke rozpolíme a nakrájame na hrubšie plátky. Paradajky umyjeme a nakrájame na mesiačiky. Cibuľu olúpeme a nakrájame na kolieska, šalát umyjeme a natrháme na menšie kúsky.
  • Z octu, oleja, zo soli, z mletého čierneho korenia a petržlenovej vňate vymiešame marinádu. Pridáme nakrájanú uhorku, paradajky, cibule, šalátové listy a olivy.
  • Rybie filety osolíme, okoreníme, obalíme v múke a prebytočnú múku oklepeme. Filety prudko opekáme na masle, z každej strany 2 až 3 minúty. Upečenú rybu upravíme na taniere spolu pripraveným šalátom a podávame.

Pochúťkový šalát

Suroviny na 4 porcie:

  • 175 g cherry paradajky
  • 400 g tuniak v oleji
  • 115 g čierne olivy bez kôstky
  • 50 g kapary
  • 50 g sardely
  • 4 ks vajce
  • 1 ks červená cibuľa
  • 3 ks šalát

Krutóny:

  • 2 PL olivový olej
  • 2 plátky celozrnný chlieb
  • 1 strúčik cesnak

Nálev:

  • 3 PL panenský olivový olej
  • 2 KL dijonská horčica
  • 1/2 KL práškový cukor
  • 1 PL biely vínny ocot
  • soľ

Postup receptu:

  • Do hrnca dáme vajcia a zalejeme vodou. Necháme zovrieť a potom zmiernime plameň a povaríme 4 minúty. Hrniec odstavíme a prikryjeme.
  • Na krutóny nakrájame 1 cm kocky chleba, cesnak ošúpeme a pretlačíme ho priamo na panvicu, pridáme olej a rozohrejeme na miernom plameni. Pridáme kocky chleba a opekáme, kým nezozlatnú a nie sú chrumkavé. Často miešame. Kocky necháme odkvapkať a vychladnúť.
  • Na nálev zmiešame ocot a cukor vo veľkej mise a pridáme soľ. Cesnak ošúpeme a pretlačíme ho do misy. Pridáme horčicu, olivový olej a vyšľaháme na hustý krém.
  • Necháme odkvapkať tuniaka a rozdrobíme ho na kúsky a pridáme k nálevu. Ošúpeme cibuľu, nakrájame na plátky a pridáme do misy so sardelami v oleji, kaparami a olivami. Premiešame.
  • Očistíme šalátové listy, opláchneme ich a osušíme. Na malé kúsky šalát nakrájame a všetko pridáme k tuniakovej zmesi. Opláchneme paradajky, osušíme a pokrájame. Rovnomerne ich poukladáme do misy.
  • Olúpeme vajcia a pokrájame. Premiešame šalát a dbáme, aby bol každý list pokrytý zálevom. Na záver pridáme nakrájané vajcia. Krutóny servírujeme osobitne.

Tuniakový šalát

Suroviny na 3 porcie:

  • 100 g tuniak
  • 150 g dlhozrnná ryža
  • 100 g sterilizovaná zelenina
  • 2 ks šalotka
  • 100 g olivy
  • 100 g cherry paradajky
  • 1 zväzok bylinky
  • 1 ks limeta
  • štipiek soľ
  • štipiek mleté čierne korenie

Postup receptu:

  • Uvaríme ryžu. Tuniaka nakrájame na drobné kocky, šalotky na tenké kolieska, paradajky na štvrtinky.
  • Zmiešame tuniaka, zeleninu, olivy, cibuľku, ryžu a nasekané čerstvé bylinky.
  • Zmes okoreníme, osolíme a pokvapkáme limetkovou šťavou.
  • Necháme pár hodín uležať v chladničke.

Ryžový šalát s tuniakom

Suroviny na 4 porcie:

  • 250 g ryža
  • 1 ks zelená paprika
  • 1 ks žltá paprika
  • soľ
  • olivový olej
  • 1 PL citrónová šťava
  • 1 konzerva tuniak v oleji
  • 5 ks paradajka
  • 1 ks mrkva

Postup receptu:

  • Opláchnutú ryžu uvaríme v slanej vode do polomäkka, potom ju prepláchneme studenou vodou, prelejeme olivovým olejom, aby sa nezlepila, a nasypeme do šalátovej misy.
  • Umyté papriky nakrájame na rovnako veľké kúsky. Paradajky rozštvrtíme, odstránime jadierka, osolíme a necháme odkvapkať v sitku. Mrkvu nakrájame na dlhšie tenké rezance.
  • Všetky prísady premiešame, pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme mäsom z tuniaka.

Tzatziki

Suroviny:

  • 250 g biely jogurt
  • 1 ks uhorka
  • 1 PL korenie tzatziki
  • 2 strúčiky cesnak
  • 1 PL olivový olej
  • 1 PL biely vínny ocot
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • kôpor

Postup receptu:

  • Premiešame ocot, prípadne citrónovú šťavu so štipkou soli, s prelisovaným cesnakom, s čiernym korením, korením tzatziki a postupne prišľaháme aj olivový olej. Takto pripravenú zálievku postupne primiešame do bieleho jogurtu.
  • Na rezančeky nastrúhame uhorku a ozdobíme pokrájaným kôprom.
  • Šalát necháme odležať na chladnom mieste a môžeme podávať spolu s opečeným chlebíkom a olivami.

Šalát z cestovín a šunky

Suroviny:

  • 400 g cestovín
  • 200 g šunka
  • 1 stonka zeler
  • 3 PL hrášok
  • pažítka

Zálievka:

  • 2 PL biely jogurt
  • 2 strúčiky cesnak
  • 4 PL paradajková šťava
  • 1 PL bazalka
  • 1 PL pomarančová šťava

Postup receptu:

  • Uvaríme cestoviny premiešame ich s hráškom, s plátkami šunky a zeleru, ktorý je zbavený vlákien.
  • Rozšľaháme jogurt s bylinkami, korením, soľou a premiešame so šalátom.
  • Posypeme pažítkou a ozdobíme zelerovým listom.

Cestoviny s hráškom

Suroviny na 4 porcie:

  • 400 g cestoviny
  • 2 PL olej
  • 300 g hrášok mrazený
  • 250 g šunka
  • 1 ks cibuľa
  • 250 g polotvrdý syr
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup receptu:

  • Cibuľu olúpeme a nakrájame ju nadrobno. Potom ju opražíme do zlata na oleji, pridáme k nej hrášok a na kocky nakrájanú šunku.
  • Potom pridáme asi 100 ml vody a dusíme, až kým hrášok nezmäkne.
  • Ku mäkkému hrášku prilejeme smotanu na varenie, ochutíme soľou, mletým čiernym korením a krátko povaríme. Do takto pripravenej omáčky zamiešame ešte dve lyžice strúhaného syra.
  • Cestoviny vysypeme do osolenej vriacej vody a podľa návodu na obale uvaríme do polomäkka.
  • Potom ich scedíme, pridáme k ním pripravenú hráškovú omáčku, premiešame, posypeme ešte trochou syra a podávame.

Kukuričný šalát

Suroviny na 4 porcie

  • 30 dkg kukuričných zŕn
  • 25 dkg šampiňónov z konzervy
  • cibuľa
  • pór
  • 4 rajčiny
  • 2 šálky žeruchy
  • 30 dkg šunky
  • zelený šalát
  • ocot
  • olej

Postup

  • Pór pokrájame a povaríme v mierne osolenej vode.
  • Cibuľu, šampiňóny a šunku pokrájame, rajčiny zbavíme kožky a pokrájame.
  • Zmiešame ocot, olej, soľ, mleté čierne korenie a trochu vody.
  • Pór, šampiňóny, šunku, kukuricu a rajčiny s cibuľou a žeruchou pokvapkáme marinádou a premiešame.
  • Podávame na šalátových listoch.

Miešaný šalát na zaváranie

Suroviny na 10 porcií

  • 1 kg cibule
  • 1 kg paradajok
  • 1 kg olúpaných uhoriek
  • 1 kg papriky
  • 2 dcl cukru
  • octu
  • vody
  • 1 dcl oleja a 30 g soli

Postup

  • Všetko najemno nakrájame a pridáme po 2 dcl cukru, octu, vody, 1 dcl oleja a 30 g soli.
  • Premiešame, naplníme poháre a uzavrieme.
  • Sterilizujeme od 100°C 1 minútu.

Miešaný ovocný šalát

Suroviny na 4 porcie

  • 300 g melóna
  • 300 g jabĺk
  • 100 g marhúľ alebo sliviek
  • šťavu z jedného citróna
  • 1 dcl kyslej smotany

Postup

  • Umyté a očistené ovocie (melón, jablká a odkôstkované slivky) pokrájame na drobné kocky a pokvapkáme citrónovou šťavou.
  • Všetko dobre zamiešame a dáme dobre vychladiť do chladničky.
  • Pred servírovaním šalát polejeme kyslou smotanou alebo jogurtom

Miešaný zeleninový šalát

Suroviny na 4 porcie

  • hlávkový šalát
  • reďkovky
  • topinambury
  • acidofilné mlieko
  • cesnak
  • strúhané orechy

Postup

  • Umytý hlávkový šalát zmiešajte s reďkovkami nakrájanými na plátky a so surovými, tiež na plátky nakrájanými topinamburami.
  • Všetko zalejte nálevom z acidofilného mlieka, ktoré ochuťte roztlačeným cesnakom.
  • Všetko to posypte strúhanými orechmi.

Cukety plnené falošným mäsom

Suroviny:

  • 4 ks cuketa
  • podľa chuti soľ
  • podľa chuti mleté čierne korenie
  • trochu olivový olej
  • 2 ks hriankové chleby
  • 2 ks šalotka
  • 1 strúčik cesnak
  • 4 ks paradajka
  • 100 g sterilizovaná biela fazuľa
  • 2 PL paradajkový pretlak
  • 1 ks jarná cibuľka
  • podľa chuti oregano

Postup receptu:

  • 4 stredne veľké cukety pozdĺžne prekrojíme na polovice, lyžicou vydlabeme mäkkú dužinu so semienkami. Osolíme, okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom a dáme do chladničky odpočívať.
  • Dva hriankové chleby namočíme do trochy vody, necháme zmäknúť.
  • Na panvici opečieme 2 nadrobno pokrájané šalotky, 1 strúčik cesnaku. Pridáme 4 nadrobno pokrájané paradajky, 100 g sterilizovanej bielej fazule a dochutíme soľou, mletým čiernym korením, oreganom a 2 PL paradajkového pretlaku.
  • Zmes premiešame a naplníme ňou pripravené cukety, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme v predhriatej rúre na 170 °C asi 30 minút.
  • Ozdobíme opečenou jarnou cibuľkou a plátkami paradajok.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA